clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Svet i dalje u šoku nakon ubistva Zaharčenka: Tenzije rastu, novi sukob NA POMOLU

31.08.2018. 21:00 22:48
Piše:
Srbija Danas/ Sputnjik
Aleksandar Zaharčenko
Aleksandar Zaharčenko / Izvor: Reuters

Velika tragedija

Lider Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo je u petak u eksploziji u restoranu u centru Donjecka. U eksploziji je teško ranjen ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev.

Vlasti DNR su ovo ubistvo označile kao teroristički čin, uz sumnju da je zločin izvršen po nalogu Službe za bezbednost Ukrajine, koja te optužbe negira. Osumnjičeni za ubistvo su uhapšeni, a u republici je uvedeno vanredno stanje. Provokacija na liniji razgraničenja u Donbasu za sada nema, ali su bezbednosne strukture u stanju povećane borbene gotovosti, saopšteno je iz administracije lidera DNR.

Na hitnoj sednici Narodnog saveta DNR za vršioca dužnosti lidera republike izabran je vicepremijer Dmitrij Trapeznikov. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telegramu saučešća povodom pogibije Zaharčenka naveo da je njegovo ubistvo podli čin, a da oni koji su izabrali put terorizma ne žele da tragaju za mirnim rešenjem sukoba u tom regionu. 

Izrazivši saučešće žiteljima Donbasa, Putin je poručio: "Rusija će uvek biti s vama".

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Reuters

Ubistvo Aleksandra Zaharčenka osudili su brojni ruski zvaničnici, među kojima su portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, predsednik Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov, poslanica Državne dume Rusije Natalija Poklonska i drugi. 

Pored osude ubistva, Moskva naglašava da je neophodno sačuvati Minski sporazum, koji utvrđuje uslove za rešavanje krize na jugo-istoku Ukrajine.

21:50 - Zaharčenko je mrtav, MIRNOG REŠENJA NEMA

Ubistvo Aleksandra Zaharčenka je, pokazaće meseci pred nama, važan i "krupan" događaj, posle kojeg više ništa neće biti isto. Najpre u Ukrajini, a zatim, lančanom reakcijom — i drugde.

Više o tome čitajte OVDE.

20:48 - Oglasio se Kijev povodom ubistva Zaharčenka

Šef Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Gricak negirao je da su ukrajinski diverzanti umešani u ubistvo lidera DNR Aleksandra Zaharčenka i izneo svoje verzije tog događaja.

Više o tome čitajte OVDE.

17:37 - Lavrov: Ubistvo Zaharčenka je podrivanje mirovnog sporazuma

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov / Izvor: Profimedia

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da je ubistvo lidera Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Zaharčenka provokacija, čiji je cilj podrivanje mirovnog sporazuma iz Minska i da zato nema uslova za održavanje sastanka u "Normandijskom formatu" o Ukrajini.

Više o tome čitajte OVDE.

16:55 - Vlasti DNR saopštile detalje o pogibiji Zaharčenka

- To je bila eksplozivna naprava bez omotača, čiji je osnovni princip - eksplozivni talas i vatra. Eksplozija se dogodila u trenutku kada je on ulazio u kafić. Prvo je ušao telohranitelj, koji je poginuo odmah. Drugi je u kafić ušao Aleksandar Vladimirovič, a zatim još jedan telohranitelj i ministar za prihode i poreze DNR Aleksandar Timofejev - rekao je Kazakov. 

Više o tome čitajte OVDE.

16:35 - Zaharčenkove ubice i dalje na teritoriji DNR

Diverzanti koji su umešani u ubistvo lidera samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka i dalje se nalaze na teritoriji DNR, rekao je novinarima portparol Ministarstva za državnu bezbednost DNR Mihail Popov.

- Diverzanti koji su učestvovali u ubistvu lidera DNR Aleksandra Zaharčenka nalaze se na našoj teritoriji, što zahteva povećanu budnost građana DNR, kako radi lične bezbednosti, tako i radi eventualne pomoći Operativnom štabu u pronalaženju zločinaca - rekao je Popov.

15:55 - Italija spremna da se uključi u istragu o ubistvu Zaharčenka

Ubistvo lidera DNR Aleksandra Zaharčenka izaziva žaljenje, Italija je spremna da se uključi u istragu o tom incidentu, ukoliko je Evropska unija bude pokrenula, izjavio je ambasador Italije u Rusiji Paskvale Teračano.

- Ono što se dogodilo u Donjecku izaziva žaljenje. Ukoliko EU bude donela odluku da povede istragu o tom incidentu, Italija će joj se, naravno, priključiti. Italija, međutim, predsedava OEBS-u, a moguće je da je OEBS organizacija koja će moći da učini više da bi pomogla da se utvrdi istina - rekao je ambasador. 

15:46 - Povređeni ministar DNR nije u životnoj opasnosti

- Ministar za prihode i poreze DNR Aleksandar Timofejev, koji je u petak teško povređen u eksploziji u restoranu u centru Donjecka, nije u životnoj opasnosti - rekao je u subotu savetnik lidera DNR Aleksandar Kazakov.

- Životi troje hospitalizovanih, među kojima je i Timofejev, nisu u opasnosti. Oni imaju mnoštvo rana od gelera i opekotine - rekao je on. 

15:00 - Na liniji fronta primećeni ukrajinski avioni i helikopteri

Ukrajinske vojne snage pokušale su da isprovociraju ustanike Donjecke Narodne Republike da otvore vatru, pokretanjem helikoptera duž kontakt-linije, izjavio je novinarima ministar odbrane DNR Vladimir Kononov, prenosi Donjecka novinska agencija.

- Prema informacijama koje imamo, ukrajinska strana juče je pokušala da letovima helikoptera i aviona duž kontakt-linije isprovocira naše oružane snage da naruše primirje - istakao je Kononov.

Opširnije pročitajte OVDE

12:20 - Ubice Zaharčenka bombu postavile ispod svetiljke u restoranu?!

Razbijena stakla, polomljena vrata, delovi drvenih dasaka - tako sada izgleda restoran "Separ" u centru Donjecka, u kojem je juče odjeknula snažna eksplozija.

U tom napadu ubijen je lider DNR Aleksandar Zaharčenko. Eksplozivna naprava bila je postavljena pored samog ulaza. Prema jednoj od verzija, bila je sakrivena ispod svetiljke.

Opširnije možete pratiti OVDE

Aleksandra Zaharčenko
Aleksandra Zaharčenko / Izvor: Reuters

11:20 - Sirija: Ubistvo Zaharčenka kukavički čin

- Sirija oštro osuđuje teroristički akt koji je doveo do pogibije lidera Donjecke Narodne Republike Aleksandra Zaharčenka. Ovo je očigledan pokušaj podrivanja mirnog političkog rešenja u regionu Donbasa i implementacije Minskih sporazuma - prenosi agencija izvor u Ministarstvu spoljnih poslova.

Sirijsko Ministarstvo je dodalo da je ubistvo Zaharčenka, koji je bio jedan od potpisnika sporazuma, „kukavički čin“ i „ugrožava bezbednost i stabilnost regiona“. 

Panorama Damaska, Sirija
Panorama Damaska, Sirija / Izvor: Profimedia

10:30 - Moskva: Pogibija Zaharčenka povećava stepen napetosti u Donbasu

Smrt lidera Donjecke Narodne Republike Aleksandra Zaharčenka ne doprinosi normalnoj realizaciji Minskih sporazuma, jer incident povećava stepen napetosti u regionu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Pogibija Zaharčenka nesumnjivo dovodi do povećanja napetosti u regionu što, naravno, samo po sebi ne doprinosi stvaranju uslova za barem obećavajući početak implementacije Minskih sporazuma -  rekao je Peskov novinarima.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov / Izvor: Profimedia

- Ovo je, svakako provokacija. Ostaje da se utvrdi ko stoji iza ove provokacije, ali to je svakako provokacija koja ima negativne posledice po atmosferu u regionu i očigledno je da ona ne doprinosi procesu rešavanja situacije -  dodao je portparol ruskog predsednika. 

10:15 - Pritvorenici priznali ubistvo Zaharčenka

Ubistvo lidera Donjecke Narodne Republike, Aleksandra Zaharčenka, organizovale su Snage za specijalne operacije Ukrajine, pritvorenici su to već priznali, rekao je u telefonskom razgovoru za Sputnjik savetnik lidera DNR Aleksandar Kazakov.

- Mi već znamo inicijatora — to su Snage za specijalne operacije. Najverovatnije ćemo uskoro moći da imenujemo rukovodioca grupe i nadzornog oficira iz ove strukture -  objasnio je Kazakov.

09:15 - Ukrajinska policija povećava bezbednost u Donjecku

Ukrajinske bezbednosne snage povećavaju mere bezbednosti u delu Donjecke oblasti koji je pod kontrolom Kijeva nakon ubistva lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Aleksandra Zaharčenka, saopštila je pres-služba oblasne policiji.

ukrajinska policija
ukrajinska policija / Izvor: Profimedia

08:00 - Privedeno više osumnjičenih za ubistvo Zaharčenka

Policija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) na istoku Ukrajine privela je više osumnjičenih za eksploziju u kojoj je u petak ubijen lider DNR Aleksandar Zaharčenko, izjavio je njegov zamenik Dmitrij Trapeznikov.

- Više ljudi je privedeno. Tokom ispitivanja, potvrdili su umešanost ukrajinske strane u ovaj zločin -  rekao je Trapeznikov, koji je imenovan za novog lidera DNR, prenosi Tas s pozivajući se na Donjecku novinsku agenciju.

Opširnije čitajte OVDE

07:15 - DNR: Želimo integraciju sa Rusijom

Dmitrij Trapeznikov, koji se privremeno nalazi na čelu samoproglašene Donjecke Narodne Republike nakon ubistva Aleksandra Zaharčenka, izjavio je da se politika integracije DNR sa Rusijom nije promenila.

- Naš spoljnopolitički kurs — integracija sa Ruskom Federacijom sa perspektivom pridruživanja Rusiji — ostaje nepromenjen. 

Opširnije možete pročitati OVDE

Dmitrij Trapeznikov
Dmitrij Trapeznikov / Izvor: Reuters

00:57 - Zaharčenko izuzetno cenio Srbe

Zaharčenko je pokazao koliko je veliki čovek bio kada je ljudima u Srbiji poručio sledeće:

- Prenesite im moju zahvalnost. Cenimo napore i udeo svih koji su došli da nam pomognu u borbi za slobodu i nezavisnost, i svih koji nas podržavaju izdaleka, koji nam šalju pomoć i mole se za nas. Donbas im to neće zaboraviti!

Opširnije čitajte OVDE.

23:26 - Kadirov: Spremni da pružimo svu podršku narodu DNR

Lider Čečenije Ramzan Kadirov je izjavio da je spreman da pruži svu neophodnu pomoć žiteljima  DNR povodom ubistva lidera republike Aleksandra Zaharčenka.

- U ovom teškom danu za Donbas izjavljujem da smo spremni da pružimo svu neophodnu pomoć i podršku, nećemo vas ostaviti same sa svojom nesrećom - napisao je Kadirov na svom telegram kanalu.

Lider Čečenije je Zaharčenka nazvao iskrenim, hrabrim čovekom, predanim svom narodu. On je izrazio saučešće rođacima, bližnjima i svim žiteljima DNR povodom pogibije Zaharčenka.

22: 56 - Sahrana Zaharčenka 2. septembra

Aleksandar Zaharčenko biće sahranjen 2. septembra, rekao je vršilac dužnosti lidera DNR Dmitrij Trapeznikov. 

- Zbog onoga što se dogodilo objavljena je trodnevna žalost – od 1. do 3. septembra - rekao je Trapeznikov.

22:19 - Konferencija za novinare vlasti DNR

Mere bezbednosti u Donjeckoj narodnoj republici pojačane su zbog ubistva lidera DNR Aleksandra Zaharčenka, rekao je novinarima vršilac dužnosti lidera DNR Dmitrij Trapeznikov.

22:12 - Zaharova: Nema sumnje da iza ubistva Zaharčenka stoji Kijev

Praktično nema sumnje da iza ubistva lidera DNR Aleksandra Zaharčenka stoji Kijev, rukopis je očigledan, izjavila je u petak uveče portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marija Zaharova
Marija Zaharova / Izvor: Profimedia

21:55 - Ovako sada izgleda restoran u kojem je ubijen Zaharčenko

Razbijena stakla, polomljena vrata, delovi drvenih dasaka — tako sada izgleda restoran "Separ" u centru Donjecka, u kojem je danas odjeknula snažna eksplozija.

Opširnije čitajte OVDE.

21:50 - Jedanaestoro ljudi je stradalo u eksploziji u centru Donjecka, u kojoj je poginuo lider DNR Aleksandar Zaharčenko, saopštio je izvor.

Opširnije čitajte OVDE.

21:45 - Vlasti DNR zatvorile sve granice, ukrajinska vojska u stanju borbene gotovosti

Vlasti Donjecke narodne republike zatvorile su granice, uključujući i granice s Rusijom i LNR, radi izvođenja specijalne operacije za održavanje reda, izjavio je savetnik lidera DNR Aleksandar Kazakov.

Opširnije čitajte OVDE.

21: 14 - Objavljen poslednji snimak Aleksandra Zaharčenka

Ubijeni lider DNR-a Aleksandar Zaharčenko poslednji put je viđen u javnosti u četvrtak, dan pre atentata. Zaharčenko je tom prilikom položio cveće na spomenik preminulom ruskom pevaču Josifu Kobzonu u Donjecku.

Opširnije čitajte OVDE.

20:56 - Oproštaj s liderom Donjecke narodne republike Aleksandrom Zaharčenkom biće održan u Donjecku 3. septembra, izjavio je u petak savetnik lidera DNR Aleksandar Kazakov.

20:43 - Basurin: Eksplozivna naprava bila je u kafiću

Eksplozivna naprava, usled čije je detonacije poginuo lider DNR Aleksandar Zaharčenko, nalazila se unutar kafića, saopštio je u petak uveče zamenik komandanta Operativne komande DNR Eduard Basurin.

- Istražni organi sada rade na tome. Istražuje se kako i gde, a posle toga će biti izdato zvanično saopštenje - rekao je Basurin.

20:25 - Ovo je novi lider DNR

Vicepremijer Donjecke narodne republike Dmitrij Trapeznikov saopštio je da je imenovan za vršioca dužnosti lidera DNR.

Opširnije čitajte OVDE.

20:13 Basurin: Ukrajinska vojska na liniji razgraničenja u stanju borbene gotovosti

Posle ubistva Zaharčenka vlasti DNR su zabeležile da je ukrajinska vojska na liniji razgraničenja dovedena u stanje borbene gotovosti, izjavio je Eduard Basurin.

DNR ima dovoljno snage i sredstava da se odupre eventualnoj agresiji Ukrajine, izjavio je Eduard Basurin.

- Glavni cilj jeste destabilizacija situacije, kako u republici, tako i na liniji razgraničenja - rekao je Basurin za televizijski kanal "Rusija 1".

On se obratio ukrajinskom vojnom rukovodstvu i predsedniku Ukrajine Petru Porošenku, izjavivši da oni ništa ne mogu da učine: "Stojimo na straži na granicama naše republike". 

Petro Porošenko
Petro Porošenko / Izvor: Profimedia

20:10 - Eduard Basurin: Vlasti DNR posle ubistva Zaharčenka potpuno kontrolišu situaciju u republici

20:07 - Predstavnik SBU: Moguće da su ruske specijalne službe ubile Zaharčenka

Predstavnik Službe za bezbednost Ukrajine Igor Guskov izjavio je u petak da ne isključuje mogućnost da su u ubistvo lidera DNR Aleksandra Zaharčenka umešane ruske specijalne službe. 

- Ne isključujemo pokušaje ruskih specijalnih službi da uklone prilično mrsku figuru, koja je, imamo informacije, smetala Rusima i danas postala suvišna… Prema našim podacima, iza te eksplozije stoje ili militanti, ili ruske specijalne službe - izjavio je Guskov za televizijski kanal "112 Ukrajina". 

19:59 - Basurin: U ubistvo Zaharčenka umešane SAD

U ubistvo lidera DNR Aleksandra Zaharčenka umešane su SAD, izjavio je za televizijski kanal „Rusija 1“ zamenik komandanta Operativne komande samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin.

Vršilac dužnosti lidera DNR najverovatnije će biti vicepremijer Dmitrij Trapeznikov, saopštio je u petak poslanik Narodnog saveta DNR Vladislav Brig.

19:45 - Istražni komitet Rusije pokrenuo istragu o ubistvu Zaharčenka

 Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivičnu istragu o pogibiji lidera DNR i ranjavanju ministra za prihode i poreze samoproglašene republike, saopštila je portparolka Komiteta Svetlana Petrenko.

Lider DNR Aleksandar Zaharčenko poginuo je u petak uveče u eksploziji koja se dogodila u restoranu "Separ" u centru Donjecka, dok je ministar Timofejev teško ranjen.

- Takva dejstva su usmerena i protiv interesa Ruske Federacije u sferi borbe protiv terorizma - rekla je Petrenkova.

19:42 - Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo Zaharčenka

Osumnjičeni za ubistvo lidera samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka su uhapšeni, saopštio je savetnik lidera DNR Aleksandar Kazakov.

Opširnije čitajte OVDE.

19:41 - Ko je bio Aleksandar Zaharčenko?

Ubijeni lider Donjecke narodne republike već u prvim danima posle državnog udara u Kijevu, maja 2014. godine, postavljen je za vojnog komandanta Donjecka.

Opširnije čitajte OVDE.

19:38 - Putin žiteljima DNR: Rusija će uvek biti s vama

Povodom ubistva lidera Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je to podli čin. Oni koji su izabrali put terorizma ne žele da traže mirno rešenje sukoba, izjavio je ruski predsednik.

Opširnije čitajte OVDE.

19:31 Ruski ambasador u SAD: Potrebno sačuvati Minski sporazum

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov smatra da je nakon pogibije lidera Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka neophodno uložiti napore da se sačuva Minski sporazum.

Zaharčenko je poginuo u petak uveče u eksploziji koja se dogodila u restoranu "Separ" u centru Donjecka. U eksploziji je teško ranjen ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev.

- To što se danas dogodilo je tragedija - rekao je Antonov u programu televizijskog kanala "Rusija".

- Naravno, to je još jedan signal da se Minski sporazum mnogima ne dopada. I danas smo dužni, prema mom mišljenju, da uložimo dodatne napore da on bude sačuvan od uništenja, da ne dozvolimo da on propadne - naglasio je ruski diplomata.

On je saopštio da očekuje sastanak sa specijalnim predstavnikom SAD za Ukrajinu Kurtom Volkerom da bi razgovarali o tome šta mogu zajedno da učine da ne dozvole da propadne Minski sporazum.

19:26 - Hitna sednica Saveta ministara samoproglašene Donjecke narodne republike počela je u petak povodom ubistva lidera DNR Aleksandra Zaharčenka, saopštila je portparolka lidera DNR Aljona Aleksejeva.

19:08 - Iza ubistva lidera samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka stoje isti oni ljudi koji su ubili komandire "Givija" i "Motorolu", izjavio je savetnik lidera DNR Aleksandar Kazakov.

- Postoji samo jedna varijanta – to su isti oni koji su ubili "Givija" i "Motorolu" -rekao je Kazakov odgovarajući na pitanje novinara ko je organizovao ubistvo lidera DNR.

19:01 - Provokacija na liniji razgraničenja u Donbasu nema, ali su bezbednosne strukture u stanju povećane borbene gotovosti, saopštio je savetnik lidera DNR.

18:58 - Zaharova: Zapad treba da garantuje nepristrasnu istragu o ubistvu Zaharčenka

Situacijom u Ukrajini upravljaju zapadne zemlje, zbog čega su one dužne da garantuju nepristrasnu istragu o ubistvu lidera samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Mnogi svetski političari, rukovodstvo mnogih svetskih država, može se reći, preuzeli su situaciju u Ukrajini pod svoje okrilje i pod sopstvenu kontrolu, govoreći o tome da praktično ručno kontrolišu tu situaciju i rade sve da se miran život vrati u Ukrajinu, a da je Ukrajina postala obrazac demokratije - rekla je Zaharova za televizijski kanal "Rusija 24".

Marija Zaharova
Marija Zaharova / Izvor: Profimedia

Prema njenim rečima, polazeći od tih faktora, kao i od garancija i izjava lidera vodećih država sveta da treba učiniti sve da situacija u Ukrajini pređe pod njihovu kontrolu, sada oni treba da garantuju i nepristrasnu istragu.

18:52 - Vlasti DNR proglasile ubistvo Zaharčenka terorističkim napadom.

18:44 - Predstavnik Operativne komande DRN saopštio je da je Donjeck zatvoren za ulazak i izlazak zbog terorističkog napada.

18:41 - Savet ministara DNR u petak je sazvao hitnu sednicu povodom ubistva Zaharčenka. Na sednici će biti imenovan vršilac dužnosti lidera DNR.

18:39 - Poklonska: Zaharčenko je poginuo kao heroj i verni sin svog naroda

Komentarišući ubistvo lidera samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka, poslanica Državne dume Rusije Natalija Poklonska izjavila je da je on poginuo kao heroj i verni sin svog naroda.

18:34 - Lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko preminuo je usled teškog ranjavanja glave, saopštio je izvor iz Vlade DNR.

Aleksandar Zaharčenko
Aleksandar Zaharčenko / Izvor: Profimedia

18:26 - SBU negira optužbe za umešanost u ubistvo Zaharčenka

Služba bezbednosti Ukrajine potvrđuje da je u petak poginuo lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko, ali negira optužbe za umešanost u taj zločin, saopštila je portparolka SBU Jelena Gitljanska.

18:19 - Zamenik predsednika Saveta ministara samoproglašene Donjecke narodne republike i ministar za prihode i poreze DNR Aleksandar Timofejev teško je ranjen u eksploziji u Donjecku, saopšteno je na zvaničnom sajtu DNR.

18:17 - Šef Komiteta za pitanja ZND Državne dume: Iza ubistva Zaharčenka stoji SBU

Iza ubistva lidera DNR Aleksandra Zaharčenka stoji Služba bezvednosti Ukrajine, rekao je zamenik predsednika Komiteta Državne dume Rusije za pitanja Zajednice Nezavisnih Država Viktor Vodolacki.

- Ovo je strašna tragedija za Donjecku narodnu republiku… On je gradio planove za razvoj republike, za socijalno-ekonomski standard republike, mnoštvo planova, imao je projekte o stadijumima realizacije, povezane s daljom integracijom DNR s ruskom ekonomijom. Razmatrana su i pitanja otvaranja kadetskih korpusa na teritoriji DNR, 7. i 8. Septembra trebalo je da se sastanemo da bismo potvrdili dogovor - rekao je Vodolacki.

18:11 - Marija Zaharova: Moskva ubistvo lidera DNR Aleksandra Zaharčenka smatra terorističkim činom

- Umesto da ispuni odredbe Minskog sporazuma i da traga za putevima rešavanja unutrašnjeg sukoba, kijevska partija rata realizuje terorističke scenarije, pogoršavajući ionako složenu situaciju u regionu. Ne ispunivši obećanja o miru, rešili su, očigledno, da pređu na krvavu borbu - rekla je Zaharova novinarima. 

18:06 - Predsednik Narodnog saveta DNR Denis Pušilin: Donjeck će se osvetiti za ovaj zločin.

18:02 - Moskva o ubistvu Zaharčenka: Kijevska partija rata prešla na krvavu borbu

Kijevska partija rata realizuje teroristički scenario, pogoršavajući situaciju u regionu, koja je ionako loša, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije povodom vesti da je u terorističkom napadu u Donjecku ubijen lider DNR Aleksandar Zaharčenko.

17:53 - Zabrinuti smo kako će se pogibija Zaharčenka odraziti na minski proces, izjavio je predsednik Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

Iza ubistva Zaharčenka stoji Služba bezbednosti Ukrajine. Zaharčenko je imao mnogo planova za razvoj i integraciju DNR, izjavio je poslanik Državne dume Rusije Vodolacki.

Lider DNR je poginuo u eksploziji u restoranu "Separ" -rekao je Berdičevski novinarima.

Iz administracije lidera DNR je saopšteno da je Aleksandar Zaharčenko poginuo u terorističkom napadu.

- Nažalost, lider DNR Aleksandar Zaharčenko poginuo je u terorističkom napadu. Okolnosti se utvrđuju - navedeno je u saopštenju.

Ranije je izvor u bezbednosnim strukturama DNR saopštio da je u eksploziji ranjen ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev, koji je prevezen u bolnicu.

Teritoriju oko restorana opkolila je policija. Na licu mesta rade saradnici Ministarstva za vanredne situacije i policije.

Ranije je saopšteno da je u restoranu u centru Donjecka, udaljenom stotinak metara od rezidencije Zaharčenka, odjeknula eksplozija, da je jedan čovek poginuo, a da je troje ljudi ranjeno.