Skip to main content
nukelarni rat

ŠTA AKO PUTIN PRITISNE ČUVENO CRVENO DUGME? Ovako bi izgledao scenario NUKLEARNOG RATA

Foto: Youtube printscreen/ @Koridor92
Kako bi izgledao scenario rata ako Putin odluči da upotrebi ovakvo oružje u Ukrajini?

Na ovo pitanje odgovor je dao profesor i ekspert za bezbednost Ilija Kajtez.

- Prvo mislim da su to više spekulacije da će Putin da upotrebljava nuklearno oružje. Nema nikakvog razloga da to čini u Ukrajini pošto je njegovo shvatanje ukrajinskog naroda kao bratskog naroda. Dakle, on govori o trojedinstvenom narodu, odnosno tronošću, Rusima, Belorusima i Ukrajincima, koji su se nekad zvali Malorusi. Tako da ta ideja da bi on nekada mogao da upotrebi nuklearno oružje Ukrajini nije realna ni realistična priča. Ukrajinska vojska nije toliko moćna i snažna da bi mogla da nanese toliko velike problem Ruskoj Federaciji da bi oni morali da koriste taktičko, nuklearno oružje - kaže Kajtez.

LAVROV VRATIO ŠOLCA NA FABRIČKA PODEŠAVANJA: Cela Evropa se trese od njegovih reči

LAVROV VRATIO ŠOLCA NA FABRIČKA PODEŠAVANJA: Cela Evropa se trese od njegovih reči

RUSIJA ĆE IMATI ODREŠENE RUKE! Zaharova opet zagrmela: Moraju to da imaju na umu

RUSIJA ĆE IMATI ODREŠENE RUKE! Zaharova opet zagrmela: Moraju to da imaju na umu

PRVI IZVEŠTAJ O AZOVSTALJU NAKON PREDAJE UKRAJINSKIH SNAGA: Ruski novinar o situaciji u blokiranoj fabrici (VIDEO)

PRVI IZVEŠTAJ O AZOVSTALJU NAKON PREDAJE UKRAJINSKIH SNAGA: Ruski novinar o situaciji u blokiranoj fabrici (VIDEO)

Sagovornik vidi samo jednu opciju u kojoj bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno naoružanje.

- To bi moglo da se desi ukoliko NATO pakt odluči da se uključi na jedan masovan način i da eventualno gurne Poljsku, odnosno NATO snage u borbu protiv Ruske Federacije. Prema tome, to deluje kao jedan medijski rat, navodno izazivanje kako Putin preti. To apsolutno ne deluje ni realno, ni realistično osim ako se maksimalno ne uključi NATO pakt na strani Ukrajine, onda bi se stvari stvarno izmakle kontroli i onda bismo prisustvovali Trećem svetskom ratu koji bi bio i nuklearni. Tako da je moj odgovor da ne vidim nikakvu realnost da Putin, odnosno Ruska Federacija upotrebi bilo kakvo nuklearno oružje Ukrajini.

Nuklearni sukob Rusije i SAD

Na pitanje šta bi se dogodilo u slučaju nuklearnog sukoba velikih sila i da li bi to bio možda taktički nuklearni sukob nižeg inteziteta ili kraj sveta kakav poznajemo, Kajtez kaže:

- Sve je to jedan hipotetički scenario, sve zavisi. Ali ako bi stvari krenule u tom smeru tu zaista niko ne bi mogao da garantuje da bi tu ostalo samo na takozvanim taktičkim, nuklearnim bojevim glavama, odnosno taktičkim nuklearnim bombama koje poseduje i Ruska Federacija i Amerika. Ja se iskreno nadam da će biti dovoljno pametni oni koji vode ovaj svet, ne zbog toga što im je stalo do običnih ljudi, običnog naroda ili nekih naroda malobrojih zemalja, nego pre svega da im je stalo do njih samih, do njihove dece, njihovih unuka, njihovih građana.  Dakle, to je zaista jedno krajnje opasno sredstvo sa kojim se ne bi trebalo čak ni medijski previše igrati, a kamoli stvarno.

Ilija Kajtez
Ilija Kajtez
Foto: Youtube printscreen/ @SLAVIJA INFO

Oružje čuvalo mir

Kajtez podseća da je zahvaljujući tome što svet poseduje toliko nuklearnih bojevih glava to držalo planetu nekih 70 godina dalje od sukoba globalnih razmera I sukoba super sila.

- Ne treba potceniti ni tu ulogu koju nuklearno oružje ime, to je uloga straha i odvraćanja. Tako da mislim da će to biti i ovaj put. Ima i nekih koji se previše igraju sa tim strašnim oružjem. Videli ste možda ovih nedelja, ovih dana, da je Velika Britanija, koje je bila veliki glasnogovornik spekulacija o nuklearnom ratu. Međutim, kada je dobila odgovor da je dovoljno da jedan Sarmat ili jedan Posejdon, praktično uništi život u Velikoj Britaniji, odnosno Posejdon  može da podigne nivo mora pedeset metara, a Sarmat  da uništi celu Veliku Britaniju, oni su se konačno opametili i prestali čak i medijski da govore na tu temu - rekao je Kajtez.

Slučaj u kome bi Putin upotrebio nuklearno naoružanje

Sagovornik kaže da tako opasnim oružjem i oruđem čak ni verbalno ne bi trebalo da se igramo.

- Verbalno i medijsko spinovanje se navodno stavlja u ruke i usta Putinu. Međutim, naravno ako bi Rusija bila u prilici da bi ovaj rat mogla da izgubi, u tom slučaju alternativa da se izgubi rat i da NATO sa svojim strukturama dođe do granice Rusije, odnosno da postave NATO snage Ukrajinu, onda bi Rusija uzela taj strašni Damoklov mač, odnosno taj destruktivni mač koji se zove nuklerno oružje - zaključuje sagovornik.

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd