Skip to main content
Donald Tramp

TRAMPOV PLAN ZA NOVE IZBORE: Uvoziti JEFTINIJU DROGU iz Kanade u Ameriku! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Ukoliko zakon prođe, nejasno je koliko će brzo biti realizovan uvoz.

Trampova administracija saopštilala je u sredu da će uspostaviti sistem koji će Amerikancima omogućiti da legalno uvoze lekove po nižim cenama na recept iz Kanade, i tako oslabiti dugogodišnju zabranu koja je stajala kao glavni prioritet politički moćne farmaceutske industrije.

Ministar za zdravstvo i ljudske usluge Aleks Azar oglasio se u sredu ujutro. Prethodne uprave stale su na stranu industrije pri uvozu, navodno zbog zabrinutosti da bi pacijente zaštitili od rizika od falsifikovanih ili nestandardnih lekova.

TRAMP ĆE DA POLUDI! Ova zemlja je ODBILA AMERIČKE PRITISKE - neće više da RATUJU ZA JENKIJE

TRAMP ĆE DA POLUDI! Ova zemlja je ODBILA AMERIČKE PRITISKE - neće više da RATUJU ZA JENKIJE

HIT! Pilot tražio od putnika NOVAC ZA GORIVO da polete!

HIT! Pilot tražio od putnika NOVAC ZA GORIVO da polete!

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD U RUSIJI! Specijalci MUNJEVITOM AKCIJOM pohapsili džihadiste! (VIDEO)

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD U RUSIJI! Specijalci MUNJEVITOM AKCIJOM pohapsili džihadiste! (VIDEO)

Azar, bivši izvršni direktor lekarske industrije, rekao je da će američki pacijenti moći da uvoze lekove sigurno i efikasno, uz nadzor Uprave za hranu i lekove. Predlog administracije omogućio bi zemljama, trgovcima na veliko i farmaceutima da dobiju odobrenje FDA za uvoz određenih lekova koji su takođe dostupni u Americi.

Većina pacijenata uzima povoljne generičke lekove za kontrolisanje uslova, poput visokog krvnog pritiska ili povišenog šećera u krvi. Međutim, ankete pokazuju zabrinutost za cene važne lekove za neizlečive bolesti poput raka i infekcije hepatitisom C, čiji troškovi mogu dostići 100.000 ili više dolara. I dugi dostupni lekovi poput insulina takođe su poskupela pa su primorala pacijente koji imaju dijabetes da sami određuju doze.

- Predugo američki pacijenti plaćaju preterano visoke cene za lekove na recept koji su u drugim državama po mnogo nižim cenama - rekao je Azar u izjavi koja je hvalila predsednika Donalda Trumpa kao inicijatora ove ideje.

Potez administracije dolazi jer se industrija suočava sa krizom potrošačkih žalbi na cene, kao i zakonodavstvom obe strane u Kongresu da nadoknadi troškove.

Tramp podržava zakon Senata za ograničavanje troškova lekova za korisnike Mediker-a i zahteva od proizvođača lekova da plaćaju rabat u programu ako poskupljenja premaše inflaciju. Demokrate u Domu vrše glasanje o nacrtu zakona koji omogućava Mediker-u da direktno pregovara o cenama u ime miliona starijeg stanovništva upisanog u njegov program za lekove na recept. Zasebno, Trampova administracija sprovodi propis koji će vezati Mediker za, ono što plaća sa lekarskim ordinacijama, niže međunarodne cene.

Ideja o uvozu dobila je pohvale ključnog zakonodavca, senatora Čaka Graslija, predsedavajućeg u odboru koji nadgleda Mediker. Grasli je na tviteru napisao da će uvoz sniziti troškove lekova na recept, a sve lekove iz inostranstva FDA mora proveriti i označiti kao sigurne. On i demokratska predsednička kandidatkinja senatorka Ami Klobučar iz Minesote imaju nacrt zakona koji olakšava uvoz.

Posmatrajući njegovu kampanju za ponovni re-izbor, Tramp je snižavanje cena lekova na recept odredio kao jedan od svojih glavnih ciljeva. Kao kandidat, pozvao je Amerikance da dozvole uvoz lekova koji se izdaju na recept, a nedavno je podržao zakon na Floridi koji omogućava stanovnicima države da dobiju pristup lekovima iz Kanade.

Cene lekova su niže u drugim ekonomski naprednim zemljama jer vlade preuzimaju vodeću ulogu u određivanju cena. U Sjedinjenim Državama, Mediker-u nije dozvoljeno da pregovara sa kompanijama koje se bave lekovima.

Neki stručnjaci su skeptični oko dozvole za uvoz lekova iz Kanade, delimično zbog zabrinutosti da li će kanadski dobavljači imati kapacitet da ispune zahteve mnogo većeg američkog tržišta.

Ali grupe potrošača snažno su podržale tu ideju, tvrdeći da će ona izvršiti pritisak na američke proizvođače lekova da smanje njihove cene. Oni takođe ističu da je farmaceutska industrija globalni posao i mnogi sastojci lekova koji se prodaju u SAD se proizvode u inostranstvu.

Obezbeđenje ostalo u šoku kada je na skeneru videlo šta je putnik pokušao da unese u avion (FOTO)

Obezbeđenje ostalo u šoku kada je na skeneru videlo šta je putnik pokušao da unese u avion (FOTO)

Obrt u slučaju Srbina koji 25 godina čeka da bude pogubljen u SAD! Avram će ipak izbeći SMRTONOSNU INJEKCIJU?

Obrt u slučaju Srbina koji 25 godina čeka da bude pogubljen u SAD! Avram će ipak izbeći SMRTONOSNU INJEKCIJU?

NATO AVIONI IZNAD RUSIJE: Šta je američko "svevideće oko radilo" tri sata iznad Kalinjingrada?!

NATO AVIONI IZNAD RUSIJE: Šta je američko "svevideće oko radilo" tri sata iznad Kalinjingrada?!

AARP se snažno založio za Floridski plan, rekavši da je moguće bezbedno uvesti, jednako efikasne lekove po nižim cenama, a to će regulisati cene konkurencije iz sveta.

Lobi industrije lekova, "Farmaceutska istraživanja" i "Proizvođači Amerike", uspešno su blokirali prethodne napore u Vašingtonu da se dozvoli uvoz. Oni tvrde da bi pacijenti bili u riziku da dobiju loše ili falsifikovane lekove.

Da li i vi otvarate prozore u gradskom prevozu, iako klima radi?

IZVOR ŽIVOTA ZA 100 MILIONA LJUDI: Ovo je najvažnija reka na svetu, a zbog nje bi moglo da zarati 11 država (VIDEO)

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd