fbpx
Skip to main content
Venčanje

Sve zbog DRŽAVLJANSTVA: U ovoj državi je SVAKI PETI BRAK FIKTIVAN

Foto: Profimedia
Stranac koji je ušao u fiktivni brak može biti deportovan u zemlju odakle je došao

Vlada i parlament Rusije pokušaće uskoro da, uz pomoć novog zakona, reše problem rasta fiktivnih brakova. Čak petina brakova u Rusiji su sklopljeni da bi stranci brže dobili državljanstvo, jer stranci koji ne žele da čekaju i u zakonomskom roku pokušaju da regulišu boravak, pronalaze slobodne Ruskinje i uz novčanu naknadu sklapaju fiktivne brakove.

Koliko će novi zakon koji tek treba da donese Duma biti efikasan tek će se videti, jer je i do sada postojalo više načina da se najlegalnije reši pitanje boravka u Rusiji. Svake godine ruska vlada odredi kvotu koliko stranaca može da dobije privremeni boravak, a kasnije i stalni boravak i državljanstvo.

Da bi stranac dobio privremeno državljanstvo mora da prođe medicinsku komisiju, a zatim ispit znanja ruskog jezika, kao i istorije i zakonodavstva. Tek kad prikupi sva ta dokumenta, mora da plati i državne takse. Od privremenog boravka do sticanja državljanstva u Rusiji, ako sve ide po zakonu, treba da prođe šest godina.

Ali, oni stranci koji se ožene građankom Rusije i sa njom žive tri godine mogu da dobiju rusko državljanstvo. U posebnim slučajevima čekanje može da se skrati i da bude samo godinu dana.

Rusija
Foto: Profimedia

Generalni tužilac Rusije Jurij Čajka je rekao da na društvenim mrežama ima mnogo ponuda o rešavanju državljanstva sklapanjem fiktivnih brakova. Ako se zakon prihvati, stranac će morati da živi sa ženom tamo gde je prijavljena. Mogu se preseliti, ali samo zajedno.

Naravno, sva „muvanja“ i varanja države ne bi mogla biti tako masovna da prevarantima ne pomažu činovnici. U toku 2016. godine bile su uhapšene dve matičarke. Jedna od njih je registrovala čak 40 lažnih brakova građanki Rusije i Azerbejdžanaca i Tadžikistanaca. Ali, i kad je bila oterana sa posla, ništa bolja nije bila ni ona koja ju je zamenila. Te matičarke su prema potrebi klijenata uz novčanu naknadu ženile i razvodile strance sa Ruskinjama.

Naučnici UPOZORAVAJU: 100 nuklearnih glava može da ubije 30 MILIONA LJUDI, a na svetu ih ima 15.000

Italijanska policija ispituje pljačku od 26 MILIONA evra: Mozak cele operacije je HRVAT?

U Volgogradu su uhapsili ne samo matičare, nego i činovnike iz Migracione službe RF koji su rešavali "bračna pitanja" 15 Kineza i Vijetnamaca. Od svakoga su tražili oko tri hiljade dolara. A u Krasnojarsku je neki građanin Azerbejdžana falsifikovao potvrdu kojom je dokazivao da mu je supruga trudna kako bi što pre sklopio brak. Ali, posle "svadbe" istražni organi su utvrdili da je sve laž.

Ocenu je li brak fiktivan može da da samo sud. Stranac koji je ušao u fiktivni brak može biti deportovan u zemlju odakle je došao.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd