fbpx
Skip to main content
Deca u školi

ŠKOLE SE NE ZATVARAJU: Odlučeno na najvišem nivou! (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
ECDC je preporučio da se deca u školi igraju zajedno, kako bi se izbegle posledice po njihovo zdravo odrastanje

Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraze (ECDC) je objavio sugestije za odvijanje nastave u školama tokom pandemije korona virusa i kako da se roditelji odnose prema ovom pitanju. Predlozi se odnose na decu, odnosno osobe do 18 godina.

POZITIVAN NA KORONU: Predsednik nama prijateljske zemlje hitno prebačen u Nemačku na lečenje

POZITIVAN NA KORONU: Predsednik nama prijateljske zemlje hitno prebačen u Nemačku na lečenje

KORONA U ČEŠKOJ USPORILA: Danas 3.000 slučajeva manje nego juče

KORONA U ČEŠKOJ USPORILA: Danas 3.000 slučajeva manje nego juče

JERMENI I AZERI BROJE MRTVE: Bukti rat u Karabahu uprkos primirju, broj poginulih u sukobu porastao na 1.119 (VIDEO)

JERMENI I AZERI BROJE MRTVE: Bukti rat u Karabahu uprkos primirju, broj poginulih u sukobu porastao na 1.119 (VIDEO)

Ocenili su da škole nisu bile mesto zaraze velikog broja dece, a kao argument za to su naveli da mnoga deca nisu zaražena.

Pri tome su napomenuli da većina dece koja jesu zaražena ima vrlo blage simptome. Pozivajući se na dosadašnje iskustvo tvrde da ova populacija nije primarni prenosnik korona virusa. Međutim, podsetili su da mogu preneti virus na odrasle osobe kod kojih simptomi mogu biti izraženiji.

Preporučuju da se u školama primenjuju mere koje se primenjuju od početka pandemije, a to su fizička distanca, provetravanje prostorija, pranje ruku i nošenje zaštitnih maski kada je to moguće. To su mere kojima će se smanjiti mogućnost zaraze tokom jesenjeg i zimskog perioda. Pretpostavlja se da će se time smanjiti pritisak na škole i zdravstveni sistem.

Takođe su napomenuli da je opšti stav da nastava treba biti u školama kako bi se izbegle negativne posledice na decu. Istakli su da se ovi objekti ni po čemu ne razlikuju od drugih javnih objekata u smislu rizika od zaraze.

Ponovili su da postoji mogućnost da dete zarazi odraslu osobu, ali da je malo verovatno da se dete zarazilo u školi. Ukazali su na to da je mala količina antitela u organizmu dece verovatni pokazatelj da su manje podložni zarazi i da zato i manje šire virus.

Deca nose maske
Foto: Profimedia/ilustracija
Male su šanse da se virus prenese sa učenika na učenika

Objavili su da je vrlo malo izgledno da će se virus preneti s učenika na učenika tokom igre u školi. Poručili su da zato zatvaranje škola tokom pandemije treba biti poslednja razmatrana opcija i da nadležni trebaju razmotriti da li je to zaista potrebno.

Roditeljima su predložili da kontatktiraju lekara ako uoče da dete ima simptome koronavirusa. Takođe su sugerisali da ako nema simptome, a zaraženo je, da i tada kontaktiraju lekara. Pri stavu su da dete treba biti u karantinu ako je neko u njegovom domaćinstvu zaražen korona virusom. Taj karantin bi trebalo da traje 14 dana.

Škole bi trebale nadležne obavestiti ako je neko u njoj zaražen i trebali bi se slediti kontakti zaraženih u cilju prekidanja lanca zaraze.

Istaknuli su da se deca trebaju družiti i igrati u školi zajedno da bi se izbegle negativne posledice tokom odrastanja.

U osnovnim školama je preporučljivo da odrasli nose zaštitne maske, posebno kada nije moguće održati fizičku distancu. U srednjim školama se preporučuje da ih nose i đaci i odrasli tj. prosvetni radnici. U Evropskom centru za prevenciju i kontrolu zaraze su posebno naglasili važnost fizičke distance kao efikasne mere protiv virusa.

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd