Skip to main content
dečaci

Tajlandski dečaci u KARANTINU! Strahuje se da su zaraženi SMRTONOSNOM INFEKCIJOM!

Foto: Reuters
Drama se nastavlja

Lekari su dečake smestili u karantin zbog opasnosti od smrtonosne infekcije koja bi mogla da zahvati njihov organizam jer su boravili pod zemljom. Dakle, situacija bi mogla da bude krajnje ozbiljna.

Akcija spasavanja 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera koji su u pećini na Tajlandu zarobljeni proveli 17 dana, juče je konačno okončana. I što je najvažnije - bez žrtava!

Tajland
Tajland
Foto: Reuters

Po izlasku iz pećine spaseni su hospitalizovani u obližnjoj bolnici kako bi se oporavili, ali na ponovni susret sa roditeljima moraće malo da pričekaju.

Oni se sada nalaze u sterilnim uslovima u sobi za izolaciju, gde im je bilo kakav kontakt sa spoljnjim svetom omogućen isključivo kroz staklo. Porodicama je rečeno da je strogo zabranjeno grljenje ili bilo kakav drugi fizički kontakt dok se deca ne podvrgnu testiranju.

Čak iako se svi testovi pokažu kao negativni, prvi kontakt dečaka i roditelja biće moguć samo sa razdaljine od dva metra, a roditelji će svakako morati da imaju zaštitna odela.

Odgovor leži u činjenici da su tropske pećine potencijalno leglo zaraza i smrtonosnih infekcija. Ove pećine su idealna staništa raznoraznih vrsta ptica, slepih miševa i pacova koji su prenosioci svakojakih mikroba i bolesti, kao što su besnilo, Marburg virus ili neke od zaraze koje dolaze od pečuraka.

Kako dublje zalazite u pećinu, sve ste bliži svetu smrtonosnih paukova, škorpija i stonoga.

Tajland, pećina
Foto: Profimedia

Druga opasnost vreba iz vode unutar pećine. Krečnjak koji i nastaje iz vode, "kaplje" sve vreme, a u kombinaciji sa vazduhom koga unutar pećine ima u ograničenim količinama stvara veliku vlažnost. U pećini koju naseljavaju slepi miševi, ima dosta i patogenih pečuraka, a mulj i blato koje se stvara po ćoškovima, idealno su mesto za razmnožavanje bakterija i parazita.

I na kraju, pećine su mračna mesta u kojima se čovek često dezorjentiše, pa čak iako sa sobom nosi baterijsku lampu.

- Siguran sam da su dečaci "pokupili" histoplazmozu - rekao je Hazel Barton, jedan od ronilaca i mikrobilog specijalizovana za pećine, a kao obrazloženje za ovakvu tvrdnju navodi to da su dečaci bili u pećini punoj slepih miševa.

Histoplazmoza može da se dobije od iz izmeta ptica i slepih miševa u vlažnim staništima. Smrtonosna je kod dece u jednom od 20 slučajeva, a od ove zaraze umre i 8 odsto odraslih koji se zaraze. Izuzetno je opasna za one kojima je imunitet već oslabljen.

Manifestuje se kroz kašalj, otežano disanje i groznicu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd