clear sky
19°C
08.06.2024.
Beograd
eur
117.0746
usd
107.4375
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

IZRAELSKA VOJSKA ČEKA NAREĐENJE ZA UPAD U GAZU: Ubijen komandant Hamasa, zavijaju SIRENE nad Izraelom, Bajden HITNO razgovarao sa Abasom! (FOTO/VIDEO)

15.10.2023. 10:48
Piše:
Izrael, Hamas, Izraelska vojska
Izrael, Hamas, Izraelska vojska / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/NEWS9 Live/Guardian News/FOX 5 New York

Sukob Izraela i Palestinaca ušao je u deveti dan. IDF ističe da su pri kraju pripreme za "značajnu kopnenu operaciju" u Pojasu Gaze.

Tokom noći pogođeno je više od 100 ciljeva, uključujući Hamasove komandne centre, vojne objekte, punktove za izviđanje i lansiranje raketa. Avion sa medicinskom pomoći SZO za Pojas Gaze sleteo u Egipat. Od početka sukoba poginulo 2.329 Palestinaca oko 1.300 Izraelaca.

"OSTAJEMO U NAŠOJ ZEMLJI" Lider Hamasa kritikovao Izrael i odbio poziv Palestnicima da se privremeno evakuišu u Egipat

"OSTAJEMO U NAŠOJ ZEMLJI" Lider Hamasa kritikovao Izrael i odbio poziv Palestnicima da se privremeno evakuišu u Egipat

JAO IZRAELU AKO HEZBOLAH UĐE U RAT! Šiitski ratnici imaju daleko moćnije oružje od Hamasa, sever jevrejske države u OPASNOSTI!

JAO IZRAELU AKO HEZBOLAH UĐE U RAT! Šiitski ratnici imaju daleko moćnije oružje od Hamasa, sever jevrejske države u OPASNOSTI!

OKUPACIJA, MARIONETSKA VLADA ILI NEŠTO TREĆE?! Poruke iz Izraela nagoveštavaju promene nakon sukoba: Hamas više neće biti vladar u Gazi

OKUPACIJA, MARIONETSKA VLADA ILI NEŠTO TREĆE?! Poruke iz Izraela nagoveštavaju promene nakon sukoba: Hamas više neće biti vladar u Gazi

 

Horor scena:  Izraelci uriniraju po telima ubijenih Palestinaca!

Na društvenoj mreži "X", ranije poznatijoj kao Tviter, objavljen je zastrašujući snimak iživljavanja nad telima ubijenih Palestinaca nadomak pojasa Gaze. Naime, na snimku se može videti kako su, najverovatnije, ubijeni Hamasovi borci skinuti goli, a njihova tela bačena pored puta. 

Da stvar bude još monstruoznija, pojavljuju se jevrejski muškarci koji uriniraju po ubijenim Palestincima.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izraelska vojska: Hamas drži 155 talaca

Palestinski Hamas drži 155 talaca nakon iznenadnog napada na Izrael, saopštile su izraelske odbrambene snage.

Izraelski predsednik Isak Hercog rekao je danas da se nastavljaju napori na nekoliko frontova da se taoci oslobode, a da vojska radi na vraćanju zarobljenika "odmah" i "bez uslova".

- Trudimo se, naravno, da otkrijemo njihovu tačnu sudbinu kroz različite izvore i zahtevamo od međunarodne zajednice nedvosmislenu osudu i zahtev za oslobađanje talaca - naveo je Hercog za Si-En-En.

Palestina, Izrael
Palestina, Izrael / Izvor: Shutterstock

Hercog je ocenio da je to komplikovana situacija jer Hamas ne poštuje pravila međunarodnog humanitarnog prava i istakao da ta grupa već godinama drži izraelske vojnike i građane kao taoce, ne saopštavajući nikakve informacije o njihovoj sudbini i o tome gde se nalaze.

Izraelski predsednik je rekao da postoji veliki napor međunarodne zajednice da se taoci oslobode i posebno zahvalio SAD na angažovanju. Hercog je naglasio da su pojedinim taocima potrebni posebni lekovi i lečenje i da je zbog toga ugroženo njihovo zdravlje.

Raisi razgovarao sa Makronom, zapretio Izraelu!

Iranski predsednik Ebrahim Raisi upozorio je danas, u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, da će se rat proširiti ukoliko ne prestane izraelska opsada Pojasa Gaze, objavili su iranski državni mediji.

Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Izrael traži od Vatikana da jasno osudi napad Hamasa i bude pažljiviji prema patnjama Jevreja

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da očekuje da Vatikan bude "pažljivijii prema patnjama Izraelaca". Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen pozvao je Vatikan da jasno osudi napad Hamasa na Izrael i ponovio pravo Tel Aviva da se brani, preneo je "Gardijan".

Papa Franja
Papa Franja / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Baražna paljba iz Pojasa Gaze na centralni i južni Izrael

Veliki broj raketa ispaljen je večeras iz Pojasa Gaze ka centralnom i južnom Izraelu, javlja Tajms of Izrael. Sirene su se oglasile u područjima na granici sa Pojasom Gaze, kao i u gradovima Aškelon, Ašdod, Rehovot i Ramle.

Više o tome pročitajte OVDE.

Pojas Gaze
Pojas Gaze / Izvor: Profimedia

Broj poginulih Palestinaca porastao na 2.670, više od 1.000 pod ruševinama

Broj Palestinaca poginulih u udarima Izraela nakon što je Hamas u subotu napao izraelsku teritoriju porastao je na 2.670, saopštilo je Ministarstvo zdravja u Gazi.

Prema navodima Ministarstva, u protekla 24 sata poginulo je 357 ljudi, a oko 1.000 ih je povređeno, prenosi palestinska agencija WAFA.
    Ukupan broj ranjenih time je porastao na 9.600.

Palestinske vlasti su saopštile i da je više od 1.000 ljudi zatrpano pod ruševinama zgrada nakon izraelskih raketnih  napada na Gazu, prenosi Gardijan.

Pojas Gaze
Pojas Gaze / Izvor: Profimedia

IDF: U toku novi napadi na položaje Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da su u toku novi vazdušni napadi na ciljeve koji pripadaju grupi Hezbolah u Libanu.

Udari su usledili nakon što je Hezbolah ranije danas lansiralo najmanje šest protivtenkovskih vođenih projektila na jedan izraelski grad i brojne vojne položaje na granici sa Libanom.

Tokom dana bilo je i raketne paljbe iz južnog Libana za koju je odgovornost preuzeo palestinski Hamas, piše Tajms of Izrael.

Hezbolah
Hezbolah / Izvor: Profimedia

IDF: Ubijen još jedan komandant Hamasa u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da su ubile još jednog visoko pozicioniranog komandanta Hamasa u Pojasu Gaze, Muataz Eida.

IDF navodi da je Eid, šef Hamasovog južnog okruga za nacionalnu bezbednost, ubijen u vazdušnom napadu nakon što su obaveštajne podatke o njegovoj lokaciji dostavili bezbednosna agencija Šin Bet i Uprava za vojnu obaveštajnu službu, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju se dodaje da je vojska danas pogodila više od 250 ciljeva širom Pojasa Gaze, uglavnom na severu. Među metama su, kako se navodi, bili vojni štab Hamasa i palestinskog Islamskog džihada, osmatračnice i nekoliko lokacija za lansiranje raketa.

Hamas
Hamas / Izvor: Profimedia

Izrael: Jedna osoba poginula, tri povređene u napadu Hezbolaha na pogranično selo

Jedna osoba je poginula, a tri su povređene kada su libanski borci pripadnici Hezbolaha ispalili danas projektil na jedno pogranično selo na severu Izraela, saopštili su ta militantna grupa i izraelski lekari.

Lekari su prethodno rekli da su dve osobe povređene u napadu na Štulu koja se nalazi preko puta libanske zajednice Ajta a-Šab.  Izraelska vojska saopštila je da je izvršila napad na Liban u znak odmazde, preneo je Rojters.

Na snimku iz Štule na paltformi X (Tviter) vidi se da jedan vojnik proverava da li je živ jedan nepokretan i okrvavljen čovek u civilu, dodaje Rojters. 

Bajden rekao Abasu da se SAD angažuju da humanitarna pomoć stigne u Gazu

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je u telefonskom razgovoru sa paletinskim predsednikom Mahmudom Abasom pružio uveravanja da SAD rade zajedno sa partnerima u regionu da bi se obezbedilo da humanitarna pomoć stigne do civila u Gazi i da se spreči širenje sukoba.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Hagari: Izrael spreman da vodi rat na dva ili više frontova

Izrael je spreman da vodi rat na dva ili više frontova, saopštio je danas portparol Izraelskih oružanih snaga (IDF) Daniel Hagari. Prema njegovim rečima, libanski pokret Hezbolah koji podržava Iran, eskalirao je tenzije na granici sa Libanom "da bi ometao Izraelsku ofanzivu u Gazi".

Hagari je rekao da se više od 600.000 stanovnika grada Gaza premestilo na jug Pojasa Gaze nakon što je Izrael pozvao na evakuaciju uoči kopnene ofanzive na tu palestinsku enklavu, prenosi Rojters.

On je rekao i da je najmanje 289 izraelskih vojnika ubijeno od kada je Hamas pokrenuo napad na zajednice oko Pojasa Gaze pre osam dana.

Izrael obnovio snabdevanje vodom Pojasa Gaze

Visoki izraelski zvaničnik potvrdio je da je Izrael danas obnovio snabdevanje vodom Pojasa Gaze, nakon što je vodovod bio isključen nakon terorističkog napada Hamasa prošle subote, preneo je "Tajms of Izrael".

Ovu odluku je objavio i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven, koji je rekao za CNN da su ga izraelske kolege obavestile o ovom potezu pre jedan sat.

Pojas Gaze
Pojas Gaze / Izvor: Foto: liveuamap/Printscreen

Američki kongresmen rekao je za "Tajms of Izrael" da je Amerikancima jedan izraelski zvaničnik ukazao na to da će Jerusalim dozvoliti isporuku hrane, vode i lekova u Gazu, nakon blokade enklave, dok se sprema za kopnenu ofanzivu sa ciljem da uništi militantni Hamas.

Američki kongresmen je pojasnio da Izrael nije obećao da će pustiti struju i gorivo u Gazu, za koje kaže da ne važe ista pravila tokom oružanog konflikta. Saliven je dodao i da su SAD fokusirane da se američkim državljanima obezbedi siguran prolaz iz Gaze do Egipta.

Izraelska vojska je rekla da će nastaviti da dozvoljava stanovnicima Gaze da se evakuišu na jug enklave, uoči najavljene kopnene ofanzive na Pojas Gaze. Saliven je istakao i da se SAD trude da što veći broj civila koji napuštaju 

Galant: Izrael nema interes da vodi rat na severnom frontu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je danas da Izrael nema interes da vodi rat na severnom frontu i da, ukoliko se libanski Hezbolah uzdrži, onda će Izrael držati situaciju duž granice onakvom kakva jeste.

Više o tome pročitajte OVDE.

Hamas imao prateći odred!

Tokom napada na kibuce militantima Hamasa navodno su pomagali civili iz Palestine koji su radili kod izraelskih porodica na jugu zemlje.

Očigledni pad tenzija od 2021. godine ohrabrio je izraelske vlasti da izdaju potrebne dozvole kako bi stanovnicima Pojasa Gaze omogućili da rade u selima preko granice. Kibuci u kojima su radili, međutim, totalno su desetkovani tokom napada prošlog vikenda u kome je poginulo više od 1.300 Izraelaca. Ti palestinski radnici su sada optuženi da su pomagali hamasovcima i da su se pridružili napadu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Evropska unija uputila jasnu poruku Hamasu: Pustite taoce odmah i bezuslovno!

Lideri Evropskog saveta usvojili su danas zajedničku izjavu koja određuje poziciju Evropske unije prema razvoju situacije na Bliskom istoku, pozivajući militante Hamasa da odmah puste taoce, bez ikakvih uslova.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izraelska Jedinica 414 bila najprisebnija, pružili najjači otpor Hamasu

Novi snimak koji su objavile Izraelske odbrambene snage prikazuje trenutak kada su vojnici Jedinice 414, nadgledajući nadzorne kamere, otvorili vatru koristeći daljinski sistem oružja na militante Hamasa koji se približavaju granici Gaze 7. oktobra.

Više o tome pročitajte OVDE.

Moguć genocid u Pojasu Gaze?

Kopnena operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze mogla bi da dovede do genocida, navodi se u zajedničkoj izjavi Arapske lige i Afričke unije.

- Kopnena operacija Izraela će, nesumnjivo, dovesti do velikog broja civilnih žrtava, uključujući žene i decu, što bi moglo da dovede do neviđenog genocida - navodi se u izjavi usvojenoj nakon sastanka generalnog sekretara Arapske lige Ahmeda Abula Gejta i predsednika Afričke komisije Muse Faki Mahamata.

Više o tome pročitajte OVDE.

Dramatično upozorenje hrvatskog istoričara - istorija se ponavlja!

Britanski istoričar sa Univerziteta u Oksfordu Peter Frankopan, hrvatskog porekla – kako je objavljeno i na sajtu hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, kada je u junu predstavio svoju knjigu u hrvatskoj ambasadi u Londonu – napisao je opširnu analizu za britanski "Telegraf" o događajima u Izraelu, upozoravajući da će napad na Izrael imati ozbiljne posledice, čiji je značaj teško potceniti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Američki senatori pobegli u sklonište!

Lider većine u američkom Senatu demokrata Čak Šumer rekao je da je dvostranačka grupa senatora koji su posetili Izrael hitno prebačena u sklonište u Tel Avivu zbog raketnog napada Hamasa.

Šumer je na društvenim mrežama postavio fotografiju na kojoj se vide on i republikanski senator Mit Romni iz američke države Jute u skloništu, preneo je AP.

Više o tome pročitajte OVDE.

Netanijahu zagrmeo: Razmontiraćemo kvožedne monstrume!

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu obećao je danas da će "razmontirati" Hamas, koje je opisao kao "krvožedne monstrume", na prvoj sednici proširene vanredne izraelske vlade u Tel Avivu. Sednica je počela minutom ćutanja u znak sećanja na žrtve Hamasa.

Više o tome pročitajte OVDE.

Snimci Hamasa koje do sada nismo videli

Hamas objavio nove video snimke sa početka palestinsko-izraelskog sukoba.

Više o tome pročitajte OVDE

Hezbolah: Ovo je upozorenje za Izrael!

Portparolka Hezbolaha Rana Sahili izjavila je da današnje povećanje intenziteta razmene vatre između Izraela i libanske terorističke grupe ne ukazuje na to da je Hezbolah odlučio da u potpunosti uđe u rat Hamasa i Izraela.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kažnjen jer nosi tradicionalni palestinski šal, grupa policajaca nasrće na devojčicu

Uprkos novoj i često osporavanoj zabrani svih propalestinskih skupova ovog četvrtka u Parizu se okupilo nekoliko stotina demonstranata. 

Kako snimci sa lica mesta pokazuju francuski policajci i pripadnici žandarmerije pokušali su da rasture skup koristeći suzavac i vodene topove. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Netanijahu: Spremni smo, srušićemo Hamas!

Prošireni kabinet za vanredne situacije Izraela sastao se danas prvi put, otkako je premijer Benjamin Netanijahu upozorio da se zemlja sprema da "sruši Hamas" u Gazi.

Sastanak, koji je održan u vojnom štabu u Tel Avivu, počeo je tako što su ministri održali minut ćutanja u znak sećanja na oko 1.300 Izraelaca ubijenih od Hamasovog napada prošlog vikenda. Netanjahu je rekao da svi ministri "rade danonoćno, sa ujedinjenim frontom".

Više o tome pročitajte OVDE.

Galant se zaklinje da će pronaći i ubiti sve do poslednjeg teroriste Hamasa

Izraelski ministar odbrane Joav Galant obećao je da će rat protiv palestinskih terorističkih grupa u Pojasu Gaze biti "smrtonosan" i da će trajno promeniti situaciju na jugu Izraela.

Joav Galant
Joav Galant / Izvor: Profimedia

- Ovde se vodi rat sinova svetlosti protiv sinova tame - rekao je Galant na konferenciji za novinare iz vojne baze blizu granice sa Pojasom Gaze, pozivajući se na čuveni drevni vojni priručnik otkriven među svicima sa Mrtvog mora, preneo je "Tajms of Izrael".

Više o tome pročitajte OVDE.

Muzej Luvr radi normalno nakon dojave o bombi u subotu

Muzej Luvr u Parizu, koji je u subotu bio zatvoren iz bezbednosnih razloga, ponovo je danas otvoren za javnost. Muzej je otvorio vrata za posetioce jutros u devet časova, prenosi francuski "Figaro". 

- Dragi posetioci, nakon što je objekat bio zatvoren u subotu, sa zadovoljstvom možemo da kažemo da će danas raditi uobičajno, kao i svake nedelje, stoga, uživajte u poseti - navela je uprava Luvra na mreži X (Tviter).

U subotu, posetioci su morali hitno da napuste Luvr zbog dojave o bombi, a muzej je bio zatvoren ceo dan. Osim Luvra, i Versajski dvorac je bio zatvoren za posetioce, takođe zbog dojave o bombi, a evakuisana je i železnička stanica Gar de Lion.

Francuska je od petka uveče podigla nivo bezbednosti na najviši stepen, nakon ubistva učitelja Dominika Bernara, koga je nasmrt izbo mladić ispred gimnazije u Arasu. U tom incidentu, još tri osobe su teško povređene, uključujući napadača.

Ovaj čin je u Francuskoj proglašen "islamskim terorizmom", a predsednik Emanuel Makron je naredio mobilizaciju 7.000 vojnika kako bi se pojačale bezbednosne patrole u zemlji.

Svih 7.000 vojnika će biti raspoređeno po zemlji do ponedeljeka uveče, a ako treba i posle tog perioda, precizirali su iz Jelisejske palate.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen rekao je u petak da je napad u Arasu povezan sa događajima na Bliskom istoku, gde Izrael vodi vojnu ofanzivu protiv Hamasa, palestinske militantne organizacije, koja je prošle subote izvršila napade na Izrael.

U Beogradu održana "Šetnja za mir u Izraelu"

U Beogradu je danas održana "Šetnja za mir u Izraelu", koju je organizovala nevladina organizacija Haver Srbija. Prisutni su se okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta, gde je pročitana Molitva za mir na hebrejskom i srpskom jeziku.

Izrael, Beograd, Srbija
Izrael, Beograd, Srbija / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Oni su potom prošetali Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana i spomenika Pobedniku, gde su upaljene sveće za žrtve i otpevane su pesme na hebrejskom jeziku.

Šetnja je bila posvećena žrtvama napada u Izraelu 7. oktobra, njihovim porodicama i prijateljima, sa ciljem da se osudi i ustane protiv, kako se navodi u saopštenju NVO Haver Srbija, "ovog  surovog čina terorizma" i pozove na uspostavljanje mira. 

Izrael, Beograd, Srbija
Izrael, Beograd, Srbija / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Novi jezivi detalji masovnog terorističkog napada

Dokumenti, u koje je NBC News  imao uvid, navodno pokazuju da su pripadnici Hamasa planirali da gađaju i upadaju u osnovne škole i centre za omladinu u izraelskom kibucu Kfar Sa'ad, i da "pobiju što više mladih ljudi", uzmu taoce i brzo se povuku na područje Gaze.

U planu napada, koji je označen sa "strogo poverljivo", na arapskom je jeziku, navodno su ispisana naređenja za dve obučene jedinice Hamasa, koje je trebalo da okruže i upadnu u sela i targetiraju civile, među kojima i decu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Prvi put otkriveni svi detalji pokolja na muzičkom festivalu!

Snimci sa rejv žurke nedaleko od granice sa Gazom prikupljeni su i objavljeni na društvenim mrežama, te se iz njih može videti da mladi posetioci muzičkog festivala "Supernova" uopšte nisu bili svesni opasnosti koja im se sprema.

Kako pišu strani mediji, ovaj muzički događaj u pustinji u južnom Izraelu u vreme jevrejskog praznika Sukot, je sa nestrpljenjem bio očekivan nedeljama pre i postao je masakr koji je doslovno uživo prenošen.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izrael zatvara granicu!

Izraelska vojska zabranila je danas pristup u zonu unutar četiri kilometra od libanske granice i rekla da namerno ometa GPS usluge tamo i na južnom frontu s Gazom kao deo svojih operacija.

Prekid rada GPS-a mogao bi uticati na funkcije aplikacija, rekao je glavni vojni portparol kontraadmiral Daniel Hagari na platformi X, ranije poznatoj kao "Tviter".

Više o tome pročitajte OVDE.

Netanijahu: "Spremni smo da srušimo Hamas u Gazi"

Prošireni kabinet za vanredne situacije Izraela sastao se danas prvi put, otkako je premijer Benjamin Netanijahu upozorio da se zemlja sprema da "sruši Hamas" u Gazi.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Blinken se sutra vraća u Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovo će sutra posetiti Izrael i sastati se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i drugim izraelskim zvaničnicima, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Blinken trenutno boravi u Kairu u okviru posete Bliskom istoku, nakon napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra, prenosi Si-En-En. Blinken je posetio Izrael u četvrtak, a potom je boravio u Jordanu, Kataru, Bahreinu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Entoni Blinken
Entoni Blinken / Izvor: Profimedia

Rabat: Hiljade Marokanaca marširalo u znak podrške Palestincima

Hiljade ljudi marširalo je danas u prestonici Maroka Rabatu, u znak podrške Palestincima koji se nalaze pod opsadom u Gazi, u najvećem antiizraelskom protestu od normalizacije diplomatskih odnosa 2020. godine.

Tokom marša, koji su organizovali islamisti i levičarske grupe, demonstranti su skandirali: "Palestina pruža otpor" i "Svi su protiv normalizacije", dok su palili izraelsku zastavu, preneo je Rojters.    

Maroko, koji ima pakt o saradnji u oblasti odbrane sa Izraelom, podržava rešenje o dve države na Bliskom istoku i pozvao je na mir i zaštitu svih civila.

Palestina
Palestina / Izvor: Profimedia

Blinken na sastanku sa saudijskim liderom

Saudijski princ Mohamed bin Salman izrazio je želju da smiri situaciju u Gazi posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. Blinken se sastao sa saudijskim liderom dok se Bajdenova administracija bori da spreči širi regionalni sukob.

On je dodao da moraju biti učinjeni napori da se obnovi stabilnost i pripremi teren za političko rešenje koje će garantovati palestinskom narodu legitimna prava i održiv mir.

Princ Muhamed je rekao da se Saudijska Arabija protivi zlostavljanju civila na bilo koji način, kao i oštećivanju civilne infrastrukture, što utiče na život građana na obe strane.

Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salman / Izvor: Profimedia

Izraelci spremni za kopnenu ofanzivu

Izraelske snage "spremne su da uđu" u Gazu ukoliko naređenje dođe, javlja urednica Sky Newsa Debora Hejns, koja se nalazi u južnom Izraelu sa brigadom Givati dok se pripremaju za izvođenje vežbe.

Izrael kaže da se sprema da pokrene ofanzivu na Gazu vazdušnim, kopnenim i morskim putem.

- Ovo je jedinica spremna za borbu. Spremni su da uđu u Gazu ukoliko dođe naređenje - kaže Hejns i dodaje da u toj jedinici ima mnogo rezervista koji su pozvani otkako je Hamas iznenadnog napada 7. oktobra.

Izraelska vojska
Izraelska vojska / Izvor: Profimedia

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u području Tel Aviva
Papa traži otvaranje humanitarnih koridora za stanovnike Pojasa Gaze

Papa Franja pozvao je danas na otvaranje humanitarnih koridora kako bi se pomoglo stanovništvu koje je pod opsadom u Pojasu Gaze.

papa Franja
papa Franja / Izvor: Profimedia

Papa je apelovao i da se oslobode taoci koje drži palestinska militantna grupa Hamas, prenosi Rojters. On je, obraćajući se okupljenima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, zatražio da se izbegne da deca, bolesni, starije osobe, žene i civili postanu žrtve sukoba.

- Humanitarno pravo se mora poštovati, pre svega u Gazi - poručio je papa Franja.  

Hagari: Izraelska vojska će delovati bilo gde na Bliskom Istoku u slučaju potrebe

U jeku tekućeg rata u Pojasu Gaze i čestih okršaja na granici sa Libanom, glavni portparol izraelske vojske (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari, izjavio je danas da će oružane snage Izraela delovati "bilo gde na Bliskom istoku", kako bi ispunile bezbednosne ciljeve Izraela.

- Uvek gledamo oko sebe, po celom Bliskom istoku. IDF će delovati bilo gde na Bliskom istoku kako bi ispunila bezbednosne ciljeve Izraela. Odlično smo pripremljeni za sve arene - rekao Hagari, prenosi Tajms of Izrael.

Hezbolah napao Izrael

Jedinice libanskog Hezbolaha nakon kratkotrajnih borbi zauzele su utvrđeni granični punkt izraelske vojske i na jarbol podigle ratnu crvenu zastavu ove partije.

Ovaj granični punkt se nalazi širem rejonu Rahab.

Izraelska vojska je zatvorila ovo područje koje je proglasila zonom gde se izvode aktivna borbena dejstva.

Uhapšeno 330 Palestinaca sa liste traženih na Zapadnoj obali

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su njeni pripadnici uhapsili 330 Palestinaca sa liste traženih širom Zapadne obale, uključujući 190 povezanih sa Hamasom, otkako su pre sedam dana počele borbe na jugu Izraela.

Samo sinoć uhapšena su 33 pripadnika Hamasa, navela je izraelska vojska, preneo je "Tajms of Izrael". Poslednjih dana bilo je nekoliko sukoba između IDF i Palestinaca na Zapadnoj obali i nekoliko pokušaja terorističkih napada, navela je izraelska vojska. Prema podacima Ministarstva zdravlja Palestinske samouprave, izraelske snage su od 7. oktobra ubile najmanje 55 Palestinaca na Zapadnoj obali.

Izrael poslao važno upozorenje stanovnicima u Pojasu Gaze
Vojska izdala upozorenje građanima Izraela

Izraelska vojska upozorava civile da ne idu u krug od 4 kilometara od libanske granice. Upozorenje je izdato nakon izveštaja da je jedna osoba ubijena, a tri ranjene u napadu na pogranično selo Štula na severu Izraela.

Izraelska vojska
Izraelska vojska / Izvor: Tanjug

Izrael negira da je gađao konvoj civila u Gazi

Izrael nije izveo vazdušni napad na konvoj civila koji beže sa severa Gaze, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) potpukovnik Peter Lerner.

Lener je za Sky News rekao da je zabrinut zbog talaca koje je uzeo Hamas i da "kontinuirano radi" na identifikaciji tela izvučena u kopnenim operacijama.

Izrael likvidirao još jednog čelnika Hamasa

Izraelska vojska saopštila je da je ubila komandanta palestinske militantne grupe Hamas koji je predvodio napade na kibuce Nirim i Nir Oz proteklog vikenda.

Ubijen je Bilal al-Kedra, komandant Hamasovog bataljona Kan Junis, preneo je Tajms of Izrael.

Više o tome klikom OVDE.

Ministarstvo zdravlja: U Pojasu Gaze ubijeno 2.329, povređeno 9.714 ljudi
IDF: Kopnena operacija u Gazi počeće kada se evakuišu civili

Izrael će započeti "značajne vojne operacije" u Gazi tek kada se uveri da su civili otišli, izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

- Ovde je važno da se fokusiramo na to da ćemo započeti značajne vojne operacije tek kada vidimo da su civili napustili to područje. Zaista je važno da ljudi u Gazi znaju da smo bili veoma, veoma velikodušni s vremenom. Dali smo im dovoljno vremena, više od 25 sati i sada je vreme da stanovnici Gaze odu - rekao je portparol vojske Izraela potpukovnik Džonatan Konrikus.

Sirene za uzbunu zbog mogućeg raketnog napada

U ranim jutarnjim satima oglasile su se sirene za uzbunu zbog mogućeg raketnog napada na grad Galileju u Izraelu, prenose izraelski mediji.

Izraelske odbrambene snage su saopštile da su se sirene za uzbunu oglasile u zajednici Sde Elijezer, na širem području Galileje, pošto je izraelski PVO sistem "gvozdena kupola" lansirao projektil nakon detekcije "sumnjive mete".