light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NEDELJU DANA KRVAVE BORBE IZRAELA I HAMASA: Iz Gaze ispaljeno 3.100 raketa, težak zadatak za "gvozdenu kupolu" (FOTO/VIDEO)

16.05.2021. 07:00
Piše:
Srbija Danas
Izrael
Izrael / Izvor: Profimedia

Izraelski avioni nastavili su da izvode vazdušne udare na palestinski pojas Gaze

Oružani sukob u pojasu Gaze ušao je u sedmi dan, a broj mrtvih i ranjenih raste i nema naznaka da će situacija početi da se smiruje.

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo izvršilo je u ranim jutarnjim časovima raketne udare na veći broj zgrada i na vitalne saobraćajnice u Pojasu Gaze. Broj žrtava sukoba svakog dana raste ali i pritisak međunarodne zajednice da se oni okončaju.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Sve je počelo tokom obeležavanja Ramazanskog posta i molitva koje su muslimanski vernici obavljali kod džamije Al-Aksa. Tada su bili napadnuti od strane desničarskih jevrejskih grupa, a potom se umešala i izraelska policija u ceo konflikt, koji je ishodovao stotinama ranjenih i uhapšenih Palestinaca. Bilo je povređenih i na izraelskoj strani.

"ZAVRNULA MI JE RUKU i izbacila me iz parka!" POLICAJKA KINJILA AUTISTIČNU ženu i to zbog odeće! (Video)

"ZAVRNULA MI JE RUKU i izbacila me iz parka!" POLICAJKA KINJILA AUTISTIČNU ženu i to zbog odeće! (Video)

ODMAZDA U CIK ZORE: Izraelsko vazduhoplovstvo sravnilo sa zemljom vitalne saobraćajnice, pogođena kuća lidera Hamasa u Gazi

ODMAZDA U CIK ZORE: Izraelsko vazduhoplovstvo sravnilo sa zemljom vitalne saobraćajnice, pogođena kuća lidera Hamasa u Gazi

CRNI BILANS SUKOBA NA BLISKOM ISTOKU: U poslednjem izraelskom napadu poginulo 10 Palestinaca, uglavnom DECE (FOTO/VIDEO)

CRNI BILANS SUKOBA NA BLISKOM ISTOKU: U poslednjem izraelskom napadu poginulo 10 Palestinaca, uglavnom DECE (FOTO/VIDEO)

Jedan od glavnih okidača za sukob bio je pokušaj nasilnog izbacivanja palestinskih porodica iz istočne jerusalimske četvrti Šeik Džarah, gde vlasti Izraela nastoje da nasele Jevreje, prema zakonu o povratku jevrejske imovine onima koji su tamo živeli pre rata 1948. godine.

23:25
Najpre sirene, a zatim rakete

U Biršebi se oglašavaju sirene za raketni napad.

Dve rakete presretnute su iznad grada. PVO sistem "gvozdena kupola" i ove večeri pred opasnim zadatkom.

Nema izveštaja o žrtvama ili materijalnoj šteti.

Hamas je potvrdio da je odgovoran za najnoviji udar.

23:05
Iz Gaze ispaljeno 3.100 projektila

Iz Pojasa Gaze Hamas je ispalio oko 3.100 projektila od 10. maja ka Izraelu, a 1.210 je oboreno, saopštilo je danas ministarstvo odbrane Izraela.

- Hamas i islamski džihad su ispalili 3.100 raketa iz Gaze u prethodnih sedam dana. To je najveće raketiranje sa kojim se Izrael susreo u istoriji - navodi se u saopštenju koje je preneo TAS S.

Ministarstvo odbrane Izraela je dodalo da se 450 projektila srušilo u Gazi, a da je 1.210 projektila presreo protivvazdušni odbrambeni sistem "Gvozdena kupola".

22:00
U nesreći u sinagogi povređeno 167 ljudi

Izraelska služba spašavanja Magen David Adom saopštila je da je u nesreći poginuo dečak od 12 godina, a da je druga žrtva muškarac od 40 godina. U rušenju tribina povređeno je 167 osoba. Pat je u teškom stanju, a 10 je zadobilo teže povrede.

21:57
Ponovo se oglasile sirene za uzbunu

U gradovima duž granice sa pojasom Gaze ponovo su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

21:48
Skoro 200 poginulih u Gazi

Prema medicinskim izvorima iz Gaze u izraelskim napadima poginulo je 197 osoba, uključujuću 58 maloletnika.  Zahvaljujući inicijativi egipatskog predsednika El Sisija iz gaze je u egipatske bolnice su u tri konvoja prebačena 263 ranjenika.

Više medicinskih timova iz Egipta (preko Crvenog polumeseca) je prešlou gazu da pomogne transportu ranjenika.

21:44
Ministar odbrane Izraela: Hamas će banrotirati!

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc izjavio je tokom posete diviziji raspoređenoj uz pojas Gaze da će akcije IDF dovesti do "bankrota" Hamasa, kao i da će njegovu (hamasovu) podzemnu doktrinu borbe progutati zemlja.

On je oficirma rekao da ostanu na oprezu i da će se borbe nastaviti i dalje.

Hamas
Hamas / Izvor: Profimedia

21:32
Više od 20.000 interno raseljenih u Gazi u potrazi za skloništem

NVO Giša (Gisha) koja se bavi ljudskim pravima saopštila je da je više od 22.000 stanovnika Gaze u potrazi za skloništem potražilo zaštitu među zidovama UNRWA škola. Ono što zabrinjava je da je svega 1 odsto populacije vakcinisan, a bolnice su i pre početa sukoba bile pretrpane kovid pacijentima.

21:23
SAD: Spremni smo

Na sednici Saveta bezbednosti Amerika je stavila do znanja Izraelu, Palestincima i ostalim zainteresovanim stranama da su spremne da ponude podršku "ako suprotstavljene strane žele prekid vatre", kako bi se zaustavilo i okončalo nasilje u Gazi.

- SAD su radile neumorno da okončaju konflikt putem diplomatskih kanala, zato što verujemo da Izraelci i Palestinci podjednako imaju prava na bezbednost - rekla je ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild.

21:14
Izraelska policija ubila palestinskog vozača automobila

Izraelske bezbednosne snage ubile su palestinskog vozača koji se automobilom zaleteo u policijsku barikadu, povredivši tom prilikom šest pripadnika zakona, u osetljivom kvartu Jerusalima Šeik Džarah, saopštila je policija.

Šeik Džarah je deo istočnog Jerusalima koji je sada je u fokusu zbog sudskog slučaja nekoliko palestinskih porodica koje bi mogle da budu izbačene iz svojih domova, pošto izraelski naseljenici kažu da su njihovi.

21:04
Borel poziva na smirivanje situacije

EU je juče ponovila svoj poziv za momentalni prekid nasilja u Pojasu Gaze i najavila svoje aktivno učešće u diplomatskim naporima ako već mora

20:58
Jedan izraelski doktor je spasio život palestinskom dečaku u Jafi

Zahvaljujući brzoj reakciji majke i radu medicinskog osoblja, doktor kaže da je "gotovo sigurno" da će se Muhamed u potpunosti oporaviti od napada u Jafi, nakon plastične operacije i rehabilitacije.

Više o tome pročitajte OVDE.

20:47
Izraelska vojska saopštila da je iz Gaze ispaljeno 190 raketa za 12 sati

Od jutros od 7 časova pa do 19 časova (po loklanom vremenu) iz gaze je ispaljeno 190 raketa. Kako je IDF saopštio 20 je palo unutar pojasa Gaze, a desetine drugih su presretnute i oborene uz pomoć Gvozdene kupole.

20:42
Misteriozna eksplozija u Beršebi

Nisu se oglasile sirene kada je grad potresla misteriozna eksplozija. Nije poznato da li je hamasova raketa pala ili je nešto drugo u pitanju.

20:35
Povređeno 132, poginulo dvoje u nesreći u sinagogi

Prema poslednjim informacijama u nesreći u sinagogi u Givat Zevu poginule su dve osobe a 130 je povređeno. Lekari se bore za život pet osoba, dok je osam u tepkom ali stabilnom stanju.

20:24
General Hamasa bi mogao da bude naredna meta?

General izraelske vojske saopštio je da bi mete mogle da budu vođe Hamasa Mohamed Dief i Jahja Sinvar.

20:12
Svaka sedma raketa ispaljena iz Gaze pala na Palestince

Izraelska vojska saopštila je da je ispaljeno 2.968 rakera iz Gaze. Od tog broja 439 je palo na civile u Gazi izazvavši smrt bar 20 Palestinaca,

19:55
Izrael blizu postizanja cilja u ovoj fazi sukoba

Izvori iz bezbednosnih struktura izjavili su za izraelske medije da su blizu postizanja ciljeva u ovoj fazi sukoba sa Hamasom. Naredna noć i dan će biti kritični za razvoj događaja.

19:44
Nastavljeni sukobi između Palestinaca i policije u Ramali

U toku su sukobi Palestinaca i izraelskih snaga bezbednosti u selima Silvad severoistočno od Ramale i Budrus zašpadno od Ramale.

19:37
SAD: Spremni smo da pomognemo oko prekida vatre

SAD su danas na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN stavile do znanja Izraelu, Palestincima i ostalim zainteresovanim stranama da su spremne da ponude podršku "ako suprotstavljene strane žele prekid vatre", kako bi se zaustavilo i okončalo nasilje u Gazi.

19:26
Čak 70 odsto teritorije Izraela pod udarom raketa Hamasa

Domet raketa koje ispaljuje Hamas doseže do čak 70 odsto teritorije Izraela saopštiola je izraelska armija.

Hamas
Hamas / Izvor: Profimedia

19:18
Rusija u Savetu bezbednosti UN osudila upotrebu sile protiv civila u Izraelu i Palestini

Rusija odlučno osuđuje upotrebu sile protiv civila u Izraelu i Palestini i poziva na hitno održavanje sastanka "četvorke" međunarodnih posrednika (Ujedinjene nacije, Evropska unija, Rusija i Sjedinjene Američke Države) za rešavanje krize na Bliskom istoku, saopštio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

19:07
Izraelski ambasador pri UN: Hamas isplanirao ovaj sukob

Izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan rekao je danas Savetu bezbednosti UN da je najnoviju rundu nasilja "Hamas potpuno promislio da bi stekao političku moć".

Erdan je izjavio da se Hamas bori za vlast na Zapadnoj obali, gde su nedavno odloženi prvi parlamentarni izbori u poslednjih 15 godina, prenosi ''Tajms of Izrael''.

Prema njegovim rečima, Hamas je tražio drugi način da preuzme vlast, pa je doveo do eskalacije napetosti u Jerusalimu kao izgovor za pokretanje ovog rata.

Pojas Gaze
Pojas Gaze / Izvor: Profimedia

19:00
Više desetina povređenih u sinagogi na Zapadnoj obali

Najmanje 60 vernika povređeno je, neki od njih kritično, kada se večeras u prepunoj sinagogi u jevrejskom naselju na Zapadnoj obali srušio prostor za sedenje, saopštila je izraelska služba hitne pomoći Magen David Adom.

Više o tome pročitajte OVDE.

18:46
U organizaciji Jevrejske opštine Zemun u Beogradu održan skup podrške Izraela 
18:40
Pogledajte posledice bombardovanja Pojasa Gaze
18:34
Ranjena dvojica Palestinaca u predgrađu Jerusalima

U incidentu koji se dogodio iz za sada nepoznatih razloga grupa naoružanih Jevreja pucala je na Palestince ranivši dvojicu. Incident se dogodio u predgrađu Jeruslaima.

18:25
 Izraelska vojska: Civilne žrtve u napadu na tunele nisu bile namerne

Izraelska vojska saopštila je danas da je njen napad na sistem tunela militanata u Gazi izazvao urušavanje civilnih kuća, što je dovelo do "nenamernog" stradanja civilnih žrtava.

Pogođen je sistem tunela koji je koristila palestinska militantna grupa Hamas ispod puta u gradu Gaza, navodi se u saopštenju vojske koje je preneo Rojters.

- Podzemni vojni objekat se urušio usled čega se srušio i temelj civilnih kuća iznad njih, što je dovelo do neželjenih žrtava, navodi se.

Vojska je saopštila da "teži da izbegne civilne žrtve što je više moguće, ali da Hamas snosi odgovornost za namerno lociranje svoje vojne infrastrukture ispod civilnih kuća, izlažući na taj način civile opasnosti".

18:16
Izraelska vojska pogodila ministarstvo unutrašnjih polova Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su i pokazale snimak na kome se vidi uništenje zgrade u Gazi. Ta zgrada pripadala je Hamasu, odnono njihovom ministarstvu unutrapšnjih poslova.

IDF je sopštio i da je uništio podzemni raketni lanser koji je pripadao Islamskom džihadu i skladište municije i eksploziva Hamasa.

18:03
Netanijahu: Štab terorističke grupe nalazio se u zgradi u kojoj su bile kancelarije AP i Al Džazire

U visokoj zgradi u Gazi, koju je izraelska vojska raketirala i srušila u subotu, nalazio se obaveštajni štab palestinske "terorističke" grupe, a tu su bile i kancelarije američke novinske agencije AP, izjavio je danas premijer Izraela Benjanim Netanijahu.

17:49
Povređeni policajci u incidentu na kontrolnom punktu

U jerusalimskoj bolnici dopremljeno je sedam policajaca koji su povređeni u Šeik Jarahu kada se vozilo zaletelo i pokušalo da probije kontrolni punkt. Pretpostavlja se da su meta bili policajci.

17:42
Nova raketiranja iz Gaze

Salve raketa iz pojasa Gaze ispaljene su na gradove Aškelon i Ašod. Više je presretnuto dejstvom Gvozdene kupole. Nema još podataka ošteti i eventualnim žrtvama.

Hamas
Hamas / Izvor: Profimedia

17:36
Hamas pokušao da pogodi priobalnu gasnu bušotinu

U više navrata raketama i dronovima iz pojasa Gaze gađana je bušotina Tamar. Do sada izvorište nije pogođeno, a iz preventivnih razloga svo gorivo je ispražnjeno i postrojenje je prestalo sa radom. Izraelski lovci F-16 su više puta presreli dronove naoružane eksplozivom.

17:27
Sukobi u Ramali

U toku su sporadični sukobi izraelske vojske sa palestincima u gradu Ramala

17:15
Netanijahu: Operacija se nastavlja punom snagom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da se operacija nastavlja punom snagom i dodao da će biti potrebno vreme da Izrael postigne svoje ciljeve vojnom kampanjom.

Netanijahu je rekao da je u Gazi pogođeno preko 1.000 ciljeva, što je ozbiljno pogodilo Hamas, uključujući i njegovu podzemnu infrastrukturu, za koju kaže da je pretrpela ozbiljan, ada ne i konačan udarac, preneo je izraelski dnevnik "Tajms of Izrael".

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu / Izvor: Profimedia/ilustracija

17:00
Gutereš traži trenutni prekid vatre između Izraela i Hamasa

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je danas na sastanku Saveta bezbednosti hitno okončanje sukoba između Izraela i Palestinaca iz pojasa Gaze.

- Neprijateljstva s izraelske i palestinske strane moraju odmah prestati, UN sa svim stranama radi na postizanju trenutnog prekida vatre - rekao je Gutereš

Antonio Guteres
Antonio Guteres / Izvor: Profimedia

16:45
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se na daljinu kako bi razgovarao o izraelsko-palestinskoj krizi.Na sastanku će učestvovati predstavnici Palestinske i Izraela.

16:27
Najveća stopa raketnih napada na Izrael u sukobu sa Hamasom

Izrael se suočio sa najvećom stopom raketnih napada na svojoj teritoriji tokom najnovijeg sukoba sa palestinskom islamističkom grupom Hamas koja kontroliše Gazu, saopštila je izraelska vojska.

Od ponedeljka, naoružane grupe u Gazi ispalile su oko 3.000 raketa prema Izraelu, nadmašujući tempo tokom eskalacije nasilja 2019. i tokom rata 2006. sa libanskim Hezbolahom, rekao je general-major Ori Gordin, preneo je izraelski dnevnik "Tajms of Izrael".

16:13
Izraelska vojka tvrdi da je uništila skladište oružja u Gazi

Izraelska vojska objavila je snimak na kom se, kako tvrde, vidi kako su uništili skladište oružja u domu zapovednika Hamasa.

15:56
Hezbolah ne želi da se uključuje u sukob

Hezbolah ne želi da se uključuje u sukobe na Gazi, kazao je izvor za Tajms of Israel.

- Nemamo nikakav interes u tome - kazali su.

Hezbolah
Hezbolah / Izvor: Profimedia

15:42
Hamas pogodio izraelsku bazu za prisluškivanje, bombe padaju na izraelske gradove, osveta za ubijenu decu

Brigade Iz ad-Din al-Kasam, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas, izjavile su, da su gađale izraelsku bazu za prisluškivanje u okviru unakrsnog međusobnog bombardiranja Izraela i palestinskih frakcija u pojasu Gaze.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izraelska vojska
Izraelska vojska / Izvor: Reuters

15:35
Netanijahu zahvalio i BiH na podršci, Džaferović ga demantovao

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu zahvalio je vladama niza država širom sveta na podršci koju su iskazale njegovoj zemlji u sukobu sa Hamasom, među kojima i Bosni i Hercegovini.

Međutim, član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je na tu objavu poručio da Bosna i Hercegovina ne podržava Izrael. 

Bosna i Hercegovina, EU
Bosna i Hercegovina, EU / Izvor: Profimedia

15:18
Turska se zalaže za formiranje međunarodnih snaga

Turska se zalaže za formiranje međunarodnih snaga za osiguranje zaštite palestinskih civila.

Više o tome pročitajte OVDE.

Turska vojska
Turska vojska / Izvor: Profimedia

14:42
Sastanak Islamskih nacija povodom izraelsko-palestinskih sukoba

Organizacija za islamsku saradnju (OIK) koju čini 57 država hitno se sastala danas zbog žestokog sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze.

izraelsko-palestinski sukobi
izraelsko-palestinski sukobi / Izvor: Reuters

Ministar inostranih poslova Rijad Malki iz Palestinske uprave, koja upravlja palestinski oblastima na okupiranoj Zapadnoj obali, na početku sastanka osudio je ono što je nazvao izraelskim "kukavičkim napadima", preneo je AP.

- Moramo da kažemo Alahu da ćemo se odupirati do zadnjeg dana - rekao je Malki i dodao da su Palestinci suočeni sa dugoročnom okupacijom, što je osnova problema.

13:42
Broj mrtvih na Gazi porastao na 181, među njima 52 dece

Prema najnovijim podacima, na području Gaze poginula je 181 osoba. Među žrtvama je 52 dece, a ranjeno je više od 1225 ljudi.

13:24
Egipat dan ranije otvorio granični prelaz sa Gazom

Egipat je danas otvorio granični prelaz sa Gazom, dan ranije nego što je planirano, kako bi omogućio prolaz studentima, ljudima kojima je potrebna medicinska pomoć i za druge humanitarne slučajeve, javlja Rojters.

Egipat
Egipat / Izvor: Reuters

Granični prelaz Rafa je bio zatvoren za praznik Ramazanskog bajrama i trebalo je da se ponovo otvori u ponedeljak.

13:02
Papa Franja poziva na prekid nasilja u Izraelu i Gazi

Papa Franja pozvao je danas na okončanje konflikta u Izraelu i Gazi, navodeći da je neprihvatljiva smrt tako velikog broja nedužnih ljudi proteklih dana, uključujući decu.

papa Franja
papa Franja / Izvor: Reuters

- Pozivam na mir, a na odgovorne apelujem da učine da oružje utihne i da krenu putem mira - rekao je papa u nedeljnom obraćanju vernicima okupljenim na trgu Svetog Petra u Rimu, preneo je Rojters.

- Mnogo nevinih ljudi je stradalo, među njima ima i dece. To je užasno, neprihvatljivo. Njihova smrt je znak da ljudi ne žele da grade budućnost već da je uništavaju... Pitam se kuda će odvesti mržnja i osveta? - rekao je papa.

12:56
Hamas nastavlja sa raketiranjem izraelskih gradova

Hamas je nastavio danas sa raketiranjem izraelskih gradova, na udaru su Sderot, Gavim, Nir Am, Ibim i Mefalsim.

Ogroman broj raketa ispaljen je prema izraelskim gradovima Aškelon i Ašdod. Dve rakete pale su u Netivot, jedna je eksplodirala ispred prodavnice.

Izveštaja o eventualnim nastradalim za sada nema.

12:47
Raste broj žrtava u Gazi

Najmanje 33 Palestinaca poginula su danas u izraelskim vazdušnim udarima na Gazu, gde su srušene tri zgrade, naveli su zdravstveni zvaničnici.

Najmanje 33 Palestinaca poginula
Najmanje 33 Palestinaca poginula / Izvor: Reuters

Među njima je 13 dece, naveli su zvaničnici, preneo je Rojters.

To je najteži pojedinačni napad otkako su pre nedelju dana počeli sukobi između Izraela i militantnog Hamasa, naveo je AP.

Više o tome možete pročitati OVDE.

12:24
Napad na vozača na Zapadnoj obali

Kako javlja Tajms of Izrael, jedan izraelski vozač napadnut je na Zapadnoj obali. Na vozača je pucao nepoznati napadač, ali ga nije pogodio. U toku je potraga.

12:20
Hitna konferencija EU

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održaće u utorak hitnu video konferenciju o eskalaciji sukoba Izraela i Palestinaca, najavio je danas šef diplomatije tog bloka zemalja Žosep Borel, preneo je Frans pres.

- U svetlu nastavka eskalacije izmedju Izraela i Palestine i nepodnošljivog broja civilnih žrtava pozivam na vanrednu video konferenciju ministara spoljnih poslova EU u utorak. Mi ćemo diskutovati kako EU može da doprinese na najbolji mogući način okončavanju trenutnog nasilja - objavio je Borel na Tviteru.

11:45
Sastanak izraelskog kabineta za bezbednost

Izraelski kabinet za bezbednost sastao se danas kako bi razgovarao o svojim sledećim koracima, dok jačaju međunarodni pozivi na prekid vatre sa Hamasom, piše BBC.

Kabinet za bezbednost može da donosi odluke o vojnoj akciji, a izraelski mediji sugerišu da pojedini članovi nameravaju da pozovu na brz prekid neprijateljstava.

Izraelska vojna artiljerijska jedinica ispaljuje granatu, što se vidi sa izraelske strane granice sa pojasom Gaze
Izraelska vojna artiljerijska jedinica ispaljuje granatu, što se vidi sa izraelske strane granice sa pojasom Gaze / Izvor: Reuters

Vojni zvaničnici upozorili su da bi nastavak nasilja mogao uvući Izrael u širi sukob, sa daljim žrtvama i povećati rizik od kopnene operacije.

Sukobi između Izraela i militantnog Hamasa počeli su pre nedelju dana.

11:30
Gaza: Najmanje 23 poginulo u izraelskim vazdušnim udarima

Najmanje 23 osobe poginule su danas u izraelskim vazdušnim udarima na Gazu gde su srušene tri zgrade, naveli su lekari.

Rat
Rat / Izvor: Reuters

To je najteži pojedinačni napad otkako su pre nedelju dana počeli sukobi između Izraela i militantnog Hamasa, prenosi AP.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je još 50 osoba ranjeno u današnjim napadima.

11:00
Beba izvučena živa iz ruševina, u napadu poginula skoro cela porodica

Radikalne palestinske grupe ispalile su 55 raketa ka Izraelu, dok su izraelske Odbrambene snage bacile najmanje 100 bombi na podzemne objekte i bunkere palestinskog Hamasa u centralnim i severnim delovima Pojasa Gaze, javila je izraelska državna radio-stanica "Kan", pozivajući se na portparola vojske.

Preživela beba
Preživela beba / Izvor: Foto: Youtube/PrintScreen/Middle East Eye

U intenzivnim izraelskim vazdušnim napadima na Gazu u subotu je ubijeno najmanje 10 osoba, među kojima i osam mladih rođaka koji su se okupili da proslave Bajram sa svojim majkama i uništili visoku kulu u kojoj je bio smešten Asošijejted pres, vodeća američka novinska agencija.

Supruga Mohameda Hadidija i pet sinova nalazili su se u kući kada je bombardovana, a samo je petomesečni Omar živ izvučen iz ruševina

Više o tome možete pročitati OVDE.

09:42
Za sedam dana sukoba poginulo 145 Palestinaca i 8 Izraelaca

U sedmodnevnim vazdušnim udarima izraelske avijacije na pojas Gaze poginulo je najmanje 145 Palestinaca, među njima 41 dete i 23 žene, a u raketnim napadima Hamasa na izraelske gradove život je izgubilo osam Izraelaca, među njima jedno 5-godišnje dete i jedan vojnik.

Za sedam dana sukoba poginulo 145 Palestinaca i 8 Izraelaca
Za sedam dana sukoba poginulo 145 Palestinaca i 8 Izraelaca / Izvor: Reuters

Hamas i druge ekstremističke frakcije ispalili su od ponedeljka oko 2.900 raketa na Izrael, ali više od polovine ispaljenih projektila ili je presretnuto i uništeno ili su promašili svoje ciljeve, navodi se u zvaničnim izveštajima iz izraelskih vojnih izvora, prenosi AP.

Izraelska ratna avijacija je izvela više stotina vazdušnih udara na siromašne, gusto naseljene teritorije na kojima živi oko dva miliona Palestinaca i tvrdi da je danas sravnjena sa zemljom kuća u pojasu Gaze u kojoj živi jedan visoko pozicionirani lidera Hamasa.

09:34
Gaza ostaje bez struje?

Očekuje se da će danas Pojas Gaze ostati bez goriva za proizvodnju električne energije u svojoj elektrani, saopštile su izraelske vlasti.

Protest u Palestini
Protest u Palestini / Izvor: Reuters

Nakon što su u ponedeljak izbile borbe, izraelska vojska zatvorila je granični prelaz Kerem Šalom kroz koji prolazi primarni naftovod prema Gazi, blokirajući protok goriva do Pojasa i smanjujući količinu električne energije u enklavi na između četiri i pet sati dnevno.

09:20
IDF kaže da je na Izrael ispaljeno preko 130 raketa

IDF javlja da je tokom noći na Izrael ispaljeno preko 130 raketa. Većinu ih je presrela Gvozdena kupola, izraelski zaštitni sistem.

Savet bezbednosti UN sastaje se danas kako bi dogovorili nove poteze u Gazi.

09:11
I Iran obećao pomoć Hamasu

Iran je obećao palestinskom militantnom pokretu Hamas podršku u borbi protiv Izraela u pojasu Gaze, prenose iranski državni mediji.

Spasilačka potraga za žrtvama na mestu izraelskih vazdušnih udara
Spasilačka potraga za žrtvama na mestu izraelskih vazdušnih udara / Izvor: Reuters

U telefonskom razgovoru u subotu s čelnikom Hamasa Ismailom Hanijehom general Esmail Ka'ani, zapovednik brigada al-Kuds Iranske revolucionarne garde, obećao je punu podršku Irana.

Hanijeh je zahvalio Iranu na podršci i poručio da borba protiv Izraela nije samo Hamasova, nego celog muslimanskog sveta, prenosi agencija dpa.

09:00
Kina obećala pomoć palestinskom narodu

Peking namerava da pruži podršku palestinskom narodu i pomogne da se reše nesuglasice sa Izraelom, rekao je šef diplomatije Kine Van Ji tokom telefonskog razgovora sa pakistanskim kolegom Šahom Mehmedom Kurešijem.

- Kina će nastaviti da pruža pravnu pomoć palestinskom narodi koji se bori da mu se vrate zakonska prava, pomoći će da da se reše postojeći problemi putem pravednog političkog dijaloga - rekao je Van Ji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Kine.

Spasilačka potraga za žrtvama na mestu izraelskih vazdušnih udara
Spasilačka potraga za žrtvama na mestu izraelskih vazdušnih udara / Izvor: Reuters

Prema njegovim rečima, Peking se uzda u savetodavnu ulogu SB UN i smatra da će koncept dve države za dva naroda pomoći da se reši sadašnji konflikt.

- Insistiramo da na toj osnovi Palestina i Izrael nastavili dijalog - zaključio je kineski ministar.

08:22
UN: Gutereš duboko uznemiren izraelskim bombardovanjem

Predstavnik UN izjavio je danas da je generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš "duboko uznemiren" zbog izraelskog bombradovanja i uništenja višespratnice u Gazi, u kojoj su bila dopisništva nekoliko međunarodnih medijskih kuća i privatni stanovi i da je zaprepašćen sve većim brojem žrtava među civilima.

Izrael bombardovao kancelarije "Associated Press-a" u Gazi
Izrael bombardovao kancelarije "Associated Press-a" u Gazi / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Hatem Moussa

- Generalni sekretar podseća sukobljene strane da svako neselektivno targetiranje civila i medijskih organizacija predstavlja kršenje međunarodnih propisa koje se mora izbeći po svaku cenu - izjavio je Stafan Dižarik predstavnik UN, prenosi AP.

08:11
SAD: Demonstracije protiv izraelskih vazdušnih udara na Gazu

Stotine ljudi zaustavile su u subotu saobraćaj na ulicama Los Anđelesa, protesujući protiv izraelskih vazdušnih udara na pojas Gaze.

Protesti u Los Anđelesu
Protesti u Los Anđelesu / Izvor: Profimedia

Krećući se od bloka federalnih institucija prema ambasadi Izraela, demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "slobodna Palestina" i uzvikivali su "živela intifada", prenosi AP.

08:02
Netanijahu: Nastavićemo da uzvraćamo silom

Sedmog dana izraelsko-palestinskog konflikta, premijer Izraela Benjamin Netanijahu zarekao se da će Izrael "nastaviti da uzvraća silom" na raketne napade Hamasa.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu / Izvor: Profimedia

U današnjim vazdušnim udarima izraelske ratne avijacije poginula su najmanje trojica Palestinaca, saopštili su zdravstveni zvaničnici, a esktremisti Hamasa nastavili su da raketiraju Tel Aviv i primorali građane da se povuku u skloništa, prenosi BBC.

Više o tome možete pročitati OVDE.

07:49
U poslednjem izraelskom napadu poginulo 10 Palestinaca

Broj poginulih u ovonedeljnim sukobima sa Izraelom porastao je na 145, od kojih je 41 žrtva maloletna, saopštilo je sinoć palestinsko Ministarstvo zdravlja.

U saopštenu se navodi da je više od 1.000 ljudi ranjeno, prenosi "Tajms of Izrael".

Više o tome možete pročitati OVDE.

07:29
Izrael bombardovao vitalne saobraćajnice u pojasu Gaze

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo izvršilo je u ranim jutarnjim časovima raketne udare na veći broj zgrada i na vitalne saobraćajnice u pojasu Gaze.

Na fotografijama koje su objavili žitelji i novinari u Gazi, vidi se da je nakon bombardovanja ostao krater koji je presekao jednu od glavnih saobraćajnica prema Šifi, najvećoj bolnici u pojasu Gaze, preneo je AP.

Više o tome možete pročitati OVDE.