clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

(UŽIVO) DRAMATIČNA ESKALACIJA NASILJA U IZRAELU: Netanjahu se obratio naciji, vojska izdala uputstva građanima, a oglasio se i Kadirov (FOTO/VIDEO)

09.10.2023. 08:48
Piše:
Srbija Danas
Rat u Izraelu
Rat u Izraelu / Izvor: Foto: YouTube/Printscreen/Al Jazeera English/Shutterstock

Situacija se ne smiruje

U celom Izraelu je na snazi ratno stanje. Mobilisane su dodatne snage kako bi se suprotstavile nadirućim grupama Hamasa koje su zauzele pojedina manja mesta na jugu Izraela. Sukobi su ušli u treći dan. Posebno je teška situacija u Aškelonu i Sderotu gde su se čule i sirene vazdušnu opasnost i gde su viđene kolone izraelskih tenkova.

U TOKU SU ŽESTOKE ULIČNE BORBE NA JUGU IZRAELA! Poslata vojska, u šest gradova najkritičnije (VIDEO)

U TOKU SU ŽESTOKE ULIČNE BORBE NA JUGU IZRAELA! Poslata vojska, u šest gradova najkritičnije (VIDEO)

ODRŽANA HITNA SEDNICA SB UN ZBOG RATA U IZRAELU: Ništa od hitnih mera, Amerikanci zahtevali jednu stvar

ODRŽANA HITNA SEDNICA SB UN ZBOG RATA U IZRAELU: Ništa od hitnih mera, Amerikanci zahtevali jednu stvar

KUKASTI KRST NA PROTESTU PROTIV IZRAELA! Umalo tuča Palestinaca i Izraelaca na Tajms skveru! Njujorška policija sprečila KRVOPROLIĆE! (FOTO/VIDEO)

KUKASTI KRST NA PROTESTU PROTIV IZRAELA! Umalo tuča Palestinaca i Izraelaca na Tajms skveru! Njujorška policija sprečila KRVOPROLIĆE! (FOTO/VIDEO)

Na ulicama su se mogle videti nemile scene sukoba, ubijanja civila i vojnika. Amerika je poslala ratne brodove i nosače aviona u istočni Mediteran kako bi priskočili u pomoć Izraelu ukoliko bude bilo potrebe. Izrael je u nedelju, 8. oktobra i zvanično proglasio rat, prvi put od Oktobarskog rata 1973. godine.

U napadima koji su počeli u subotu ujutru, do sada je ubijeno najmanje 700 Izraelaca i 400 Palestinaca, dok je više od 2.100 osoba povređeno. Među njima je i jedan srpski državljanin, a ovu informaciju potvrdio je počasni konzul Srbije Aleksandar Nikolić.

Tri osobe, među kojima je dvoje državljana Izraela, ubijeno je juče u Aleksandriji u Egiptu, kada je  egipatski policajac otvorio vatru na turiste iz Izraela.

Američke vlasti donele su odluku da u Sredozemno more prebace napadačku grupu nosača aviona USS Gerald R. Ford kao vid pomoći Izraelu. Ovu informaciju potvrdio je i američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Kadirov šalje svoje trupe u Izrael

Lider Čečenije, Ramzan Kadirov, oglasio se u ponedeljak povodom krvavog sukoba Hamasa i Izraela.

Apelujem na međunarodnu zajednicu da bar jednom jednoglasno donese pravednu odluku o situaciji u Palestini. Apelujem na lidere muslimanskih zemalja, napravite koaliciju i pozovite one koje nazivate prijateljima, Evropu i ceo Zapad, da ne bombarduju civile pod izgovorom uništavanja militanata. Podržavamo Palestinu. I mi smo protiv ovog rata, koji, za razliku od drugih sukoba, može prerasti u nešto više - rekao je Kadirov u poruci koja je objavljena na njegovom Telegram nalogu.

Kadirov je naglasio da vrlo dobro zna kakva je situacija u Izraelu.

Lično sam bio u Izraelu. Naša mirna delegacija je iskusila pokušaje otvorene provokacije iz prve ruke. Zato pozivam da se zaustavi kako rat, tako i svaki oblik eskalacije situacije. Naše jedinice su spremne da deluju kao mirovne snage za uspostavljanje reda i suprotstavljanje svim izazivačima problema ako je tako nešto potrebno - rekao je Kadirov.

Inače, tokom dana stigla je vest da je Hamasova raketa pala pored džamije u gradu Abu Gosh nazvane po Ahmatu Kadirovu, prvom predsedniku Republike Čečenije, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Izraela, prenose izraelski mediji.

Izraelsko Ministarstvo objavilo je fotografiju džamije iza koje se diže dim.

Oglasio se ambasador Izraela u Srbiji

U neprekidnim borbama, koje su ušle u treći dan, stradalo je više od 900 Izraelaca, a ambasador Izraela u Srbiji, Jahel Vilan, kaže da ovako nešto do sada nije viđeno.

Ovo je neisprovociran, ničim izazvan varvarski napad hiljada terorista na više od 30 izraelskih zajednica oko Gaze i to sa više hiljada raketa... Prepadi od kuće do kuće, masakriranje ljudi, porodica... Čitave porodice su izgubile živote... - priča ambasador Vilan opisujući horor koji je u subotu počeo u njegovoj zemlji. 

Izraelska vojska uputila apel građanima

Izraelska vojska (IDF) poručila je građanima da se pripreme za trodnevni boravak u skloništima, javljaju mediji.

Komanda fronta IDF-a objavila je uputstva u kojima se Izraelci pozivaju da se postaraju da imaju zalihe hrane i vode za najmanje 72 sata, jer je rat na pomolu.

Kampanja može biti duga i važno je da svaka porodica obezbedi vodu, hranu, lekove i neophodnu opremu za vanredne situacije - navodi se u saopštenju.

Preporučuje se da ljudi pregledaju gde im je najbliže sklonište i osiguraju da imaju jasan put do njega.

U svetlu razvoja borbi u različitim sektorima, morate pripremiti opremu koja će vama i vašoj porodici omogućiti da ostanete u sigurnim sobama do 72 sata - navodi se u saopštenju. 

Netanjahu se obratio se naciji

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se naciji povodom situacije u toj zemlji i pozvao opozicione lidere da odmah formiraju vladu nacionalnog jedinstva.

- Konačna akcija je učvršćivanje jedinstva u zemlji. Sada smo svi ujedinjeni -  rekao je on.

Netanjahu je dodao da se određeni broj palestinskih naoružanih napadača i dalje nalazi u zemlji i optužio ih je ih za ubijanje dece.

On je upozorio da udari na Hamas u Gazi "tek počinju".

Erdogan se obratio naciji

 Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, rekao je da pristup Izraela, koji ignoriše osnovna prava palestinskog naroda, ugrožava njegov sopstveni narod.

Naravno, neuspeh međunarodne zajednice da ispuni svoja obećanja Palestincima igra veoma ozbiljnu ulogu u produbljivanju problema. Od 1949. priznajemo državu Izrael i održavamo diplomatske odnose sa njom, iako su ponekad bili kratkoročno prekidani. Verujemo da bez stvaranja nezavisne suverene palestinske države, sa Jerusalimom kao prestonicom, u granicama iz 1967. godine, neće biti mira u regionu. Jasno je da se problem u regionu ne može rešiti stalnim ugnjetavanjem palestinskog naroda i konfiskacijom njihovih domova i zemljišta. Ovakav pristup će dovesti do razočaranja u potrazi za mirom - rekao je Erdogan u svom obraćanju naciji nakon sastanka vlade.

Hamas spreman na prekid vatre

Visoki zvaničnik Hamasa najavio je mogućnost mirovnih pregovora sa Izraelom.

Musa Abu Marzuk navodi da je Hamas otvoren za razgovore o mogućem primirju sa Izraelom pošto je ostvario svoje ciljeve.

Visoki zvaničnik Hamasa je u telefonskom intervjuu za Al Džaziru rekao da je Hamas otvoren za "sve političke dijaloge" na pitanje da li je militantna grupa spremna da razgovara o mogućem prekidu vatre.

Užasna pretnja Hamasa

Hamas je upravo zapretio da će početi da ubija izraelske zarobljenike ako Izrael nastavi da bombarduje Gazu.

- Svako gađanje civila bez upozorenja biće sa žaljenjem dočekano pogubljenjem jednog od zarobljenika u našem pritvoru i bićemo primorani da emitujemo ovo pogubljenje - rekao je portparol Brigada al-Kasam.

Fatah poziva na sveopšti rat protiv Izraela

Centralni komitet pokreta Fatah pozvao je danas na okupljanje oko opcije nacionalnog jedinstva i udružene borbe na terenu, političkom i diplomatskom nivou, kao i na "eskalaciju svih tačaka konfrontacije sa izraelskim okupatorom u svim delovima Palestine".

U saopštenju se ukazuje na neophodnost da se izađe sa "čvršćom arapskom pozicijom u suočavanju sa okupacijom Zapadne obale i Pojasa Gaze", kao sa i "onima koji joj pružaju pokriće i podršku".

Poziva se i međunarodna zajednica na odgovornost u sprovođenju rezolucija koje se odnose na palestinsko pitanje.

- U ovom trenutku palestinski narod je u otvorenoj konfrontaciji sa okupatorom, koji su svojim rasističkim i krvavim mentalitetom i kolonijalnom ekspanzionističkom politikom, etničkim čišćenjem, skrnavljenjem svetinja i kontinuiranom zloupotrebom zatvorenika doveli region do eksplozije, što je bilo neminovno da se desi - ističe se u saopštenju Fataha, prenosi agencija WAFA.

Oglasio se palestinski predsednik Mahmud Abas

 Palestinski predsednik, Mahmud Abas, izjavio je danas da je jedino političko rešenje za deeskalaciju sukoba u regionu Pojasa Gaze, ''okončanje izraelske okupacije Palestine''.

On je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Alžira Abdelmadžidom Tebunom, rekao da je potrebno da se radi sa svim stranama kako bi se zaustavila agresija Izraela.

- Uspostavljanje bezbednosti i mira u regionu zahteva okončanje okupacije zemlje Palestine, sa Jerusalimom kao glavnim gradom - rekao je Abas, prenosi agencija WAFA.

Izrael pokreće kopnenu ofanzivu?!

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u razgovoru sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom da Izrael mora da pokrene kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze.

- Moramo da uđemo. Ne možemo sada da pregovaramo - rekao je Netanjahu, objavljeno je danas na američkom medijskom sajtu "Aksios".

Izraelski i američki izvori upoznati sa situacijom kažu da je Netanjahu želio da ofanziva predstavlja "metod odvraćanja".

Izraelski borbeni helikopteri napali ciljeve u Libanu

Izraelska vojska objavila je da njeni borbeni helikopteri napadaju mete na teritoriji Libana, ne navodeći dalje detalje.

Šta će biti sa zarobljenicima

Pregovori o razmeni zatvorenica između Izraela i palestinskog Hamasa, pod posredstvom Katara, su u toku, izjavio je izvor u toj islamskoj ekstremističkoj oganizaciji za kinesku novinsku agenciju Sinhua.

Međutim, neimenovani izraelski zvaničnik demantovao je ove navode rekavši da ''nema pregovora o oslobađanju talaca''.

Pozivajući se na izvor blizak Hamasu, ranije danas je kineska agencija Sinhua prenela da su u toku pregovori uz posredovanje Katara o razmeni zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Tramp se oglasio o ratu u Izraelu.

Bivši američki predsednik Donald Tramp oglasio se o eskalaciji situacije u Izraelu, prenele su RIA novosti.

Naime, Tramp je na svojoj društvenoj mreži "Truth Social" istakao da on nikada ne bi dozvolio eskalaciju sukoba u Izraelu i Ukrajini. 

- Užasnog sukoba u Izraelu, kao i u Ukrajini, ne bi bilo da sam ja bio predsednik, nema šanse - priznao je političar.

Isplivao snimak zastrašujućeg izraelskog napada na Gazu

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su desetine njihovih aviona pogodile mete u naselju Al Furkan u Gazi.

Na zvaničnom nalogu izraelske vojske na društvenoj mreži X, objavljen je zastrašujući snimak napada.

Izraelske odbrambene snage tvrde da ovo naselje predstavlja "gnezdo terora" za Hamas.

Bivši ruski predsednik i zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev osvrnuo se na rat na Bliskom istoku.

 - Pa, prijatelji iz NATO-a, sad ste stvarno shvatili, zar ne? Oružje predano nacističkom režimu u Ukrajini sada se aktivno koristi protiv Izraela - rekao je on i poručio:

- I samo će biti gore. Očekujte projektile, tenkove i uskoro, avione sveže iz Kijeva na crnom tržištu - napisao je Medvedev.

Izraelci negiraju pregovore o razmeni

Izraelski zvaničnici negirali su informaciju o pregovorima za razmenu zarobljenika, za koju su ranije izvori iz Hamasa naveli da se obavljaju uz posredovanje Katara.

Prethodno su takvu informaciju objavili i britanska agencija Rojters i kineska Sinhua. Prema navodima tih agencija, pregovara se o tome da Hamas pusti zarobljene žene i decu u zamenu za 36 Palestinki koje su u izraelskim zatvorima.

Među poginulim izraelskim vojnicima i državljanin Rumunije

Među poginulim izraelskim vojnicima je i jedan koji je imao i državljanstvo Rumunije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova te države. Ranije je saopšteno da je iz Izraela evakuisano 700 rumunskih građana, dok ih je još 800 u Izraelu, od čega 350 u Pojasu Gaze. 

Medvedev: NATO oružje poslato u Ukrajinu upotrebljava se u sukobima u Izraelu

NATO oružje koje je poslato neonacističkom režimu u Ukrajini aktivno se upotrebljava u Izraelu, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je u objavi na svom Telegram kanalu ocenio da će se to oružje, kao i naoružanje koje su ostavili odbegli Amerikanci u Avganistanu dalje nekontrolisano koristiti na svim žarištima. Medvedev je istakao da su korumpirane ukrajinske vlasti i ranije trgovale svime što su dobile.

- Krali su gas i naftu, hranu, materijale. Dalje će biti samo gore. Očekujte na crnom tržištu rakete, tenkove, a uskoro i avione iz Kijeva - poručio je zvaničnik. 

Novi crni bilans

Broj poginulih u izraelskim napadima na pojas Gaze i Zapadnu obalu od subote porastao je na 508, dok je 2.800 osoba ranjeno, saopštilo je danas palestinsko ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo navodi da su 493 osobe poginule u vazdušnim napadima u Pojasu Gaze i da je 2.751 osoba ranjena, uključujući 91 dete i 61 ženu, dok je broj žrtava na Zapadnoj obali dostigao 15, uključujući dvoje maloletnih lica, a oko 80 osoba je ranjeno.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je četvoro poginulo, uključujući maloletno lice, u Jerusalimu, dvoje u Ramali i Al-Birehu, četvoro u Hebronu, dvoje u Nablusu, dvoje u Jerihonu i Jordanskoj dolini i jedno dete u Kalkilji.

Poginulo devet američkih državljana

Najmanje devet američkih državljana poginulo je tokom sukoba Hamasa i Izraela, rekao je portparol Nacionalnog saveta bezbednosti. 

Netanijahu: Odgovor Izraela promeniće Bliski istok

Odgovor Izraela na napad naoružanih Palestinaca iz Pojasa Gaze promeniće Bliski istok, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u razgovoru sa gradonačelnicima gradova na jugu Izraela .

Sukob na granici Izraela i Libana, ima poginulih, helikopteri izvode udare

Izraelski vojnici ubili su više naoružanih osoba koje su ušle na teritoriju Izraela iz Libana, saopštila je izraelska vojska.

- Vojnici nastavljaju pretragu, helikopteri trenutno izvode udare - navodi izraelska vojska

Čuje se pucnjava na izraelskoj granici kod grada Ad Dahira na jugozapadu Libana

UEFA otkazala sve mečeve u Izraelu! 

Evropska fudblaska unija (UEFA) odložila je sve fudbalske utakmice zbgo rata u Izraelu. Seniorska selekcija neće igrati protiv Švajcarske 12. oktobra, kao ni tim do 21 godine sa Estonijom istog dana, kao ni 17. oktobra protiv Nemačke. Reprezentacija do 17 godina takođe neće nastupiti na kvalifikacionom turniru zajedn osa Belgijom, Velsom i Gibraltarom.

Više o tome pročitajte OVDE.

Uzbuna na aerodromu u Hamburgu

Na aerodromu u Hamburgu trenutno nema ni poletanja ni sletanja zbog pretnje napadom koja je upućena iranskom avionu, objavio JE nemački magazin "Fokus".

Više o tome pročitajte OVDE.

Izraelski predsednik posetio ranjene, poslao poruku Hamasu

Predsednik Izraela Isak Hercog posetio je danas povređene u napadima Hamasa, smeštene u bolnici Soroka u Beršibi i poručio toj palestinskoj militantnoj grupi da "niko ne može" da pobedi Izraelce koji su pokazali "veliko srce, osećaj zadatka, jedinstva i zajedništva".

Više o tome pročitajte OVDE.

Izrael na korak od formiranja ratne vlade

Predstavnici stranke Likud izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i lideri izraelske opozicije sastali su se danas da razmotre mogućnosti za formiranje ratne vlade, zbog eskalacije sukoba sa palestinskim Hamasom.

Više o tome pročitajte OVDE.

Najgore tek predstoji

Dragoslav Rašeta iz organizacije "Novi treći put" ocenio je danas da u ratu Izraela i Hamasa najgore tek predstoji.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sirene za vazdušnu opasnost i u centralnom Izraelu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u centralnim gradovima Izraela Holon i Rišon Lezion, južno od Tel Aviva. Sirene su se oglasile i na severu Izraela, blizu granice sa Libanom.

Naređeno isključenje vode za Pojas Gaze

Izraelske vlasti naredile su isključenje vode za Pojas Gaze, navode izraelski mediji

Hezbolah zapretio Americi: Ako se umešate, postajete legitimna meta

Hezbolah je zapretio napadom na američke pozicije na Bliskom istoku ukoliko ta zemlja direktno interveniše u sukobu između Izraela i Hamasa.

- Palestina nije Ukrajina. Ako SAD direktno intervenišu, sve američke pozicije u regionu postaće legitimne mete koalicije otpora i suočiće se sa napadima. I od tog dana više neće biti crvenih linija - saopštio je Hezbolah.

Počeli razgovori sa Hamasom o oslobađanju zarobljenih žena i dece

Počeli su pregovori sa Hamasom o oslobađanju zarobljenih žena i dece u zamenu za svih 36 palestinskih žena koje su u izraelskim zatvorima

Spaljena izraelska zastava u Sidneju

Stotine ljudi u ponedeljak su marširale od skupštine grada do Sidnejske opere u znak solidarnosti s Palestincima nakon što je izraelska vlada službeno objavila rat protiv Hamasa kao odgovor na njegov iznenadni napad. Skup u Sidneju, koji je organizovala jedna palestinska organizacija, zahteva od Australije da prekine veze s Izraelom, prenose mediji. 

Više o tome pročitajte OVDE

Kapiten Hapoela se priključio vojsci Izraela!

Kapiten Hapoel Hadere Menaše Zalka pridružio se rezervnoj jedinici vojske Izraela i priključio se borbama protiv Hamasa. Ratom zahvaćena zemlja regrutovala je veliki broj civila, a kao dobrovoljac se javio upravo pomenuti fudbaler, inače, dorom iz Etiopije.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Ranjen je u glavu, mnogo je iskrvario"

Unuk Dušana Mihaleka, dugogodišnjeg urednika muzičkog programa radija Novi Sad i poznatog srpskog turističkog vodiča po Svetoj zemlji, nestao je u blizini granice sa Gazom.

Nakon što je objavio da je njegov unuk Mor nestao na granici sa Gazom, Dušan Mihalek se oglasio na Fejsbuku odgovarajući prijateljima da li se zna nešto nestalom mladiću. Kako je napisao, poslednja informacija je da je bio ranjen u glavu i da je mnogo iskrvario. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Hamas objavio snimak kako je prodro u južni Izrael

Hamas je objavio nove snimke kako njegovi pripadnici uništavaju izraelski sistem osmatranja na granici sa Pojasom Gaze kako bi ušli u južni deo Izraela.

Hamas primenio taktiku koju je Islamska država usavršila u Siriji

Borci Hamasa primenili su ratnu taktiku malih autonomnih grupa, koju je usavršila Islamska država u Siriji, sa istovremenim masovnim naletima dronova-samoubica, ispaljivanjem raketa, napadima na garnizone i skladišta, rekao je ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov. 

Nemačka suspendovala pomoć Palestini

Nemačka je privremeno suspendovala pomoć Palestini, saopštilo je nemačko ministarstvo razvoja. Kako se dodaje, Nemačka je opredelila 125 miliona evra pomoći Palestini za ovu i sledeću godinu. 

Holandija nema planove za evakuaciju svojih građana iz Izraela

Holandska vlada nema planove za evakuaciju svojih građana iz Izraela, izbor da odu ili ostanu je na samim građanima, saopštile su holandske vlasti.

Kako je obrazloženo, aerodrom "Ben Gurion" je otvoren i građani bi trebalo da kontaktiraju avio-prevoznike ili turističke agente kako bi napustili Izrael ukoliko to žele. 

Crna Gora: Nema povređenih crnogorskih državljana u Izraelu

Nema crnogorskih državljana među stradalima i povređenima u Izraelu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslovaCrne Gore. Kako su kazali, do jutros se javilo 50 naših državljana, od čega je 37, za sada, izrazilo želju da se vrati u Crnu Goru.

- Krizni tim Ministarstva prati situaciju i u stalnoj je komunikaciji sa Konzulatom u Tel Avivu na čelu sa počasnim konzulom Nimrodom Rinotom i Ambasadom Srbije u Izraelu, shodno bilateralnom sporazumu o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularnih zaštite i usluga u trećim zemljama - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su istakli da kako bi u uslovima narušene bezbednosti u Izraelu, uspešno realizovali evakuaciju crnogorskih državljana, važno je da im što pre dostave precizne lične podatke i mesto gde se nalaze. 

Zelenski uporedio Hamas sa Rusijom: Isto zlo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski povukao je danas paralelu između ruskog napada na njegovu zemlju i upada militantne grupe Hamas u Izrael, rekavši da samo "pravila (i) međunarodno pravo" mogu da obezbede mir širom sveta.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izraelske zastave spaljene u Sidneju

Paljenje izraelskih zastava u operi u Sidneju – ovako se Palestinci mole za mir dok Izraelce kolju u njihovim kućama.

Hamas: Izraelci tokom granatiranja ubili zarobljenike

Hamas tvrdi da su četiri izraelska zarobljenika ubijena u izraelskim vazdušnim napadima u nedelju, preneo je Rojters. 

Vanredni sastanak šefova diplomatija EU sutra u Briselu
Brnabić: Sutra još jedan redovan let Er Srbije iz Tel Aviva za Beograd

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da još jedan redovan let srpskog avio-prevoznika "Er Srbija" kreće iz Tel Aviva za Beograd sutra oko 19 časova.

Rekla je da je "Er Srbija" jedna od retkih kompanija koja leti iz Tel Aviva i da naš avio-prevoznik ima sve bezbedonosne kontrole i mehanizme. 

Žestok sukob Izraelaca i Palestinaca na ulicama Njujorka

Zbog sukoba koji je tokom proteklog vikedna eskalirao na Bliskom istoku, pristalice Izraela i Palestinaca održale su u nedelju odvojene skupove u nekoliko američkih gradova. 

Udari rakete u blizini aerodroma
"Ekstremno smo zabrinuti zbog situacije u Izraelu"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva "izuzetno zabrinuta" zbog situacije u Izraelu. On je dodao da tamošnji događaji predstavljaju "veliku opasnost" za širi region i da bi situacija lako mogla da eskalira. 

U toku je veliki raketni napad na Izrael, zavijaju sirene za vazdušnu opasnost

Izraelske hitne službe saopštile su da je krenuo "ogroman raketni baraž" u centralnom Izraelu.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se oko podneva u Jerusalimu i Tel Avivu. Prema nezvaničnim informacijama, najmanje tri eksplozije čule su se u Jerusalimu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Hamas više neće kontrolisati Pojas Gaze, u toku su snažni vazdušni udari

Izrael je započao "potpunu opsadu" Pojasa Gaze nakon napada bez presedana koje je izvela palestinska ekstremistička organizacija Hamas. NBC njuz prenosi da je to danas saopštio izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Nakon nezapamćenog napada Hamasa na Izrael u kojem su ubijene stotine civila izraelske vlasti na čelu s premijerom Benjaminom Netanijahuom najavile su veliku osvetničku operaciju usmerenu na Gazu. Nakon te operacije, poručio je Netanijahu, Hamas više neće kontrolisati Pojas Gaze.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da izvode brojne vazdušne napade na veliki broj lokacija Hamasa širom Pojasa Gaze, javlja "Tajms of Izrael".

Više o tome pročitajte OVDE.

Naređena potpuna opsada Pojasa Gaze

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da je naredio "potpunu opsadu Pojasa Gaze".

- Nema struje, hrane, gasa, sve je zatvoreno. Borimo se protiv ljudskih životinja i tako se i ponašamo - rekao je Galant posle sastanka sa Južnom komandom izraelske vojske.

Neprijateljski avion primećen je u području oko Pojasa Gaze, objavila je izraelska vojska
Izrael je mobilisao 300.000 rezervista u proteklih 48 sati od početka sukoba sa Hamasom
Mađarska je evakuisala još 110 ljudi iz Izraela

Mađarska je evakuisala još 110 ljudi iz Izraela, pa je ukupan broj evakuisanih 325, među kojima i 46 dece, saopštio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. On je naveo da je među 325 evakuisanih i 15 stranih državljana, među kojima su Izraelci, Šveđani, Austrijanci, Nemci, Britanci i Portugalci.

Palestina, Izrael, Hamas
Palestina, Izrael, Hamas / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Balkans

Uočen palestinski dron

Letelica uočena u blizini Pojasa Gaze je palestinski dron, zbog kog je u pripravnost stavljena PVO kod Gvarama, saopštila je izraelska vojska i dodala da gađa ciljeve Hamasa u blizini Pojasa Gaze, unutar Izraela.

Sirene za opasnost

Sirene za opasnost oglasile su se u centralnom i južnom Izraelu, uključujući i područje Jerusalima

Austrija obustavlja pomoć Palestincima

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg saopštio je danas da ta zemlja privremeno obustavlja slanje pomoći Palestincima, u ukupnom iznosu od oko 19 miliona evra, zbog napada Hamasa na Izrael. 

Pretnje lideru Hamasa

- Jahja Sinvar je komandant kampanje i on je mrtav čovek - rekao je portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari.

Sinvar je lider Hamasa u Pojasu Gaze i jedan od ključnih ljudi tog pokreta. Hagari je dodao da su "vojno i političko vođstvo Hamasa, kao i sva njihova imovina, legitimni ciljevi i osuđeni su na propast".

Azijski avioprevoznici otkazuju letove za Izrael 
Posetioci festivala bili su primorani da se kriju u šipražju kako bi izbegli militante Hamasa
Teroristi Hamasa gađaju mlade Izraelce
U toku je pucnjava?

I pored navoda portparola vojske da se trenutno ne vode borbe, Kanal 12 izveštava da je u toku pucnjava između Hamasa i izraelskih snaga na jugu Izraela. Sirene se oglašavaju širom Jerusalima, Tel Aviva i drugih oblasti Izraela, navodi Gardijan.

Potresna priča o ubijenoj izraelskoj porodici

I dok u Izraelu nastavljaju krvavi sukobi, na videlo izlaze razmere strahovitog krvoprolića koje su pripadnici Hamasa izvršili. Ima jezivih scena otmice dece, mladih i staraca koje su Palestinci odveli u Gazu, pretpostavlja se da je u njihovim rukama oko 200 civila.

Više o tome pročitajte OVDE

Dramatične fotografije noćnog napada
Treći avion "Er Srbije" sleteo u Tel Aviv

Još jedan avion "Er Srbije" sa srpskim državljanina iz Tel Aviva sleteo je upravo na beogradski aerodrom.

Više o tome pročitajte OVDE.

Novi jezivi snimci sa muzičkog festivala u Izraelu gde je Hamas izvršio masakr u kojem je ubijeno više od 260 ljudi

Posetioci festivala koji su preživeli brutalan napad morali su da leže u žbunju satima i čekaju spasioci koji će iz izvući iz horora.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vidi kako su prestravljeni posetioci festivala u Izraelu morali da se sakriju u žbunju kako bi izbegli lavinu metaka koje su ispalili Hamas militanti. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Završene borbe u izraelskim gradovima

Izraelska vojska saopštila je da su završene borbe u izraelskim gradovima i da je ispaljeno više od 4.400 raketa iz Pojasa Gaze.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izrael poručuje: Cena koji će Pojas Gaze da plati biće vrlo teška

- Cena koju će Pojas Gaze da plati biće vrlo teška i promeniće stvarnost za generacije - rekao je ministar odbrane Joav Galant u gradu Ofakimu, koji je pretrpeo gubitke i u kom su uzeti taoci.

Izraelski vojni portparol potpukovnik Jonatan Konrikus saopštio je da je zemlja pozvala oko 100.000 rezervista.

- Naš je posao da obezbedimo da na kraju ovog rata Hamas više neće imati nikakvih vojnih sposobnosti kojima bi pretio izraelskim civilima, a uz to takođe moramo biti sigurni da Hamas neće upravljati Pojasom Gaze - rekao je.

Više od 120.000 Palestinaca raseljeno unutar pojasa Gaze

Više od 123.000 ljudi raseljeno je u pojasu Gaze od izbijanja sukoba između palestinskih terorista i Izraela, saopštile su Ujedinjene nacije. 

Bombardovana Gaza

Vizuelni prikaz džamije koja je bila na meti izraelskog vazdušnog napada u izbegličkom kampu Šati u Gazi danas rano ujutro.

Pripadnici Hamasa ušli su u kibuc Sad na jugu Izraela, gde se vode borbe
"Ovo je naš 11. septembar"

U poslednjih nekoliko sati, dva visoka pripadnika izraelske vojske uporedila su subotnje napade iz Gaze s napadima na SAD 11. septembra 2002. godine.

"Ne ostavljamo Srbe na cedilu"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je "Er Srbija" gotovo jedina aviokompanija koja leti za Izrael i dodala da je time država pokazala da svoje građane ne ostavlja na cedilu. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Izraelska vojska otkrila koliko je njenih poginulo  

Izraelska vojska saopštila je jutros da je pogodila više od 500 ciljeva u udarima protekle noći u Gazi i da nastavlja da neutrališe palestinske teroriste koji ulaze u Izrael preko porozne granice sa Pojasom Gaze, prenosi "Tajms of Izrael".

Više o tome pročitajte OVDE.

Edi Rama: Albanija stoji uz Izrael!

Albanski premijer Edi Rama poručio je da Albanija stoji uz Izrael, koja je od juče u ratu sa Hamasom.

- Naše misli i molitve su sa porodicama žrtava užasnog terorističkog napada i nevinih ljudi koje su teroristi uzeli za taoce - naveo je Rama na Fejsbuku.

Više o tome pročitajte OVDE.

Egipat upozorio Izrael na ono što će uslediti

Zvaničnik obaveštajne službe Egipta, zemlje koja je mnogo puta bila posrednik između Izraela i Hamasa, tvrdi da su egipatski obaveštajci više puta upozoravali Izraelce da se "sprema nešto veliko", ali da su ih kolege ignorisale.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izrael raketira Gazu

Izraelska vojska saopštila je jutros da je pogodila više od 500 ciljeva u udarima protekle noći u Gazi i da nastavlja da neutrališe palestinske teroriste koji ulaze u Izrael preko porozne granice sa Pojasom Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelske odbrambene snage (IDF) navele su da su ukupno 73 izraelska vojnika ubijena od subote, kada je Hamas pokrenuo masovni napad na Izrael izvodeći raketne napade i kopnene upade na jug Izraela, navodi Tajms of Izrael precizirajući da je 16 vojnika ubijeno u nedelju.

IDF navodi da je protekle noći pogođeno više od 500 meta, uključujući osam komandnih centara Hamasa i palestinskog ogranka Islamskog džihada, nekoliko zgrada u kojima je Hamasova imovina, jednu džamiju sa imovinom te palestinske militantne organizacije, kao i tri tunela na području Beit Hanuna u severnoj Gazi. Portparol IDF-a demantovao je tvrdnje da vojsci nedostaje oprema.

Ubijen trener Hapoela

Jedan od trenera u omladinskom pogonu Hapoela iz Tel Aviva, Alon Šamli, ubijen je u Egiptu.

Prazne ulice u Tel Avivu
Ministarstvo zdravlja Izraela: Poginulo više od 700 ljudi, povređeno više od 2.380

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je jutros da je u napadima palestinske militantne grupe Hamas koji su počeli u subotu ujutro, prema poslednjim podacima, poginulo više od 700 Izraelaca.

Kako se navodi, 2.382 osobe ranjene u napadima su u bolnicama, od kojih su 22 u kritičnom stanju, a 345 je teško povređeno, prenosi Tajms of Izrael.

Na muzičkom festivalu u Izraelu nestao unuk Dušana Mihaleka

Unuk Dušana Mihaleka, dugogodišnjeg urednika muzičkog programa Radija Novi Sad, a danas najpoznatijeg srpskog turističkog vodiča po Svetoj zemlji, nestao je u blizini granice sa Gazom. Veruje se da su ga oteli pripadnici Hamasa na muzičkom festivalu u subotu.

Više o tome pročitajte OVDE

Poznata srpska odbojkašica se javila iz Izraela

Nekadašnja odbojkaška reprezentativka Srbije Marta Drpa (34), igračica Makabija iz Haife, oglasila se na društvenim mrežama dok u Izraelu traje rat! Bivša odbojkašica Crvene zvezde, Železničara iz Lajkovca i subotičkog Spartaka, kao i povremena reprezentativka Srbije, postala je veoma važnu poruku porodici, prijateljima, ljubiteljima odbojke i svima koji se brinu za situaciju u Izraelu nakon što su jedinice Hamasa započele rat na teritoriji te zemlje.

Više o tome pročitajte OVDE.

Protest Palestinaca u Njujorku, Izraelci odgovorili 

Na Tajms skveru u Njujorku izbili su protest i kontraprotest koje su morali da smiruju policajci. Nakon što su se okupile propalestinske grupe - samo dan nakon što je teroristička organizacija Hamas napala Izrael, ubivši na stotine civila, na ulice su izapšli i Jevreji i oni koji podržavaju Izrael, javlja "Daily Mail".

Više o tome pročitajte OVDE.

U toku su žestoke borbe na jugu Izraela

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je da se borbe sa palestinskim snagama trenutno vode u šest gradova na granici Pojasa Gaze, navodeći da su borbe u toku u Beri, Kfar Azi, Nirimi i Alumimu. 

Hagari je na brifingu za novinare rekao da se tokom protekle noći "oko 70 terorista infiltriralo  u Beri, ali da je većina njih je ubijena u borbi sa izraelskim snagama, dok se preostali i dalje kriju u kućama u tom kibucu", prenosi "Tajms of Izrael".

Više o tome pročitajte OVDE.

Iranci saopštili da nisu umešani u napad Hamasa na Izrael

Iran "nije umešan" u napad koji su izveli militanti Hamasa u južnom Izraelu, saopštila je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama. 

- Odlučno i nepokolebljivo podržavamao Palestinu, međutim, nismo uključeni u odgovor Palestine, budući da ga isključivo sama preduzima - navodi se u jučerašnjem saopštenju iranske misije pri UN, preneo je Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Mohamed Deif naredio napad Hamasa na Izrael

Glas koji se čuje na snimku, koji je objavljen nekoliko sati nakon napada na Izrael, pripada navodno Mohamedu Deifu, komandantu vojnog krila palestinske militantne grupe Hamas i idejnom tvorcu upada. Tokom masovnog napada nastradalo je najmanje 700 ljudi u Izraelu, a više od 2.000 ih je povređeno.

Napad je podigao višedecenijsku kampanju Hamasa protiv jevrejske države na brutalan i nepredvidiv nivo. Dok je poruka emitovana, stotine Hamasovih boraca probijale su graničnu ogradu između Pojasa Gaze i izraelske teritorije, šireći se po južnom Izraelu pod okriljem hiljada raketa.

Više o tome pročitajte OVDE.

Jezive scene u Izraelu - odsecanje glava i prstiju!

Jeziva scena zabeležena je nakon sukoba izraelskih snaga i pripadnika Hamasa na jugu Izraela!

Na uznemirujućim fotografijama vide se tela dvojica obezglavljenih vojnika pored kojih stoje militanti. Na telima vojnika se vide rane pa se pretpostavlja da im je glava odsečena nakon smrti. Jednom su čak odsečeni i prsti.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izraelci izlaze na ulice da podrže svoje vojnike

Na fejsbuk stranici "Srbi u Izraelu" objavljen je snimak kako građani Izraela sačekuju svoje vojnike koji idu u rat protiv Hamasa i obasipaju ih cvećem, ali im isto tako daju namirnice, vodu i hranu kako bi to imali tokom borbi za koje niko ne zna kada će se završiti.

Situacija u zemlji je veoma kritična, a Hamas je uspeo da se infiltrira u mnoge delove južnog Izraela. Ovaj palestinski pokret je takođe lansirao više od 5.000 raketa na Izrael, što je dovelo do velikog broja žrtava. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Borbe u Sderotu i granatiranje Aškelona: Poslato upozorenje civilima da se zaključaju i ne izlaze!

U Sderotu i drugim naseljima blizu granice sa Gazom oglasile su se sinoć sirene za vazdušnu opasnost, a postoje sumnje na infiltraciju terorista u taj grad, preneo je "Tajms of Izrael".

Palestinska militantna grupa Hamas tvrdi da je gađala međunarodni aerodrom "Ben Gurion" kod Tel Aviva. Hamas navodi da je ispalio 100 raketa i na grad Aškelon, a kako prenosi "Tajms of Izrael", sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom centralnog dela Izraela. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Održana hitna sednica SB UN

U Njujorku je održan sastanak Saveta bezbednosti UN iza zatvorenih vrata posvećen situaciji u Izraelu, a SAD su pre početka zasedanja zahtevale od svih 15 članica da osude "gnusne terorističke napade koje je počinio Hamas".

Više o tome pročitajte OVDE.

Izbili sukobi na ulicama Jerusalima!

Veliki sukob između izraelskih snaga bezbednosti i Palestinaca izbio je sinoć kod izbegličkog kampa Kalandija u Jerusalimu. Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se kako pripadnici oružanih snaga u pratnji oklopnih vozila ulaze u istočni deo grada dok sve vreme odjekuju rafali.

Na snimcima se takođe vide da su ulice u plamenu dok se od gustog dima ne vidi jasno šta se dešava. Кamp Кalandija je inače palestinski izbeglički kamp koji je 1949. osnovao Crveni krst na zemljištu iznajmljenom od Jordana.

Više o tome pročitajte OVDE.

Avion "Er Srbije" sleteo u Beograd!

Avion "Er Srbije" iz Tel Aviva sleteo je noćas u 01.33 časa u Beograd, objavljeno je na sajtu aerodroma "Nikola Tesla". Avion na letu JU 9071 krenuo je 40 minuta posle ponoći iz Tel Aviva. "Er Srbija" je u nedelju saopštila da će, u saradnji sa Vladom Srbije, obaviti let iz Tel Aviva.

Više o tome pročitajte OVDE.

Srpski državljani uspešno evakuisani sa aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu

Avion "Er Srbije" poleteo je u nedelju kasno uveče iz Tel Aviva za Beograd, pokazuju podaci sa sajta "Flajtradar", specijalizovanog za praćenje letova širom sveta. Prema podacima objavljenim na sajtu beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", najavljeno je da će avion iz Tel Aviva sleteti u 01.25 časova.

Više o tome pročitajte OVDE.

Snažni raketni napad Hamasa na Tel Aviv

Glasne eksplozije čule su se kasno večeras u predgrađu Tel Aviva, javili su novinari koji su se sinoć nalazili na terenu. Hamas tvrdi da je gađao međunarodni aerodrom Ben Gurion, izraelsko međunarodno čvorište, koji se nalazi nedaleko od Tel Aviva.

Više o tome pročitajte OVDE.