Skip to main content
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

Sastanak Putina i Lukašenka: Konačna istina o odnosima Rusije i Belorusije (VIDEO)

Foto: Profimedia
Postoje sve osnove da budemo zadovoljni bilateralnim odnosima Rusije i Belorusije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Predsednik Rusije smatra razvoj rusko-beloruskih odnosa uspešnim i u njima vidi trend rasta trgovinskog prometa.

- Smatram da se naši odnosi razvijaju veoma uspešno. Dovoljno je reći da je prošle godine promet porastao za više od 23 odsto i premašio 32 milijarde dolara, a ove godine još 12 odsto više u odnosu na prošlogodišnju osnovu, to je znači da ćemo izaći izvan pokazatelja prošle godine - rekao je Putin otvarajući pregovore sa svojim beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. 

OŠTRA PORUKA RUSIJE AMERICI: "Vreme ističe, ima ge još malo!"

Otvarajući sastanak sa Lukašenkom, predsednik Rusije takođe je najavio raspravu o energetskim pitanjima.

- Naravno, postoje i pitanja koja su, po pravilu, u energetskom sektoru. Iako smatramo da je ovde mnogo učinjeno, posebno u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza i na bilateralnoj osnovi danas imamo priliku da razgovaramo o svim ovim temama - rekao je Putin.

- Danas predlažem da, ukoliko se ne dođe do nekih konačnih rešenja, da zajedno poslušamo strane. A ako se dogovorimo, biće dobro - zaključio je Putin.

PUTINOVE "IGRAČKE": Kalendar ministarstva odbrane Rusije za 2019. pokazuje MOĆNO oružje (FOTO)

Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je naveo da su odnosi između Rusije i Belorusije bliski i da se postojeći problemi mogu rešiti, kao i da je bolje da se to učini pre Nove godine kako se ne bi unosili stari problemi.

- Niko nema tako bliske i prisne odnose kao što Belorusi i Rusi. Naravno, mi se krećemo napred i dogovaramo se. Naravno, na tom putu se javljaju određeni problemi, ali se oni ne mogu uporediti sa onim dostignućima koje ste naveli u brojkama - rekao je Lukašenko na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

On je istakao da se pitanja svakako nastaju, ali da su odnosi između dve zemlje "veoma napredni i veoma bliski".

- Upravo ste rekli da se možemo dogovoriti. Reći ću i više — da se zaista možemo dogovoriti, jer su timovi koji su sada ovde sa nama obavili niz rundi pregovora i oni znaju probleme, a i vi i ja smo već duboko uključeni u te probleme i pitanja koja treba danas da se reše - rekao je Lukašenko.

- Želeo bih da rešimo ova pitanja i u Novu godinu ne uvlačimo stare probleme, jer je loše kada se stari problemi prenose u Novu godinu - dodao je on.

ERDOGAN NAJAVIO SASTANAK SA RUSKIM PREDSEDNIKOM, Moskva demantuje: Putin to nema u planu

Beloruski predsednik je istakao da se ponekad problemi Rusije i Belorusije stvaraju zbog situacija u svetskoj trgovini i politici.

CUNAMI SMRTI Broj žrtava u Indoneziji sve veći, nekoliko hiljada ljudi ostalo bez doma

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
15 Beograd