fbpx
Skip to main content
Džo Bajden

"RUSIJA TREBA DA SNOSI TRAJNE POSLEDICE" Bajdenova administracija sprema strahovit udarac na Moskvu

Foto: Reuters
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je cilj zapadnih zemalja da skrenu pažnju sa najdublje krize u kojoj se našao model liberalnog razvoja

Kandidat za funkciju američkog državnog sekretara Entoni Blinken izjavio je na saslušanju u Senatu da osuđuje hapšenje lidera opozicije Alekseja Navaljnog u Rusiji i da bi Moskva trebalo da snosi trajne posledice zbog tih događaja, ali da još nije razgovarao sa novoizabranim predsednikom Džoom Bajdenom o kakvim konkretno posledicama se radi.

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

VEĆ SMIŠLJA KAKO DA SE VRATI: Tramp tek sišao sa trona, a već želi da osnuje novu stranku

VEĆ SMIŠLJA KAKO DA SE VRATI: Tramp tek sišao sa trona, a već želi da osnuje novu stranku

PENTAGON OTKRIO SVOJE BOLNE TAČKE: Dve pojave posebno plaše američki establišment, izazov je prevelik

PENTAGON OTKRIO SVOJE BOLNE TAČKE: Dve pojave posebno plaše američki establišment, izazov je prevelik

- Pokušaj ugušivanja tog glasa ugušivanjem Navaljnog je ono što osuđujemo - rekao je Blinken govoreći pred međunarodnim odborom američkog Senata.

Blinken je dodao da je pomenuta situacija "tema za predstojeći razgovor" i dodao da je Rusija postavljena na visoko mesto u programu buduće administracije.

- Bajden je jasno stavio do znanja da za neke akcije moraju postojati trajne posledice - odgovorio je Blinken na pitanje senatora da li Rusija treba da snosi "posledice" u vezi sa "ukrajinskom krizom" i situacijom oko Navaljnog.

Osim ovih ruskih tema, Blinken je govorio i o slučaju Sergeja Magnitskog. On je pri tome precizirao da sa Bajdenom još nije razgovarao o konkretnim događajima na koje treba reagovati.

Privođenje Navaljnog

Navaljni je 17. januara priveden na moskovskom aerodromu Šeremetjevo po povratku iz Nemačke, gde je bio na lečenju nakon navodnog trovanja. Zatim je opozicionar odveden u policijsku stanicu grada Himki.

Sledećeg dana, sudija Gradskog suda u Himkiju je na sudskom ročištu doneo odluku o pritvoru Navaljnog na 30 dana.

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni
Foto: Profimedia

Prema navodima Federalne kazneno-popravne službe, Navaljni je pritvoren zbog kršenja uslovne kazne i za njim je 29. decembra 2020. godine izdata poternica u Rusiji.

Navaljni ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju "Kirovles" vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju "Iv Roše", sa krađom od preko 30 miliona rubalja.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije posavetovalo stranim političarima da poštuju međunarodno pravo i bave se poslovima svojih zemalja.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je cilj zapadnih zemalja da skrenu pažnju sa najdublje krize u kojoj se našao model liberalnog razvoja.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd