light rain
13°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OSVOJENO GLAVNO UPORIŠTE HAMASA: IDF bez objašnjenja i povoda pregazio palestinski simbol borbe za slobodu (FOTO/VIDEO)

14.11.2023. 10:25 00:53
Piše:
Srbija Danas
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock / Izvor: Foto: Shutterstock

39 dan sukoba Izraela i Hamasa.

"Vašington post" piše da se nazire sporazum o puštanju žena i dece talaca koje drži Hamas u zamenu za mlade palestince koji se nalaze u izraelskim zatvorima. Hamas je izgubio kontrolu nad Pojasom Gaze, tvrdi izraelski ministar odbrane Joav Galant. Sve bolnice u severnom delu enklave su van funkcije, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi, dok je situacija u drugim bolnicama teška. Sukobi i na Zapadnoj obali, ubijeno najmanje šest Palestinaca.

Izraelska vojska
Izraelska vojska / Izvor: Profimedia

Huti preuzeli odgovornost za današnje granatiranje Izraela

Jemenski Huti saopštili su danas da su lansirali seriju balističkih projektila na različitevojne ciljeve u Izraelu, uključujući grad Eilat.

Portparol militantne grupe je rekao da je lansiranje usledilo "nakon 24-časovne vojne operacije" koja je uključivala gađanje dronovima ciljeva u Izraelu, prenosi Rojters.

Troje ranjeno nakon što su rakete ispaljene na Tel Aviv

Tri osobe su ranjene nakon što je raketni baraž iz Pojasa Gaze ispaljen na Tel Aviv, saopštili su izraelska sanitetska služba Magen David Adom i izraelska policija.

Iz Magen David Adoma potvrdili su da je pružena lekarska pomoć dvema osobama, koje su ranjene u napadu.

Kako su naveli, jedna od njih je 20-godišnji muškarac, koji je u teškom stanju nakon što je zadobio rane od šrapnela, prenose mediji.

UNRWA i Svetska zdravstvena organizacija povukle su se iz Pojasa Gaze

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) povukle su se iz Pojasa Gaze, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u Gazi.

- UNRWA i SZO više ne pružaju usluge u Pojasu Gaze. Agencije UN su pokleknule pred Izraelom i napustile Pojas Gaze - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Više o tome čitajte OVDE

Bela kuća: Hamas koristi bolnicu Al Šifa za vojne operacije

Bela kuća je saopštila da ima dokaze da palestinska grupa Hamas koristi bolnicu Al Šifa za svoje vojne operacije.

- Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu konkretnu bolnicu za komandovanje i verovatno za skladištenje oružja - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

On je poručio da je to ratni zločin, ali je naglasio da akcije Hamasa ne umanjuju odgovornost Izraela kada je reč o zaštiti civila u Pojasu Gaze.

Gaza bi uskoro mogla potpuno da ostane bez brašna

Mlin za proizvodnju pšeničnog brašna Al-Salam Mils u Gazi radi sa 25 odsto kapaciteta zbog nestašice struje i goriva, i mogao bi da uskoro potpuno prestane sa radom, izjavio je danas portparol Al-Salam Milsa Abdulalim Avad.

- Ne znamo šta da radimo, ne možemo da proizvedemo dovoljno brašna za 2,2 miliona ljudi - rekao je Avad i pozvao međunarodnu zajednicu i humanitarne organizacije da ''brzo intervenišu i pronađu rešenje'', prenosi Si-En-En.

Galant: Probili smo odbranu palestinske militantne grupe Hamas u gradu Gaza

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da je izraelska vojska (IDF) probila odbranu palestinske militantne grupe Hamas u gradu Gaza, sa severa i juga. On je naveo da IDF kontroliše vazdušni prostor na severu Gaze, uključujući grad Gazu, prenosi Tajms of Izrael.

- Ovlastio sam vojsku da nastavi sa napredovanjem, kako danas, tako i narednih dana, radi izvršenja zadataka. Neće biti sigurnog mesta za Hamas dok ne završimo našu misiju i ne vratimo taoce - rekao je Galant.

Izraelske snage presrele projektil u blizini Crvenog mora

Izraelska vojska saopštila je danas da je koristila PVO sistem ''strela'' kako bi presrela projektil u blizini Crvenog mora, nakon što su se ranije danas oglasile sirene za vazdušni napad u južnom lučkom gradu Eliatu.

Saopšteno je da projektil nije stigao do izraelske teritorije, ali nije saopšteno ko ga je ispalio, prenosi Rojters.

S druge strane, izraelski mediji navode da je projektil navodno lansiran iz pravca Jemena.

Huti
Huti / Izvor: Profimedia

Izraelska vojska zauzela je kamp Al Šati, glavno uporište Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da je njihova 162. divizija, koja je ušla u Gazu sa severa, danas okončala zauzimanje kampa Al Šati, za koji se smatra da je bio glavno uporište Hamasa.

IDF napominje da će se pomenuta jedinica uskoro povezati sa 36. divizijom, koja je ušla u Pojas Gaze sa istoka i tako stigla do obale, preneo je "Tajms of Izrael".

- Unutar kampa postoji mnogo neprijateljske infrastrukture, jer su tamo bile koncentrisane mnoge snage Hamasa, uključujući bataljon Al Šati, koji je imao glavno ulogu u napadima 7. oktobra - navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Sve o tome pročitajte OVDE

Koen traži ostavku Gutereša

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen pozvao je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da podnese ostavku, pošto, kako je naveo, Gutereš ''nije pomovisao nikakav mirovni proces na Bliskom istoku''.

Koen je to učinio tokom posete kancelarija UN u Ženevi, kao i tokom sastanaka sa Međunarodnim komitetom Crveog krsta i Svetskom zdravstvenom organizacjiom (SZO), prenosi Tajms of Izrael.

- Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ne zaslužuje da vodi UN. On nije promovisao nikakav mirovni proces u regionu.

Više o tome čitajte OVDE

U masovnoj grobnici kod bolnice Al Šifa sahranjeno 200 tela

Medicinskm osoblju bilo je potrebno šest sati da sahrane 200 ljudi.

Krenuli smo oko 8:30 ujutru i završili oko 15 sati po lokalnom vremenu - rekao je doktor Adnan el Burš, prenosi BBC.

Prema njegovim rečima, tela su stajala danima dok nisu počela da se raspadaju, zbog čega je lekarima preostalo samo da iskopaju masovnu grobnicu.

Nismo mogli da otvorimo prozore na zgradama zbog smrada koji je dolazio iz dvorišta - rekao je palestinski doktor.

Podignute tužbe protiv Bajdena, Blinkena i Ostina

Protiv predsednika SAD, Džozefa Bajdena, državnog sekretara, Entonija Blinkena, i sekretara odbrane, Lojda Ostina, podnete su federalne tužbe, jer, kako je navedeno, "nisu sprečili i pomogli su genocid u Gazi".

Njih trojicu je grupa za građanske slobode Centar za ustavna prava (CCR) optužila i za "neuspeh u sprečavanju i saučesništvo u genocidu izraelske vlade", prenosi Al Džazira.

Tužba je podneta u ime palestinskih organizacija za ljudska prava, Palestinaca u Gazi, kao i građana SAD sa rodbinom u toj opkoljenoj enklavi, koju više od mesec dana bombarduje Izrael, koji dobija sredstva i oružje od vlade SAD.

Više o tome čitajte OVDE

Huti spremni da napadnu izraelske brodove u Crvenom moru

Lider jemenske militantne grupe Huti, Abdulmalik al-Huti izjavo je danas da će snage te grupe nastaviti sa napadima na Izrael, kao i da bi mogle početi da gađaju i izraelske brodove u Crvenom moru i moreuzu Bab al-Mandeb.

- Naše oči stalno nadgledaju i traže bilo koji izraelski brod u Crvenom moru, posebno u Bab al-Mandebu i u blizini jemenskih regionalnih voda - rekao je on.

IDF na Zapadnoj obali srušio spomenik Jaseru Arafatu

Vojnici Izraelskih oružanih snaga (IDF) uklonili su danas buldožerima spomenike nekadašnjem lideru Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaseru Arafatu na ulazu u izbeglički kamp Tulkarem, na Zapadnoj obali, javlja "Tajms of Izrael".

Taj portal je objavio snimke rušenja dva spomenika bivšem palestinskom lideru i naveo da nije saopšten razlog za njihovo rušenje.

U bolnici Al Šifa prevremeno rođene bebe leže na krevetima izložene infekcijama

Troje od 39 prevremeno rođenih beba u toj bolnici umrle su pošto je Al Šifa ostala bez goriva za pokretanje generatora električne energije, pa nije bilo moguće koristiti inkubatore, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, 36 beba, koje teže između 700 grama i oko kilogram i po, sada leže na običnim krevetima, gde su izložene infekcijama i bez individualnog prilagođavanja vlažnosti i temperature koja su za njih od vitalnog značaja.

- Srećom, još uvek ih imamo 36, nismo izgubili nikoga tokom noći... Ali i dalje, rizici su zaista veliki, postoji šansa da ih sve izgubimo - rekao je jedan od hirurga iz bolnice, Ahmed El Mokatalali.

Više o tome čitajte OVDE

Izrael gađao predajnike i džamiju u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze

Izraelske snage gađale su danas predajnike za mobilnu mrežu u Kan Junisu, kao i lokalnu džamiju u tom gradu na jugu Pojasa Gaze, javlja TASS, pozivajući se na libanski TV kanal Al-Majdin.

Ta televizija je izvestila da je džamija Al-Safa pogođena, ali da još nema izveštaja o mogućim žrtvama.

Al-Majdin je ranije javio i da je najmanje 12 Palestinaca poginulo u Kan Junisu, a da su desetine povređene, kada su izraelske snage pogodile dve stambene zgrade u tom gradu.

Izraelski avioni bombardovali položaje Hezbolaha na jugu Libana

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su njihovi borbeni avioni napali niz položaja Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na današnje napade na granici.

IDF kaže da je jedan od njenih tenkova granatirao i protivtenkovski raketni odred koji je pripremao napad u oblasti Jiftaha.

IDF tvrdi da su Hezbolahove rakete ispaljene na vojne položaje u blizini Margaliota, Arab al-Aramšea i Jiftaha, kao i naselja Šomera i Matat.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za neke od napada.

Ispaljena raketa na Aškelon

Rakete lansirane iz Pojasa Gaze izazvale štetu u južnom izraelskom gradu Aškelonu, saopštili su lokalni zvaničnici.

Izraelske trupe zauzele kompleks Hamasovih zgrada

Izraelske odbrambene snage saopštavaju da su trupe 7. oklopne brigade i pešadijske brigade Golani zauzele nekoliko Hamasovih vladinih zgrada u četvrtima Šeik Idžlin i Rimal u gradu Gazi.

Otvorene rute za evakuaciju prema jugu Gaze

Izraelska vojska još jednom je pozvala Palestince u severnoj Gazi da se evakuišu na jug preko označenih "bezbednih ruta".

Civili treba da se kreću putem Salah al-Din. Ruta za evakuaciju je prvi put otvorena 5. novembra.

IDF planira da prenese inkubatore i druge ključne zalihe u bolnice u Gazi

Izraelska vojska je najavila da koordinira isporuku inkubatora bolnicama u Pojasu Gaze.

IDF je podelila snimak razgovora između oficira za vezu i direktora bolnice Šifa, u vezi sa transferom 37 inkubatora zajedno sa četiri mašine za disanje i drugom kritičnom medicinskom opremom.

Izraelske odbrambene snage približavaju se bolnici Šifa u gradu Gazi, za koju Jerusalim kaže da krije glavni operativni centar Hamasa. Svedoci iz bolnice javljaju da su izraelski tenkovi okružili bolnicu.

IDF: I danas sedam sati za evakuaciju civila na jug

Izraelske odbrambene sange saopštile su da će i danas omogućiti humanitarne pauze u severnom pojasu Gaze kako bi se Palestincima omogućili da se evakuišu prema jugu.

Portparol IDF-a je na arapskom jeziku saopštio da će put Salah a-Din biti otvoren za kretanje prema jugu u periodu između 9 i 16 sati.

Pojas Gaze
Pojas Gaze / Izvor: Tanjug

Obalni put u severnoj Gazi takođe će biti otvoren za kretanje između 10 i 16 časova, kako bi civili stigli do Salah a-Dina.

IDF će napraviti „taktičke pauze u vojnim aktivnostima“ u naseljima grada Gaze, Daraj i Tufa, između 10 i 14 časova, kako bi Palestinci mogli da stignu do humanitarnog koridora za evakuaciju na jug.

Potvrđena smrt još jednog taoca

Odbrambene snage Izraela potvrdile su smrt Noe Marciano, koju je Hamas oteo 7. oktobra.

Marciano je služila u 414. korpusa za prikupljanje borbenih obaveštajnih podataka, i nalazila se u bazi Nahal Oz kada su je napali pripadnici Hamasa 7. oktobra.

Hamas je objavio propagandni snimak na kome je Noa Marciano govorila u kameru četiri dana nakon što je uzeta kao talac. Video se završava snimkom tela.

IDF je identifikovala kao "palog vojnika koji je zarobljen od strane terorističke grupe".

Sirene za vazdušnu opasnost na jugu Izraela

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na jugu Izraela  u blizini granice sa Pojasom gaze.

Upozorenje o raketama oglasilo se u Nirimu, na jugu Izraela.

Izrael i Hamas blizu dogovora o oslobađanju 70 talaca - žena i dece

Izraelski zvaničnik rekao je za "Vašington post" da se sporazum sa Hamasom koji bi omogućio oslobađanje desetina žena i dece koje ta grupa drži u Pojasu Gaze bliži realizaciji i da bi mogao biti objavljen za nekoliko dana.

- Opšti okvir sporazuma se nazire - rekao je zvaničnik.

Prema tom okviru, taoci bi bili puštani u grupama, u zamenu za mlade palestince koji su u zatvorima u Izraelu, navodi neimenovani zvaničnik.

Hamas
Hamas / Izvor: Profimedia

U izveštaju se navodi da Izrael traži oslobađanje 100 žena i dece za koje se smatra da ih drži Hamas, dok je hamas pokazao spremnost da oslobodi 70.

U izraelskim zatvorima nalazi se najmanje 120 palestinskih žena i mladih koji bi mogli biti pušteni u zamenu.

Izrael bi takođe pristao na privremeni prekid vatre do pet dana, kako bi se omogućio siguran prolaz za taoce i priliv pomoći za civile u Gazi.

Situacija u bolnici u centralnoj Gazi "katastrofalna"

Doktor Ibrahim Matar specijalista za srce u jedinici intenzivne nege u bolnici Aksa kaže da je situacija i u toj bolnci katastrofalna.

- Cela bolnica je puna ranjenih ljudi, a takođe je puna izbeglica koje su se tu sklonile - rekao je doktor Matar.

Diktor kaže da postoji samo jedna operaciona sala i ograničen broj osoblja.

"Vidimo da se stanje pacijenata pogoršava zbog bola i infekcija koje ne možemo da lečimo. Hrana je sve manje, kao i vode", rekao je doktor Matar.

Šest Palestinaca ubijeno na Zapadnoj obali

Najmanje šest Palestinaca ubijeno je u sukobima sa izraelskom vojskom u mestu Tulkarem na severu Zapadne obale.

Trojica Palestinaca su navodno ubijena u napadu dronom; ostala trojica u razmeni vatre.

Dvanaest Palestinaca povređeno je u sukobima.

Jordanski kralj Abdulah: Nema reči o okupaciji Gaze

Jordanski kralj Abdulah odbacio je bilo kakve planove Izraela da okupira delove Gaze ili stvori bezbednosne zone unutar te teritorije.

Kralj Abdulah je rekao da za sukob između Izraela i Palestinaca ne može biti "vojnog ili bezbednosnog rešenja", preneli su državni mediji.

On je rekao da je osnovni uzrok krize izraelsko uskraćivanje "legitimnih prava" Palestinaca.

- Rešenje počinje odatle i svaki drugi put je osuđen na neuspeh i više na ciklus nasilja i razaranja - naglasio je jordanski kralj.