clear sky
25°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BURNA NOĆ U UKRAJINI! Ruska vojska ulazi u Donjeck i Lugansk - situacija sve gora, Zapad preti Putinu oštrim sankcijama (FOTO/VIDEO)

21.02.2022. 07:00 21:21
Piše:
Srbija Danas
Rusija i Ukrajina
Rusija i Ukrajina / Izvor: Shutterstock

Dok oči sveta prate situaciju u Ukrajini, tenzije rastu iz časa u čas, a usled pogoršanja situacije nakon eksplozije koja je sinoć odjeknula Donjeckom, narod je počeo evakuaciju.

Ukrajinska vojska već četvrti dan intenzivno granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Vlasti ovih samoproglašenih republika su bile prinuđene da objave evakuaciju stanovništva na teritoriju Rusije i proglase opštu mobilizaciju.

DOGOVOREN SASTANAK BAJDENA I PUTINA: Francuski predsednik ugovorio samit o Ukrajini, a iz SAD stižu nove tvrdnje

DOGOVOREN SASTANAK BAJDENA I PUTINA: Francuski predsednik ugovorio samit o Ukrajini, a iz SAD stižu nove tvrdnje

BICIKLAMA DO ROVOVA: Haos u Ukrajini - penzioneri na nogama, i najstariji građani žele da se bore za svoju zemlju

BICIKLAMA DO ROVOVA: Haos u Ukrajini - penzioneri na nogama, i najstariji građani žele da se bore za svoju zemlju

ODJEKIVALO CENTROM DONJECKA! Stanovništvo napušta grad zbog NAJINTENZIVNIJEG granatiranja do sad

ODJEKIVALO CENTROM DONJECKA! Stanovništvo napušta grad zbog NAJINTENZIVNIJEG granatiranja do sad 

00:40
Makron pozvao Evropu da uvede sankcije Rusiji

Predsednik Francuske Emanuel Makron koji se, mnogi bi rekli, najviše uključio kako bi pronašao diplomatsko rešenje za ukrajinsku krizu, oštro je reagovao na odluku Vladimira Putina da prizna nezavisnost Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk.

Makron je najoštrije osudio odluku Vladimira Putina i pozvao da Evropa uvede sankcije Rusiji.

Detalje možete pročitati OVDE

00:20
Britanija sprema novi paket sankcija Rusiji

Vlasti u Velikoj Britaniji najavile su da će sutra objaviti novi paket sankcija Rusiji, nakon što je predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o priznavanju nezavisnosti LNR i DNR.

Ovu informaciju je na svom profilu potvrdila i šefica britanske diplomatije Liz Tras.

Sutra ćemo objaviti nove sankcije Rusiji kao odgovor na njihovo kršenje mešunarodnog prava i njihov napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine - napisala je Tras na Tviteru.

 

23:50
Već sutra ujutru granice republika čuvaće Oružane snage Rusije

Zaštita državne granice Donjecke Narodne Republike vršiće se zajedničkim naporima Ugovornih strana polazeći od interesa sopstvene bezbednosti, kao i mira i stabilnosti. Ugovorne strane će po ovom pitanju zaključiti poseban sporazum – sporazum između Ruske Federacije i DNR, analogno i sa LNR. 

23:45
Zaharova: Očekivana reakcija Zapada

Reakcija Zapada na priznanje Donjecke i Luganske Narodne Republike bila je očekivana, poslednja dva meseca su bila indikativna, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Zar nismo znali kako će reagovati? Naravno da jesmo. I čini mi se da su poslednja dva meseca bila izuzetno indikativna. Lagali su, lažu i nastaviće da lažu“, rekla je Zaharova na radiju „Komsomoljska pravda“.

 

23:39
Putin naložio ruskoj vojsci da osigura mir u LNR i DNR

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je oružanim snagama da se pobrinu za očuvanje mira u Narodnoj republici Donjeck i Narodnoj republici Lugansk, a u skladu sa ukazom koji je potpisao.

Detalje možete pročitati OVDE

23:20
Ukrajina imala specijalnu molbu za svoje građane

U međuvremenu je Ministarstvo odbrane Ukrajine zamolilo stanovništvo Ukrajine da ne deli na internetu i po društvenim mrežama video zapise o kretanju Oružanih snaga Ukrajine.

 

23:17
Ukrajinski Savet bezbednosti prešao na neprekidni rad

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine prešao je na neprekidni režim rada, saopštio je sekretar SNBO Aleksej Danilov.

On je dodao da Ukrajina za svoje teritorije smatra Krim i sve oblasti koje su navedene u ukrajinskom ustavu i drugim dokumentima. 

22:45
Zelenski se večeras obraća građanima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratiće se večeras građanima putem video poruke, javljaju RIA Novosti pozivajući se na ukrajinski list ''Sevodnja''.

Zelenski je večeras razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o priznanju samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike u ističnoj Ukrajini.

Ukrajinski predsednik je na Tviteru objavio da planira da razgovara i sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

 

22:40
Burne reakcije Zapada

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju naciji rekao da Rusija priznaje nezavisnost Donjecka i Luganska, stižu i prve reakcije sa Zapada, kojima je zajednička jedna stvar - osuđivanje odluke ruskog lidera.

Odmah nakon Putinovog obraćanja, oglasili su se NATO, Nemačka, Velika Britanija, EU, Amerika i Litvanija, a detaljnije o njihovim rekacijama možete pročitati OVDE.  

22:30
Ruska vojska ulazi u Donjeck i Lugansk

Putin izdao naređenje ruskim oružanim snagama da obezbede mir u Luganskoj i Donjeckoj narodnoj republici. Dok je ruski predsednik Vladimir Putin objašnjavao zašto je potrebno priznati Donjeck i Lugansk kao nezavisne države, na ulazu u Donjeck pojavila se velika kolona vojnih vozila, među kojima je bilo i tenkova. Kome su pripadala vozila za sad nije poznato, ali je vrlo verovatno da su to vojna vozila ruske vojske. 

22:25
Putin upozorio Ukrajince poslednji put

Ruski predsednik Vladimir Putin je u obraćanju građanima Rusije i sunarodnicima upozorio Kijev da smesta prekine borbena dejstva u Donbasu.

Od onih koji su osvojili vlast u Kijevu zahtevamo da odmah prestanu borbena dejstva. U protivnom sva odgovornost za moguće produženje krvoprolića biće u potpunosti na savesti vladajućeg režima u Ukrajini - poručio je Putin.

 

22:14
Ogromna kolona tenkova i vojnih autobusa ulazi u Donjeck

Dok je ruski predsednik Vladimir Putin objašnjavao zašto je potrebno priznati Donjeck i Lugansk kao nezavisne države, na ulazu u Donjeck pojavila se velika kolona vojnih vozila, među kojima je bilo i tenkova. Kome su pripadala vozila za sad nije poznato. 

22:03
Šta znači rusko priznanje nezavisnosti DNR i LNR

Ruski predsednik Vladimir Putin doneo je odluku o priznanju nezavisnosti Narodne Republike Donjeck i Narodne Repbulike Lugansk. Podsetimo, proruski separatisti u oblastima Donjecka i Luganska, kolektivno poznatih kao Donbas, otcepili su se od kontrole ukrajinske vlade 2014. i proglasili se nezavisnim "narodnim republikama", do sada nepriznatim. Od tada, Ukrajina kaže da je oko 15.000 ljudi ubijeno u borbama.

Šta konkretno znači rusko priznanje nezavisnosti DNR i LNR i kakav bi mogao biti odgovor Zapada, možete pročitati OVDE

21:48
Bajden uvodi sankcije Donbasu

 Američki predsednik Džozef Bajden potpisaće ukaz o zabrani investiranja, trgovine i finansiranja DNR i LNR, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da su SAD očekivale da će Rusija priznati republike Donbasa i spremne su da odmah reaguju na to.

Više o tome možete pročitati OVDE.

21:30
Ruska Duma već sutra može da ratifikuje Putinove ukaze

Ruska Duma, Donji dom parlamenta Ruske Federacije, može već sutra da ratifikuje sporazume o saradnji sa samoproglašenim republikama Donjecka i Luganjska, izjavio je visoki zvaničnik ruskog parlamenta.

- Ako sve bude potpisano danas, Državna duma će doneti rezoluciju već sutra, a zatim će to isto uraditi i Savet Federacije (Gornji dom parlamenta RF) nakon čega će oni stupiti na snagu - izjavio je prvi zamenik predsednika komiteta Dume za poslove ZND, evroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima Viktor Volodacki, prenosi TAS S.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je večeras ukaze o priznanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

 

21:21
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je priznavanje nezavisnosti DNR i LNR

- Osuđujem rusko priznanje Donjecka i Luganska u Ukrajini. Ovo podriva napore za rešavanje sukoba i narušava Minske sporazume. NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Pozivamo Moskvu da prestane da podstiče sukob i izabere diplomatiju - napisao je Stoltenberg na Tviteru.

21:18
EU lideri osudili priznanje Donjecka i Luganska

Predsednica Evropske komsije, predsednik Evropskog saveta i šef diplomatije EU osudili su priznanje nezavosnosti oblasti Donjecak i Luganska od strane Rusije. U istovetnim porukama Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Žosep Borelj najavili su "snažan odgovor EU i njenih partnera".

Više o tome možete pročitati OVDE

21:10
Abhazija podržava Putinovu odluku o priznavanju DNR i LNR

 Abhazija pozdravlja i podržava odluku predsednika Rusije da prizna Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku (DNR i LNR), izjavio je predsednik zemlje Aslan Bžanija.

- Pozdravljamo odluku predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da prizna državni suverenitet i nezavisnost Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike. Odluka o priznavanju suvereniteta Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike je pravična, zasnovana na adekvatnoj proceni geopolitičke realnosti i odgovara savremenim izazovima i pretnjama - rekao je predsednik Abhazije.

20:52
Džonson: Ovo je kršenje međunarodnog prava

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je da je odluka Vladimira Putina da prizna nezavisnost Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk kršenje međunarodnog prava.

- Priznavanje Donjecke i Luganske republike je jasno kršenje međunarodnog prava, to je kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i odbacivanje sporazuma iz Minska. Mislim da je ovo veoma loš znak. Ovo je definitivno još jedan signal da situacija se razvija u pogrešnom smeru. Velika Britanija će učiniti sve što može da podrži ukrajinski narod - rekao je Džonson.

20:50
Slavlje u Donjecku

 

20:45
Građani slave nakon Putinovog obraćanja

 

20:40
Potpisani sporazumi o pomoći

Vladimir Putin, Denis Pušilin i Leonid Pasečnik potpisali su sporazume o prijateljstvu, saradnji i pomoći između Rusije, LNR i DNR. 

20:39
Putin priznao nezavisnost DNR i LNR

Predsednik Rusije doneo je odluku da prizna samoproglašene Luganske i Donjecke Narodne Republike.

On je potpisao ukaz kojim se priznaje nezavisnost Donbasa.

 Više o tome možete pročitati OVDE.

20:20
Putin: Ukrajina planira da pokrene rat protiv Rusa u Donbasu

Putin je rekao da Zapad može da pomogne Ukrajini da dobije nuklearno oružje, što predstavlja direktnu pretnju za Rusiju.

- Zapadno oružje stiže u Ukrajinu u neprekidnom toku, strani savetnici su prkosno zaduženi za situaciju - istakao je Putin.

On je rekao da ustav Ukrajine ne dozvoljava strane vojne baze, ali da su Ukrajinci to zaobišli.

- NATO bazu nazivaju misijom. Komanda Oružanih snaga Ukrajine može direktno doći iz sedišta NATO - rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da je NATO nastavio da se širi i da je sve bliži granicama Rusije.

- Situacija je sve gora - rekao je Putin.

20:03
Eksplozija ispred zgrade predstavništva je teroristički akt

Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre ocenjuje eksploziju u blizini zgrade predstavništva kao teroristički napad ukrajinskih specijalnih službi, izjavio je predstavnik LNR u radnoj podgrupi za bezbednosna pitanja Kontakt grupe za rešavanje situacije u Donbasu Roman Ivanov. 

19:58
Ponovo eksplozije u Lugansku

Još jedna eksplozija čula se iz centra Luganska. Mesto eksplozije za sada nije poznato. U centru grada praktično nema ni ljudi ni automobila 

19:40
Počelo obraćanje Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin obraća se građanima nakon što se ranije sastao njegov Savet bezbednosti da bi razmotrio da li da prizna dve samoproglašene otcepljene republike Donjeck i Lugansk u ukrajinskom regionu Donbasa. 

Putin je na početku televizijskog obraćanja rekao da je situacija u istočnoj Ukrajini opet kritična, zatim je poručio da je Ukrajina "integralni deo naše istorije".

On je istočnu Ukrajinu nazvao "drevnim ruskim zemljama", prenosi Rojters.

Putin je rekao da je modernu Ukrajinu stvorila komunistička Rusija.

On je rekao da je Rusiju stvorila Rusija, nazivajući Lenjina "autorom i tvorcem" Ukrajine.

- Ukrajina za Rusiju nije samo susedna država, već deo istorije - rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da je, "uprkos nepravdi i obmanama, ruski narod priznao države nakon raspada Sovjetskog Saveza i pomogao zemljama, uključujući Ukrajinu".

On je rekao da je "parazitski stav preuzeo partnerstvo u odnosima Ukrajine i Rusije".

- Kijev je pokušao da iskoristi dijalog sa Rusijom za pregovaranje sa Zapadom, od samog početka je počeo da gradi državnost na protivrečnostima - rekao je Putin.

Putin je dodao da je Ukrajna podeljena, prolazi kroz akutnu ekonomsku krizu i da u zemlji ne postoji nezavisni sud.

- Radikali koji su preuzeli vlast u Ukrajini organizovali teror, ljudi su brutalno ubijani u Odesi, učinićemo sve da kaznimo ove zločince - rekao je Putin.

On je istakao da Ukrajina planira da pokrene rat protiv Rusa u Donbasu.

19:20
I Makron sazvao sastanak Saveta za odbranu

Makron je sazvao sastanak Saveta za odbranu zbog Ukrajine, javlja AFP pozivajući se na predsedništvo.

Hitan sastanak biće održan u ponedeljak uveče.

 

19:15
Zelenski održao hitne konsultacije sa Makronom i Šolcom

- S obzirom na izjave date na sastanku Saveta bezbednosti Ruske Federacije, održao sam hitne konsultacije sa Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom i sazvao Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu - napisao je Zelenski na Tviteru. 

19:10
Predsednik Rusije Vladimir Putin uskoro će se obratiti građanima zemlje

Predsednik Rusije Vladimir Putin informisao je francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca o proširenom zasedanju Saveta bezbednosti Rusije i rekao da namerava da u najskorije vreme potpiše ukaz o Donbasu.

On će se uskoro obratiti građanima zemlje, saopštio je za Sputnjik portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

19:00
Putin i Šolc razgovarali o Donbasu

Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštio je portparol nemačkog kabineta Štefen Hebeštrajt.

Detalje njihovog razgovora možete pročitati OVDE.  

18:42
Dignut automobil u vazduh ispred zgrade predstavništva LNR

Ispred zgrade predstavništva LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre dignut je u vazduh automobil. U eksploziji je ranjen direktor predstavništva i vozač.

 

18:35
Snimak sa mesta na kom je ruska vojska uništila ukrajinska oklopna vozila

 

18:30
Oglasio se OEBS

OEBS je obećao da će moguće priznanje nezavisnosti LNR i DNR od strane Rusije smatrati za kršenje Minskih sporazuma. 

18:10
60.000 vrhunski obučenih Ukrajinaca spremno čeka naređenje za napad na Donbas

Skoro 60.000 ukrajinskih vojnika stacionirano je u blizini granica samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, izvestio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ruskog predsednika Vladimira Putina. Prema rečima ministra odbrane, Ukrajina priprema ozbiljnu provokaciju ili vojnu operaciju u Donbasu, preneo je Interfaks.

 Više o tome možete pročitati OVDE.

18:08
Granatiran Dokučajevsk

Ukrajinske snage granatirale su Dokučajevsk, južno od grada Donjecka, upotrebivši mine zabranjenog kalibra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre u Donbasu. 

18:05
Evakuisani radnici Informativnog centra

Informativni centar u Lugansku saopštio je da su radnici centra evakuisani iz zgrade zbog artiljerijskog granatiranja. 

18:00
U Donjecku se uključio sistem za upozoravanje, u daljini se čuju eksplozije

 

 

17:50
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom

- Upravo sam završio razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, kojem sam se zahvalio na fer ulozi koju Francuska i on lično imaju u odnosu prema Srbiji i njenim građanima. Razgovor je bio suštinski i veoma konkretan o svim gorućim pitanjima u regionu Zapadnog Balkana, dodatno, i kroz prizmu svih dešavanja na istoku Evrope.

Srbija nije u lakoj poziciji, bez ikakve svoje krivice, ali, uveren sam, umeće da pronađe najbolji put i rešenje u očuvanju mira i prosperiteta za sve svoje građane. Pred nama je vreme kada ćemo morati da se ujedinimo, da bismo obezbedili sigurnost i budućnost za našu decu - napisano je u opisu objave na Instagram nalogu predsednika Srbije.

 

17:45
Džejms Marks je analizirao najnovije podatke iz Ukrajine

Vojni analitičar CNN, penzionisani general Džejms Marks, analizirao je najnovije podatke iz Ukrajine. Po njegovim rečima, Rusija je skupila veliki broj vojnika kako na rusko- ukrajinskoj tako i na belorusko-ukrajinskoj granici. U pitanju su trupe koje nisu inače stacionirane tamo, a blizina granice im omogućava da pre prelaska na stranu teritoriju izvrše sve pripreme.

Više o tome možete pročitati OVDE.

17:35
Hitan sastanak u Beloj kući

Američki predsednik Džo Bajden ima sastanak sa timom za nacionalnu bezbednost o situaciji u Ukrajini, preneo je Rojters pozivajući se na zvaničnika Bele kuće. 

17:30
Zelenski traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti

Kako prenose korisnici Tvitera Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine zatražio je hitnu sednicu Saveta bezbednosti. Zelenski je pre nekoliko dana predložio sastanak sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, u trenutku sve većeg straha od ruske invazije na Ukrajinu.

- Ne znam šta ruski predsednik želi, zato predlažem da se sastanemo - rekao je Zelenski na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

 Dodao je da je Ukrajina "štit Evrope" protiv ruske vojske i pozvao zapadnjake da povećaju svoju pomoć, a više o tome možete pročitati OVDE.

17:20
Lavrov za priznanje DNR i LNR, spomenuo i Srbiju

 Ministar spoljnih polsova Rusije Sergej Lavrov podržao je ideju priznanja samoproglašenih republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Kako je rekao, konflikt u Donbasu je jedini na svetu u kojem jedna strana ne želi da razgovara sa drugom.

Više o tome možete pročitati OVDE.

17:10
Ukrajina koristi zabranjeno naoružanje

Ukrajinske snage su za sat i po vremena jedanaest puta narušile režim prekida vatre u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici koristeći teško naoružanje koje bi u skladu sa Minskim sporazumima trebalo da bude povučeno, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Navodi se da su iz minobacača kalibra 120 milimetara granatirani grad Donjeck, naselje Spartak, Veselo, Mineraljno, Aleksandrovka, Dolomitno, Lugansko, kao i Žabunjki, Vodjano i Željezna Balka. 

17:00
Iz Donbasa tvrde da su ukrajinske snage bombardovale škole

 Dok je u Rusiji trajao sastanak Saveta bezbednosti , ukrajinski militanti se ne zaustavljaju i udaraju na teritoriju DNR.

Prema rečima Ivana Prihodka, gradonačelnika Gorlovke na frontu, granatirano je stambeno naselje Stroitel i oštećena je škola.

Za sada nema informacija o mogućim žrtvama.

16:40
Najvažniji detalji sednice Saveta bezbednosti Ruske Federacije

Zamenik šefa administracije ruskog predsednika Dimitrij Kozak rekao je sledeće:

- Postalo je jasno Donbas ne treba Ukrajini ni Zapadu, oni žele da zamrznu situaciju. Pregovarački proces o Donbasu sada je na nuli- na nivou iz 2015. godine. Očigledno je da Ukrajina ne vidi pogućnost posebnog statusa Donbasa

16:30
Porasla vrednost rublje posle obraćanja Putina

Posle obraćanja Putina rublja skočila sa 86 rubalja za 1evro na 90 rubalja za 1evro 

16.12
Putin na sednica Saveta bezbednosti Rusije: Treba odlučiti šta da se radi sa Donbasom

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da treba odlučiti šta dalje da se radi po pitanju Donbasa, polazeći od situacije na terenu.

Kako je rekao, Rusija je u početku činila sve kako bi se mirnim putem izgladile protivrečnosti između Kijeva i Donbasa.

- Ljudi su izjavili da formiraju dve nezavisne republike – Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku. Od tog momenta počela je konfrontacija kijevskih vlasti i ljudi koji žive na toj teritoriji. S tim u vezi želeo sam da vam skrenem pažnju na to da je Rusija u početku činila sve da mirnim putem, mirnim sredstvima reši sve nastale protivrečnosti - istakao je ruski lider.

Tok događaja pokazuje da aktuelne vlasti u Ukrajini ne nameravaju da realizuju Minske sporazume, dodao je on.

- Aktuelne kijevske vlasti nemaju nameru da realizuju Minske sporazume. Štaviše, oni su to javno više puta saopštili i na najvišem državnom nivou i na nivou ministara inostranih poslova, Saveta bezbednosti - rekao je Putin na sednici Saveta bezbednosti.

15:04
Počela sednica Saveta bezbednosti Rusije

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da treba odlučiti šta dalje da se radi po pitanju Donbasa, polazeći od situacije na terenu.

„Aktuelne kijevske vlasti nemaju nameru da realizuju Minske sporazume. Štaviše, oni su to javno više puta saopštili i na najvišem državnom nivou i na nivou ministara inostranih poslova, Saveta bezbednosti“, rekao je Putin na sednici Saveta bezbednosti Rusije.

14:56
"Kijev nije napao Donbas"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova tvrdi da Kijev nije napao Donbas, nije slao diverzante, niti je granatirao rusku teritoriju ili granične punktove. 

14:54
Oglasio se lider LNR

Lider LNR kaže da postoje informacije o pripremama Kijeva za ofanzivu punog obima u Donbasu.

14:48
DNR i LNR traže od Putina da prizna nezavisnost republika

Donjecka narodna republika traži od predsednika Rusije Vladimira Putina da prizna nezavisnost republike, izjavio je šef DNR Denis Pušilin. Isto je zatražio i njegov kolega iz Luganske narodne republike Leonid Pasečnik.

Pušilin je zahvalio predsedniku Rusije na pomoći.

Kako je naveo, stanovnici Donbasa se osećaju Rusima i glavna im je cilj - integracija sa Rusijom.

On je pozvao da se razmotri zaključivanje sporazuma o saradnji između Rusije i DNR, između ostalog i u sferi odbrane.

Po njegovim rečima, ukrajinske vlasti su se odlučile da vojno reše pitanje Donbasa. 

14:37
Ukrajinske snage granatirale DNR iz četiri pravca

Ukrajinske snage granatirale DNR iz četiri pravca, uključujući minobacačke granate zabranjene sporazumima iz Minska, kaže DNR. 

14:20
Artiljerijska paljba čula se u oblasti aerodroma Donjeck

Eksplozije, artiljerijska paljba čula se u oblasti aerodroma Donjeck, kaže dopisnik.

U blizini aerodroma u Donjecku čuju se eksplozije, javlja dopisnik Sputnjika.

Kako javlja dopisnik, u toku je granatiranje u blizini aerodroma. 

14:05
RUSI UNIŠTILI UKRAJINSKA OKLOPNA VOZILA

Ruska vojska i graničari sprečili su da diverzantska grupa sa teritorije Ukrajine naruši državnu granicu, piše RIA Novosti. 

Tom prilikom ubijena su petorica diverzanata koji su pokušali da uđu na teritoriju Rusije i uništena dva oklopna vozila.

- Jedinice Južnog vojnog okruga su zajedno sa graničnim odredom FSB Rusije sprečile diverzantsko-izviđačku grupu da naruši državnu granicu Rusije sa teritorije Ukrajine - rekli su predstavnici Južnog vojnog okruga.

Kako su dodali u resoru, tokom okršaja dva vojna vozila Oružanih snaga Ukrajine ušla su na teritoriju Rusije kako bi evakuisala diverzante. Oba transportera su pogođena.

Poginulo je pet vojnika Oružanih snaga Ukrajine, dok među Rusima nema žrtava.

Podsećamo, portparol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin danas je saopštio da su se dva odreda ukrajinskih diverzanata probila na teritoriju DNR.

13:50
"Ruske snage sve bliže granici sa Ukrajinom"

Bidenov savetnik za nacionalnu sigurnost kaže da su SAD registrovale dalje napredovanje ruskih snaga do ukrajinske granice. 

13:25
Kijev: Nismo gađali pogranični punkt, to je provokacija

Državna granična služba Ukrajine tvrdi da je čista provokacija izveštaj o granatiranju graničnog punkta u Rostovskoj oblasti u Rusiji, za koje je ruska Federalna služba bezbednosti optužila Kijev.

Prema podacima FSB, projektil ispaljen iz Ukrajine u 9.50 pogodio je granični punkt u Rostovskoj oblasti na oko 150 metara od rusko-ukrajinske granice.

Zgrada je potpuno uništena, žrtava nije bilo, navodi RIA Novosti.

Ranije je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov rekao da Kijev nije granatirao pogranični punkt i da nije umešan u to. 

13:10
Švedska povukla svoje diplomate

Švedska je povukla većinu diplomatskog osoblja iz ambasade u Kijevu, kažu izveštaji.

13:05
Donjeck bez struje

Filtraciona stanica Donjeck ostala bez struje zbog granatiranja, zaustavljeno je vodosnabdijevanje, kaže DPR. 

13:00
Bajden uputio molbu Makronu

Američki predsednik Bajden zamolio zvaničnika Francuske Makrona da Putinu ponudi samit.

12:50
Zapadne zemlje ohrabruju agresiju Kijeva na Rusiju

Zapadne zemlje ohrabruju agresiju Kijeva na Rusiju, uspostavljaju svoje vojne baze u Ukrajini, kaže sirijski ministar spoljnih poslova.

Zapad ohrabruje Ukrajinu u agresiji na Rusiju i isporučuje Kijevu moderno oružje, izjavio je u ponedeljak sirijski ministar spoljnih poslova Faisal Mekdad.

- Dok Zapad ohrabruje Ukrajinu u agresiji na Rusiju, snabdeva Ukrajinu modernim oružjem i gradi vojne baze na njihovoj teritoriji, kršeći tako sve međunarodne sporazume i istovremeno govore da je Rusija kriva za sve - rekao je Mekdad tokom svog sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. 

12:45
"Vojska je na svojim pozicijama"

Ukrajinska vojska kaže da su jedinice ostale na svojim pozicijama i da nisu napredovale u Donbasu. 

12:40
Donjecku potrebna je ruska vojna i finansijska pomoć

Eduard Basurin iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DPR) rekao je u ponedeljak da je DPR-u potrebna ruska vojna i finansijska pomoć. 

12:30
Situacija u Donbasu kritična

Oglasila se Narodna milicija DNR i saopštila "Donbasu je rat, situacija je kritična."

12:20
Snage DPR-a sukobile su se sa ukrajinskom vojnom jedinicom koja je pokušala da dođe do granice sa Rusijom

Narodna milicija DNR i ministarstvo unutrašnjih poslova deluju u Novoazovskoj oblasti kako bi porazili grupe ukrajinskih vojnih jedinica koje pokušavaju doći do ruske granice, saopštila je narodna milicija. 

- Trenutno se na području Novoazovska održava specijalna operacija jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva državne sigurnosti, u saradnji sa vojnim osobljem Narodne milicije DNR-a za uništavanje grupa Oružanih snaga Ukrajine, koji je pokušao da se probije prema ruskoj državnoj granici - navodi se u saopštenju zvaničnog predstavnika Narodne milicije.

12:10
Oglasili se iz Ministarstva za vanredne situacije

Više od 21.000 građana, 50 društvenih objekata, bolnice u Dokučajevsku, Olenevka u DNR nemaju pristup vodi - Ministarstvo za vanredne situacije DNR.

12:00
Hitno upozorenje SAD-a

Državnici SAD-a pozivaju građane da odmah napuste Ukrajinu jer bi komercijalni letovi mogli biti ograničeni 

11:45
Donjecka Narodna Republika proglasila vanredno stanje

Donjecka Narodna Republika proglasila je vanredno stanje zbog gašenja pumpne stanice i prekida centralnog snabdijevanja pitkom vodom.

11:40
Ukrajinske snage počele su s implementacijom plana invazije na Donbas

Eduard Basurin, glasnogovornik milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DPR) rekao je da su ukrajinske snage počele s implementacijom svog plana invazije na Donbas. 

11:15
Centralna gradska bolnica oštećena u Donjecku nakon granatiranja sa ukrajinske strane - DNR

Kao rezultat minobacačkog napada ukrajinskih snaga bezbednosti, oštećena je električna centrala i Centralna gradska bolnica u Donjecku, saopštila je Narodna milicija samoproglašene DNR.

- Situacija je i dalje kritična. Ukrajinski militanti nastavljaju sa udarima na civilnu infrastrukturu republike. Kao rezultat minobacačkog napada sa položaja 54. mehanizovane brigade, elektrocentrale i Centralne gradske bolnice br. 14, Donjeck, na adresi Petrovsky Street 197, oštećeni su - saopštilo je ministarstvo na svom Telegram kanalu. 

11:09
UKRAJINCI GRANATIRAJU RUSKU TERITORIJU

Projektili koji je ispalila ukrajinska vojska pogodio je punkt granične službe FSB u Rostovskoj oblasti , zgrada je u potpunosti uništena, piše RIA Novosti.

- 21. februara u 9.50 časova neidentifikovanim projektilom ispaljenim sa teritorije Ukrajine potpuno je uništeno mesto dežurstva graničnih patrola, koje se nalazi na udaljenosti od oko 150 metara od rusko-ukrajinske granice - piše u saopštenju ruske granične službe.

Tom prilikom niko nije povređen. Demineri su na licu mesta.

Ukrajinska vojska već četvrti dan intenzivno granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Vlasti ovih republika su bile prinuđene da objave evakuaciju stanovništva na teritoriju Rusije i proglase opštu mobilizaciju.

Lider DNR Denis Pušilin je rekao da je situacija u republici kritična.

- Naglo se zaoštrila situacija u Mariupoljskom pravcu. Militanti 36. brigade napali su pozicije jedinica Narodne milicije u području Kominternovo. U toku su borbe kod granice sa Rusijom - saopštio je Pušilin.

Kako navodi, ukrajinska vojska granatira teritoriju DNR iz teške artiljerije, minobacača, bacača granata, tenkova.

11:00
"Ako napadne, Rusija bez pristupa finansijskim tržištima"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da bi Moskva mogla da se suoči sa sankcijama ako napadne Ukrajinu.

- Rusija bi u načelu bila odsečena od međunarodnih finansijskih tržišta. Sankcije bi bile uvedene na svu robu koju proizvodimo, a koju Rusija hitno treba da bi modernizovala i diversifikovala svoju privredu - rekla je Fon der Lajen za javnu televiziju ARD.

10:50
"U senci krize Rusija aneksira Belorusiju"

Ministar spoljnih poslova Austrije, Aleksander Šalenberg, každe da se "u senci rusko ukrajinskog konflikta dešava aneksija Belorusije od strane Rusije" i da se tome ne pridaje dovoljno medijske pažnje.

- Vidimo više manje aneksiju Belorusije, u vojnom smislu. Lukašenko je u izvesnoj meri odustao od suvereniteta Belorusije. To je vrlo zabrinjavajuće - poručio je Šalenberg.

Austrija je, zbog dramatične situacije u istočnoj Ukrajini, poslala krizni tim u tu zemlju, koji čini sedam iskusnih službenika Ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova i odbrane. 

10:45
Kanonada na zapadu Donjecka

 

10:34
Pušilin: Situacija u DNR - kritična

- Naglo se zaoštrila situacija u Mariupoljskom pravcu. Militanti 36. brigade napali su pozicije jedinica Narodne milicije u području Kominternovo. U toku su borbe kod granice sa Rusijom - saopštio je šef samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin.

Kako navodi, ukrajisnka vojska granatira teritoriju DNR iz teške artiljerije, minobacača, bacača granata, tenkova. Ljudi ginu.

- Moramo ujediniti sve napore. Pozivamo sve muškarce koji mogu da nose oružje da dođu u vojne komesarijate i stanu u zaštitu svojih porodica, dece, žena, majki i naše otadžbine - navodi se u saopštenju Pušilina, objavljenom na telegramu.

10:20
Oglasio se ministar odbrane Ukrajine

Odbrambeno oružje koje je Kijev dobio od partnera većim delom je poslato u Donbas, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.

- Odbrambeno oružje koje smo dobili od partnera već je predato jedinicama na frontu i naši vojnici su već naučili da rukuju sa njim - rekao je Reznikov.

10:15
Evakuacija izbeglica iz LNR i DNR

Evakuacija izbeglica iz LNR i DNR u Rusiju izazvana je provokacionim i agresivnim akcijama Oružanih snaga Ukrajine u tom regionu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

09:40
Putin sazvao sednicu Saveta bezbednosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće danas veliku sednicu Saveta bezbednosti Rusije, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

09:35
Francuski ministar spoljnih poslova planira da održi razgovore sa ruskim kolegom

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan rekao je da planira da u ponedeljak razgovara sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

 

09:20
Eksplozija kod aerodroma u Donjecku

Ruski mediji javljaju da je odjeknula eksplozija u zoni aerodroma u Donjecku. 

09:00
EU podržava organizaciju samita Putina i Bajdena

Evropska unija podržava poslednji pokušaj da se organizuju razgovori Vašingtona i Moskve u cilju pronalaženja diplomatskog rešenja za ukrajinsku krizu, izjavio je jutros visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj. 

- Sastanci na vrhu, na nivou lidera, na nivou ministara, u bilo kom formatu, na koji god način da se razgovara i sedi za stolom i pokušava izbeći rat, to je ono što je preko potrebno - rekao je Borelj novinarima u Briselu, uoči sastanka šefova diplomatija EU.

Američki predsednik Džo Bajden i njegov kolega Vladimir Putin dogovorili su se načelno da održe samit o ukrajinskoj krizi, saopšteno je danas iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je inicirao organizovanje samita.

08:38
Ukrajinska diverzantska grupa je ušla na teritoriju DNR

Ukrajinska diverzantska grupa je ušla na teritoriju DNR sa juga kako bi se probila na granicu sa Rusijom, saopštilo je Ministarstvo za državnu bezbednost DNR.

Prema podacima resora, ukrajinska vojska je pokušala da se približi ruskoj ranici, ali je naišla na otpor Narodne milicije DNR.

- Tokom proboja u vazduh je dignuto skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Narodne milicije DNR. Neprijatelj je pokušao da dođe do državne granice Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije. Borci DNR su blokirali centralne komunikacione puteve. U toku su borbe - navodi se u saopštenju.

08:25
Pokušaj diverzije na teritoriji republike

Ukrajinski diverzant digao se u vazduh prilikom pokušaja da podmetne eksploziv u području železničke stanice u Donjecku, saopštio je predstavnik Narodne milicije Donjecke narodne republike. 

- Ukrajinske snage bezbednosti nastavljaju sa pokušajima da izvedu terorističke napade na vitalne infrastrukturne i civilne objekte. Prema operativnim informacijama Ministarstva za državnu bezbednost DNR, oko 4.45 digao se u vazduh ukrajinski diverzant prilikom pokušaja da postavi eksplozivnu napravu na tržnici u području železničke stanice u Donjecku. Pored teroriste je pronađena torba sa drugom eksplozivnom napravom - rekao je on.

08:16
Otkazani letovi za Kijev

Nemačka aviokompanija "Lufthanza" i švajcarski "Svis er" obustavili su letove za Kijev zbog situacije oko Ukrajine, javlja Bi-Bi-Si. 

08:15
Sa Krima stigli prvi dobrovoljci na Donbas

Prva grupa dobrovoljaca iz Krima stigla je u Donbas kako bi pružila pomoć stanovnicima Donjecke i Luganske narodne republike, saopštio je Sputnjiku koordinator integracionog komiteta "Rusija-Donbas" Andrej Kozenjko.

Po njegovim rečima, Donbas je meta brutalne agresije Oružanih snaga Ukrajine. U poslednje vreme "situacija je eskalirala do krajnjih granica".

Koordinator integracionog komiteta je naglasio da dobrovoljci treba da pomognu stanovnicima samoproglašenih republika u zaštiti "njihovih prava na samoopredeljenje". Na čelu grupe volontera nalazi se sam Kozenjko i ataman Crnomorskih kozačkih snaga Anton Sirotkin.

08:10
Sve više izbeglica iz Donbasa u Rusiji

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da je iz Donbasa do sada u Rusiju stiglo oko 61.000 izbeglica. 

08:00
"Rusija 80 puta prekršila primirje"

Ukrajinska vojska optužila je snage koje podržava Rusija da su tokom nedelje počinile 80 kršenja primirja u separatističkim regionima. 

07:55
LNR:Ukrajinske snage ubile dvoje civila u Lugansku

Dvoje civila je ubijeno u nedelju veče kada su ukrajinske snage granatirale teritoriju samoproglašene Luganske Narodne republike (LNR), naveo je jedan predstavnik samoproglašene republike na Telegramu. 

07:50
"Rusija pravi spisak ljudi za odstrel!"

U saopštenju koje su SAD poslale direktorki UN za ljudska prava, navodi se da ruske snage "prave listu identifikovanih Ukrajinaca koji će biti ubijeni ili poslati u kampove" ukoliko dođe do invazije, piše "Gardijan".

 

SAD
SAD / Izvor: Profimedia
07:45
Satelitski snimci otkrivaju novo grupisanje ruskih vojnika

Novi satelitski snimci pokazuju pojačanu aktivnost među ruskim trupama u blizini severoistočne granice Ukrajine, javila je američka firma koja nedeljama prati dešavanja oko ruske vojske u tom području.

Ova aktivnost primećena je nakon što je Rusija produžila vojne vežbe u Bjelorusiji koje su trebale da budu završene u nedelju, što je pojačalo strah među zapadnim silama. 

07:40
Putin i Bajden dogovorili samit o ukrajinskoj krizi

Predsednik Francuske Emanuel Makron predložio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i američkom lideru Džozefu Bajdenu da održe samit o bezbednosti u Evropi. Obe strane su pristale, saopštila je Jelisejska palata.

- On (Makron) je predložio da se održi samit predsednika Bajdena i predsednika Putina, a zatim sa drugim zainteresovanim stranama radi razgovora o pitanjima bezbednosti i strateškoj stabilnosti u Evropi. U princpipu, predsednici Bajden i Putin su se složili sa idejom održavanja takvog samita - navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, dnevni red samita bi trebali da pripreme državni sekretara SAD Entoni Blinken i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom susreta 24. februara.

Bajden i Putin
Bajden i Putin / Izvor: Foto: Profimedia

- On može biti održan samo uz uslov da Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu - dodali su u Jelisejskoj palati.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki potvrdila je informaciju iz Pariza.

Predstavnik Belogo doma Džen Psaki podtverdila informaciю iz Pariža.

07:39
"Biciklama do rovova"

Muškarci i žene, od kojih su neki uveliko u penziji, obučavaju se za slučaj da dođe do vojnog sukoba na istoku Ukrajine. Situacija je ista s obe strane - u Marijupolju i Donjecku. 

orbe između proruskih snaga i ukrajinske vojske traju već osam godina, ali su poslednjih dana postale sve učestalije. Zapadne zemlje upozoravaju da Rusija sprema invaziju, dok iz Donbasa poručuju da su ih napale snage koje kontroliše Kijev.

U ukrajinskoj luci Marijupolju, koja se nalazi manje od 20 kilometara od najbližih rovova, penzioneri se javljaju da služe kao dobrovoljci u jedinici Teritorijalne odbrane. Tamo dobijaju osnovnu obuku o naoružanju i pružanju prve pomoći.

Anton je u kasnim pedesetim godinama i inače radi kao zavarivač. Svoju porodicu je poslao kod rođaka u centralnoj Ukrajini, dok je on sam ostao kako bi branio grad u slučaju napada.

Ako počne, bukvalno mogu da sednem na bicikl i pedalam pravo do rovova - rekao je Anton. 

07:18
Evakuacija stanovništva iz Donjecka

Zbog novih sukoba počela je evakuacija stanovništva u Rusiju, a LNR i DNR su u subotu proglasile opštu mobilizaciju svih vojno sposobnih muškaraca. 

 

 

07:15
Eksplozija u Donjecku

U centru grada Donjecka u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj Republici (DNR), kasno večeras je odjeknula eksplozija, javlja Rojters pozivajući se na svedoke.

Agencija navodi da uzrok eksplozije nije poznat. Duž linije neposrednog borbenog kontakta na istoku Ukrajine situacija se pogoršala od ranih jutarnjih sati 17. februara.

Iz samoproglašenih LNR i DNR prijavljena su najintenzivnija ukrajinska granatiranja u poslednjih nekoliko meseci.