fbpx
Skip to main content
Džo Bajden

BAJDEN PRIMIO BRUTALNU PORUKU IZ MOSKVE: Američki predsednik će morati dobro da se zamisli zbog nje

Foto: Reuters
Nekoliko ruskih zvaničnika je prokomentarisalo najnoviju izjavu Džoa Bajdena po pitanju Krima

Ruski senator Aleksej Puškov je na Telegram kanalu kritikovao izjavu predsednika Amerike Džoa Bajdena o tome da SAD nikad neće priznati da je Krim ruski. Kako kaže, ceo svet zna da je Krim - ruski. Svoj stav su izneli i potpredsednik krimskog parlamenta Vladimir Bobkov i član Državne dume Konstantin Baharev.

ŠTA SE DEŠAVA SA MELANIJOM TRAMP? Florida ne služi samo za uživanje - bivša prva dama ima velike planove

ŠTA SE DEŠAVA SA MELANIJOM TRAMP? Florida ne služi samo za uživanje - bivša prva dama ima velike planove

OPOZICIJA POZVALA VOJSKU NA POBUNU: Pašinjanu se odbrojavaju sati, vlast mu klizi iz ruku (FOTO/VIDEO)

OPOZICIJA POZVALA VOJSKU NA POBUNU: Pašinjanu se odbrojavaju sati, vlast mu klizi iz ruku (FOTO/VIDEO)

PUTIN SE DOGOVORIO SA KURCEM: Austrija spremna da primi prvi kontigent ruske vakcine, sve zavisi od jedne stvari

PUTIN SE DOGOVORIO SA KURCEM: Austrija spremna da primi prvi kontigent ruske vakcine, sve zavisi od jedne stvari

- Ceo svet zna da je Krim Rusija. I od mišljenja Bajdena ta istorijska činjenica se neće promeniti. I sigurno nije na Bajdenu da odluči u kojoj zemlji će živeti dva miliona stanovnika Krima. Oni su odlučili - napisao je Puškov.

Potpredsednik krimskog parlamenta Vladimir Bobkov je posle izjave predsednika Amerike posavetovao američke vlasti da se ne odriču priznavanja ruskog statusa Krima.

- Nema potrebe da političari iz bilo koje zemlje koriste reč "nikada". Ta reč ne postoji u diplomatiji. Ne bi trebalo da koriste ovaj termin, jer će u situaciji sa Krimom u praksi sve biti drugačije. Ne bi trebalo da se zaklinju da nikada neće priznati Krim. Sve su to banalne i poznate izjave, čak i ako potiču od predsednika SAD-a - rekao je Bobkov.

Krim
Krim
Foto: Shutterstock

- To, da je Krim ruski, danas shvataju i priznaju sve pametne i adekvatne političke snage na svetu. To da Krim preživljava period svog najburnijeg razvoja u poslednjih deset godina jasno je ne samo stanovnicima Krima, nego i svima koji su bili na poluostrvu - primetio je Bobkov.

Član Državne dume i poslanik s Krima Konstantin Baharev kaže da nije iznenađen odbijanjem američkog predsednika da prizna ruski status Krima, jer u suprotnom bi morao da prizna i umešanost SAD-a u puč u Ukrajini 2014. godine.

Džo Bajden
Džo Bajden
Foto: Reuters

- Bilo bi čudno da je izjavio nešto drugo. Ovde nema ništa iznenađujuće. Za Bajdena je napuštanje ove pozicije ravno priznanju zločina i umešanosti u državni udar 2014. u Ukrajini. Ni on, niti bilo ko drugi, ko je bio u administraciji predsednika Baraka Obame, nikada javno neće dati drugačiji stav o Krimu. Za njih je priznavanje ruskog statusa Krima jednako političkom samoubistvu - izjavio je Baharev.

Ranije je Bajden izjavio, da Amerika nikada neće priznati da je Krim ruski i da će nastaviti da radi na tome da Rusija odgovara zbog "agresije" na Ukrajinu.

Podsetimo, Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd