Utorak 19. mar 2024.
gavrani

TAJANSTVENA BOLEST OSLEPLJUJE I UBIJA PTICE: Dve vrste posebno ugrožene, naučnici u strahu, apeluju na ljude da se drže podalje od njih!

Foto: Profimedia/ilustracija
Jedan insekt je posebno zabrinuo naučnike

Ptice srednjeg Atlantika nestaju alarmantnom brzinom, kaže Američka geološka služba, koja sada poziva stanovnike da se uzdrže od hranjenja životinja dok se ne sazna više o misterioznoj bolesti, koja uzrokuje oticanje očiju, neurološka oštećenja i na kraju smrt.

PUCNJAVA U NJUJORKU: Naoružani napadač uleteo u tržni centar i otvorio vatru, specijalne snage opkolile mol

PUCNJAVA U NJUJORKU: Naoružani napadač uleteo u tržni centar i otvorio vatru, specijalne snage opkolile mol

OTKRIVENA NAJVEĆA PRETNJA ZA SPAS OD KOVIDA: Američki naučnik zabrinuo javnost

OTKRIVENA NAJVEĆA PRETNJA ZA SPAS OD KOVIDA: Američki naučnik zabrinuo javnost

PUTINOVA PORUKA ZAPADU: Podsetio ih šta se dešava kada pokušavaju da nagaze Rusiju

PUTINOVA PORUKA ZAPADU: Podsetio ih šta se dešava kada pokušavaju da nagaze Rusiju

U nedavnoj zajedničkoj izjavi USGS-a u ime niza državnih agencija širom Virdžinije, Zapadne Virdžinije, Merilenda i DC-a, oni su upozorili da će ptice koje se okupljaju u hranilicama i kupatilima verovatno preneti bolest, koja još nije identifikovana za divlje životinje. Oni traže od stanovnika da dezinfikuju i uklone takve ukrase iz svojih domova sve dok se "smrtni slučaj" ne okonča i dok se više ne sazna o načinu lečenja ili sprečavanja bolesti.

Oni takođe mole stanovnike da kontaktiraju svoju državnu ili okružnu agenciju za zaštitu divljih životinja ako uoče ili dođu u kontakt sa bolesnim mrtvim pticama u tom području, posebno ako pokazuju znake upale i oticanja oka, disbalansa ili napada. Iako se čini da bolest nije prenosiva na ljude ili druge životinjske vrste, treba preduzeti krajnje higijenske mere predostrožnosti ako je neophodno doći u dodir sa nekom od ovih ptica.

Oni koji to rade takođe su upućeni da obaveste USGS.

Megan Kirčgesner, veterinar iz Virdžinijinog Odeljenja za resurse divlje prirode, rekla je za "Vašington Post" da je fenomen "značajan" koliko je "raširen". "I nastavlja se", dodala je, dok su agencije do sada prikupile više od 325 izveštaja o bolesnim pticama otkako su u maju prvi put identifikovale misterioznu bolest.

Leto je pravi trenutak za posmatranje ptica na vašem prozoru, ali Kirčgesner upozorava ljude da ove sezone prepuste ptice da se staraju same o sebi.

- Iz veterinarske perspektive, posebno u proleće, kada je hrane u izobilju, nema razloga da se te hranilice postavljaju - rekla je za "WaPo".

- I da budem potpuno iskrena, posebno u ovakvoj situaciji, oni mogu učiniti više štete nego koristi.

Čini se da su ozbiljni neželjeni efekti ograničeni na dve vrste ptica, vrane i plave sojke, a posebno na njihovu mladunčad koja nije u potpunosti u stanju da leti i da se samostalno hrani.

- Ovo je zaista zastrašujuće - rekao je Džim Monsma, glavni organizator DC - evog "City Wildlife-a", za "DCist".

- Još uvek ne vidimo svetlost na kraju tunela. I samo je svakog dana sve više i više ptica. 

Zaražene ptice koje je identifikovala agencija eutanaziraju se na licu mesta.

- U ovom trenutku smo toliko preplavljeni, samo eutaniziramo, jer je to jadno stanje za ove ptice - rekao je Monsma za "DCist".

- Naša uloga u ovom trenutku je da ih poštedimo dodatnih patnji i neizbežne smrti.

U međuvremenu, naučnici su spekulisali, izvestila je "Šarlot Observer", da je ta nevolja možda povezana sa cikadama Brood X, koje su se probudile i pojavile ovog proleća posle 17 godina pod zemljom.

Poznato je da vrane i plave sojke jedu retke insekte, koji tokom svog podzemnog sna mogu postati "zaraženi gljivicama". Međutim, nijedan naučnik do sada nije podržao ovu hipotezu, piše New York Post.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd