Utorak 19. mar 2024.
Avion

RUSKO ČUDO kreće u akciju spasavanja argentinske podmornice

Avion An-124 može da ponese do 150 tona tereta i da prevozi vozni park, turbine za elektrane, pa čak i jahte

Televizija „Todo notisijas“ objavila je da će u Argentinu doleteti ruski avion „Antonov“ koji će pružiti pomoć u traganju za nestalom podmornicom „San Huan“. Sudeći po opisu, radi se o avion An-124. Televizija ističe da su se predsednici Rusije i Argentine ranije dogovorili o koordinaciji napora u operacijama istrage i spasavanja.

Argentinska televizija saopštila je da će Ministarstvo za vanredne situacije Rusije uputiti „najveći avion na svetu“ klase „Antonov“ radi pružanja pomoći u potrazi za potonulom podmornicom „San Huan“.

Avion „može da ponese do 150 tona tereta i da prevozi vozni park, turbine za elektrane, pa čak i jahte“. Prema saopštenju „Todo notisijasa“, u Argentinu bi mogla da ode i ruska mini-podmornica.

Ara San Huan podmornica
Ara San Huan podmornica
Foto: Reuters

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa svojim argentinskim kolegom Maurisiom Makrijem ponudio pomoć u potrazi i spasavanju potopljene podmornice. Ministri odbrane dveju zemalja koordinisaće zajedničke napore, napominje TN.

Osim toga, u Argentinu je već stigao veliki američki avion C-5 „Galaksi“ za operaciju potrage. U operaciji spasavanja već učestvuje 30 transportnih sredstava iz 11 zemalja koje sarađuju sa argentinskim vlastima, saopštila je televizija.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd