scattered clouds
19°C
15.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PAKAO NA SVETOJ ZEMLJI: Bolnica skoro OPKOLJENA! Hamas zapretio: "Platiće cenu", Amerika uputila važan zahtev Izraelu!

11.11.2023. 08:46 00:56
Piše:
Srbija Danas
Gaza
Gaza / Izvor: Shutterstock

Trideset šesti dan sukoba Izraela i Hamasa.

Izraelske odbrambene snage (IDF) i pripadnici Hamasa sukobili su se tokom noći u Pojasu Gaze, uključujući okolinu bolnice Šifa, koja je u petak bombardovana. Organizacija "Lekari bez granica" saopštila je da su napadi na Šifu "dramatično intenzivirani". Direktor bolnice kaže da je kompleks opkoljen i da nema struje, vode, interneta i materijala.

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je Izrael da zaustavi bombardovanje Gaze i ubijanje žena i dece, dok izraelski premijer Benjamin Netanijahu kaže da sve države treba da osude Hamas, a ne Izrael.

IDF je najavio da će "humanitarne pauze" u severnom delu Pojasa Gaze danas trajati duže, kako bi Palestinci mogli da se evakuišu na jug.

Na svakih 10 minuta u Pojasu Gaze bude ubijeno jedno dete, upozorio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus i naglasio da je zdravstveni sistem u Gazi "na kolenima".

STRAŠNO UPOZORENJE IRANA Vreme je za akciju u vezi sa sukobom u Gazi, ne za rečiIbrahim Raisi

STRAŠNO UPOZORENJE IRANA Vreme je za akciju u vezi sa sukobom u Gazi, ne za reči

NETANIJAHU ŽESTOKO ODGOVORIO MAKRONU: Strašno upozorenje koji bi sve trebalo da zabrine Benjamin Netanjahu

NETANIJAHU ŽESTOKO ODGOVORIO MAKRONU: Strašno upozorenje koji bi sve trebalo da zabrine

"SVI TREBA DA UMRU" Sramota u američkom Senatu, krvožedna republikanka pokazala svoje pravo lice, ŽELI SMRT ČITAVOG PALESTINSKOG NARODA (VIDEO)Gaza

"SVI TREBA DA UMRU" Sramota u američkom Senatu, krvožedna republikanka pokazala svoje pravo lice, ŽELI SMRT ČITAVOG PALESTINSKOG NARODA (VIDEO)

PRCS: Izraelski tenkovi i dalje oko bolnice Al Kuds u Gazi

Portparolka palestinskog Crvenog polumeseca (PRCS) Nebal Farsak rekla je večeras da su izraelski tenkovi i dalje oko bolnice Al Kuds u Gazi.

- Situacija je teška. Neka interno raseljena lica su povređena jer su bila na meti izraelskih snaga - rekla je Farsak za Al Džaziru.

Dodala je da je situacija veoma opasna, kao i da je izuzetno zabrinuta za medicinski tim, 500 pacijenata i 14.000 raseljenih. 

Izraelska vojska
Izraelska vojska / Izvor: Profimedia

Izraelska vojska: Pomoći ćemo u evakuaciji beba iz bolnice Al Šifa u Gazi

Izraelska vojska pomoći će u evakuaciji beba zarobljenih u bolnici Al Šifa u Gazi, izjavio je danas portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari.

- Osoblje bolnice Šifa je zatražilo da sutra pomognemo bebama na pedijatrijskom odeljenju da dođu do bezbednije bolnice. Mi ćemo pružiti potrebnu pomoć - rekao je Hagari na konferenciji za novinare, preneo je Rojters. 

Gaza: Granični prelaz Rafa će sutra ponovo biti otvoren

Granična uprava Gaze saopštila je da će prelaz Rafa na granici sa Egiptom ponovo biti otvoren u nedelju za one koji poseduju strane pasoše.

Evakuacije iz Pojasa Gaze u Egipat za strane državljane i Palestince kojima je potrebna hitna medicinska pomoć obustavljene su u petak, prenosi Haarec. Izvori lista rekli su da je do suspenzije došlo zbog problema sa dovođenjem povređenih osoba u Rafu iz Gaze. 

Berbok: Ograničiti uticaj vojnih operacija u Gazi na civilno stanovništvo

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas u Tel Avivu da međunarodna zajednica treba da se fokusira na ograničavanje uticaja vojnih operacija u Pojasu Gaze na civilno stanovništvo. 

Netanijahu: Pojas Gaze će biti demilitarizovan nakon završetka rata sa Hamasom 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je večeras da će Pojas Gaze biti demilitarizovan nakon rata protiv palestinske militantne grupe Hamas, ali da će Izrael nastaviti da ima bezbednosnu kontrolu nad tom oblasti.

- Nećemo stati do završetka misije. Ne postoji alternativa pobedi. Pobedićemo Hamas i vratiti naše zarobljenike - poručio je Netanijahu na konferenciji za medije, prenosi Tajms of Izrael.

Galant: Država Izrael i narod Izraela nisu u 1943, imaju sredstva da se brane

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je večeras evropskim liderima da Država Izrael i narod Izraela ''nisu u 1943. godini'', kao i da imaju sredstva da se brane.

- Želim da kažem onim evropskim liderima koji nas kritikuju - Država Izrael i narod Izraela 2023. nisu u 1943. godini. Imamo sredstva i obavezu da se sami branimo i to ćemo uraditi. Nećemo stati dok ne izvršimo svoju misiju i to tako da Hamas bude poražen - rekao je Galant na konferenciji za novinare, prenosi Tajms of Izrael. 

Joav Galant
Joav Galant / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Tsafrir Abayov

Palestinsko ministarstvo: Izraelske snage ubile dva Palestinca u Dženinu

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da su izraelske snage ubile dvojicu mladih Palestinaca u Dženinu na Zapadnoj obali. Reč je o 23-godišnjem Amiru Arakaviju i 22-godišnjem Visamu Hamranu, navelo je palestinsko ministarstvo, prenosi Harec. 

Stotine propalestinskih demonstranata u blizini Bajdenove kuće u Delaveru

Stotine aktivista protestovalo je danas u blizini kuće američkog predsednika Džozefa Bajdena u Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver, zahtevajući prekid vatre u Pojasu Gaze.

Nakon što je održao govor u Vašingtonu povodom Dana veterana ranije tokom dana, Bajdena su na maloj udaljenosti od njegove rezidencije u Vilmingtonu dočekali demonstranti koji su ga optužili za genocid, prenosi Foks njuz.   

PRCS: U Pojas Gaze danas ušla 53 kamiona sa humanitarnom pomoći

Palestinski Crveni polumesec (PRCS) saopštio je da su u Pojas Gaze danas ušla 53 kamiona sa humanitarnom pomoći. Dodaje se da su kamioni bili natovareni hranom, vodom, sanitetskim materijalom i lekovima, prenosi Al Džazira.

Iz PRCS-a navode da su od 21. oktobra, preko prelaza Rafa na granici sa Egiptom, u Pojas Gaze ušla 904 kamiona sa humanitarnom pomoći. Prema njihovim podacima, u Gazu u proseku uđe 41 kamion sa humanitarnom pomoći na dnevnom nivou. 

Ganc: Dosadašnji učinak IDF-a impresivan, izraelsko društvo je ujedinjeno

Izraelski ministar u ratnom kabinetu Beni Ganc izjavio je večeras dosadašnji učinak izraelske vojske (IDF) impresivan, kao i da ceo svet treba da zna da je čitavo izraelsko društvo ujedinjeno.

- Ceo svet treba da zna da je čitavo izraelsko društvo ujedinjeno i snažno. Naš jedini interes je pobeda Izraela. Svi neophodni resursi su usmereni na poraz Hamasa i povratak talaca - rekao je Ganc na konferenciji za medije, prenosi Tajms of Izrael. 

Beni Ganc
Beni Ganc / Izvor: Profimedia

Američki vojni avion pao iznad istočnog Sredozemnog mora

Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je večeras da je američki vojni avion pao iznad istočnog Sredozemnog mora. Avion se srušio tokom izvođenja trenažnih operacija, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Dodaje se da je istraga o padu aviona u toku, ali da nema indicija da je reč o bilo kakvoj neprijateljskoj aktivnosti. Iz komande su naveli da, iz poštovanja prema porodicama koje su pogođene ovim incidentom, neće biti objavljene informacije o onima koji su bili u avionu. 

Milijarder planira da potroši milione kako bi Hamas označio kao teroriste

Američki milijarder Bari Sternliht planira da potroši 50 miliona dolara na medijsku kampanju koja ima za cilj označavanje Hamasa kao terorističke organizacije. 

Tri novorođene bebe umrle u bolnici Al Šifa

Tri novorođene bebe umrle su u najvećoj bolnici u Gazi, koja je stavljena "van funkcije" usled intenzivnih borbi u toj oblasti, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje kontroliše Hamas. Ta militantna grupa je saopštila da je objekat pod opsadom izraelskih  snaga, dok je izraelska vojska to negirala.

Izrael: Širom zemlje u toku skupovi sa zahtevom da se oslobode taoci iz Gaze

Širom Izraela održavaju se skupovi i demonstracije kojima se zahteva oslobađanje oko 240 talaca koje Hamas i druge militantne grupe drže u Gazi od 7. oktobra. Glavni miting se održava u Tel Avivu, na kome učestvuje više hiljada ljudi, preneo je "Tajms of Izrael". 

Hamas
Hamas / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Wall Street Journal

Ostin razgovarao sa Galantom: Obuzdati sukob u Gazi, izbeći regionalnu eskalaciju 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je danas telefonom sa izraelskim kolegom Joavom Galantom kome je poručio da je potrebno obuzdati sukob u Pojasu Gaze i izbeći regionalnu eskalaciju.

On je naveo da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali je naglasio da je važno zaštititi civile i omogućiti isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze, navodi se u saopštenju Pentagona.

Joav Galant
Joav Galant / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Tsafrir Abayov

UN: Nema opravdanja za napade na bolnice i pacijente koji pokušavaju da pobegnu

Podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits poručio je danas da nema opravdanja za napade na zdravstvene ustanove i pucanje na pacijente koji pokušavaju da pobegnu.

- Nema opravdanja za napade u zdravstvenim ustanovama, ostavljajući ih bez struje, hrane i vode, i pucanje na pacijente i civile koji pokušavaju da pobegnu - napisao je Grifits na društvenoj mreži X.

Pojas Gaze, Palestina
Pojas Gaze, Palestina / Izvor: Profimedia

Fejsal: Razgovor o budućnosti Gaze treba da bude samo o trenutnom prekidu vatre

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije princ Fejsal bin Farhan izjavio je danas da svaki razgovor o budućnosti Gaze treba da bude samo o trenutnom prekidu vatre.

- Jedina budućnost, a ovo je jedinstvena pozicija Arapa, je trenutni prekid vatre - rekao je on, preneo je Rojters. 

U Helsinkiju održan protest u znak podrške Palestincima

Izraelska služba bezbednosti Šin Bet i izraelska vojska naveli su u zajedničkom saopštenju da je u vazdušnim napadima na Pojas Gaze ubijeno oko 20 terorističkih operativaca, uglavnom pripadnika Hamasa, koji su poslednjih godina radili na unapređenju napada na Izraelce na Zapadnoj obali i Izraelu. 

Helsinki, Finska
Helsinki, Finska / Izvor: Profimedia

U Helsinkiju održan protest u znak podrške Palestincima

Više stotina demonstranata izašlo je danas na ulice Helsinkija u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze. Na protestu je učestvovalo više stotina ljudi koji su pozvali na hitan prekid vatre, prenosi finski javni servis YLE. 

Gaza: U izraelskim napadima ubijeno 11.100 ljudi, među njima 8.000 žena i dece

U izraelskim napadima na Pojas Gaze dosad je stradalo 11.100 ljudi, saopštilo je danas palestinsko ministarstvo zdravlja. Među stradalima je najmanje 8.000 žena i dece, prenosi Al Džazira. Dodaje se da je više od 28.000 osoba povređeno.

Palestina, Pojas Gaze
Palestina, Pojas Gaze / Izvor: Profimedia

UN: Već osam dana ne možemo da isporučimo hranu na sever Gaze

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik saopštio je danas da UN već osam dana nisu u mogućnosti da isporuče hranu na sever Pojasa Gaze.

- Od četvrtka, 9. novembra, na severu ne radi nijedna pekara zbog nedostatka goriva, vode i brašna, ali i zbog oštećenja objekata - rekao je Dižarik, prenosi američka televizija NBC. 

Islamsko-arapski samit: Prekinuti rat u Gazi, akcije Izraela nisu samoodbrana

U završnom dokumentu vanrednog islamsko-arapskog samita, čiji je domaćin Saudijska Arabija, poziva se na prekid rata u Pojasu Gaze i dodaje da izraelske akcije protiv Palestinaca nisu vid samoodbrane. 

- Osuđujemo izraelsku agresiju na Pojas Gaze, ratne zločine i varvarske, brutalne i nehumane masakre koje je počinila kolonijalna okupaciona vlada nad palestinskim narodom, uključujući okupiranu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim. Zahtevamo da se to odmah zaustavi - navodi se u dokumentu, prenosi Rojters.

Više od 20.000 demonstranata na propalestinskom protestu u Briselu

Više od 20.000 ljudi se pridružilo danas propalestinskom protestu u Briselu, pokazuju preliminarni podaci lokalne policije.

Protest je nazvan "Evropski marš za Palestinu", a učesnici su pozvali Evropsku uniju i njene članice da pojačaju napore za momentalno uspostavljanje primirja u izraelsko-palestinskom sukobu, prenosi portal "Brussels Times". 

Dve prevremeno rođene bebe umrle u bolnici Al Šifa

Nevladina organizacija Lekari za ljudska prava-Izrael (PHR-I)  saopštila je da su dve prevremeno rođene bebe umrle u bolnici Al Šifa u Gazi. 

Abas pozvao Savet bezbednosti UN da okonča agresiju na Gazu

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas pozvao je danas Savet bezbednosti UN da preuzme odgovornost i odmah okonča brutalnu izraelsku agresiju na Gazu i ostatak Palestine. 

Organizatori: Na propalestinskom protestu u Londonu više od 800.000 ljudi

Organizatori propalestinskog protesta u Londonu tvrde da je danas na ulice britanske prestonice izašlo više od 800.000 demonstranata.

- Ovde nas ima više od 800.000, a taj broj može dostići i milion. Ovo je drugi najveći marš u britanskoj istoriji - rekla je jedna od organizatorki protesta Nin Elms, prenosi Gardijan. Iz londonske policije su ranije saopštili da je na protestu oko 300.000 osoba. 

WFP: Potrebna isporuka humanitarne pomoći u Gazi, sve više ljudi se bliži gladi

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) saopštio je danas da je potrebna kontinuirana isporuka humanitarne pomoći u Pojas Gaze jer ponestaju zalihe.

- Svakim danom koji prođe, sve više ljudi se bliži gladi - rekla je regionalna direktorka WFP za Bliski istok Korin Flajšer, prenosi Al Džazira. 

Galant: Ono što radimo u Gazi možemo da uradimo i u Bejrutu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je danas libansku šiitsku grupu Hezbolah da ne eskalira sukobe duž granice, navodeći da Izrael "ono što radi u Gazi može da uradi i u Bejrutu".

- Hezbolah uvlači Liban u rat koji bi mogao da se dogodi - rekao je Galant vojnicima u snimku koji su emitovali izraelski televizijski kanali, preneo je Rojters. 

Joav Galant
Joav Galant / Izvor: Profimedia

Gaza: U bolnici Al Šifa 39 beba u opasnosti od smrti

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je 39 beba u Gazi u opasnosti od smrti usled nestanka struje i nedostatka kiseonika i lekova u bolnici Al Šifa. 

London: Policija uhapsila 92 pripadnika desnice, protivnika propalestinskog skupa

Britanska policija saopštila je da je danas uhapsila 92 osobe u centru Londona, članove krajnje desničarske grupe koja se protivi propalestinskom maršu koji se održava u gradu. Policija je saopštila da je izvršila hapšenje kako bi sprečila sukobe između dve grupe, preneo je Rojters.

Istovremeno, desetine hiljada propalestinskih demonstranata maršira kroz centar Londona.

"Nacionalni marš za Palestinu", koji se održava danas je najnoviji u nizu okupljanja sa ciljem da se iskaže podrška Palestincima i pozove na prekid vatre u Pojasu Gaze.

Hamas: Izrael će platiti cenu svoje agresije na Pojas Gaze

Portparol militantnog krila palestinskog Hamasa Abu Obeida poručio je danas da će Izrael platiti cenu agresije na Pojas Gaze.

- Jedini cilj koji je izraelska vojska postigla su zverstva i masakri koje je počinila na očigled celog sveta. Neprijatelj neće dobiti ni dan, ni sat zatišja. Platiće cenu svoje agresije - rekao je Obeida na konferenciji za medije, prenosi Al Džazira.

On je dodao da su Hamasovi borci u poslednjih nekoliko nedelja uništili 160 izraelskih vojnih vozila.

- Izraelska vojska se suočava sa žestokim otporom i zbog toga dolazi do žestokih sukoba. Naši borci iznenađuju neprijatelja. Oni uništavaju njihove tenkove - naveo je Obeida.

Hamas
Hamas / Izvor: Foto: YouTube/Printscreen/Wall Street Journal

Izrael: Širom zemlje u toku skupovi sa zahtevom da se oslobode taoci iz Gaze

Širom Izraela održavaju se skupovi i demonstracije kojima se zahteva oslobađanje oko 240 talaca koje Hamas i druge militantne grupe drže u Gazi od 7. oktobra. Glavni miting se održava u Tel Avivu, na kome učestvuje više hiljada ljudi, preneo je "Tajms of Izrael".

Drugi skupovi se održavaju u Jerusalimu, Beršebi, Jokneanu, Kfar Sabi i mnogim drugim mestima.

Izrael je saopštio da ima dva cilja u ratu protiv Hamasa - uništavanje vojnih i upravljačkih sposobnosti te militantne terorističke grupe nakon pogibije 1.200 ljudi na jugu Izraela 7. oktobra i povratak svih talaca zarobljenih tog dana.     

Nasralah: Zapadni lideri sada pozivaju na prekid vatre, izvršiti pritisak na SAD

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasrala izjavio je danas da globalne demonstracije protiv Izraela zbog rata u Gazi vrše pritisak na izraelsku državu i saveznike i uputio poziv da se izvrši pritisak na SAD.

- Vidimo hiljade ljudi u Vašingtonu, Njujorku, Londonu i Parizu kako protestuju protiv Izraela - rekao je Nasrala i dodao da zapadni lideri koji su prvobitno osudili Hamas zbog masakra 7. oktobra sada pozivaju na prekid vatre, preneo je "Tajms of Izrael".

Prema njegovim rečima, jedini glas koji se ističe su SAD i njihov "sledbenik" Velika Britanija.

Nasrala je uputio poziv da se međunarodni pritisak usmeri na SAD. Komentarišući samit koji je u toku u Rijadu, Nasrala je rekao da arapski i islamski samit okuplja 57 arapskih i islamskih država i da su oči Palestinaca i drugih ljudi u regionu uprte u ovaj samit.

On je kazao da ove zemlje neće slati vojnike da razbiju izraelsku blokadu Gaze, ali da narodi regiona očekuju da arapski i muslimanski svet barem zauzme jedinstven stav i zahteva od Amerikanaca da prekinu izraelsku ofanzivu, otvore koridor za isporuku pomoći i pružanje medicinske pomoći, "čak i dok Gaza nastavlja da se bori".

Konstatujući regionalnu podršku Hamasu, Nasrala je istakao da "nada leži u podršci sa različitih frontova, posebno Zapadne obale".

Iran
Iran / Izvor: Foto: Profimedia

On je pohvalio "hrabru odluku" jemenskih Huti pobunjenika i njihovih vođa, koji su poslali projektile i dronove na Izrael.

Nasrala je pomenuo i nedavne napade na američke snage u Iraku i Siriji, rekavši da "operacije koje su u toku doprinose oslobađanju dve zemlje od američke okupacije, ali je neposredni cilj da se zaustavi (izraelski) napad na Gazu".

Obraćajući se administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena, Nasrala je dodao da ako Amerika želi da stavi tačku na napade na ovom sekundarnom frontu (u Iraku i Siriji), mora da nametne kraj izraelskom napadu na Gazu.

On je pozvao da se rat između Izraela i Hamasa odugovlači što duže. "Pritisak treba povećati. Vreme je neophodno za pokrete 'otpora'", istakao je Nasrala.

On kazao da je izraelska ekonomija pretrpela "desetine milijardi dolara gubitaka" od napada Hamasa 7. oktobra "uprkos 14 milijardi dolara vojne pomoći koju su joj pružile SAD", misleći na američku vojnu pomoć Izraelu koja tek treba da bude odobrena.

Nasrala je pozdravio iransku podršku njegovoj organizaciji i drugim grupama koje se protive Izraelu i SAD.

- Iran je moć kojoj treba da zahvalimo za podršku islamskim pokretima 'otpora' u regionu - rekao je on. Prema njegovim rečima, Iran podržava islamske pokrete finsnsijski, materijalno, diplomatski i vojno. 

Lekari bez granica: Puca se na ljude koji beže iz bolnice al-Šifa

Organizacija Lekari bez granica potvrdila je danas izveštaje da se puca na ljude koji pokušavaju da izađu iz bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze.

- U vreme pisanja ovog teksta, naše osoblje svedoči da se puca na ljude koji pokušavaju da pobegnu iz bolnice Al Šifa - navodi se u objavi Lekara bez granica na platformi Iks (Tviter), prenosi portal Al Džazira.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da se izraelski tenkovi nalaze na samo 20 metara od bolnice Al Kuds.

- Direktna pucnjava na bolnicu, a među raseljenima vladaju ekstremna panika i strah - navodi se u saopštenju objavljenom na platformi Iks (Tviter).

Izraelska vojska, za koju su stanovnici Gaze rekli da se Tokom cele noći borila sa Hamasom u blizini bolnice Al-Šifa, nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

U bolnici Al-Šifa juče se dogodila eksplozija kada je, kako su saoptile palestinske vlasti,pogođena u izraelskim vazdušnim napadima.

Direktor bolnice Al-Šifa i vlada Hamasa u Gazi saopštili su da je u eksploziji poginulo 13 ljudi. Direktor Al-Šife rekao je da je bolnica primila tela još 50 ljudi ubijenih u napadu na školu Al-Burak u Gazi.

Izraelska vojska je ranije saopštila da se komandni centri Hamasa nalaze u podzemnim tunelima ispod bolnica Al-Šifa, što je ta palestinska teroristička grupa negirala.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je povećan broj izraelskih napada na ili u blizini bolnica, što je ugrozilo pacijente i medicinsko osoblje, kao i hiljade osoba koje su se evakuisale u blizinu bolnica tražeći bezbedniju lokaciju. 

Raisi odao priznanje Hamasu, traži sankcije za Izrael

Iranski predsednik Ebrahim Raisi odao je danas priznanje palestinskoj grupi Hamas zbog rata koji vodi protiv Izraela i pozvao islamske zemlje da uvedu sankcije Izraelu.

- Ne postoji drugi način osim da se odupremo Izraelu. Ljubimo ruke Hamasu zbog otpora Izraelu - rekao je Raisi na vanrednom islamsko-arapskom samitu povodom situacije u Pojasu Gaze koji se održava u Rijadu, prenosi Rojters.

- Jedino rešenje za ovaj sukob je nastavak otpora izraelskom ugnjetavanju do uspostavljanja palestinske države od reke do mora - poručio je Raisi i pozvao prisutne na samitu da zauzmu jasan stav i izaberu na čijoj su strani.

Prema njegovim rečima ubijanje civila i bombardovanje bolnica su manifestacije izraelskih zločina u Gazi.

Iran
Iran / Izvor: Foto: Profimedia

- Danas svako mora da odluči na čijoj je strani - rekao je Raisi i pozivao na naoružavanje Palestinaca, uvođenje sankcija i energetski bojkot Izraela, na podizanje optužnica protiv Izraela i SAD u Hagu, kao i na međunarodne inspektore u izraelskim nuklearnim postrojenjima.

Raisi je sleteo u glavni grad Saudijske Arabije sa tradicionalnom palestinskom kefijom, a na aerodromu u Rijadu dočekao ga je saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman, što je njihov prvi susret otkako su Saudijska Arabija i Iran postigli dogovor o obnovljanju diplomatskih odnosa ranije ove godine.

Ovo je prva poseta jednog iranskog predsednika Saudijskoj Arabiji posle 11 godina. 

Asad: Zaustaviti svaki politički proces sa Izraelom s obzirom na nasilje u Gazi

Predsednik Sirije Bašar al Asad izjavio je danas da svaki politički proces sa Izraelom treba da se zaustavi s obzirom na nasilje u Gazi.

Asad je to rekao na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu o Gazi, koji se održava u prestonici Saudijske Arabije, Rijadu, preneo je Rojters.

Saudijska Arabija je dala blagoslov zalivskim susedima Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu da uspostave odnose sa Izraelom 2020. godine u vreme prethodne američke administracije Donalda Trampa, podseća agencija. 

Al Tani: Katar ulaže napore kao posrednik radi oslobađanja izraelskih talaca

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Tani izjavio je danas da njegova zemlja ulaže napore kao posrednik radi oslobađanja izraelskih talaca u Gazi i da se nada da će uskoro biti postignuto humanitarno primirje u Pojasu Gaze.

- Međunarodna zajednica nije uspela da preuzme svoje pravne i etičke odgovornosti" rekao je Al Tani na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu o Gazi u saudijskoj prestonici Rijadu, preneo je Rojters.

- Koliko dugo će međunarodna zajednica tretirati Izrael kao da je iznad međunarodnih zakona? -upitao je on.Saudijski prestolonaslednik optužio Izrael za zločine nad palestinskim narodom

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman izjavio je danas da Izrael snosi odgovornost za "zločine počinjene protiv palestinskog naroda" i pozavao na prekid opsade Pojasa Gaze.

On je u govoru na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu u Rijadu povodom situacije u Pojasu Gaze pozvao na hitan kraj vojne operacije, kao i na oslobađanje talaca.

Mohamed bin Salman kritikovao je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog nemogućnosti da izvrši pritisak na Izrael da prihvati prekid vatre u Pojasu Gaze, prenosi Tass.

- Suočavamo se sa humanitarnom krizom koja pokazuje nesposobnost Saveta bezbednosti UN i međunarodne zajednice da stanu na kraj izraelskim zločinima. To ukazuje na primenu dvostrukih standarda - rekao je saudijski prestolonaslednik. 

Sisi: Kolektivno kažnjavanje Gaze neprihvaljivo, neophodan hitan prekid vatre

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi pozvao je danas na hitnu održivu obustavu vatre u Pojasu Gaze, "bez uslovljavanja ili restrikcija".

- Politika kolektivnog kažnjavanja naroda u Gazi je neprihvatljiva i ne može biti opravdana samoodbranom ili drugim tvrdnjama - rekao je Al Sisi u govoru na samitu o situaciji u Gazi.

egipat
egipat / Izvor: Foto: Profimedia

On je poručio da takve akcije Izraela moraju da prestanu odmah, prenosi Rojters. Saudijska Arabija danas je domaćin vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita u Rijadu, a povodom situacije u Pojasu Gaze.

Samitu prisustvuju arapski lideri kao i predsednik Irana Ebrahim Raisi. 

Abas: Palestinci se suočavaju sa genocidnim ratom bez premca

Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas izjavio je danas da se Palestinci suočavaju sa "genocidnim ratom bez premca".

On je pozvao SAD da izvrše pritisak na Izrael da zaustavi ofanzivu na Gazu, preneo je Rojters.

Govoreći na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu u saudijskoj prestonici Rijadu, Abas je, takođe, rekao da je Palestincima potrebna međunarodna zaštita zbog izraelskih napada.

- Amerika je odgovorna za to što nema političkog rešenja za bliskoistočni konflikt... Mi ćemo goniti ratne zločince pred međunarodnim sudovima, a Sjedinjene Američke Države će biti odgovorne za neuspeh u rešavanju krize - istakao je Abas, preneo je TASS. 

Uzbune za vazdušni napad na severu Izraela u blizini granice sa Libanom

Sirene upozorenja na neprijateljske dronove oglasile su se jutros u gradu Kirijat Šmona na severu Izraela i u nekoliko gradova u Gornjoj Galileji, blizu granice sa Libanom.

U isto vreme, u jevrejskom naselju Margaliot, u istoj oblasti, oglasile su se sirene upozorenja na raketni napad.

Sirene upozorenja oglasile su se samo dan nakon što je Hezbolah lansirao tri bespilotne letelice napunjene eksplozivom na položaje izraelskih snaga na severu Izraela i ranio više vojnika.

Hezbolah je poslednjih nekoliko nedelja izveo desetine raketnih napada na Izrael.

Bolnica ostala bez struje, interneta, vode i sanitetskog materijala

Direktor bolnice Šifa u Gazi Muhamed Abu Salmija rekao je za Al Džaziru da je bolnica ostala bez struje, interneta, vode i sanitetskog materijala.

- Sve što mogu da kažem je da smo počeli da gubimo živote. Pacijenti umiru iz minuta u minut, umiru ranjeni, čak i bebe u inkubatorima - istakao je Salmija.

Kaže da je kompleks bolnice opkoljen, a da su bolničke zgrade gađane.

- Na meti je svaka osoba koja se kreće unutar kompleksa. Izraelske okupacione snage su napolju i onemogućavaju ljudima da se kreću - tvrdi Salmija.

Izraelske odbrambene snage (IDF) i pripadnici Hamasa sukobili

Naselja u blizini granice Izraela sa Pojasom Gaze zasute raketama

Više raketa ispaljeno je jutros na naselja u blizini granice Izraela sa Pojasom Gaze. Za sada nema izveštaja o povređenima ili šteti.

Prethodno su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u kibucu Kisufim koji se graniči sa Pojasom Gaze.

Sa ulaskom kopnenih izraelskih snaga u Pojas Gaze, značajno je smanjen broj raketa koje Hamas lansira ka Izraelu.

IDF: Od početka operacije zauzeto 11 isturenih punktova Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su od početka vojne operacije zauzele 11 isturenih punktova Hamasa u severnom pojasu Gaze.

Trupe "Nahal" brigade tokom noći su pronašle i uništile ulaz u tunel u blizini jedne škole, tvrdi IDF.

Navode i da je mornarica tokom noći izvela napade gađajući zgrade koje koriste Hamasovi operativci u severnoj Gazi.

Mornarica je gađala i skladišta oružja koja pripadaju Hamasovim pomorskim snagama, tvrdi IDF.

U Pojasu Gaze svakih 10 minuta gine jedno dete, zdravstveni sistem na kolenima

U Pojasu Gaze prosečno na svakih 10 minuta bude ubijeno jedno dete, rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus na sednici Saveta bezbednosti UN.

Gebrejesus je istakao da polovina od 36 bolnica u Gazi i dve trećine primarnih zdravstvenih centara nisu u funkciji, navodeći da je zdravstveni sistem u toj palestinskoj enklavi "na kolenima".

- Bolnički hodnici pretrpani su povređenima, bolesnima, ljudima koji umiru. Mrtvačnice su prepune. Operacije se obavljaju bez anestezije. Desetine hiljada raseljenih se sklanjaju u bolnice - rekao je Tedros.

Prema njegovim rečima, od 7. oktobra SZO je verifikovala više od 250 napada na zdravstvene ustanove u Gazi i na Zapadnoj obali, dok je takvih napada u Izraelu zabeleženo 25.

Netanjahu odgovorio Makronu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, reagujući na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da Izrael prestane da ubija žene i decu u Gazi, kaže da sve države treba da osude Hamas, a ne Izrael.

Više o tome klikom OVDE.

Makron: Pozivamo Izrael da prestane

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je Izrael da zaustavi bombardovanje Gaze i ubijanje žena i dece.

Govoreći dan nakon konferencije o humanitarnoj pomoći za Gazu u Parizu, Makron je rekao da je jasan zaključak svih prisutnih na tom samitu da ne postoji drugo rešenje osim "humanitarne pauze" i prekida vatre.

- Defakto, bombardovani su civili. Bebe, žene i stari ljudi su bombardovani i ubijani. Dakle, nema razloga za to i nema opravdanja. Zato pozivamo Izrael da prestane - istakao je Makron, uz napomenu da nije njegova uloga da sudi da li je međunarodno pravo prekršeno.

Emanuel Makron
Emanuel Makron / Izvor: Profimedia

Makron je naglasio da Francuska jasno osuđuje i "terorističke akcije" Hamasa i priznaje pravo Izraela da se zaštiti.

- Delimo bol Izraela i delimo njihovu spremnost da se otarase terorizma. Znamo šta terorizam znači u Francuskoj, ali nema opravdanja za bombardovanje civila u Gazi - rekao je francuski predsednik.

Na pitanje da li želi da se drugi lideri, uključujući SAD i Veliku Britaniju, pridruže njegovim pozivima na prekid vatre, Makron je odgovorio da se ''nada da hoće''.

Sukobi izraelske vojske i Hamasa u blizini bolnice Šifa

Izraelske odbrambene snage (IDF) i pripadnici Hamasa sukobili su se tokom noći u Pojasu Gaze, uključujući i okolinu bolnice Šifa, gde ta palestinska grupa, prema tvrdnjama Izreala, ima ključni komandni centar. 

Sirene u kibucu na granici sa Pojasom Gaze

Sirene za upozorenje na raketne napade oglasile su se u Kisufimu, kibucu na granici Izraela i Pojasa Gaze.

Izraelski napadi u blizini bolnica

Izraelski ratni avioni i artiljerija izveli su napade u blizini bolnice Šifa i indonežanske bolnice u Pojasu Gaze, javlja palestinska agencija WAFA.

Utočiše u bolnici Šifa, pored bolesnih, povređenih, medicinskog osoblja i novinara, potražile su i desetine hiljada raseljenih.

Uprava bolnice upozorila je da sledi nestanak struje, pošto su potrošene sve rezerve goriva.