fbpx
Skip to main content
Džo Bajden

BAJDEN FORMIRA JOŠ JEDAN NATO? Delovao bi na posebnoj teritoriji, ali to neće ići nimalo glatko

Foto: Profimedia/Ilustracija
Dobro su poznati spoljnopolitički planovi Amerike

SAD mogu formirati azijsku verziju NATO-a, ali ako države iz regiona postignu veći napredak i ekonomski razvoj to će ići malo teže, rekao je kineski ekspert sa Šandinskog univerziteta Đija Venšan.

SPEJS IKS ISPISAO ISTORIJU SVEMIRA: Oboren još jedan rekord ljudske posade (VIDEO)

SPEJS IKS ISPISAO ISTORIJU SVEMIRA: Oboren još jedan rekord ljudske posade (VIDEO)

ZELENSKI PROGLASIO "RAT U EVROPI" Predsednik Ukrajine ponovo zvecka oružjem, ima novi plan na umu

ZELENSKI PROGLASIO "RAT U EVROPI" Predsednik Ukrajine ponovo zvecka oružjem, ima novi plan na umu

VELIKA POBEDA KINESKIH VAKCINA: EMA i SZO se "utrkuju" ko će pre odobriti Sinovak i Sinofarm

VELIKA POBEDA KINESKIH VAKCINA: EMA i SZO se "utrkuju" ko će pre odobriti Sinovak i Sinofarm

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da SAD planiraju da povećaju vojno prisustvo u Pacifičkom regionu, kao NATO u Evropi.

- SAD mogu formirati azijsku verziju NATO-a, inače predsednik Bajden ne bi davao nepromišljene izjave. Pošto je on to rekao, verovatno je postignut dogovor sa drugim državama, na primer Australijom i Japanom - izjavio je analitičar.

Po njegovom mišljenju, ako Indo-pacifička alijansa bude modernizovana do azijske verzije NATO-a, verovatno će se proširiti i broj država-članica.

On dodaje da Japan i Indija, uzimajući u obzir moguću oštru reakciju Rusije, Kine i drugih država, trude se da ne izlaze sa gromoglasnim izjavama ovim povodom.

Prema rečima analitičara, potrebno je uzeti u obzir da se NATO u svoje vreme pripremao za rat sa SSSR i zato, suočivši se sa azijskom verzijom NATO-a, neophodno sprečiti da, na primer, dođe do izbijanja rata.

Đia Venšan je naglasio da se SAD, možda, neće ograničiti samo "hladnim ratom" sa Kinom, već da će se ozbiljno pripremiti i za "vrući rat".

NATO
Foto: Shutterstock/Ilustracija

On je naveo mišljenja drugih stručnjaka koji smatraju da Kina, kao protivteža SAD, treba da ojača regionalnu saradnju i razmenu u ekonomiji, kulturi i obrazovanju, da pomogne saradnji u okviru ASEAN-a, ŠOS-a i drugih međunarodnih organizacija, kao i da pomogne u procvatu i razvoju regiona.

- Kina je najveći trgovinski partner mnogih azijskih država, uključujući Australiju, Indiju, Japan, ali, pošto su SAD zabile klin između njih, oni su počeli da gledaju Kinu kao svoju najveću pretnju. Ako se razvoj nastavi u skladu sa strategijom SAD, tada 21. vek neće biti vekom Azije, već vekom militarizacije, gde se sukobi razbuktavaju jedan za drugim - smatra ekspert.

- Kina treba da uradi sve, kako se Azija ne bi pretvorila u novu arenu ratnih dejstava - dodao je on.

Faktički, naglasio je on, svi su već videli "izlog demokratije" koji su napravile SAD na Bliskom istoku i katastrofu koju je ona donela čovečanstvu.

- Ako azijske države postignu veliki progres i razvoj, Vašingtonu će biti teže da ih uvuče u azijsku verziju NATO-a - zaključio je ekspert.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd