scattered clouds
20°C
04.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

POČINJE RAT! DVE SNAŽNE EKSPLOZIJE ODJEKNULE U LUGANSKU! NATO diže na hiljade vojnika, Rusija uskoro kreće u opšti napad! (VIDEO)

18.02.2022. 21:45
Piše:
Srbija Danas
Eksplozije odjekuju u Lugansku
Eksplozije odjekuju u Lugansku / Izvor: Foto: Telegram/Printscreen/Sputnik

Ukrajinske snage zasipaju granatama teritoriju Donbasa

Danas su vlasti DNR-a i LNR-a naredile hitnu evakuaciju stanovništva pro-ruskog Donbasa, a prvi autobusi sa izbeglicama već su u večernjim satima stigli u Rostovsku oblast Rusije, gde su žene, deca i stariji ljudi smešteni u bezbedne kampove. Vlasti LNR i DNR opredelile su se za ovaj potez jer Donbasu preti velika ukrajinska ofanziva.

RATNO VAZDUHOPLOVSTVO SRBIJE UZLETELO POPUT FENIKSA: "Erbasove" letelice C-295 i H-145M preporodiće našu avijaciju (VIDEO)

RATNO VAZDUHOPLOVSTVO SRBIJE UZLETELO POPUT FENIKSA: "Erbasove" letelice C-295 i H-145M preporodiće našu avijaciju (VIDEO)

NEMAČKA TVRDI: Rusija će umesto invazije na Ukrajinu napad izvršiti na drugi način

NEMAČKA TVRDI: Rusija će umesto invazije na Ukrajinu napad izvršiti na drugi način

DNR EVAKUIŠE 700.000 CIVILA U ROSTOVSKU OBLAST: Sve se odvija munjevitom brzinom, Ukrajinci mogu krenuti svakog časa!

DNR EVAKUIŠE 700.000 CIVILA U ROSTOVSKU OBLAST: Sve se odvija munjevitom brzinom, Ukrajinci mogu krenuti svakog časa!

00.55Požari nakon eksplozija na gasovodu u Lugansku su ugašeni, infrastruktura nije oštećena, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije LNR.

00.45 - Iz Luganske Narodne Republike evakuisano je 25 hiljada ljudi, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije republike.

00.39 - Ukrajinske snage granatiraju Donjeck i Slavjanoserbsk

00.31Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini zabeležila je 870 kršenja primirja u Donbasu.

00.30 - LNR je saopštila da ukrajinske snage bezbednosti granatiraju naselja Novotoškovski i Trjohizbenku – ispaljene su 24 mine kalibra 120 mm, zabranjene prema Minskim sporazumima.

00.26 - U centrima za privremeni smeštaj u Rostovskoj oblasti Rusije nalazi se 373 osobe, od kojih 177 dece, evakuisanih iz Donbasa, izjavio je prvi zamenik gubernatora Rostovske oblasti Igor Guskov na sastanku sa vršiocem dužnosti ministra za vanredne situacije Rusije Aleksandrom Čuprijanom.

On je dodao da je oblast spremna da primi 11.829 ljudi.

00.19 - DNR je saopštila o još jednom granatiranju Dokučajevska, ispaljeno je 14 mina kalibra 120 mm.

00.13 - Ministarstvo za vanredne situacije Rusije počinje da organizuje prihvat izbeglica. Specijalisti Donskog centra za spasavanje će podići kampove. 

00.10 - Evakuisani stanovnici Donbasa očekuju da se vrate kući.

Nadamo se boljem životu. Želimo da se vratimo kući - izjavila je jedna stanovnica DNR.

00.04 - Deca iz Donbasa prelaze granicu Rusije

00.03 - Ukrajinske snage granatirale predgrađe Gorlovke

Kako su saopštile vlasti DNR, ispaljeno je osam mina kalibra 120 mm koje su zabranjene Minskim sporazumima.

23.59Zaharova o Bajdenovim rečima o Ukrajini: Ni reč o civilima u Donbasu

Američki predsednik Džozef Bajden u svom govoru o situaciji oko Ukrajine nije rekao ni reč o pravom položaju civilnog stanovništva Donbasa, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Najmonstruoznije je – ni reči o pravom stanju civila u Donbasu. Nema ljudi, nema problema? - napisala je Zaharova na svom Telegramu.

23.51Lugansk gas je potvrdio da su se dogodile dve eksplozije.

- Oko 00:40 (po lokalnom vremenu) dogodila se druga eksplozija - navodi se u saopštenju kompanije.

Generalni direktor Lugansk gasa Tatjana Bogorodko rekla je da je "uzrok obe eksplozije sabotaža

23.45 -  Makron u nedelju s Putinom i Zelenskim da bi Ukrajina 'izbegla najgore'

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovaraće u nedelju telefonom sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i u subotu sa ukrajinskim Volodimirom Zelenskim u pokušaju da se "izbegne najgore" u Ukrajini, saopštila je večeras Jelisejska palata.

- Naš zadatak je i dalje da izbegnemo najgore.. Mislimo da i dalje imamo mogućnost da odvratimo predsednika Putina od napada na Ukrajinu - piše u saoppštenju.

23.36 - Rojters javlja da satelitski snimci pokazuju da je ruska helikopterska jedinica, tenkovi, oklopni transporteri i oprema za podršku stigli na aerodrom Milerovo, koji se nalazi na, nekoliko minuta od granice sa Ukrajinom

23.34 - Šef administracije Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio je da je organizovano 48 punktova za evakuaciju, a da će se još nekoliko otvoriti u subotu.

Prema njegovim rečima, angažovano je više od 55 autobusa, a pre svega se evakuišu žene, deca i stariji građani.

23.25 - Zvaničnici LNR saopštili da je požar na gasovodu ugašen

23.15 - Zvaničnici Sjedinjenih Država saopštili su da je 40 do 50 posto ruskih trupa već spremno za invaziju i da se nalaze u poziciji za napad

23.05 - Američki predsednik Džozef Bajden optužio je samoproglašene republike DNR i LNR za kršenje primirja u Donbasu.

- Proteklih dana videli smo izveštaje o značajnom povećanju broja slučajeva kršenja prekida vatre od strane snaga koje podržava Rusija i koje pokušavaju da provociraju Ukrajinu u Donbasu - rekao je on.

On je ponovo ponovio da veruje da će ruske trupe izvršiti invaziju na Ukrajinu u narednim danima i da će prestonica Kijev biti meta.

22.50 - Pojedini zapadni analitičari tvrde da je raznet deo gasovoda " Družba", odnosno njegov južni koji je najveći gasovod na svetu i koji prolazi kroz Ukrajinu prema Zapadu

22.47 - Vlasti LNR saopštile su večeras da je napad na gasovod teroristički akt, a posle nešto manje od pola sata odjeknula je još jedna eksplozija. Šta je u pitanju za sad nije poznato.

22.45Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da ukrajinski lider Vladimir Zelenski inicira početak velikog rata.

Kako je rekao, bez pomoći drugih država on se ne bi usudio na taj korak. Takođe je rekao i da su optužbe Vašingtona upućene Moskvi samo "provokacija kako bi se dezinformisala svetska javnost". Volodin je ocenio i da, ukoliko zaista i dođe do rata, Evropa će postati arena vojnih operacija. "Želim da se obratim evropskim političarima, pitajte svoje glasače da li žele rat. I šta radite da taj rat sprečite?", zaključio je on.

22.39NATO podiže nivo borbene gotovosti usred tekućih tenzija sa Rusijom, na hiljade vojnika je spremno, javljaju nemački mediji.

Snage za reagovanje NATO-a (NRF) moraju biti spremne da pređu u zonu sukoba u roku od sedam dana, umesto 30 koliko je bilo ranije, prenela je agencija DPA, pozivajući se na izvore.

22.36 - Kako navodi reporter Sputnjika, nakon eksplozije zapalio se gasovod "Družba". Luganska gasna kompanija saopštila je da je ekipa već izašla na teren kako bi sanirala požar. Za sada nema informacija da li ima povređenih ili stradalih.

22.30 - U Lugansku se čula jaka eksplozija, javlja dopisnik Sputnjika. Snažna eksplozija pogodila je Lugansk.

22.25 - Vlasti Krima i repubike Marij El saopštili su da su spremni da prihvate izbeglice iz Donbasa nakon što je počela evakuacija građana sa jugoistoka Ukrajine. Iz Krima kažu da će primiti koliko je god potrebno ljudi, bilo da se radi o 100.000 ili o jednom čoveku. Istovremeno, iz pres službe šefa republike Marij El navode da će izbeglicama biti pruženo sve što im bude potrebno.

22.22 - U Rostovsku oblast već je ušlo preko 80 autobusa sa građanima Donbasa u sklopu evakuacije. Kako navode vlasti Luganske Narodne Republike, granicu Rusije je moguće preći sa bilo kojim pasošem.

22.16 - Ukrajinska vojska ponovo je gađala iz minobacača teritoriju samoproglašene LNR, saopšteno je iz Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju primirja.

- Oružane formacije Ukrajine nastavljaju grubo kršenje režima prekida vatre - precizirao je oficir predstavništva LNR. Kako je dodao, ukrajinska vojska je gađala naselja Zolotoe-5 i Donjecki koje su pod kontrolom LNR, a korišćeni su minobacači kalibra 82 milimetra.

22.10 - Državni sekretar SAD Entoni Blinken prihvatio rusku ponudu da se sastane sa ruskim kolegom Sergejom Lavorvim 23. februara, saopštila je Bela kuća.

21.55 - Vlasti Luganske Narodne Republike saopštile su večeras da su pozicije njihovih snaga napadnute minobacačkom vatrom ukrajinske vojske.

21.37 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o regrutaciji ruskih državljana u rezervni sastav za vojnu obuku u 2022. godini, objavljen je dokument na zvaničnom internet portalu.

- Pozvati 2022. godine državljane Ruske Federacije koji se nalaze u rezervi da prođu vojnu obuku u Oružanim snagama Ruske Federacije, državnim službama bezbednosti i federalnim službama bezbednosti - navodi se u dokumentu.

21.27 - Nemačka i Francuska smatraju da Kijev nema razloga da sprema napad na Donbas. Oni pozivaju Rusiju da utiče na vlasti DNR, LNR da zaustave evakuaciju stanovništva.

21.14 - Zvaničnik Bele kuće: "Ako Rusija napadne Ukrajinu, postaće parija za međunarodnu zajednicu. Postat će izolovana od globalnih finansijskih tržišta".

21.00 - Džordž Baros istraživač Rusije i Ukrajine na Institutu za studije rasa na svom tviter nalogu objavio je: "Rusija bi mogla da pokrene napad na Ukrajinu u subotu, 19. februara 2022. Napad bi verovatno počeo vazdušnom i raketnom kampanjom usmerenom na veći deo Ukrajine kako bi se obezglavila vlada i degradirala ukrajinska vojska."

20.50 - Pavel Podvig Tviteraš na svom nalogu objavio je vest o dešavanjima u Lugansku:

"Upravo sam razgovarao sa nekim u Lugansku . Sve je bilo sasvim normalno do onog poziva za evakuaciju pre nekoliko sati. Ljudi su zbunjeni i niko ne želi nigde da se evakuiše. Glavna briga je da će LNR početi da isključuje komunalne usluge, tako da ljudi nemaju izbora nego da odu.

20.37 - Ukrajinska strana je u petak izvela tri pokušaja sabotaže u Donbasu, izjavio je portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basurin. Prema Basurinovim rečima, rano jutros je na DPR ispaljeno oko 200 minobacačkih granata, ne računajući ručne bombe streljačko oružje.

„Ali glavna opasnost je bila drugačija: bila su tri pokušaja da se izvrši sabotaža. To su bili u Jelenivki i dva u Horlivki“, rekao je Basurin u eteru emitera „Rosija 1“.

20.24 - Britanska ambasada u Kijevu privremeno se preselila u Lavov, blizu granice sa Poljskom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije

20.10 - Autobusi sa ženama i decom uz policijsku pratnju večeras su napustili Donjeck i krenuli prema Rostovskoj oblasti u Rusiji, gde će biti privremeno smešteni u prihvatne centre dok se situacija ne smiri i prestane opasnost od ukrajinskog napada.

20.03 - U samom Donbasu oni stanovnici koji se nisu evakuisali stoje u redovima pred benzinskim pumpama da napune gorivom ili tečnim gasom svoje automobile. Iz grada uglavnom odalze žene i deca koje ispraćaju sinovi i kćeri dok u daljini odjekuju deotnacije

19.50 - Zapadni vojni analitičari tvrede da su lideri Donjecka i Luganska pre dva dana snimili svojeoni tvrde da u to dokazi da Rusija pokušava da stvori izgovor za ponovnu invaziju na Ukrajinu.

19.48 - Ukrajina ne veruje da Rusija planira da pokrene invaziju u punom obimu, uprkos tvrdnjama zapadnih zvaničnika da je ofanziva neizbežna, rekao je u sekretar kijevskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

U razgovoru za TV kanal 1+1, Aleksej Danilov je izjavio da Kijev nije primetio nikakve znake da se približava vojna intervencija

"Ako govorimo o opsežnoj operaciji protiv naše države, onda to ne vidimo", insistirao je Danilov. Uprkos onome što je nazvao ruskim "provokacijama" u istočnoj Ukrajini, on je takođe naglasio da Kijev ne sme da podlegne onome što on vidi kao pokušaje Moskve da izazove reakciju.

19.48 - Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je večeras da su Ruske specijalne jedinicem inirale infrastrukturu u Donjcelu u slučaju ukrajinskog napada, javio je novinar Foks njuza i dopisnik iz PentagonaLukas Tomilson

19.30 - Ministarstvo za vanredne situacije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) planira da evakuiše 700.000 stanovnika u Rostovsku oblast. Poruka o tome se pojavila na Telegram kanalu Ministarstva za vanredne situacije DNR.

19.23 - Kijev se nada sastanku Trilateralne kontakt grupe u subotu usred eskalacije krize u Donbasu, saopšteno je večeras.

Ranije tokom dana, izvor u Moskvi je rekao da je Rusija spremna da učestvuje u hitnom sastanku kontakt grupe ako se Kijev i Donbas dogovore da ga održe

18.50 - Dimitri Peskov, portparol Kremlja saopštio je večeras da je Vladimir Putin odneo olduku da svakoj izbeglici koja stugne u Rusiju iz Donbasa ili Luganska bude isplaćeno 10.000 rubalja na ruke.

To se odnosi na civile sa istoka Ukrajine, koji masovno pristižu u gradove i prihvatne centre širom Rostovske oblasti.

18.45 - Nepregledne kolone automobila sa civilima u petak kasno popodne krenule su sa istoka Ukrajine prema Rusiji. Na snimcima se vide kolone automobila koje su prešle u Rusku Federaciji i kako se navodi svi civili usmereni su prema prihvatnim centrima.

Gadovi Rostovske oblasti potvrdili su za državne medije da su spremni da prime evakuisane iz DNR i LNR. Administracija Taganroga saopštila je da u gradu postoje centri za privremeni smeštaj.

Nikolaj Gorbačov, načelnik odeljenja za civilnu odbranu i hitne slučajeve u pograničnom gradu Gukovo, rekao je agenciji Interfaks da još nisu dobijene informacije o potrebi prihvatanja izbeglica iz Donbasa.

18.35 - Komandant milicije DNR Denis Sinenkov za dlaku je izbegao smrt u petak kasno podone kada je uskploriao vojni automobil marke UAZ blizu zgrade vlade Donjecke Narodne Republike.

Za sad nije poznato da li je u pitanju postavljena bomba ispod terenca marke GAZ ili je u pitanju napad, kako se sumnja dronom.