fbpx
Skip to main content
Jošihide Suga

Šinzo Abe dobio naslednika: Evo ko je izabran za novog lidera vladajuće partije u Japanu

Foto: Reuters
Ovaj izbor znači da će Japan uskoro da dobije novog premijera

Na unutarpartijskim izborima u Tokiju, šef kabineta japanske vlade Jošihide Suga izabran je za predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije. Ta pobeda znači da će on uskoro biti imenovan za novog premijera Japana.

Visoki funkcioner japanske vlade Jošihide Suga (71) danas je na unutarpartijskim izborima vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) izabran za novog lidera stranke.

OBJEKAT SA DRUGE PLANETE? Misteriozna letelica ponašala se kao nijedna do sad: Jeziva ispovest pilota (VIDEO)

OBJEKAT SA DRUGE PLANETE? Misteriozna letelica ponašala se kao nijedna do sad: Jeziva ispovest pilota (VIDEO)

"RASTURILE" NA OBUCI: Crnomorska flota dobila žensku posadu

"RASTURILE" NA OBUCI: Crnomorska flota dobila žensku posadu

POJAVILA SE NOVA INFEKCIJA KOJOJ NEMA LEKA: Zaraza "koja jede mozak" živi u jezerima i rečnim vodama (VIDEO)

POJAVILA SE NOVA INFEKCIJA KOJOJ NEMA LEKA: Zaraza "koja jede mozak" živi u jezerima i rečnim vodama (VIDEO)

To znači da će on uskoro biti imenovan za novog premijera Japana, s obzirom da ta partija sa koalicionim partnerom Komeito drži većinu u parlamentu, a u Japanu vođa vladajuće partije tradicionalno služi i kao predsednik vlade.

Suga je osvojio 377 glasova partijskih delegata, ostavivši daleko iza sebe dva protiv-kandidata. Njegova pobeda ni pre glasanja nije dolazila u pitanje, jer je imao podršku četiri od pet glavnih frakcija unutar LDP.

Tako je današnje glasanje, praktično, bilo potvrda onog što se već znalo, jer je u političkom manevrisanju do kojeg je došlo u danima nakon što je premijer Abe zvanično objavio ostavku Suga brzo ostvario značajnu prednost u odnosu na svoje najveće protivnike, bivšeg ministra odbrane Šigerua Išibu i bivšeg ministra inostranih poslova Fumija Kišidu.

Šef kabineta i glasnogovornik vlade Japana u proteklih osam godina Jošihide Suga je desna ruka odlazećeg premijera Šinza Abea. On sam je u više navrata izjavio da će nastaviti da sprovodi i promoviše ekonomske reforme koje je preduzeo Abe.

To je potvrdio i danas u pozdravnom govoru u kojem se i srdačno zahvalio svom prethodniku, koji je zbog zdravstvenih problema nedavno podneo ostavku na funkciju predsednika LDP-a i japanske vlade.

S tim u vezi, očekuje se da će Suga držati kursa dugogodišnjeg premijera Abe i da će vlada koju bude oformio, između ostalog, omogućiti finansijskim institucijama da pozajmljuju novac od centralne banke po niskim kamatama, da će držati pod kontrolom rast jena i dalje otvoriti vrata stranim radnicima.

Šinzo Abe, Jošihide Suga
Šinzo Abe i Jošihide Suga
Foto: Reuters

Veliki ekonomski i organizacioni izazovi u bliskoj budućnosti

Sugu i njegove buduće ministre očekuju veliki ekonomski izazovi, s obzirom da je japanska ekonomija u drugom tromesečju, koje se podudarilo s vanrednim stanjem, iskusila najveći posleratni pad od čak 28 posto.

U debati u Klubu stranih novinara u Tokiju održanoj u ponedeljak, Suga je izjavio da će, ako postane premijer i to bude potrebno, njegova vlada doneti novi veliki paket stimulusa za ekonomiju i isplatu pomoći grđanima.

Država je u te svrhe već isplatila nekoliko hiljada milijardi dolara građanima, ugostiteljskim objektima, turističkim agencijama, preduzećima iz oblasti saobraćaja, organizacijama iz oblasti kulture i umetnosti, itd.

Uz zauzdavanje epidemije korona virusa, nova vlada će morati i da iznađe način da održi olimpijske i paraolimpijske igre u julu-avgustu 2021, što je jedinstveni logistički izazov.

Suga se već suočava s izvesnim skepticizmom, jer pojedini političari i ekonomski stručnjaci veruju da su se zbog pandemije koronavirusa ekonomski i društveni uslovi drastično promenili, te da prosti nastavak politike prethodne vlade neće biti dovoljan za rešavanje novonastalih problema.

Oni zato očekuju da Suga uskoro izađe u javnosti sa sopstvenom strategijom za borbu protiv tih izazova.

Pod reflektorom politika u oblasti odbrane i bezbednosti

Biće interesantno i videti u kojoj meri će se Suga posvetiti zadacima iz oblasti odbrane i vojne bezbednosti.

Za vreme njegovog prethodnika Abea doneta su pravna akta kojima je izmenjeno zvanično tumačenje ustava koje je do tada zemlji zabranjivalo posedovanje ofanzivnog naoružanja, delovanje japanskih oružanih snaga van svoje teritorije, te zabranjivalo japanskim vojnicima korišćenje oružja u međunarodnim misijama.

Uklanjanjem tih pravnih stega, otvorena je mogućnost da Japan provodi kolektivnu odbranu sa saveznikom Vašingtonom i van svoje teritorije - u međunarodnim vodama, na primer.

Jošihide Suga
Jošihide Suga
Foto: Reuters

Abeova vlada, takođe, je po prvi put dozvolila slobodnije učešće japanskih proizvođača naoružanja i vojne tehnologije na međunarodnom tržištu i uvođenje u naoružanje nosača helikoptera, koji se mogu smatrati ofanzivnim oružjem, odnosno tipom naoružanja čijeg posedovanja se Tokio do tada odricao u skladu s snažnim pacifističkim karakterom svog ustava.

Valja napomenuti da se japnski nosači helikoptera, zahvaljujući svojoj veličini i kupovini američkih borbenih aviona F-35 sa mogućnošću vertikalnog poletanja, mogu pretvoriti u nosače aviona.

Takođe, poslednjih nedelja u Japanu se intezivirala debata o tome da bi zemlja, umesto dosadašnjih pokušaja da izgradi skup (i relativno nepouzdan) kopneni sistem za presretanje i obaranje nadolazećih projektila, trebala da nabavi ili razvije dalekometne balističke projektile kojim bi mogla da preventivno gađa vojne ciljeve na teritoriji Severne Koreje, koja poseduje veliki špalir raketa i nuklearnih bombi i predstavlja snažnu bezbednosnu pretnju za Japan.

Pitanje je da li će se taj trend jačanja ofanzivnih kapaciteta japanskih snaga i vojnog saveza sa SAD nastaviti i da li će, da bi uklonila i poslednje prepreke pravnog karaktera za to, nova vlada nastaviti s pokušajima prethodne da progura u narodu nepopularnu reviziju teksta pacifističkog ustava iz 1947. godine.

Zato strane vlade i vojno-politički analitičari u istočnoj Aziji s nestrpljenjem i radoznalošću iščekuju formiranje nove vlade i formulisanje njenih spoljnopolitičkih i bezbednosnih smernica.

U vezi ovoga treba pomenuti i da je Jošihide Suga u debati pred stranim novinarima izjavio je da nije za ideju stvaranja azijskog pandana NATO-u (u koji bi ušli Japan, Južna Koreja i, eventualno, Tajvan), jer bi takva organizacija bila izrazito antikineskog karaktera i ne bi uspela da u dovoljnoj meri okupi zemlje jugoistočne Azije.

Za koliko novca biste pristali da testiraju vakcinu protiv virusa korona na vama?

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Umerena kiša
14 Beograd