fbpx
Skip to main content
NATO

RUSKI POLITIČARI ZAGRMELI NA NATO: "Alijansa krivicu prebacuje na nedužnog, drski su i agresivni"

Foto: Profimedia
Nakon napada usledila munjevita reakcija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg optužio je Rusiju da jača svoju vojnu moć na Krimu i u Crnom moru. Kako je rekao, Alijansa na to uzvraća svojim većim prisustvom u tim oblastima.

PAKUJU SE KOFERI: Pentagon potvrdio, sledi veliko povlačenje američkih trupa! (FOTO/VIDEO)

PAKUJU SE KOFERI: Pentagon potvrdio, sledi veliko povlačenje američkih trupa! (FOTO/VIDEO)

PRODAT DEO STEPENIŠTA "GVOZDENE DAME": Evo za koliko je prodato oko 14 STEPENIKA na aukciji!

PRODAT DEO STEPENIŠTA "GVOZDENE DAME": Evo za koliko je prodato oko 14 STEPENIKA na aukciji!

CRNA STATISTIKA U SVETU: Masovno raste broj žrtava kovida, od početka pandemije zabeležen najveći skok!

CRNA STATISTIKA U SVETU: Masovno raste broj žrtava kovida, od početka pandemije zabeležen najveći skok!

Ove optužbe s razlgom su izazvale reakcije ruskih političara koji smatraju da se Alijansa ponaša krajnje drsko i agresivno, i da na taj način pravda povećanje svog prisustva u regionu i veći odbrambeni budžet.

Ruski senator sa Krima, Sergej Cekov, smatra da NATO koristi kao izgovor vojnu snagu Rusije u regionu kako bi jačao svoje prisustvo u Crnom moru.

- Rusija na području Krima i u crnomorskom regionu deluje isključivo u okviru zaštite svoje bezbednosti. Što se tiče NATO, oni jačaju svoje prisustvo u regionu, koristeći kao izgovor povećanu aktivnosti Rusije u tom području. To ne može da ne izaziva zabrinutost - kaže Cekov.

Krim
Ruska flota u Sevastopolju
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema njegovim rečima, NATO "prebacuje krivicu sa krivog na nedužnog".

- U stvari Alijansa povećava naoružanje, ponaša se krajnje drsko i agresivno. Rusija deluje isključivo kao odgovor na tako agresivnu politiku NATO - zaključuje Cekov.

Prvi zamenik predsednika Komiteta za odbranu Državne dume Rusije, Aleksandar Šerin, je objasnio da su napadi Alijanse na Rusiju povezani sa tim što NATO treba da opravda povećanje rashoda na odbranu.

- Oni biraju koga će označiti kao potencijalnog neprijatelja. Očigledno smatraju da je Rusija u tom pogledu pogodniji protivnik, koga mogu nekažnjivo optuživati - dodaje Šerin.

On je istakao da Rusija, u cilju jačanja svog položaja na međunarodnoj areni, treba da jača svoju ekonomiju i da poboljša blagostanje ljudi.

Komentarišući izveštaj NATO-2030. koji je pripremljen za generalnog sekretara Alijanse, Jensa Stoltenberga, stručnjak Evropskog saveta za međunarodne odnose Gustav Gresel je istakao da se Evropa može efikasno suprotstaviti Rusiji u diplomatskom i vojnom planu samo zajedno sa SAD, zbog čega NATO u svojoj strategiji posvećuje toliko pažnje "ruskoj pretnji".

NATO
Foto: Profimedia/ilustracija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenbeg optužio je Rusiju da nastavlja da narušava teritorijalnu celovitost Gruzije i Ukrajine, da jača svoju vojnu moć na Krimu i da sve aktivnije razmešta snage u regionu Crnog mora. NATO na to odgovara jačanjem svog prisustva na kopnu, na moru i u vazduhu, dodao je on.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd