clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ULTRA-NASILNI KULT POSTAO MOĆNIJI OD MAFIJE: Šta je to "Crna sekira" i zašto je se svi plaše? (VIDEO)

18.12.2021. 22:52
Piše:
Srbija Danas/Telegraf.rs
Američka policija
Američka policija / Izvor: Profimedia

U Africi, Evropi, Aziji i Severnoj Americi, "momci sa sekirama" su oko nas

Nasilnička mafijaška banda u Nigeriji, koju povezuju sa ubistvima i prevarama, navodno se infiltrirala u politički sistem zemlje i pokrenula globalnu operaciju prevare daleko izvan granica Nigerije. Grupa "Crna sekira" decenijama deluje u Nigeriji i jedna je od najstrašnijih organizacija organizovanog kriminala u zemlji. Članstvo u ovim sindikatima, poznatim kao "kultovi" ili "bratstva", zabranjeno je u Nigeriji, ali brojna dokumenta, u koje je BBC imao uvid, pokazuju da su članovi ovog kulta uspeli da se pozicioniraju u "visokom društvu".

NEMAČKI LIST OBJAVIO: NATO šalje trupe u Bugarsku i Rumuniju?

NEMAČKI LIST OBJAVIO: NATO šalje trupe u Bugarsku i Rumuniju?

OSAM ZAHTEVA RUSIJE! Putin jasno stavio do znanja NATO-u, Americi i EU šta više neće tolerisati

OSAM ZAHTEVA RUSIJE! Putin jasno stavio do znanja NATO-u, Americi i EU šta više neće tolerisati

MUDAR POTEZ PUTINA! HITNO EVAKUISANO 200 RUSKIH DRŽAVLJANA: Izvedena brza akcija, tri "iljušina" na nivou zadatka!

MUDAR POTEZ PUTINA! HITNO EVAKUISANO 200 RUSKIH DRŽAVLJANA: Izvedena brza akcija, tri "iljušina" na nivou zadatka!

U tihim momentima, kada završi sa predavanjem tog dana, dr Džon Stoun ima traumatična sećanja. Ne progone ga slike krvi i zvuk pucnja, već molećivi glasovi ljudi koji preklinju pre nego što budu ubijeni. Preklinju njega, mole boga...

- To je tako bolno. Porodice preminulih će vas prokleti, ima da vas kunu ceo život - priča Stoun dok se stresa.

On predaje političke nauke na Univerzitetu Benin u južnoj Nigeriji. Decenijama je bio visoko pozicionirani član "Crne sekire", nigerijske mafijaške grupe koja je povezana sa krijumčarenjem ljudi, internet prevarama i ubistvima. U lokalu u Crnoj sekiri govore kao o sekti, koja ima svoje tajne rituale za pristup, a članovi su joj veoma odani. Bije ih glas i da su veoma nasilni. Na društvenim mrežama znaju da se pojave slike onih koji su Crnoj sekiri "stali na žulj", na tim fotografijama vide se osakaćena tela, na kojima su jasno vidljivi znaci mučenja.

Dr Stoun priznaje da je učestvovao u zverstvima dok je bio "čovek sa sekirom". U Beninu su ga nazivali "mesarom". Kada govori o najefikasnijem načinu da se neko ubije rukama imitira pištolj...

Sada mu sve "stiže na naplatu". Sada se kaje za sve što je radio i glasno kritikuje sektu čiji je nekad bio član. On je jedan od desetak članova Crne sekire koji su rešili da prekrše zakletvu i otkriju tajne o zverstvima koje članovi kulta čine.

Novinari BBC-ja su dve godine istraživali Crnu sekiru, jurili doušnike i otkrili su na hiljade tajnih dokumentata kulta. Ono što su pronašli sugeriše da je u poslednjoj deceniji Crna sekira postala najuticajnija i najopasnija kriminalna organizacija na svetu.

U Africi, Evropi, Aziji i Severnoj Americi, "momci sa sekirama" su oko nas. Istraga o Crnoj sekiri počela je sa pretnjama smrću. Novinaru britanskog medija stiglo je 2018. godine pismo, ispisano rukom. Nepoznati muškarac na motociklu zakačio je pismo za brisač automobila novinara. Prethodno je taj novinar istraživo trgovinu opioidima u Nigeriji i razgovarao je sa mnogim članovima Crne sekire.

Pismo su, drugi put, uručili porodici novinara. Neko ga je pratio i otkrio gde živi. Da li su pretnje stigle od Crne sekire? Koliko je moćna njihova kriminalna mreža i ko stoji iza nje?

Jedan čovek tvrdi da je uspeo da hakuje na desetine hiljada tajnih dokumenata Crne sekire. Privatne komunikacije na stotine članova. U porukama, koje su razmenjivane u periodu od 2009. do 2019. godine, govori se i o ubistvima i trgovini drogom. U mejlovima je do detalja razrađen plan internet prevare. Pisalo se i o globalnoj ekspanziji... Iz tih poruka se može zaključiti da "posluju" na četiri kontinenta.

Čovek koji je došao do tih podataka tvrdi da je Crna sekira "živi da ga ubije". On ne želi da otkrije svoj identitet za BBC, već govori pod pseudonimom Uche Tobias.

Tobias je dobijao preteće poruke, kako će mu se sekira raziri u glavu i "piti krv i jesti oči". Dokumenti koje su novinari BBC-ja analizirali pokazuju da se brojni podaci poklapaju sa stvarnim događajima. Većina materijala je toliko strašna da ne bi mogla ni da se objavi.

"Momci sa sekirama" koriste tajne forume, gde postavljaju fotografije ubistava. U postu koji je nazvan "Hit" vidi se muškarac  u beloj majici, koji je raščerečen na podu omanje sobe. Leži u lokvi krvi, na njegovoj glavi vidljive su četiri duboke posekotine, a na beloj majici neko je ostavi krvavi otisak čizme.

U Nigeriji Crna sekira ratuje sa drugim sektama, poput Pirata, Mafita, i sličnih. U dokumentima se vidi da članovi Crne sekire vode beleške o tome koliko su članova protivničkih kultova ubili.

- Rezultat je 15:2 u Beninu, u Anambri je 4:2 za nas - piše u jednoj poruci.

Ne rade na sitno, na prevarama uzimaju ogromne pare

Glavni izvor prihoda ovog kulta nisu ubistva, već internet prevare. Dokumenti do kojih je došao BBC pokazuju priznanice, dokaze o bankarskim transferima i hiljade mejlova koji pokazuju da članovi Crne sekire sarađuju oko onlajn prevara širom sveta. Članovi dele "formate" odnosno matrice po kojima bi trebalo sprovoditi prevare. Tu su "ljubavne" prevare, prevare oko nasledstva, nekretnina, ali i poslovni mejlovi u kojima se prevaranti žrtvama predstavljaju kao advokati ili računovođe, samo sa jednim ciljem, da presretnu njihove uplate.

Sve te prevare vrše veoma lukavo i organizovano, a neretko je u priču uključeno na desetine prevaranata sa različitih kontinenata. Pre desetak godina su, udruženo, prevarili čoveka iz Kalifornije. Uzeli su mu 3 miliona dolara.

- Banka sa kojom sam sarađivao ne postoji. Da li vam je to jasno??! Ovo je lažna Narodna banka Švajcarske! - vidi se vapaj žrtve u jednom od mejlova prevarantima. Taj mejl je poslat kada je žrtva već ostala bez miliona.

Iz imejlova se vidi da članovi Crne sekire koriste lažne identitete da bi varali ljude. Neretko koriste ukradene ili falsifikovane pasoše. Svoje žrtve nazivaju "mugu", što je u Nigeriji sleng za "idiote".

Veruje se da prevarama zarađuju milijarde. Pre četiri godine kanadske vlasti razbile su šemu za pratnje novca povezanu sa bandom. U igrli je bilo 5 milijardi dolara. Niko ne zna koliko šema je Crna sekira razradila. Dokumenti pokazuju da članovi sekte komuniciraju na relaciji Nigerija, Velika Britanija, Malezija i iz još najmanje deset zemalja.

Haker koji je došao do podataka sumnja da broje oko 30.000 članova, a širenje Crne sekire po svetu je, očigledno, veoma dobro organizovano. Prepiska pokazuje da "momci sa sekirama" dele svet po zonama i postavljaju vođe. Vođe skupljaju harač, odnosno članarinu, od onih koji su u njihovim zonama, a potom novac šalju glavnima, koji su stacionirani u Nigeriji.

- Proširili su se po Evropi, SAD, Južnoj Americi i Aziji. To nije neki mali klub, to je neverovatno velika kriminalna organizacija - tvrdi Tobijas.

Njegove tvrdnje potkrepljene su dokazima do kojih su došle vlasti brojnih država sveta. Istraživanja pokazuju da je u Nigeriji stopa organizovanog kriminala veoma velika i da se kriminalne mreže šire van granica te zemlje.

U Italiji rade reviziju "zakona mafije" koji je na snazi nekoliko decenija kako bi sprečili širenje Crne sekire, koji su počeli da preplavljuju "lokalno tržište". U aprilu 2021 u Italiji je uhapšeno 30 osoba, a svi se dovode u vezu sa krijumčarenjem ljudi, prostitucijom i internet prevarama.

SAD su zauzele agresivniji pristup. FBI je svoju istragu počeo u novembru 2019, a u septembru ove godine podignuta je optužnica protiv više od 35 osoba zbog multimilionske internet prevare. Poslednjih meseci američke tajne službe i Interpol pokrenule su međunarodnu akciju, i uhapšeno je još devet osoba koji se sumnjiče da su članovi Crne sekire.

Skot Augenbaum, bivši agent FBI, kaže da se tokom svoje 30-godišnje karijer susreo sa stotinama žrtava Crne sekire.

- Upoznao sam ljude čije su živote uništili, poslove, ukrali im životne ušteđevine - tvrdi Augenbaum.

Koliko god da su se proširili po svetu, "srce" sekte i dalje je u Nigeriji. Kult je osnovan pre 40 godina u Beninu, državi Edo, i većina momaka je iz ovog regiona, i igrali su veliku ulogu u širenju uticaja organizacije. Prema podacima UN-a, čak 70 odsto Nigerijaca, koji emigriraju dolaze iz Edoa. Crna sekira navodno ima glavnu ulogu u prebacivanju migranata iz baze u Beninu do juga Italije.

U Nigeriji sekta vrbuje mlade muškarce, koji još nisu diplomirali. Imaju između 16 i 23 godine, a da bi neko postao član kulta mora da prođe kroz brutalnu inicijaciu.

Jedan od bivših članova ispričao je kako taj proces izgleda. Rekao je da su ga izveli iz studentskog doma. Mislio je da ide na neku ekskluzivnu žurku. Odveli su ga u šumu gde ga je čekala grupa muškaraca. Skinuli su ga golog i naterali da legne u blato, licem ka dole. Potom su ga šibali i tukli dok gotovo nije izgubio svest. Istovremeno su urlali kako će mu silovati devojku.

- Mislio sam da ću umreti tog dana - pisao je on nakon što je pobegao iz kulta.

Potom su ga terali da puzi između nogu svojih mučitelja, taj čin je poznat kao "đavolji prolaz", a onda je morao da pije svoju krv, koju su nakupili nakon što su ga isekli po prstima. Uz pesmu i mumlanje muškarci koji su ga mučili počeli su da ga grle. Rekli su mu da je ponovo rođen i da je sada "čovek sa sekirom".

Zašto pristaju da postanu deo sekte?

Brojni su razlozi zbog kojih muškarci pristaju da postanu deo ovog kulta. Neki su na to prinuđeni, drugi se sami prijavljuju. Ipak, čak i oni koji sekti pristupe mimo svoje volje, ostaju veoma odani kultu.

- Mi poštujemo Korofoa, neviđenog Boga, i uvek nas je on vodio. Ponosan sam što sam član Crne sekire -  rekao je jedan od vođa grupe, kojeg je na silu regrutovao jedan policajac.

Drugi mladić je rekao da je pristupio nakon što mu je suparnička banda ubila oca. Na koji god način da su pristupili, svi tvrde da članstvo ima svoje prednosti.

- Tajnovitost, disciplina, bratstvo - rekao je jedan član koji je upitan zašto je pristupio Crnoj sekiri i dodao da bolje zarađuje nego da radi u bani.

- Niko ne sme da te pipne, kad si deo kulta, oni te brane - kaže Kurtis Ogbeboer, aktivista iz Benina, koji pokušava da spreči regrutovanje.

Dr Stoun kaže da se mnogi učlanjuju da bi mogli da se povežu. Nigerija je druga u svetu po stopi nezaposlenosti, a Stoun kaže da oni koji postanu deo Crne sekire uživaju zaštitu i pristup poslovnim kontaktima. Tvrdi i da nisu svi članovi kriminalci.

- Imamo članove u vojsci, mornarici, vazduhoplovstvu. Rade na akademiji, ima i sveštenika, pastora - kaže Stoun.

Bratstvo i sekta jedno te isto?

Crna sekira nastala je od studentskog bratstva Neo-crnački pokret Afrike (NBM), koji je osnovan 1970. na Univerzitetu u Beninu. Simbol NBM-a bila je crna sekira koja seče lance, a osnivači su tvrdili da je bratstvo osnovano da bi se borili protiv ugnjetavanja. Pokretn je inspirisao antiaparthejd borbu u Južnoj Africi, ali je po strukturi i tajnosti više ličilo na masonsko društvo, kojih je bilo u Nigeriji u vreme kolonijalizma.

NBM postoji i danas, i registrovano je kao kompanija u nigerijskoj agenciji za privredne registre. Tvrde da imaju tri miliona članova širom sveta, i bave se humanitarnim radom, skupljaju donacije za sirotišta i škole u Nigeriji i inostranstvu. Svake godine drže velike konferencije, na koje dolaze političari i poznati.

Lideri NBM-a ograđuju se od Crne sekire i tvrde da je u pitanju "odmetnička grupa". Advokati udruženja tvrde da će svako, za kog se ustanovi da je član Crne sekire, biti izbačen iz bratstva, i dodaju da bratstvo nema toleranciju za kriminalne aktivnosti.

Ipak, međunarodne bezbednosne strukture imaju drugačije viđenje. Ministarstvo pravde SAD, tokom procesa protiv članova Crne sekire koji se vode 2018, u nekoliko saopštenju je navelo da je NBM kriminalna organizacija i deo Crne sekire. Slične izjave imale su vlasti u Kanadi, koje tvrde da su NBM i Crna sekira jedno te isto.

BBC navodi i da je pojedina dokumenta u koje su imali uvid pokazuju veze između članova Crne sekire i NBM-a. Mnoga dokumenta navodno su slata sa mejla koji je koristio Augustus Bemigho-Ejeojibo, predsednik NBM-a od 2012. do 2016. godine.

Ta dokumenta sugerišu da je Bemigho, koji je uspešni investitor i hotelijer i investitor u Nigeriji, umešan u veliku internet prevaru. U pitanju su najmanje dve prevare oko nasledstva a žrtve su građani Velike Britanije i SAD. Prevareni su za više od 3,3 miliona dolara.

U dokumentima se navodno vidi kako je Bemigho slao matrice prevare najmanje 50 puta. U jednoj od poruka, gde se pričalo o širenju NBM-a, navodno je od članova tražio da osnuju nevladine organizacije širom sveta, kako bi "isisali milione". U tim mejlovima se Bemigho navodno obraćao sa: "Pozdrav, momci sa sekirama", a u jednoj poruci mu se neko obratio kao starešini u kultu.

Njegova snaja je pre dve godine optužena za pranje novca u Velikoj Britaniji. Tereti se za malverzacije teške milion funti. Sadašnje rukovodstvo NBM-a reklo je da će istražiti čitav slučaj te da će, ukoliko uoče nepravilnosti, isključiti te članove iz društva. Sam Bemigho se nije oglašavao ovim povodom.

Dr Stoun tvrdi da su Crna sekira i NBM ustvari ista organizacija. On to govori iz ličnog iskustva. Ne samo da je bio član Crne sekire, već i u upravnom odboru NBM-a u Beninu.

- To vam je jedno te isto. To su vam dve strane medalje - priča on za BBC.

Tobijas tvrdi da je NBM poslužio da se Crna sekira proširi po svetu i da je NBM samo paravan. Organizacije koje rade u ime NBM-a registrovane su širom sveta i postoji najmanje 50 Facebook, Instagram, Youtube profila koji koriste varijacije imena. Neke stranice imaju više od 100.000 pratilaca. NBM je sebe uspešno pozicionirano kao globalni brend. U Nigeriji, kako Stoun tvrdi, mreža ima uticaja i u politici.

- Mnogo članova su poslanici u parlamentu. To je Crna sekira, to je ono što NBM zagovara: "zasesti na bilo koju poziciju za koju znate da je moguća" - tvrdi Stoun.

Aktivista Kurtis Ogbebor smatra da je politika u Nigeriji puna članova Crne sekire.

- Nigerija vodi politiku kao mafija. Naši političari, vlast na svakom nivou, podržavaju kultizam - kaže Ogbebor.

On tvrdi da je jedan uticajan političar koristi članove Crne sekire da zaplaši političke protivnike, da isti čuvaju glasačke kutije na izborima i teraju narod da glasa. Kada dobiju izbore, pojedince nagrađuje "foteljom".

U NBM-u otvoreno kažu da ima njihovih članova koji su u politici i ističu da tu nema šta da se krije. Toni Kabaka, koji je bio deo NBM-a, godinama je bio deo vlasti u Beninu, sve do 2019. Za to vreme, u svojoj firmi zapošljavao je više od 7.000 ljudi. Otkako je napustio politiku više puta bio je meta atentatora, a njegova velelepna vila izrešetana je mecima.

- Ako od mene neko traži da otkrijem ko je u vladi član Crne sekire mogu to da uradim. Većina političara, gotovo svi su umešani - rekao je Kabaka i dodao da mu je svojevremeno traženo da mobiliše pripadnike kulta da pomognu da se pobedi na izborima. Negira da je lično bio umešan u sprovođenje nasilja.

Pojedini političari, za koje se spekuliše da su članovi Crne sekire, nisu se pojavili na zakazane intervjue, niti su odgovarali na pitanja novinara. Stoun veruje da je Crna sekira toliko uplovila među političare i u policijske strukture, da bi iko mogao sa njom da se izbori.

Sada je, kako smatra, organizacija postala previše opasna, a to vide i drugi članovi. Navodno postoje prepiske u kojima se pojedini članovi bune i kažu da nisu postali deo Crne sekire da bi ubijali.

Lideri NBM-a kažu da su posvećeni tome da organizacija ostane verna svojim osnivačkim principima i promoviše mir. Sadašnji predsednik grupe Olorogun Ese Kakor rekao je za BBC da je izabran da bi iskorenio kriminalne "infiltratore" i da ti ljudi nanose mnogo štete organizaciji.

U pokušaju da iskoristi ovaj pritisak za promenu, dr Stoun je formirao "Duginu koaliciju" – grupu koju čine bivši kultisti, uticajni građani Nigerije i profesori. Članovi pokušavaju da smire tenzije kada se sukobe rivalske bande i pokušavaju da usmere Crnu sekiru ka mirnijoj budućnosti.

- Doprinos koalicije društvu je smanjenje kriminala. Da se ​​smanji stopa smrtnosti među omladinom. Da se ​​smanji broj udovica i siročadi - kaže Stoun.

Ističe da zna da je guranje Crne sekire ka reformama opasan posao. Zna da bi njegovi bivši drugovi mogli jednog dana doći po njega. Spreman je ako to urade. Profesor drži mač sakriven u svom autu, a kod kuće pušku za koju ima dozvolu.

- Držim oružje za ličnu bezbednost. Ako krenu na mene, mogu i ja da krenem na njih - kaže Stoun.