fbpx
Skip to main content
Donald Tramp

ŠTA ĆE BITI SA TRAMPOM? Njegov poslednji adut pada u vodu, demokrate ga žele "politički mrtvog"

Foto: Profimedia
Očekuje se da će advokati bivšeg predsednika podneti vlastiti podnesak u utorak

Potez Predstavničkog doma pod kontrolom demokrata za pokretanje opoziva Donalda Trampa u sumrak njegovog predsednikovanja prošlog meseca doveo je do pitanja da li će njegovo predstojeće suđenje u Senatu biti ustavno.

Mozzartov "apsolutni sluh" za umetnike

Mozzartov "apsolutni sluh" za umetnike

PUCNJAVA NA FLORIDI: Perverznjak se zabarikadirao u kući, ubio agenta FBI-a, ranio više njih

PUCNJAVA NA FLORIDI: Perverznjak se zabarikadirao u kući, ubio agenta FBI-a, ranio više njih

IZBORI SU SADA DALEKA PROŠLOST: Novi incident je pokrenuo široku lavinu sukoba u SAD (FOTO/VIDEO)

IZBORI SU SADA DALEKA PROŠLOST: Novi incident je pokrenuo široku lavinu sukoba u SAD (FOTO/VIDEO)

Tramp je prvi bivši predsednik u istoriji SAD koji je dva puta opozivan i prvi koji se suočio sa impičmentom nakon napuštanja funkcije.

Predstavnički dom podneo je pripremni podnesak o predstojećem suđenju za opoziv u Senatu protiv Donalda Trampa, memorandumom ga optužujući da je počinio "tešku izdaju" svoje zakletve i odbacujući zabrinutost republikanaca da bi njegovo suđenje moglo biti protivustavno.

 - Iako se zakleo da će verno izvršavati zakone - i da će sačuvati, zaštititi i braniti Ustav - predsednik Tramp je podsticao ustanak protiv vlade Sjedinjenih Država. Njegovo ponašanje ugrozilo je život svakog pojedinog člana Kongresa, ugrozilo je mirnu tranziciju moći i vlasti, sukcesije i ugrozio našu nacionalnu bezbednost. Upravo je to vrsta ustavnog prestupa koji zahteva izuzeće iz savezne kancelarije - kaže se u podnesku.

- Predsednik Tramp je dokazao svoju spremnost da krši i brutalizuje zakon u svojoj želji za vlašću. Senat mora nesumnjivo, za sva vremena i za zvaničnike svih političkih partija utvrditi da je ponašanje predsednika Trampa bilo nepodnošljivo - dodaje se u memorandumu.

Rekavši da tužilaštvo očekuje da će Tramp pokušati da "pobegne od bilo kakvog obračuna" za svoje "ustavne prestupe" argumentišući da je neustavno suđenje bivšem predsedniku, podnesak sugeriše da je ovaj argument "pogrešan" i "opasan".

Melanija Tramp, Donald Tramp
Melanija Tramp, Donald Tramp
Foto: Profimedia

"Ne postoji" januarski izuzetak "za opoziv ili bilo koju drugu odredbu Ustava. Predsednik mora sveobuhvatno odgovoriti za svoje ponašanje na položaju od prvog dana do poslednjeg," naglašava rezime, rekavši da postoji presedan za suđenje.

- Da bi zaštitio našu demokratiju i nacionalnu bezbednost - i odvratio svakog budućeg predsednika koji bi razmatrao izazivanje nasilja u potrazi za vlašću - Senat bi trebalo da osudi predsednika Trampa i diskvalifikuje ga iz budućih saveznih funkcija - piše u memorandumu.

Očekuje se da će senatori na predstojećem suđenju koristiti argumente predstavljene u podnesku.

Donald Tramp
Donald Tramp
Foto: Profimedia

Očekuje se da će advokati bivšeg predsednika podneti vlastiti podnesak kasnije u utorak. U ponedeljak je Dejvid Šoen, jedan od dvojice advokata koje je Tramp imenovao da ga zastupaju na predstojećem suđenju, rekao za "Fox News" da je suđenje bivšem predsedniku bilo "neustavno" i da predstavlja "veoma opasan" presedan.

- To cepa zemlju u trenutku kada nam tako nešto ne treba - rekao je on.

- Pored činjenice da je ovaj proces potpuno neustavan i da je ovo vrlo opasan put kojim se ide u odnosu na prvi amandman. Mislim da je to i najnepromišljenija zakonodavno-pravna akcija koju sam video tokom svog života - rekao je Šoen.

Donald Tramp
Donald Tramp
Foto: Profimedia

Optužujući demokratske lidere da pokušavaju da koriste sredstvo impičmenta protiv Trampa od kada je stupio na funkciju 2017. godine, advokat je dodao da "sada takođe znamo da je dnevni red predsednice doma Nensi Pelosi i drugih jednostavno zabranjivanje predsedniku Trampu da se ikada više kandiduje za predsednika. A to je otprilike toliko nedemokratski koliko ne možete da zamislite."

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd