fbpx
Skip to main content
sputnjik lajt

VAŽNO! SVE O SPUTNJIK LAJT VAKCINI: Kome je namenjena, kada se stiče imunitet i po čemu se razlikuje od ostalih?

Foto: Profimedia
Rusko cepivo daje se u jednoj dozi, za razliku od ostalih

Vakcina protiv korone Sputnjik lajt, koja se daje u jednoj dozi, registrovana je u Rusiji, a njena efikasnost iznosi 79,4 odsto. To je više nego kod mnogih vakcina sa dve doze, saopštio je ruski Fond za direktne investicije. A šta još ovu vakcinu čini drugačijom?

EDI RAMA "OSUO PALJBU" PO EU: Albanski premijer besan kao ris, nije krio nezadovoljstvo

EDI RAMA "OSUO PALJBU" PO EU: Albanski premijer besan kao ris, nije krio nezadovoljstvo

BLINKEN "PALI VATRU" U UKRAJINI: Američki državni sekretar obradovao Kijev, spomenuo i "rusku agresiju"

BLINKEN "PALI VATRU" U UKRAJINI: Američki državni sekretar obradovao Kijev, spomenuo i "rusku agresiju"

GDE JE NESTALA MELINDA? "Šuška" se da se supruga Bila Gejtsa izolovala na preskupom ostrvu dok čeka razvod

GDE JE NESTALA MELINDA? "Šuška" se da se supruga Bila Gejtsa izolovala na preskupom ostrvu dok čeka razvod

Imunitet posle 28 dana

Vakcina počinje da štiti od težih oblika kovida od 28. dana nakon imunizacije, a pretpostavlja se da ta zaštita traje četiri ili pet meseci. Stopa efikasnost od skoro 80 odsto premašuje stope efikasnost mnogih vakcina koje zahtevaju dve doze, navodi se u saopštenju ruskih institucija.
Precizirano je da je procena efikasnosti izvršena na osnovu podataka Rusa koji su primili samo jednu dozu u okviru programa masovne vakcinacije i koji iz bilo kog razloga nisu dobili drugu dozu u periodu od 5. decembra 2020. do 15. aprila 2021. godine.

Efikasna protiv novih sojeva

Prema laboratorijskim istraživanjima centra Gamaleja, vakcina Sputnjik lajt je efikasna protiv svih novih sojeva virusa korona, dodaje se u saopštenju Fonda.

Vakcina
Vakcina
Foto: Profimedia

- Nisu registrovane ozbiljne neželjene reakcije nakon imunizacije vakcinom Sputnjik lajt - precizirano je u saopštenju.

Lako se čuva i jeftina je

Ova vakcina je prva komponenta vakcine Sputnjik V - rekombinantni adenovirusni vektor čoveka 26. serotipa (rAd26). Sputnjik Lajt ne zahteva specijalne uslove za čuvanje i logistiku. Može da se čuva šest meseci u zamrznutom obliku i mesec dana u tečnom obliku, saopštio je državni registar farmaceutskih proizvoda ruskog Ministarstva zdravlja.

Napominje se da smrznutu vakcinu treba čuvati dalje od svetlosti na temperaturi koja nije viša od minus 18 stepeni Celzijusovih, dok tečnu verziju treba čuvati na temperaturi od dva do osam stepeni. Pored toga, i cena joj je pristupačna - manje od 10 dolara.

Idealna za one koji su imali koronu

Vakcina Sputnik lajt povećava nivo antitela kod ljudi koji već imaju imunitet na koronavirus, što sugeriše da bi vakcina mogla da se koristi za imunizaciju bivših pacijenata, rekao je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

Takođe, potpredsednica Vlade Rusije Tatjana Golikova saopštila je da će se vakcina koristiti za vakcinaciju od 18 do 60 godina starosti.

vakcinacija
Foto: Reuters

Šema primene jednom dozom omogućava da se za kratko vreme vakciniše veliki broj ljudi. Šef RFPI Kiril Dmitrijev je istakao da Sputnjik V ostaje glavno sredstvo za vakcinaciju protiv korone u Rusiji, dok će se jednokomponentna vakcina Sputnjik lajt izvoziti u inostranstvo.

Ističe se da proizvodnja vakcine ispunjava najstrože standarde sa temeljnom procedurom sa četiri faze prečišćavanja vakcine.

Ranije je premijerka Srbije Ana Brnabić pominjala da bi naša zemlja mogla da uveze vakcinu Sputnjik lajt.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd