fbpx
Skip to main content
Poslednji let iz Kabula

SVE JE GOTOVO! Poslednji američki avion napustio Kabul: Nema više evakuacije - Avganistanci ostavljeni na milost i nemilost Talibanima

Foto: Profimedia
Danas su Talibani okončali 20-godišnji rat sa Sjedinjenim Američkim Državama u Avganistanu.

Poslednja tri američka vojna transportna aviona napustila su aerodrom Hamid Karzai neposredno pre isteka roka 31. avgusta, čime je zvanično okončano američko povlačenje iz Avganistana, potvrdila je američka Centralna komanda (CENTCOM).

General Kenet Mekenzi, komandant Centralne komande zapovedništva SAD, objavio je završetak povlačenja SAD iz Avganistana na konferenciji za novinare Pentagona.

- Ovde sam da objavim završetak našeg povlačenja iz Avganistana i kraj misije evakuacije američkih državljana, državljana trećih zemalja i ugroženih Avganistanaca. Posljednji C-17 poleteo je 30. avgusta danas popodne sa međunarodnog aerodroma Hamid Karzai u 15.29 po istočnoj obali, a poslednji avion sa posadom sada čisti prostor iznad Avganistana - rekao je Mekenzi.

Američki Stejt Department izdao je saopštenje u kojem tvrdi da je Vašington dobio "uverenja" od Talibana da će evakuisani sa legalnim putnim dokumentima i dalje moći da napuste zemlju.

Ova militantna grupa je tvrdila da će dozvoliti normalno putovanje na međunarodnom aerodromu, nakon što je i poslednji američki avion poleteo iz Kabula.

Više vesti iz sveta možete pročitati OVDE.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd