fbpx
Skip to main content
Britanska kraljevska porodica

STRIKTNA PRAVILA I KADA NA SVET STIŽE NOVI ČLAN: Britanska kraljica se pita za sve, ovi protokoli se moraju ispoštovati

Foto: Profimedia/ilustracija
Sve je tačno određeno, od začeća, do porođaja

Pravila, intrige, izdaje, porodični nesklad, bolni gubici, svetska popularnost, jednom rečju - britanska kraljevska porodica. Stroga pravila se primenjuju na svaki segmet života pripadnika najpoznatije porodice na svetu, pa tako i na princeze i vojvotkinje koje na svet donose nove članove.

OTAC I SIN PRONAŠLI PISMO U BOCI STARO VIŠE OD 50 GODINA: Autor je imao jednu važnu molbu za pronalazača

OTAC I SIN PRONAŠLI PISMO U BOCI STARO VIŠE OD 50 GODINA: Autor je imao jednu važnu molbu za pronalazača

MANASTIRI NI NA NEBU, NI NA ZEMLJI: Ovo božanstvo morate videti (VIDEO)

MANASTIRI NI NA NEBU, NI NA ZEMLJI: Ovo božanstvo morate videti (VIDEO)

POŽAR KAKAV FINSKA NIJE VIDELA 50 GODINA: Drveća gorela kao šibice, 300 hektara šume nestalo za tren (VIDEO)

POŽAR KAKAV FINSKA NIJE VIDELA 50 GODINA: Drveća gorela kao šibice, 300 hektara šume nestalo za tren (VIDEO)

Kraljica sve saznaje prva

U momentu kada neka članica kraljevske porodice ostane u drugom stanju, kao i za sve ostalo, kraljica prva mora biti obaveštena. Kako nalažu pravila, bračni par zakazuje audijenciju kod kraljice Elizabete, kako bi joj saopštio srećne vesti. Trudnoća se, potom, drži u strogoj tajnosti do kraja prvog tromesečja. Smatra se da su nakon tog perioda sve opasnosti prošle, pa je bezbedno i javnosti obelodaniti da princ ili princeza uskoro dolaze na svet.

kraljica Elizabeta
kraljica Elizabeta
Foto: Profimedia

Kada se beba rodi, prva na listi poziva je upravo kraljica Elizabeta. Kada njeno kraljevstvo veličanstvo odobri, vest saznaju i ostali članovi porodice. Ovo pravilo oduvek su poštovali svi kraljevići, uključujući prinčeve Vilijama i Harija.

Pol deteta ostaje enigma sve do porođaja

Britanska tradicija nalaže da se pol deteta ne otkriva, čak ni roditeljima, sve dok beba konačno ne stigne na svet. Iako je moderno doba donelo nove tehnologije, koje vrlo brzo mogu otkriti pol bebe, kraljevska porodica je odlučila da to ne znači ukidanje viševekovne tradicije, te majke ne tek po rođenju saznaju jesu li rodile devojčicu ili dečaka. Slatko iščekivanje posebno je zanimljivo javnosti kada na svet dolaze budući kraljevi. Ogromna euforija je vladala u Velikoj Britaniji 1982. godine, kada je princeza Dajana na svet donela budućeg kralja – princa Vilijama, ali i 2013. godine kada je Vilijam očekivao svog naslednika - princa Džordža.

Britanska kraljevska porodica
Foto: Profimedia

Sa druge strane, popularni princ Hari ovu tradiciju ispoštovao je sa prvim detetom. On i Megan Mark dobili su sina Arčija 2019. godina, ali se Megan kasnije požalila kako joj je jako smetalo što nije znala da li nosi dečaka ili devojčicu. Sa drugim detetom, koje je rođeno u Americi, daleko od kraljevske porodice, odlučili su da ne žele više da poštuju zastarela pravila. U intervjuu sa Oprom saopštili su da čekaju ćerku, koja je po rođenju dobila ime Lilibet Dajana,  u čast svoje i Harijeve bake.

Čak 20 babica učestvuje u porođaju članica kraljevske porodice

Običaj je da se kraljevske bebe rađaju u bolnici Svete Meri u Londonu, a pored tima lekara u pomoć dolazi čak 20 babica. One sve vreme brinu u porodilji i čine sve kako bi beba što lakše došla na svet.

Palata objavljuje rođenje novog člana porodice

Nakon što kraljica sazna srećne vesti, Bakingemska palata izdaje zvanično saopštenje. Članovi kraljevske garde ga lično iznose u dvorište palate, gde biva postavljeno za medije i javnost, a obično je veliki broj ljudi okupljen ispred i čeka da sazna vesti o novom princu ili princezi.

Tek kada Bakingemska palata saopšti pol, ime i ostale informacije o bebi, mediji sa sigurnošću mogu da prenesu informacije, sve do tada su puke spekulacije.

U čast novorođenčeta, oglašavaju se i kraljevski topovi.

Mama i beba poziraju ispred bolnice

Novopečene majke sada treba da bebu prikažu celom svetu, što se obično dešava samo nekoliko sati nakon porođaja. Tako je Kejt Midlton sva tri puta izašla pred javnost sa svojom decom, potpuno sređena i na visokim potpeticama.

Kejt Midlton
Kejt Midlton
Foto: Profimedia

Tradicija datira još iz vremena kada su rođeni princ Vilijam i princ Hari, koje je javnost željno išekivala, pa je princeza Dajana oba puta pozirala fotoreporterima ispred bolnice Svete Meri, kao i vojvotkinja od Jorka – Sara Ferguson.

Lista kumova je dugačka i obično nisu članovi uže porodice

Kraljevska deca obično se krste dva meseca nakon rođenja i imaju nekoliko kumova. Članovi najuže porodice, poput braće i sestrara, izuzeti su sa ove liste. Prestolonaslednik princ Džordž ima čak sedam kumova, među kojima su prijatelji njegovih roditelja, privatni sekretar, ali i Zara Tindal, rođaka princa Vilijama. Njegova mlađa sestra Šarlot ima četiri kumova, dok najmlađi princ Luis ima šest kumova, većinom prijatelja porodice.

Deca nose istu odeću na krštenju 

Odeća u kojoj se krste najmlađi kraljevići prenosi se s kolena na koleno. Tako su deca princa Vilijama nosila svečanu haljnicu, koju su decenijama ranije nosili on i njegov brat Hari. Kao i mnoge kraljevske porodice, ova datira još iz vremena kraljice Viktorije, koja je u identičnom kompletu krstila svoju ćerku – princezu Viktoriju. Decenijama kasnije urađena je replika, koju su na krštenju nosili svi od princa Čarlsa do malenog Arčija.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd