fbpx
Skip to main content
korona virus

STIGLA OHRABRUJUĆA VEST U VEZI SA OMIKRONOM: Naučnici otkrili šta povezuje 70 ODSTO OBOLELIH od ovog soja

Foto: Profimedia/SD Ilustracija
Istraživači širom sveta upoređuju podatke među hospitalizovanim pacijentima koji su zaraženi ovom mutacijom.

Novi soj korone nazvan omikron proširio se na više od 40 zemalja širom sveta, a zabrinutost u Srbiji raste budući da su nedavno potvrđena 2 slučaja infekcije ovom mutacijom u susednoj Hrvatskoj.

Nova varijanta izazvala je zabrinutost među stručnjacima za viruse iz više razloga. Omikron se širi neverovatnom brzinom, zbog čega se strahuje da bi mogao da postane globalno dominantan soj, kao što je to do sada bila delta, a možda čak i nadmašiti ovu varijantu koja se pokazala kao najopasnija.

OMIKRON DELIMIČNO OTPORAN NA VAKCINE! Naučnik apeluje - potrebna je treća doza

OMIKRON DELIMIČNO OTPORAN NA VAKCINE! Naučnik apeluje - potrebna je treća doza

"PRAZNICI ĆE IZGLEDATI DRUGAČIJE OVE GODINE" Država uvela stroge mere - situacija ozbiljna

"PRAZNICI ĆE IZGLEDATI DRUGAČIJE OVE GODINE" Država uvela stroge mere - situacija ozbiljna

EVROPA U STRAHU OD OMIKRONA: Raste broj zaraženih - ministri EU pozvali na brzu akciju

EVROPA U STRAHU OD OMIKRONA: Raste broj zaraženih - ministri EU pozvali na brzu akciju

Zabrinutost izaziva i veliki broj mutacija na "S" šiljku, najveći do sada koji je primećen kod korona virusa, što ga potencijalno čini "neosetljivim" na postojeće vakcine

Svetski, ali i srpski stručnjaci, pak, kažu da je to malo verovatno, a neki su čak došli do zaključka da  kineska vakcina, koju je ujedno primio najveći broj srpskog stanovništva, zapravo pruža najbolju zaštitu od omikrona.

Istraživači širom sveta upoređuju podatke među hospitalizovanim pacijentima koji su zaraženi ovom mutacijom kako kako bi pronašli zajedničke karakteristike.

Nova studija lekara iz Južne Afrike analizirala je zdravstveno stanje 45 pacijenta koji su bili hospitalizovani, a imali potvrđenu infekciju omikron sojem. Ispostavilo se da od ukupnog broja, čak 70 odsto je imalo takvu kliničku sliku da im nije bio potreban dodatni kiseonik, što je čest slučaj kod kovida

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

- Ovi pacijenti nemaju nikakve respiratorne simptome. To su osobe koje su imale neki drugi medicinski ili hirurški razlog za prijem u bolnicu, a ne usled komplikacija izazvanih kovidom - naveli su istraživači u svom izveštaju.

To znači da je većina zaraženih pacijenata primljena u bolnicu nema značajne simptome kovida.

Na osnovu nalaza studije, osam od devet pacijenata sa dijagnozom kovid pneumonije nije vakcinisano.

- Samo jedan pacijent na kiseoniku je bio potpuno vakcinisan, ali razlog za priključenje na respirator je bila hronična opstrukcija pluća od koje je već bolovao - objasnili su istraživači.

Istraživači su takođe primetili da ovakva simptomatologija nije u skladu sa drugim talasima pandemije, što ukazuje na to da bi varijanta omikrona mogla da izaziva prvenstveno blagu bolest.

Prema izveštaju, broj pacijenata na intenzivnoj nezi kojima je bio potreban dodatni kiseonik bio je primetno veći u prethodnim talasima kovida.

 

 

 

 

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd