clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PAKAO U SVETOJ ZEMLJI: Izraelski tenkovi blizu grada Gaze, vode se STRAHOVITE borbe, ubijeno 3.500 palestinske dece! (FOTO/VIDEO)

30.10.2023. 08:16
Piše:
Srbija Danas
Pojas Gaze
Pojas Gaze / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/The Telegraph

24. dan krvavog sukoba na Bliskom istoku

Sukob Izraela i Palestinaca ušao je u 24. dan. Izrael je noćas izveo vazdušne napade na dva položaja sirijskih oružanih snaga u južnoj provinciji Dara, a Palestinci sa severa Pojasa Gaze objavili su jutros da je došlo do jakih vazdušnih i artiljerijskih udara izraelskih trupa, potpomognutih tenkovima i napadom sa kopna.

Holandija izdvaja još 15 miliona evra za humanitarnu pomoć pojasu Gaze

Holandija izdvaja još 15 miliona evra za pružanje humanitarne pomoći stanovništvu pojasa Gaze, izjavila je holandska ministarka spoljne trgovine Lisje Šrajnemaher, objavljeno je na zvaničnom sajtu vlade.

Novac je namenjen za hranu, vodu i medicinsku negu stanovništva, a biće upućen Crvenom krstu, Svetskom programu za hranu UN i nizu holandskih organizacija koje pružaju humanitarnu pomoć.

- Potreba za takvom pomoći je izuzetno velika. Postoji potreba za lekovima, vodom i hranom. Za to je i namenjen ovaj novac - rekla je ona.

Prema njenim rečima, u praksi je isporuka pomoći težak zadatak. 

- Zaista moramo da uradimo mnogo više i mnogo brže. Na tome kao vlada insistiramo u svim međunarodnim kontaktima. Mora da postoji humanitarna pauza kako bi pomoć stigla u Gazu - rekla je ona.

Holandska Vlada je ranije najavila dodelu 10 miliona evra humanitarne pomoći Pojasu Gaze. 

Republikanci u Predstavničkom domu predstavili zakon o pomoći za Izrael

Republikanska većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa predstavila je poseban zakon koji predviđa 14,3 milijardi dolara pomoći Izraelu.

Inicijativa republikanaca predviđa i druge izvore finansiranja od onog koji je predložila administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, prenosi "The Hill". Da bi se pokrila ova strana pomoć, zakon predviđa smanjenje finansiranja Poreske službe za 14,3 milijarde dolara.

Projekat koji je podnet Predstavničkom domu predviđa, između ostalog, četiri milijarde dolara za izraelske odbrambene sisteme "Gvozdena kupola" i "Davidova praćka", kao i 1,2 milijarde dolara za razvoj odbrambenog sistema "Gvozdena greda".   

Pored toga, paket uključuje 4,4 milijarde dolara za Pentagon za zamenu zaliha oružja i opreme prebačenih u Izrael, kao i za nadoknadu vojsci za obuku. Još 3,5 milijardi dolara namenjeno je američkom Stejt departmentu u vidu stranih vojnih sredstava za pomoć naoružavanju Izraela. 

Ostatak sredstava namenjen je drugim uslugama koje se odnose na reagovanje na sukobe u regionu. Novi zakon je objavio predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson.     

Predstavljeni paket odstupa od strategije Bele kuće, koja neraskidivo povezuje pomoć Ukrajini i Izraelu i ''drugim demokratijama koje se opiru imperijalizmu i terorizmu'', navodi "The Hill" i dodaje da to takođe komplikuje izglede za usvajanje takvog dokumenta. 

UAE pozivaju na hitno i održivo primirje u Pojasu Gaze

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata pri Ujedinjenim nacijama Lana Zaki Nusejbeh pozvala je danas da hitno, trajno i održivo primirje u Pojasu Gaze.

- Ako se oslanjamo na moralnu odgovornost Generalne skupštine po drugim pitanjima, moramo je poštovati i u ovome - rekla je ona na hitnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom humanitarne situacije u Gazi.

Dodala je da Savet bezbednosti ignoriše stav većine sveta nakon što su Ujedinjene nacije usvojile rezoluciju o prekidu vatre između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas. Istakla je da ni Zapadna obala, koja je pod kontrolom Palestinaca, nije pošteđena nasilja.

- Izraelski doseljenici eskaliraju svoje napade na palestinske civile i prisiljavaju njihovo raseljavanje. Država Izrael mora da spreči ove napade - rekla je Nusejbeh. 

Izraelska vojska širi operacije u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavljaju da proširuju kopnenu operaciju u pojasu Gaze, uvodeći tamo dodatne snage, izjavio je na brifingu za novinare portparol IDF Danijel Hagari.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nebenzja: Na Bliskom istoku se dešava katastrofa biblijskih razmera!

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da se na Bliskom istoku dešava katastrofa "biblijskih razmera", dodavši da "nikakve humanitarne pauze neće pomoći".

Više o tome pročitajte OVDE.

Vasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja / Izvor: Profimedia

Petoro poginulih i 15 povređenih u granatiranju vozila u blizini bolnice

Pet osoba poginulo je večeras, a 15 ih je povređeno, kada su izraelski avioni bombardovali motocikl i vozilo u blizini bolnice Al-Jazuri u naselju Al-Amal, zapadno od Kan Junisa, u južnom delu Pojasa Gaze, prenosi agencija WAFA.

Direktor Tursko-palestinske bolnice prijateljstva u Gazi Subi Skaik saopštio je da su izraelski ratni avioni večeras ponovo gađali bolnicu nakon što su sinoć bombardovali okolno područje u vazdušnim napadima.

Palestina, Pojas Gaze
Palestina, Pojas Gaze / Izvor: Profimedia

On je naveo da je pričinjena velika šteta zdravstvenom objektu, uključujući kvar na nekim elektro-mehaničkim sistemima i istakao da su ugroženi životi brojnog medicinskog osoblja, pacijenata i ranjenih, kao i hiljada ljudi koji su tamo potražili utočište.

Bolnica prijateljstva je jedina bolnica za obolele od raka u Pojasu Gaze.

Hamas: Spremni da oslobodimo taoce u zamenu za sve zatvorenike koje drži Izrael

Portparol Hamasa Hazem Kasem izjavio je danas da je ta palestinska militantna grupa spremna da oslobodi sve taoce u zamenu za palestinske zatvorenike koje drži Izrael.

- Okupator tvrdi da nastoji da oslobodi zarobljenike, ali svojim neselektivnim napadima ugrožava njihove živote - rekao je Kasem, prenosi palestinska TV Al Aksa.

Hamas
Hamas / Izvor: Profimedia

Poručio je da Izrael neće dobiti taoce, osim u slučaju razmene zatvorenika koja bi uključivala sve Palestince koji su zatvoreni u Izraelu. On je dodao da izraelski premijer Benjamin Netanijahu nastavlja da "širi laži kako bi izbegao svoj neuspeh".

Putin: Pokušaji da se situacija na Bliskom istoku iskoristi za destabilizaciju Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da postoje pokušaji da se situacija na Bliskom istoku iskoristi za destabilizaciju Rusije i cepanje ruskog društva.

- Koriste se razna sredstva, kao što vidimo, i laži, provokacije i sofisticirane tehnologije - rekao je Putin nakon sastanka o situaciji na aerodromu u Mahačkali gde su se okupili anti-izraelski demonstranti, prenose RIA Novosti.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

SAD obustavljaju čarter letove za svoje građane iz Izraela

Američki Stejt department obustaviće čarter letove za Amerikance iz Izraela zbog nedostatka potražnje, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je rekao da je potražnja za letovima "konzistentno" opadala, a da je poslednjim čarter letom iz Izraela u SAD stiglo svega petoro putnika, prenosi Si-En-En.

- Obavestili smo sve da je sutrašnji čarter let poslednji koji trenutno planiramo, pa ako žele da odu, sada je vreme za to. Ne čekajte još jedan let - rekao je Miler. On je dodao da će SAD ''nastaviti da sprovode procene u realnom vremenu o tome da li postoji dodatna potražnja''.

U ratu između Izraela i Hamasa stradao 31 novinar

Komitet za zaštitu novinara saopštio je danas da je u ratu između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas ubijen 31 novinar, što je najveći broj stradalih novinara u nekom sukobu od 1992. godine.

Među ubijenima je 26 palestinskih, četiri izraelska i jedan libanski novinar, navodi se u saopštenju. Pored toga, osam novinara je povređeno, a devetoro ih je nestalo ili su zarobljeni.

Iz Komiteta ističu da su novinari u Pojasu Gaze suočeni sa posebno visokim rizikom zbog izraelske kopnene ofanzive, vazdušnih napada, poremećenih komunikacionih kanala i nestanka struje.

Izraelska vojska
Izraelska vojska / Izvor: Profimedia

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN: "Nijedno mesto u Gazi nije bezbedno"

U Njujorku je danas počela hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o humanitarnoj krizi u Pojasu Gaze, koja je sazvana na zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine.

Prvo se obratio šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filip Lazarini koji je rekao da da je nivo razaranja širom Gaze bez presedana, kao i da je "ljudska tragedija koja se odvija pod našim nadzorom nepodnošljiva".

Više o tome pročitajte OVDE.

Palestinsko ministarstvo: Od početka izraelskih napada stradala 8.382 Palestinca

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je broj poginulih u napadu Izraela na pojas Gaze i Zapadnu obalu, od 7. oktobra, porastao na 8.382, dok je više od 23.000 ranjenih.

U dnevnom izveštaju navedeno je da 73 odsto poginulih u Pojasu Gaze čine deca, žene i starci, prenosi palestinska agencija WAFA.

Iz palestinskog ministarstva dodaju da je Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć izbeglicama (UNRWA), koja je najveći pružalac humanitarne pomoći u Gazi, skoro iscrpela rezerve goriva i počela značajno da smanjuje obim pomoći. 

Ministarstvo upozorava da 34 odsto bolnica u Gazi ne radi, a zatvoreno je 65 odsto domova primarne zdravstvene zaštite.

Pojas Gaze, Palestina
Pojas Gaze, Palestina / Izvor: Profimedia

- U izraelskim napadima stradala su 124 zdravstvena radnika, više od 100 je povređeno, a oštećeno je 50 vozila hitne pomoći, od kojih su 25 potpuno van funkcije. Usled bombardovanja i nestašice goriva prestalo da radi 46 od 72 zdravstvena centra, a 24 bolnice u severnom pojasu Gaze je evakuisano - dodaje se u dnevnom izveštaju Ministarstva. 

Ministarstvo zdravlja procenilo je da je broj raseljenih u Pojasu Gaze oko 1,4 miliona građana. U izveštaju se navodi da je 45 odsto stambenih jedinica u Pojasu Gaze uništeno, dok su skloništa preopterećena za 250 odsto, što predstavlja opasnost od izbijanja bolesti.

Takođe se podseća da je Svetska zdravstvena organizacija dokumentovala 118 napada na objekte zdravstvene zaštite na Zapadnoj obali.

HOROR! U Gazi jedno dete biva ubijeno na svakih 10 minuta

Palestinski ogranak organizacije "Save the Children" saopštio je danas da jedno dete biva ubijeno svakih 10 minuta u Pojasu Gaze usled sukoba Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Više o tome pročitajte OVDE.

Palestinska deca Putinu: "U ime Boga, zaustavite ovo!"

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak sa porukom palestinske dece ruskom predsedniku, Vladimiru Putinu, da ih spasi smrti i razaranja koje trpe u Pojasu Gaze od strane Izraela.

Više o tome pročitajte OVDE.

Netanijahu: Nema prekida vatre niti primirja!

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu poručio je večeras da neće doći do prekida vatre i primirja. On je u svom obraćanju označio Hamas kao "varvare koji žele da unište sve ono što mi cenimo i uvede u svet straha i tame".

Više o tome pročitajte OVDE.

Izraelske snage oslobodile jednog taoca - ženu vojnika

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su spasile ženu, izraelskog vojnika, koju je Hamas držao kao taoca.

Više o tome pročitajte OVDE.

Pogledajte koje teritorije je osvojila izraelska vojska u Pojasu Gaze

Vojno krilo Hamasa, Brigade Al-Kasam, saopštilo je danas da vodi borbu sa izraelskom vojskom na severozapadu Pojasa Gaze.

- Borci Al-Kasama trenutno su angažovani u oružanim borbama sa neprijateljskim snagama koristeći mitraljeze i granate Al Jasin-105 na severozapadu Gaze - kaže se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Pojas Gaze
Pojas Gaze / Izvor: Foto: liveuamap/Printscreen

Više o tome pročitajte OVDE.

Netanijahu odbio susret sa generalom koji je hteo da ga upozori na napad Hamasa

Izraelska vojno-obaveštajna služba prestala je da sluša radio vezu operativaca Hamasa u Gazi pre godinu dana, jer se tada to smatralo "uzaludnim naporom", objavio je Njujork tajms.

Više o tome pročitajte OVDE.

Dramatičan apel zarobljenih Izraelki

Izraelski premijer, Benjamin Netanijahu, osudio je danas objavljivanje video-snimka Hamasa o tri otete Izraelke kao ''okrutnu psihološku propagandu'' ove palestinske militantne grupe.   

Naše srce je uz vas i uz ostale taoce. Činimo sve što možemo da sve otete i nestale vratimo kući - rekao je Netanijahu u obraćanju trima Izraelkama koje Hamas drži kao taoce.   

Kako prenosi Tajms of Izrael, tri Izraelke identifikovane su kao Daniel Aloni, Rimon Kirhst i Jelena Trupanob

Tri Izraelke na snimku, koji je Hamas objavio ranije danas, kritikuju Netanijahua i pozivaju ga da obezbedi njihovo oslobađanje.    

One su ga na snimku optužile da nije učinio ništa da predupredi napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.    

Vratite nas odmah. Netanijahu je doživeo neuspeh i politički i vojno, i zahtevamo momentalno oslobađanje svih zarobljenika. Pre dva dana je bilo razgovora o prekidu vatre i puštanju svih talaca, ali je Netanijahu odustao - govori jedna od Izraelki sa snimka.

Oglasio se načelnik Generalštaba Oružanih snaga Irana

Dužina tunela ispod Pojasa Gaze omogućava da kroz njih prolaze motocikli, pa čak i automobili, a dužina podzemnih prolaza koje je izgradio palestinski pokret Hamas samo na severu enklave dostiže 400 km, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Irana, Mohamed Bageri.

Samo u severnom delu Gaze, pripadnici palestinskog otpora Hamas, izgradili su više od 400 kilometara podzemnih tunela, a motocikli, pa čak i automobili ponekad prolaze kroz njih. Jedan kraj ovih prolaza nalazi se na izraelskoj teritoriji, a drugi u pojasu Gaze. Palestinski borci su spremni za izraelsku kopnenu operaciju, a poslednjih dana videli smo posledice poraza neprijatelja. Čim internet proradi u Aju, moći ćemo da vidimo fotografije spaljenih izraelskih tenkova i mrtvih vojnika - rekao je Bageri.

Izraelska vojska ubila četvoricu komandanata Hamasa

U poslednjih nekoliko sati, izraelska vojska je ubila četvoricu visokopozicioniranih komandanata Hamasa.

Prema tim navodima, ubijeni su Džamil Baba, komandant pomorskih snaga Centralne brigade Hamasa, Muhamed Safadi, komandant protivtenkovske brigade u bataljonu Tufah, Muvaman Hidžazi, važan operativac u Hamasovoj protivtenkovskoj jedinici i Muhamed Avdala, visoki operativac u sektoru proizvodnje Hamasa.

Izraelski tenkovi stigli do grada Gaze

Očevici su primetili izraelske tenkove na periferiji Gaze, prenosi AFP.

Izraelski tenkovi su primećeni na periferiji grada Gaze, ključni put je presečen - navodi se u publikaciji.

Ključni put je odsečen, prenosi agencija Frans pres pozivajući se na očevice.

Bliski istok će potonuti u haos ako se Liban umeša u rat

Bliski istok će potonuti u haos ako se Liban umeša u rat Izraela i Hamasa, rekao je libanski premijer Nadžib Mikati.

- Ako Liban uđe u rat, neće se zaustaviti na tome, ceo region će potonuti u stanje haosa. Kod pitanja uvlačenja Libana u konflikt, lopta je na strani Izraela: Rat će se rasplamsati ako on produži da narušava naše granice i nanosi udare - kazao je Mikati.

Šef libanskih obaveštajaca sa delegacijom Hamasa

Šef obaveštajne službe Libana sastao se sa delegacijom Hamasa u Bejrutu.

Kako je objavila libanska zvanična Nacionalna novinska agencija, delegacija Hamasa informisala je Abasa Ibrahima o razvoju situacije u Pojasu Gaze.

Predstavnici Hamasa izrazili su „spremnost da pruže otpor i suprotstave se svakom pokušaju kopnene invazije na Pojas Gaze“, navodi agencija.

Hamas je objavio video-snimak troje talaca koji su od izraelskog premijera Benjamina Netanijahua zatražili razmenu zarobljenika
Izraelska vojska: "Proširene kopnene operacije u Pojasu Gaze, ubijena četiri važna operativca Hamasa"

Izraelska vojska saopštila je da je proširila svoje kopnene operacije u Pojasu Gaze. Kako su naveli, tokom sukoba sa pripadnicima Hamasa, uništena je infrastruktura, ali i pripadnici Hamasa, uz podršku helikoptera i bespilotnih letelica.

U poslednjih nekoliko sati, izraelska vojska je ubila četvoricu visokopozicioniranih komandanata Hamasa.

Prema tim navodima, ubijeni su Džamil Baba, komandant pomorskih snaga Centralne brigade Hamasa, Muhamed Safadi, komandant protivtenkovske brigade u bataljonu Tufah, Muvaman Hidžazi, važan operativac u Hamasovoj protivtenkovskoj jedinici i Muhamed Avdala, visoki operativac u sektoru proizvodnje Hamasa.

Ubijen Palestinac nakon što je izbo izraelskog policajca u Jerusalimu

25-godišnji izraelski pogranični policajac izboden je nožem u Jerusalimu, saopštila je izraelska dobrovoljna hitna služba. Predstavnik Ihuda Hacale rekao je da su volonteri muškarcu pružili prvu pomoć.

- Kada smo stigli na mesto događaja, videli smo ubodnu ranu u gornjem delu tela, pružili smo mu prvu medicinsku pomoć na mestu događaja, a zatim je vozilom hitne pomoći prevezen u bolnicu Hadasah Hera Tesov, gde se utvrđuje njegovo stanje - rekli su.

Skaj Njuz javlja da se na mestu napada okupila "velika gomila" i da je stigao "određen broj bezbednosnih snaga".

Kako javlja dopisnica Skaj Njuza iz Jerusalima, napadač je Palestinac koji je upucan i ubijen nakon napada.

"Pričali su nam priče o holokaustu, a danas živimo u njemu"

Stanovnik Gaze uključio se uživo u program i rekao je kakvo je stanje u izbegličkim kampovima i u kakvim uslovima živi palestinski narod.

- Ono kroz šta prolazimo ne može se opisati rečima, ovo je nezamislivo. Pričali su nam o Jerusalimu, o holokaustu, a danas živimo u njemu i danju i noću. Šta svet čeka? Nemamo vode! Svega nam nedostaje, svega osim smrti. - rekao je Zak Hanija

Povlačenje Izraelaca

Palestinski mediji tvrde da se izraelska vojska povukla sa područja Saladinove ulice na obodima grada Gaze posle velikih gubitaka.

Ranije danas, tri osobe su poginule kada je izraelski tenk pogodio automobil na Saladinovoj ulici, izjavili su očevici.

Izraelski tenkovi, koji su se približili gradu Gazi, povukli su se, tvrdi šef Hamasove kancelarije u Gazi.

Tenkovi su stigli do Saladinove ulice, na udaljenosti od oko tri kilometra od ograde koja ograđuje Pojas Gaze.

Hamasovci su nemačkoj umetnici odrubili glavu

Izraelski predsednik Isak Hercog rekao je u intervjuu za Bild u ponedeljak da je Šani Luk okrutno ubijena nakon što je deportovana u Gazu.

- Zaista mi je žao što moram da izvestim da smo sada primili vest da je potvrđeno da je Šani Nikol Luk ubijena i mrtva. Pronađena je njena lobanja - rekao je predsednik Hercog.

Više o tome pročitajte OVDE

U Gazi poginulo preko 8.300 osoba, gotovo 3.500 su deca

U Pojasu Gaze poginulo je 8.306 osoba, od čega 3.457 dece i 2.136 žena, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Od početka eskalacije sukoba 7. oktobra, 21.048 osoba je ranjeno u Pojasu Gaze. Nestalo je 1.950 ljudi, među kojima je 1.050 dece.

Izrael zamrznuo sva sredstva koja se šalju Palestini

Ministar finansija Izraela Bezazel Smotrič rekao je danas da je naložio svom ministarstvu da zamrzne sva sredstva koja se prebacuju Palestinskoj samoupravi (PS) i apeluje na vladu da izvrši reviziju svoje politike o transferu novca, u svetlu onoga što Smotrič naziva "podrškom" Palestinske samouprave Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra.

Želim da vas obavestim da sam naložio ministarstvu finansija da obustavi transfer novca ovog meseca - rekao je Smotrič premijeru Benjaminu Netanijahuu, preneo je "Tajms of Izrael".

Više o tome čitajte OVDE

IDF: "Izrael prema planu "postepeno napreduje" u Pojasu Gaze"

Izrael prema planu "postepeno napreduje" u Pojasu Gaze, izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari.

Hagari je na brifingu za novinare rekao da su IDF ubile desetine militanata u Gazi tokom noći, ali je odbio da kaže na kojoj se tačno lokaciji nalaze kopnene izraelske snage, preneo je "Gardijan".

Portparol IDF je naveo i da je u izraelskom vazdušnom napadu poginulo nekoliko militanata u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Hagari je istakao da su snage raspoređene i na severu Izraela i da su spremne za svaki scenario. 

Kopnenu invaziju na Pojas Gaze ne odobrava polovina izraelskog stanovništva

Dok Izrael pojačava svoje kopnene operacije u Gazi, ljudi u zemlji su podeljeni oko toga je li to najbolji plan akcije, rekao je izraelski novinar za Skaj Njuz.

Govoreći iz Tel Aviva, Jotam Konfino je rekao da bi polovina Izraelaca želela da se kopnena ofanziva odloži, u nadi da će se postići dogovor o oslobađanju svih 239 talaca, dok nekih 29% misli da bi trebalo "potpuno ući u Gazu".

Kada je reč o kopnenoj ofanzivi, ovdašnja izraelska zajednica prilično je podeljena. Neke porodice su besne, da budemo iskreni, jer tvrde da bi premijer Netanijahu trebalo da da Hamasu šta god želi u zamenu za puštanje talaca - rekao je spoljnopolitički urednik Džuviš njuza.

Više o tome čitajte OVDE

Izrael tenkovima ulazi u Gazu

Izraelski tenkovi primećeni su na prilazu gradu Gazi, a ključni put je presečen, javila je agencija Frans pres pozivajući se na očevice.

Svedoci navode da su tenkovi viđeni u četvrti Zajtun i da su presekli Saladinov put, odakle otvaraju vatru na vozila

Hazem Kasem, portparol Hamasa u Gazi, potvrdio je da su se izraelski tenkovi približili gradu Gazi.

On je rekao da je „palestinski otpor napao izraelske tenkove u Saladinovoj ulici“.

Izraelci ruše domove na severu Gaze
U Pojasu Gaze za tri nedelje poginulo 3.324 dece

Više dece je poginulo u Pojasu Gaze u poslednje tri nedelje nego što godišnje gine u konfliktima, saopštila je organizacija Save the children.

Prema poslednjim podacima, u Pojasu Gaze je poginulo 3.324 dece od 7. oktobra, dok je 36 život izgubilo na Zapadnoj obali.

Prema podacima UN, u konfliktima u 24 države tokom 2022. godine poginulo je 2.985 dece, 2021. poginulo je 2.515 dece, a 2020 2.674 dece, navodi Save the children.

IDF upozorio na to gde se kriju Hamasovci

U svom najnovijem video na društvenoj mreži X (bivši Twitter), izraelske odbrambene snage naglasile su gde se kriju hamasovi teroristi.

- Ipsod bolnica, škola, džamija i kuća unutar Gaze leži jezivi podzemni svet Hamasovog terora. Kako bismo uništili Hamas, moramo da uništimo i podzemne tunele - stoji u opisu videa.

Zaoštren sukob Izraela i Hezbolaha

Na granici Izraela i Libana došlo je do eskalacije sukoba Hezbolaha i izraelskih snaga, a i jedni i drugi promenili su pristup.

Hezbolah je do sada raketama gađao područje uz granicu, ali je od juče počeo da ih lansira dublje na teritoriju Izraela. I izraelska vojska, koja je gađala područje na udaljenosti od dva do tri kilomtra uz granicu sa Libanom, počela je da gađa dalje ciljeve, navodi Al Džazira.

Takođe, rakete su ispaljivane na izraelska naselja, umesto samo na vojne pozicije, navodi taj medij.

Hezbolah je u borbu uveo novo oružje, rakete zemlja vazduh, kojima je, kako tvrdi ta grupa, oboren jedan izraelski dron.

Šani Luk proglašena mrtvom

Porodica mlade nemačke umetnice Šani Luk, koju je oteo Hamas nakon upada u Izrael, saopštila je da je devojka mrtva.

Nažalost, juče smo dobili vest da moja ćerka više nije živa - rekla je majka Rikarda, prenosi Bild.

Šanina sestra Adi napisala je na Instagramu da je "sa velikom tugom objavila smrt svoje sestre".

Hamas bombardovao Netivot

Iz Pojasa Gaze ispaljeno je oko 30 raketa na grad Netivot na jugu Izraela, a u raketiranju su oštećene stambene zgrade.

Hitna pomoć saopštila je da nema povređenih u direktnom pogotku rakete u zgradu i zid druge zgrade, prenosi Tajms of Izrael.

Tenk izraelskih snaga puca na civinla vozila unutar Gaze
Nastavljaju se napadi na oblasti oko bolnica u Pojasu Gaze

Palestinski Crveni polumesec saopštio je danas da su nastavljeni izraelski vazdušni napadi na oblast Tal Al-Hava, gde se u Pojasu Gaze nalazi bolnica Al-Kuds.

Oblast oko bolnice pogođena je u nedelju iz vazduha, prema rečima očevidaca.

Izraelska vojska naredila je evakuaciju u nedelju, ali je medicinsko osoblje reklo da je premeštanje stotina pacijenata iz bolnice nemoguće.

Izraelci objavili snimak tenkova u Gazi: "Krenula druga faza rata"

Bombardiranje Pojasa Gaze usledilo je nekoliko sati nakon što je Izrael objavio snimke tenkova na zapadnoj obali palestinske enklave, ukazujući na mogući pokušaj opkoljavanja glavnog grada Gaze, dva dana nakon što je izraelska vlada naredila proširene kopnenog upada preko svoje istočne granice. Neke objavljene fotografije prikazuju izraelske vojnike koji su razapeli izraelsku zastavu duboko unutar teritorija Gaze.

Izraelska "druga faza" rata uveliko se odvija daleko od očiju javnosti. 

Evropa drhti zbog potencijalnog globalnog sukoba

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus ocenio je da u Evropi postoji opasnost od rata i istakao da Nemačka "mora biti u stanju da se odbrani".

 Pistorijus je za javni servis ZDF ocenio će da sukob na Bliskom istoku i rat Rusije protiv Ukrajine imati posledice u nemačkom društvu.

Moramo da se naviknemo na pomisao da bi u Evropi mogla da postoji opasnost od rata - rekao je nemački ministar odbrane.    

Više o tome čitajte OVDE 

U Ramali Palestinci napali konvoj izraelskih snaga kamenicama
Deca u Gazi piju slanu vodu

Deca se suočavaju s "katastrofalnom" situacijom u Gazi, a roditeljima ne preostaje ništa drugo nego da im daju slanu vodu, navodi UN-ova agencija za pomoć deci Unicef.

Tobi Friker, portparol Unicefa, rekao je za BBC News da su nestašice postojale u Gazi čak i pre nego što je sadašnji sukob "podignut na novi nivo".

Više o tome čitajte OVDE

Mosad objavio snimak pod nazivom "Aktivnosti IDF-a unutar Gaze"
SAD neće slati vojsku u Izrael

Potpredsednica SAD Kamala Haris rekla je da Vašington "apsolutno nema nameru" da šalje svoje borbene jedinice u Izrael ili Gazu, usled bojazni oko šireg regionalnog konflikta.

Apsolutno nemamo nameru, niti planove, da šaljemo vojsku u Izrael ili Gazu. Tačka - rekla je Haris u intervjuu za CBS emitovanom u nedelju.

Više o tome čitajte OVDE

U Gazi poginulo 59 saradnika UN-a

UN su saopštile da je u Pojasu Gaze poginulo 59 saradnika Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama

Savet bezbednosti UN održaće danas hitnu sednicu o situaciji u Pojasu Gaze, na zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata.

UAE su zatražile od SB UN da zaseda „što pre je moguće“, nakon izraelskih proširenih kopnenih operacija u Pojasu Gaze.

Izraelski buldožer u Dženinu ruši civilnu zgradu
IDF izveo oko 600 napada na Pojas Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su kopnene operacije nastavljene na severu Pojasa Gaze i da je izraelska vojska tokom noći ubila desetine pripadnika Hamasa, preneo je "Tajms of Izrael".

Izraelska vojska saopštila je da je tokom prethodnog dana izvela napade na oko 600 Hamasovih meta u Pojasu Gaze, među kojima su skladišta oružja, municije, tajna skrovišta i uporišta.

Više o tome čitajte OVDE

Prevrnuo se izraelski tenk, jedan vojnik poginuo

Jedan izraelski vojnik je poginuo, a dvojica su povređena u prevrtanju tenka na severu Izraela, saopštila je izraelska vojska.

Izraelske snage uklonile su spomenik u Dženinu

Spomenik metalnog konja, kog su rano jutros izraelske snage uklonile iz kapma Dženin, nakon vatrenog okršaja sa pripadnicima Hamasa, napravljen je od ostataka kola hitne pomoći, koja su, dok su prevozila povređene, bombardovana od strane izraelskih snaga tokom 2002. godine 

Četiri Palestinca ubijena u sukobima u Dženinu

Četiri Palestinca ubijena su, dok je veći broj osoba ranjen ili uhapšen u nedelju uveče, kada su izraelske snage upale u grad Dženin na Zapadnoj obali, prenela je agencija WAFA.

Izraelski mediji javljaju i o razmeni vatre između izraelskih snaga i Palestinaca tokom noći u izbegličkom kampu u Dženinu, dodajući da su palestinski izvori javili da su najmanje dve osobe ubijene tokom sukoba.

Međutim, direktor državne bolnice u Dženinu, Visam Bakr, rekao je jutros da je izraelska vojska ubila dvojicu mladića u kampu u Dženinu, a da su sinoć, takođe na istom mestu, ubijena još dva mladića.

Navodi se i da je najmanje devet osoba povređeno tokom sukoba koji su izbili sa izraelskim snagama u tom gradu.

Lokalni izvori javili su da su izraelske snage ušle sa više od 100 vojnih vozila, u pratnji dva vojna buldožera, i opkolili deo oko bolnice Ibn Sina.

Izraelska vojska je, kako se tvrdi, rasporedila svoje snajperiste na krovove zgrada koje okružuju bolnicu Ibn Sina i pucala na građane.

Hitna pomoć prevezla je šest ranjenih osoba, od kojih jedna teže, u medicinsku ustanovu u Dženinu, a WAFA navodi da je buldožer ušao u prostor bolnice i srušio deo spoljnog zida.

Osim toga, palestinska novinska agencija navodi da su izraelske snage upale u još nekoliko gradova na Zapadnoj obali.

Snažne eksplozije u Pojasu Gaze

Palestinci sa severa Pojasa Gaze objavili su jutros da je došlo do jakih vazdušnih i artiljerijskih udara izraelskih trupa, potpomognutih tenkovima i napadom sa kopna, nakon čega su pozvali međunarodnu zajednicu na zaštitu civila, preneo je Rojters.

U izraelskim vazdušnim napadima pogođene su oblasti u gradu Gaza, kod bolnica Šifa i Al-Kuds, a palestinski militantni sukobili su se sa izraelskim snagama u pograničnoj oblasti istočno od grada Kan Junis, na jugu enklave, javljaju palestinski mediji.

Više o tome čitajte OVDE

Izrael izveo vazdušne udare na položaje sirijske vojske

Izrael je noćas izveo vazdušne napade na dva položaja sirijskih oružanih snaga u južnoj provinciji Dara, javlja sirijska agencija Sana pozivajući se na vojni izvor.

Napad je izveden iz pravca Golanske viroravni, navodi agencija i dodaje da je pričinjena materijalna šteta.

Prethodno je izraelska vojska saopštila da su njeni avioni izveli udare na brojne lokacije na jugu Sirije, kao odgovor na raketnu vatru na Golansku visoravan nekoliko sati ranije, prenosi Tajms of Izrael.

Napad na civile u Dagestanu

Šezdeset osoba privedeno je nakon što su stotine protivizraelskih protestanata upali sinoć na aerodrom Mahačkala u većinski muslimanskoj regiji Dagestan u Rusiji, izvestila je jutros ruska novinska agencija RIA.

RIA je objavila da je identificikovano 150 najaktivnijih protestanata. U incidentu je, kako se navodi, povređeno devet policajaca, od kojih su dvojica na lečenju u bolnici.

Više o tome čitajte OVDE

Jordan zatražio PVO "Patriot" od Amerikanaca

Jordan je zatražio od SAD da rasporede svoj raketni sistem protivvazdušne odbrane ''Patriot'' kao pomoć u odbrani granice te zemlje.

- Zamolili smo američku stranu da pomogne u jačanju našeg odbrambenog sistema raketnim sistemima protivvazdušne odbrane Patriot - rekao je portparol jordanske vojske, brigadni general Mustafa Hijari za državnu televiziju, prenosi Al Džazira.