clear sky
16°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SCENE UŽASA NA BLISKOM ISTOKU: Netanijahu zapretio Libanu, Alžir se sprema da uđe u rat protiv Izraela, Gaza pod snažnim pritiskom (FOTO/VIDEO)

03.11.2023. 07:57
Piše:
Srbija Danas
Izraelska vojska
Izraelska vojska / Izvor: Foto: X/Printscreen/@YWNReporter

28. dan sukoba na Bliskom istoku

Završen 28. dan sukoba Izraela i Palestinaca. Žestoki okršaji nastavljeni su u Pojasu Gaze. Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon o slanju hitne pomoći Izraelu u vrednosti od 14,3 milijardi dolara.

Gaza
Gaza / Izvor: Profimedia

Izraelska vojska napreduje kroz Pojas Gaze

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je danas da izraelske snage koje deluju u Pojasu Gaze napreduju "u skladu sa planom" i poručio da će se napadi na "teroriste Hamasa" samo povećati.  

- Snage nastavljaju i napreduju u skladu sa planom i jako gađaju neprijatelja - naveo je Galant tokom sastanka u južnoj komandi izraelske vojske u Berševi, prenosi Tajms of Izrael.

U Izraelu su svi odahnuli

U Izraelu su se svi pribojavali da će šef Hezbolaha Hasan Nasralah najaviti veći napad, ali su odahnuli kada su čuli njegovo prvo obraćanje od rata Izraela i Hamasa, javlja specijalni izveštač Tanjuga iz Izraela.

On navodi da tinjaju sukobi na granici sa Libanom, na krajnjem severu Izraela, i da se zasad sukobi zadržavaju na tome, ali da bi situacija mogla da se promeni.

Amerika upozorila Hezbolah

SAD pozivaju libansku militantnu grupu Hezbolah da ne ''koristi'' rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, nakon što je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah rekao da su "sve opcije otvorene".

- Mi i naši partneri smo jasno rekli: Hezbolah i drugi akteri, državni ili nedržavni, ne bi trebalo da pokušavaju da iskoriste tekući sukob - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, prenosi Tajms of Izrael. On je istakao da se SAD neće upuštati u "rat rečima".

Još jedna zemlja zahladnela odnose sa Tel Avivom! 

Ministarstvo spoljnih poslova Hondurasa saopštilo je danas da je pozvalo svog ambasadora u Izraelu na konsultacije zbog, kako je navelo, izraelskog kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Pojasu Gaze, prenosi Rojters. 

Honduras
Honduras / Izvor: Profimedia

Izraelske snage se približavaju gradu Gazi!

Izraelske kopnene snage približavaju se gradu Gazi, najvećem i najgušće naseljenom gradu u toj palestinskoj enklavi, pokazuju satelitski snimci i video-snimci, prenosi CNN.

Pojas Gaze, Palestina
Pojas Gaze, Palestina / Izvor: Foto: liveuamap.com/Printscreen

Ubijeno 20 ljudi u napadu na školu u Pojasu Gaze!

Najmanje 20 osoba je ubijeno, a više desetina je ranjeno u izraelskom napadu na školu kojom upravlja agencija Ujedinjenih nacija u Pojasu Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze. 

Kako prenosi Al Džazira, pogođena je škola ''Osama Ben Zaid'' na severu Pojasa Gaze u kojoj su se nalazili interno raseljeni Palestinci, koji su tu pokušali da pronađu sklonište. 

Izrael zabranio kamionu sa pakovanjima kiseonika da pređe u Gazu

Izraelski inspektori su otkrili nekoliko pakovanja kiseonika namenjenih za provetravanje tunela kojima upravljaju terorističke grupe u Gazi, izjavila su dvojica neimenovanih izraelskih zvaničnika za Tajms of Izrael.

- Ona nisu bila za upotrebu u bolnicama, već ispod njih. Zbog toga su bila prokrijumčarena među kutijama kolačića - rekao je jedan od zvaničnika i dodao da je svoj robi sa kamiona u kojoj su pronađena pakovanja kiseonika zabranjen ulazak u Gazu.

Međutim, nijedan zvaničnik nije pokazao fotografiju tih pakovanja kiseonika, niti su rekli koja organizacija je odgovorna za slanje tog kamiona.

Otkako je Egipat otvorio prelaz Rafa prema Gazi pre 11 dana, nekoliko stotina kamiona sa tovarima humanitarne pomoći moglo je da uđe u Gazu nakon inspekcija  egipatskih i izraelskih vlasti.

Kamioni prvo ulaze u Egipat gde prolaze početni krug inspekcija, zatim se odvoze u Izrael preko prelaza Nicana, gde ih pregleda izraelska vojska, pre nego što budu vraćeni u Egipat i odvezeni u Gazu preko prelaza Rafa, rekao je jedan neimenovani izraelski zvaničnik, dodajući da je takva procedura dogovorena između Izraela, Egipta i SAD.

Rusija upozorava na ponašanje Izraela

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, govoreći na temu palestinsko-izraelskog sukoba, precizno je izneo stav Moskve, a ruska strana smatra da izraelski stalni predstavnik treba da prestane da bude grub u Savetu bezbednosti UN, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nebenzja je prethodno, govoreći na 10. vanrednoj sednici SB UN, rekao da Izrael nema pravo na samoodbranu kao okupatorska sila, što je potvrđeno zaključkom Međunarodnog suda pravde 2004. godine, prenela je agencija RIA Novosti. 

Istovremeno, Nebenzja je istakao da Rusije priznaje pravo Izraela da osigura svoju bezbednost, ali da se ona može u potpunosti garantovati samo ako se palestinski problem pravedno reši na osnovu poznatih rezolucija SB UN.

- Vasilij Nebenzja je izuzetno precizno izneo pristup Rusije, zasnovan na međunarodnom pravu. I stalni predstavnik Izraela treba da prestane da bude grub u SB. Njegova grubost prema ruskom predstavniku je neprihvatljiva - dodalo je Ministarstvo.

Blinken zatražio humanitarnu pauzu

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, sastao se danas u Tel Avivu sa izraelskim premijerom, Benjaminom Netanjahuom, kako bi zatražio humanitarnu pauzu u borbama protiv palestinske grupe Hamas u Gazi, prenosi Times of Israel.

On je istakao da se mora učiniti više na zaštiti palestinskih građana i naglasio da se rat ne sme proširiti na druga područja na Bliskom istoku.

Američka administracija će preduzeti korake neophodne da spreči neprijatelje Izraela, koji povlađuju Hezbolahu, da otvore drugi front. Posvećeni smo odvraćanju od agresije sa bilo kog dela i preduzećemo neophodne korake da se izborimo sa tim - rekao je on na konferenciji za novinare, dodajući da SAD ostaju apsolutno odlučne u tom pogledu.

Blinken je naglasio da je važan način na koji Izrael vodi kampanju protiv Hamasa i upozorio na humanitarnu katastrofu.

Amerika na ivici da donese novu odluku

Usred izraelskog rata protiv Hamasa, američki mediji kažu da raste pritisak u Vašingtonu da se pozove na prekid vatre i stvori distanca od dešavanja u Gazi.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena suočava se sa povećanim pritiskom u Vašingtonu da promeni kurs izraelskog rata protiv terorističke grupe Hamas u Gazi i da javno pozove na prekid vatre, izvestili su američki mediji danas.

Kako prenosi CNN, najviši zvaničnici Bajdenove administracije sve češće upozoravaju Izrael da će postati sve teže da slede cilj Jerusalima da svrgne Hamas u Gazi, gde je ta grupa na vlasti od 2007. i da imaju ograničeno vreme za to uz punu podršku SAD.

Pogođena najveća bolnica u palestinskoj oblasti

Palestinski Crveni polumesec (PRCS) saopštio je da danas da je pogođeno njihovo vozilo u blizini bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze.

- Napadnuto je vozilo PRCS dok je bilo ispred bolnice Al Šifa. Osoblje je bezbedno - navodi se u objavi te humanitarne organizacije na društvenoj mreži X (Tviter).

Iz PRCS-a su dodali da se nastavljaju izraelski vazdušni udari u blizini bolnice Al Kuds u oblasti Tel el Hava u Gazi.

- Dim i prašina se šire u bolnici. Vladaju strah i panika među 14.000 raseljenih civila, uglavnom žena i dece, koji su se zajedno sa medicinskim osobljem sklonili u bolnicu - naveo je palestinski Crveni polumesec.

Dodaje se da ove "kontinuirane napade treba odmah zaustaviti".

- Izrael je bombardovao povređene i raseljene osobe ispred bolnice Al Šifa. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da se dogodio masakr ispred bolnice - navodi se u objavi na Eks kanalu.

Upućen hitan apel Jevrejima

U zajedničkom saopštenju kabineta premijera i Ministarstva spoljnih poslova Izraela pozivaju se izraelski državljani da preduzmu dodatne mere predostrožnosti prilikom putovanja u inostranstvo, uključujući izbegavanje isticanja svoj jevrejskog ili izraelskog identiteta.

Kao razlog za dodatne mere opreza, navodi se porast antisemitskih napada širom sveta, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju se dodaje da su izraelske ambasade, aerodromi na koje sleću avioni iz Izraela, kao i jevrejske zajednice i verske institucije u inostranstvu "glavna meta antisemitskih protesta i pokušaja napada".

Državljanima Izraela je savetovano i da ne putuju u susedne zemlje i one koje se graniče sa Iranom.

Izraelski premijer zapretio Libanu

Dok je šef Hezbolaha govorio u Libanu, Benjamin Netanjahu, je upozorio tu grupu da ne testira Izrael i upozorio da bi "skupo platio" ako to uradi. Izraelski premijer zapretio je Libanu: "Poručujem našim neprijateljima na severu da nas ne testiraju, skupo ćete platiti."

On je takođe rekao da neće biti primirja sa Hamasom sve dok militanti ne oslobode više od 240 izraelskih talaca i obećao da će nastaviti dalje u Gazi.

- Izrael odbija privremeni prekid vatre koji ne uključuje povratak naših talaca - rekao je on.

On je dodao da snage zemlje deluju punom snagom na svim frontovima.

Dok iz Izraela stižu pretnje Hezbolahu, sa nepoznate lokacije Hasan Abdel Karim Nasralah, vođa pomenute grupe putem sateleitskog snimka u prenosu uživo navodi da je izrael slab kao i da je ova operacija izazvala bezbednosni, vojni, politički i psihološki zemljotres u Izraelu.

Počelo obraćanje vođe Hezbolaha

Vođa Hezbolaha svoje obraćanje počeo je vikom i pretećim porukama. Njegov bes prouzrokovan je time što svet ignoriše stanje u Gazi i studbinu palestinskog naroda.

- Svet je zaboravio na Palestinu. Ona je poslednji prioritet za svet i uslovi tamo su sve gori i gori. - rekao je Nasralah

U svom izlaganju, Hasan Nasralah naznačio je da je sudbina palestinskog naroda višedecenijska, ali da je svetu bio potreban ovaj sukob kako bi mogao da vidi šta se zapravo dešava na Bliskom istoku

Hiljade palestinskih zatvorenika je dugo godina zatvoreno u izraelskim zatvorima, a organizacije za ljudska prava nisu pni reč rekle na to. U istoriji ne postoji ni sličan zločin ovome koji Izrael vrši nad Palestincima. - besno je rekao vođa Hezbolaha

Prema njegovom mišljenju, Izrael je otvorio Pandorinu kutiju koja će tek prikazati svoje posledice na izraelski entetet.

- Ovaj događaj je doveo do zemljotresa u izraelskom entitetu, u društvenoj, političkoj i vojnoj sferi, i biće posledica na prisustvo i budućnost ovog entiteta u regionu - zapretio je Nesralah.

Palestinska operacija 7. oktobra pokazala je sve slabosti izraelske države i vojske.

Izrael je slabiji od paukove mreže, to je dokazala palestinska operacija. - rekao je vođa Hezbolaha.

Kremlj demantovao tvrdnju da Vagner planira da šalje PVO sistem Hezbolahu: "Vagner ne postoji"

Kremlj je danas odbacio natpise "Vol strit džurnala" (WSJ) da ruska privatna vojna grupa "Vagner" planira da obezbedi militantnom libanskom Hezbolahu protivvazdušni sistem, poručujući da takva priča nema osnova jer Vagner "de fakto ne postoji". 

- Već smo rekli da, de fakto, takva grupa (Vagner) ne postoji - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je Rojters.

Više o tome čitajte OVDE

Alžir spreman za ulazak u rat?

Alžir bi mogao da objavi rat Izrael, parlament te zemlje dao je predsedniku Abdelmadžidu Tebunu pravo da započne vojne operacije protiv jevrejske države, objavila je arapska novinska agencija Al Bavaba.

Poslanici alžirskog parlamenta odlučili su da predsedniku zemlje daju pravo da objavi rat Izraelu.

Glasanje je održano dan ranije, a odluka je doneta jednoglasno kao odgovor na masovno ubistvo Palestinaca koje je izvršila izraelska vojska u Pojasu Gaze.

Više o tome čitajte OVDE

IDF razneo neke Hamasove tunele

- Trupe IDF-a otkrile su ulaze u tunele, napunili ih eksplozivom i neutralisali ih tokom specijalne operacije unutar Gaze - navodi se u objavi na zvaničnom IDF-ovom kanalu na društvenoj mreži X (bivši Twitter)

Blokada puta u Tel Avivu

Članovi porodica talaca koje drži Hamas blokirali su put ispred sedišta izraelske vojske u Tel Avivu, vojne baze Kirja.

Oni su poručili da nameravaju tu da ostanu sve dok izraelski premijer Benjamin Netanijahu javno ne proglasi da „nema prekida vatre dok se ne oslobode svi taoci“.

Hamas spreman na kompromis

Palestinski pokret Hamas spreman je na „potpuni kompromis“ o razmeni zarobljenika sa Izraelom, izjavio je član uprave pokreta Gazi Hamad.

Hamad je, u intervjuu za „En-Bi-Si“, rekao da to podrazumeva da budu oslobođeni i Palestinci koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

- Želimo da ti ljudi odu kući. Ali, takođe, želimo i da se naši zatvorenici vrate kući - rekao je Hamad, dodajući da se to odnosi i na vojne i na civilne taoce.

U Gazi uništeno skoro 50 objekata UN-a

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama saopštila je da je skoro 50 njenih zgrada i imovine širom Pojasa Gaze oštećeno, kao i da su neke od njih bile direktno pogođene.

- To uključuje UN škole i zgrade koje se koriste kao skloništa, gde je UNRWA trenutno smestila oko 700.000 ljudi - navela je Agencija UN.

Blinken: "Moramo da mislimo na civile, koji su se našli usred unakrsne paljbe"

Američki državni sekretar Antoni Blinken izjavio je, posle sastanka sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom, da Izrael „ne samo da ima pravo, već i obavezu da se brani“, ali je istovremeno ukazao i da je važno „kako Izrael to radi“.

- Veoma je važno, kada je reč o zaštiti civila uhvaćenih u unakrsnoj vatra sa Hamasom da se učini sve da se oni zaštite, a pomoć pruži onima kojima je potrebna - rekao je Blinken.

Hercog je, tim povodom, naveo da je Izrael upozorio civile u Gazi da se evakuišu u oblasti gde nema borbi, bacio 1,2 miliona letaka, uputio šest miliona glasovnih i četiri miliona tekstualnih poruka.

- Snažno stojimo uz Izrael. Ova država ima pravo i obvezu da se brani i osigura da se više nikada ne ponovi 7. oktobar. U isto vreme je jednako važno na koji način Izrael to radi. Moramo da mislimo na civile, koji su se našli usred unakrsne paljbe - istakao je Blinken.  

Bližimo se brojki od 10.000 ubijenih Palestinaca

Ministarstvo zdravstva Gaze, koje je pod upravom Hamasa, danas je saopštilo da je u dosadašnjim izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno 9.227 Palestinaca, a da među njima ima čak 3.826 dece.

Hamas počeo da se služi ukrajinskom taktikom

Zastrašujući snimak eksplozije bombe koja je ispuštena iz drona sugeriše da Hamas usvaja taktiku koja se naširoko koristi u ratu u Ukrajini.

Naime, na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama može se videti kako dron leti visoko iznad četvrti Beit Hanoun na opustošenom severu Gaze nakon ponovljenih izraelskih vazdušnih napada. Snimak snimljen sa same bespilotne letelice pokazuje kako dron prebacuje fokus da bi pronašao i usmerio se na svoju metu te potom ispušta bombu.

Više o tome čitajte OVDE

Hagari: "Gaza opkoljena sa kopna, mora i iz vazduha"

Izraelske odbrambene snage su u visokom stepenu pripravnosti na severu zemlje u svetlu pretnji iz Libana i spremne su da odlučno odgovore na svaki napad protiv izraelskih građana, izjavio je portparol vojske Danijel Hagari.

Što se tiče sukoba u Pojasu Gaze, Hagari je rekao da su izraelske snage okružile grad Gazu „sa kopna, mora i iz vazduha“.

On je dodao da, prema najnovijim informacijama, broj talaca koje drži Hamas iznosi 241.

Izrael oslobodio nekoliko stotina palestinskih talaca

Izrael je oslobodio nekoliko stotina palestinskih radnika, koji kažu da su bili držani u izraelskim zatvorima, od početka napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Radnici su odvedeni autobusima u blizinu Pojasa Gaze i prešli su preške u palestinsku enklavu preko graničnog prelaza Kerem Šalom, preneo je "Tajms of Izrael".

Sve o tome pročitajte OVDE

Vagner Hezbolahu šalje PVO?

Sjedinjene Američke Države su dobile obaveštajne podatke o tome da ruska plaćenička grupa Vagner planira da opremi Hezbolah sistemom PVO, preneo je The Vol Strit Džurnal.

Neimenovani američki funkcioneri rekli su za ove novine da Vagner planira da Hezbolahu isporuči sistem Pancir-S1. NATO taj sistem naziva SA-22, a njime se putem protivvazdušnih raketa i protivvazdušnih topova presreću avioni.

Vol Strut Džurnal navodi da sistem još nije poslat Hezbolahu, ali da američki funkcioneri prate dogovore između te grupe i Vagnera. Pancir-S1 bi trebalo da bude isporučen preko Sirije.

Počeo sastanak Blinkena i Netanijahua

Počeo je sastank između američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Blinken bi trebalo da, na svom drugom putovanju u Izrael u mesec dana, razgovara sa Netanijahuom i drugim izraelskim čelnicima o konkretnim koracima za smanjenje civilnih žrtava u opkoljenoj Gazi. 

Avioni Er Srbije ponovo će leteti za Izrael

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić kazao je da će letovi između Srbije i Izraela biti ponovo uspostavljeni.

Prema njegovim rečima, letovi će biti uspostavljeni od 10. novembra.

Hamasovac svojeručno uništio dva izraelska tenka

Snage izraelske vojske napreduju teškom artiljerijom, tenkovima, ali i avionskim napadima, dok se Hamas uglavnom služi nekom vrstom gerilskog ratovanja.

Iskakanjem iz iskopanih tunela, Hamasovci na prepad hvataju pripadnike IDF-a i napadaju sa velikim procentom uspešnosti.

Danas se na društvenoj mreži X (bivši Twitter) pojavio snimak iz Hamasovca iz prvog lica, kako svojeručno napada dva izraelska tenka eksplozivom.

Istrčavši iz skloništa, Hamasovac je "doleteo" do jednog od dva tenka, postavio eksplozivnu napravu i dao se u beg. Kada je pobegao na bezbednu udaljenost, potegao je svoj ručni raketni bacač, ali za njim nije bilo potrebe, eksploziv je bio dovoljno jak da uništi oba neprijateljska tenka.

Izraelske trupe ubile sedam Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su se njene jedinice sukobile sa palestinskim naoružanim napadačima i izgrednicima na Zapadnoj obali tokom noći, dok su rušile kuću pripadnika militantnog pokreta Hamas, koji je optužen za učešće u smrtonosnom napadu u februaru.

Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave u Ramali saopštilo je da su izraelske snage tokom noći ubile sedam Palestinaca na Zapadnoj obali, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je saopštia da su trupe ušle u grad Nablus na Zapadnoj obali, da sruše kuću Halida Haruša, sina počinioca napada u Huvari u februaru, u kojem su poginule dve osobe, a koji je optužen da je pomogao u planiranju napada.

U toku operacije, vojnici su uhapsili tri Palestinca koji su se nalazili na izraelskoj poternici, povezana sa Hamasom, i sukobili se sa naoružanim ljudima, navela je vojska.

U Dženinu, prema saopštenju, vojska je izvela vazdušni napad na grupu naoružanih ljudi koji su bacali eksplozivne naprave na izraelske snage.

Sukobi su prijavljeni i na drugim mestima na Zapadnoj obali.

Vojska je saopštila da su vojnici tokom noći na Zapadnoj obali uhapsili 37 Palestinaca, za kojima se tragalo, uključujući 17 pripadnika Hamasa.

Po nalogu Putina Rusija poslala humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze

Dva aviona Il-76 Ministarstva za vanredne situacije Rusije su po nalogu predsednika Vladimira Putina isporučila u Egipat 28 tona humanitarne pomoći za stanovništvo u Pojasu Gaze.

- Avijacija Ministarstva za vanredne situacije Rusije isporučila je humanitarnu pomoć u Egipat. Humanitarni teret već je predat predstavnicima egipatskog društva 'Crveni polumesec'. Oni će preusmeriti rusku pomoć stanovnicima Pojasa Gaze - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva na Telegramu.

Humanitarna pomoć uključuje lekove, hemostatike i zavoje.

Ministarstvo za vanredne situacije u oktobru je isporučilo Egiptu 27 tona humanitarne pomoći za stanovnike pojasa Gaze.

Izrael ponovo udario na palestinsku bolnicu

Najmanje 21 osoba je povređena u bolnici Al Kuds u gradu Gazi, u izraelskim vazdušnim napadima na kvart Tal Al-Hava, saopštio je danas palestinski Crveni polumesec.

Tokom napada polomljeno je unutrašnje staklo bolnice i srušen deo plafona. Najviše povređenih su žene i deca - saopštila je humanitarna organizacija na X platformi (Tviter).

Snimak iz bolnice možete pogledati OVDE 

Dva izraelca ranjena u napadu Hezbolahovih dronova

Dva izraelska vojnika povređena su u napadu libanskog Hezbolaha na vojne pozicije izraelskih odbrambenih snaga (IDF), preneo je danas "Tajms of Izrael".

Jedan od vojnika ima umerene povrede, dok je drugi lakše povređen, a napad dronovima se dogodio na Maunt Dov oblast, na libanskoj granici u četvrtak uveče.

Njih dvojica su poslati u bolnicu na lečenje.

IDF je saopštio da je gađao i neutralisao operativce Hezbolaha na pozicijama na kojima se nalaze pripadnici te militantne grupe, kao odgovor na ranjavanje izraelskih vojnika.

Odvojeno od tog incidenta, izraelski tenk granatirao je protivtenkovsku jedinicu Hezbolaha na jugu Libana, dodao je štab IDF.

Otac traži tela svoje četvoro dece nakon izraelskog bombardovanja Gaze
Danas hitno oglašavanje vođe Hezbolaha

Generalni sekretar libanskog militantnog pokreta Hezbolah Hasan Nasralah danas će se obratiti javnosti, prenosi Gardijan.

Lider snažne šiitske organizacije koju podržava Iran, prvi put će se danas javno oglasiti od početka rata između Izraela i Hamasa, u kojem Hezbolah napadima na izraelske snage pomaže palestinske militante.

- Nismo još videli nikakve indikacije da je Hezbolah spreman da krene u punoj snazi. Videćemo šta ima da kaže - saopštio je portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, komentarišući najavu obraćanja lidera Hezbolaha.

Više o tome čitajte OVDE

Opasnost od širenja sukoba

Ujedinjeni Arapski Emirati upozorili su da postoji stvarna opasnost od širenja sukoba Hamasa i Izraela, dodajući da intenzivno rade na obezbeđivanju humanitarnog prekida vatre.

- Dok nastavljamo da radimo na zaustavljanju ovog rata ne možemo da ignorišemo širi kontekst i neophodnost da smanjimo temperaturu u regionu koja se približava tački ključanja - izjavio je ministar spoljnih poslova Emirata Nura el Kabi.

IDF: "Ubijen Mustafa Dalul"

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je u noćašnjim vazdušnim udarima na Pojas Gaze ubijen komandant Hamasovog bataljona „Sabra-Tel el Hava“, Mustafa Dalul.

Prema navodima izraelske vojske, Dalul je imao ključnu ulogu u borbama protiv izraelskih snaga u Pojasu Gaze.

Navodi se i da je u noćašnjim napadima vazdušnih snaga, borbenih helikoptera i artiljerije ubijeno nekoliko pripadnika Hamasa, kao i da je u severnom delu Pojasa Gaze pronađena veća količina oružja, kao i mape i komunikacionu opremu.

Hezbolah: "Pokrenuli smo simultane napade na Izrael"

Saj Njuz je dobio snimke iz severnog izraelskog grada Šmona, gde su raketni udari izazvali požare i razaranje, a iranski mediji pišu da je reč o raketama Hezbolaha.

Hezbolah je rekao da je pokrenuo simultane napade na 19 položaja u Izraelu duž granice s Libanom.

Još četiri izraelska vojnika ubijena u Gazi

Izraelska vojska saopštila da su poginula još četiri njihova vojnika, čime je ukupan broj povećan na 23 od izbijanja sukoba, 7. oktobra.

Ali Hamnei: "Bez američke podrške, Izrael će biti ućutkan za nekoliko dana"

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je u objavi na platformi X (Tviter), na hebrejskom jeziku, da izraelska vlada „laže svoj narod“, kada izražava zabrinutost zbog talaca koje Hamas drži u Gazi, dok istovremeno granatira područja u kojima bi oni mogli da budu držani.

„Bez američke podrške, Izrael će biti ućutkan za nekoliko dana“, napisao je Hamnei.

IDF objavio snimka vojnika u Gazi: "Hamasovci su iskočili iz tunela i zapucali"

Izraelska vojska objavila je snimak razgovora s vojnikom koji je, kako tvrdi, tokom noći učestvovao u sukobima s pripadnicima Hamasa.

Vojnik navodi kako su hamasovci iskočili iz tunela te ispalili protivtenkovske rakete na izraelske snage i pokušali da se popnu na izraelsko oklopna vozila.

Izraelski vojnici odgovorili su vatrom i usmeravali su avione i artiljerijske napade na hamasovce, ubivši tako deo njih, a deo su naterali u povlačenje.

SZO: "Gotovo nemoguće" isporučiti humanitarnu pomoć ljudima u Gazi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je  da čini sve što može da pomogne stanovnicima u Pojasu Gaze, ali da je trenutno "gotovo nemoguće" isporučiti humanitarnu pomoć u tu oblast.

Direktor SZO za hitne slučajeve Majkl Rajan rekao je juče da se osnovna bezbednost osoblja na terenu u Gazi trenutno ne može garantovati, prenosi Gardijan.

- Sada je kasno da se pomogne mrtvima, ali možemo pomoći živima - naveo je prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije.

Više o tome čitajte OVDE

IDF objavio anti-Hamas video na društvenoj mreži X

Video pokušava da opravda bombardovanje ciljeva unutar Pojasa Gaze 

Očekuje se nastavak evakuacije stranaca i povređenih civila iz Gaze preko Rafe

Prelaz Rafa između Pojasa Gaze i Egipta i danas bi trebalo da bude otvoren za kontrolisanu evakuaciju iz palestinske enklave, u skladu sa sporazumom postignutog između Egipta, Izraela i Hamasa, uz posredovanja Katara, a u koordinaciji sa SAD.  

Cilj evakuacije, koja je počela u sredu, je da Pojas Gaze, koji je pod udarima izraelskih snaga napuste strani državaljani i osobe kojima je potrebna medicinska pomoć, prenosi Gardijan.

Prema zvaničnicima na graničnom prelazu, više od 700 stranih državljana stiglo je u Egipat preko Rafe u prethodna dva dana. 

Desetine teško povređenih Palestinaca takođe treba preko ovog prelaza da napusti enklavu, a Izrael je tražio od stranih zemalja da pošalju bolničke brodove koji bi ih zbrinuli.

Sinoć održan najveći skup u istoriji Novog Pazara - i to skup podrške Palestincima

Sinoć se u Novom Pazaru okupilo više desetina hiljada građana, koji su iskazali podršku Palestini.

Mnogi su sa sobom nosili palestinske zastave, kao i parole i transparente na kojima je pisalo "Free Palestine" (Oslobodite Palestinu).

Prema procenama organizatora i izvora iz policije, bilo je prisutno oko 30.000 ljudi.

Proglašen novi američki ambasador u Izraelu i već danas dočekuje Blinkena

Džek Lu položio je zakletvu za novog američkog ambasadora u Izraelu nakon što je Senat izglasao njegovo imenovanje, saopštio je Stejt department.

- Ambasador stiže u Izrael u kritičnom trenutku. Ambasador je neverovatno kvalifikovan, posvećen je javni službenik - navodi se u objavi na društvenoj mreži X (Tviter).

Za imenovanje Lua glasala su 53 senatora, dok je 43 bilo protiv, pri čemu su ga podržale stranačke kolege iz Demokratske stranke, dok su republikanci mahom glasali protiv.

Pored toga, američki državni sekretar Entoni Blinken danas stiže u Tel Aviv i očekuje se da će uputiti poziv izraelskoj vladi da pristane na pauzu u sukobu koji vodi u Pojasu Gaze protiv palestinskih militanata Hamasa, saopštila je Bela kuća.

Izrael je prekinuo sve veze sa Pojasom Gaze

Izrael je prekinuo sve veze sa Pojasom Gaze, uključujući i izdavanje radnih dozvola za stanovnike enklave u Izraelu.

„Izrael prekida svaki kontakt sa Gazom. Neće više biti palestinskih radnika iz Gaze. Oni radnici iz Gaze koji su bili u Izraelu na dan izbijanja rata biće vraćeni u Gazu“, navodi se u objavi iz kabineta premijera Benjamina Netanjahua.

Oko 18.500 Palestinaca iz Gaze imalo je dozvolu za ulazak u Izrael pre izbijanja sukoba, 7. oktobra.

Američki dronovi nad Gazom pokušavaju da lociraju gde Hamas čuva taoce

SAD izviđačkim dronovima iznad Gaze pokušavaju da lociraju taoce koje su uzeli militanti Hamasa u napadu na Izrael 7. oktobra, saopštila su Rojtersu dva američka zvaničnika.

Oni su, pod uslovom anonimnosti, saopštili da SAD koriste bespilotne letelice za prikupljanje obaveštajnih podataka iznad Gaze, kako bi pomogli u pronalaženju talaca.

Jedan od zvaničnika je rekao da se letovi dronova obavljaju više od nedelju dana.

Američki zvaničnici su naveli da je moguće da se 10 državljana SAD, koji se i dalje vode kao nestali, nalaze među više od 200 ljudi koji su u napadu palestinskih militanata na izraelsku teritoriju odvedeni kao taoci u Pojas Gaze, gde se veruje da ih Hamas drži u širokoj mreži tunela.

Sve najvažnije informacije o jučerašnjem danu na frontu možete pročitati OVDE