clear sky
20°C
20.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VELIKI EGZODUS PALESTINACA IZ GAZE: Netanjahu se obratio naciji, Francuska podigla nivo bezbednosne uzbune

13.10.2023. 07:51
Piše:
Srbija Danas
Foto: Tanjug/AP/Ariel Schalit
Foto: Tanjug/AP/Ariel Schalit / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Ariel Schalit

Sedmi dan rata na Bliskom istoku

Rat na Bliskom istoku ušao je u sedmi dan. Iz časa u čas broj žrtava raste, a sukobu se ne nazire kraj. Izrael onemogućava dostavu humanitarne pomoći Gazi, koja ima zaliha goriva za generatore u bolnicama za još, procenjuje se, jedva tri dana. U istim tim bolnicama, nalazi se na hiljade žrtava rata, od kojih će mnoge izgubiti životnu bitku ako struje bude nestalo.

Foto: Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg
Foto: Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

Netanjahu se obratio naciji

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, izjavio je danas da svi znaju da se Izraelci bore za domovinu kao lavovi.

U obraćanju naciji o ratu u Gazi, on je rekao da Izrael nikada neće zaboraviti napad Hamasa, preneo je "Tajms of Izrael".

Netanjahu je kazao da je ranije danas razgovarao sa porodicama koje su izgubile najmilije.

Snažno smo krenuli na Hamas, ali to je samo početak. Uništićemo Hamas i pobedićemo, ali biće potrebno vreme - istakao je Netanjahu.

Egzodus palestinaca iz Gaze

Danas tokom dana, stanovnici Gaze počeli su da napuštaju sever i da se povlače ka jugu.

Na autoputu koji vodi ka južnom delu Gaze danas su snimljene kolone vozila, ali i meštani koji peške idu ka jugu. Povlačenju u drugi deo Gaze prethodila je naredba Izraela da se evakuišu u roku od 24 sata. Taj rok polako ističe, a ono što sledi posle toga i dalje je neizvesno.

Izraelska vojska (IDF) obavestila je Ujedinjene nacije (UN) da bi celokupno palestinsko stanovništvo severa Gaze (oko 1,1 milion ljudi) trebalo da se preseli u južni deo te oblasti u roku od 24 sata.

Izraelska vojska poziva na evakuaciju svih civila iz grada Gaze, iz njihovih domova, prema jugu, radi sopstvene bezbednosti i zaštite, i da se presele u oblast južno od Vadi Gaze, reke Gaze - saopšteno je iz IDF.

Francuska podigla bezbednosnu uzbunu na najviši nivo

Francuska je podigla bezbednosnu uzbunu na najviši nivo, nakon smrti nastavnika izbodenog nožem u srednjoj školi, izjavio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova, Žerald Darmanin, za "TF1".

On je rekao da "bez sumnje" postoji veza između napada nožem u Arasu i situacije na Bliskom istoku između Izraela i Hamasa, preneo je BFM TV.

Prema našim informacijama, nažalost, postoji veza između onoga što se dogodilo na Bliskom istoku - objasnio je on.

Netanijahu uveren u pobedu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je večeras na konferenciji za medije da je razgovarao sa porodicama koje su danas ostale bez svojih najbližih.

Kako je rekao, Izrael nikada neće zaboraviti ove užasne postupke svojih neprijatelja.

- Ovo je samo početak. Udaramo na naše neprijatelje sa neviđenom moći - rekao je Netanjahu.

On je dodao da Izrael ima "ogromnu međunarodnu podršku".

- Izbrisaćemo Hamas sa lica zemlje i pobedićemo - rekao je Netanijahu.

Njegovo obraćanje je bilo kratko, trajalo je manje od pet minuta.

Objavljeni snimci sa festivala smrti

Festival srmti Supernova nedaleko od kibuce Reim u Izraelu postao je poprište napada palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, a nakon brutalnog napada militanata pronađeno je 260 tela.

Izraelska vojska objavila je danas novi video na kome se može videt kako teroristi Hamasa nasumično pucaju na toalete tokom Nova muzičkog festivala.

Hezbolah preuzeo odgovornost za napade na 4 lokacije u Izraelu

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za napade na četiri izraelske lokacije, navodi se u saopštenju.

- Kao odgovor na izraelske napade u petak popodne u blizini brojnih gradova na jugu Libana, mudžahedini islamskog otpora napali su sledeće izraelske lokacije: lokaciju Al-Abad, lokaciju Miskvam, lokaciju Ramija i Džal Al-Alam, sa direktnim i odgovarajućim oružjem, i svi su postigli precizne pogotke - navodi se u saopštenju Hezbolaha.

Izraelski tenkovi ušli u Pojas Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) navele su da su pešadijske snage i tenkovi danas ušli na teritoriju Pojasa Gaze u "lokalizovanim racijama" kako bi očistili područje od potencijalnih terorista i locirali nestale Izraelce.

Prema saopštenju vojske, trupe su skenirale i prikupile različite nalaze, koji mogu pomoći u nastojanju da se lociraju nestali.

IDF kaže da su trupe takođe ubile brojne teroriste u toj oblasti, uključujući i ćeliju Hamasa koja je lansirala protivtenkovske vođene rakete na Izrael.

70 ljudi ubijeno u izraelskom napadu na Gazu

Zvaničnici Hamasa izjavili su danas da je 70 osoba, uglavnom žena i dece, ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima na konvoje koji su napuštali grad Gazu.    

Hamasova kancelarija za medije je navela da su pogođeni automobili na tri lokacije dok su se kretali južno od grada Gaze, preneo je AP.    

Za sada se ne zna ko je bio meta vazdušnih napada, niti da li su militanti bili među ljudima koji su napuštali grad Gazu, navela je agencija.   

Palestinci su danas započeli masovni egzodus iz severnog dela Pojasa Gaze nakon što im je izraelska vojska poručila da se evakuišu ka južnom delu te teritorije, uoči očekivane kopnene invazije na vladajuću militantnu grupu Hamas.        

IDF ubio 11 palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su danas 11 Palestinaca na Zapadnoj obali, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi ranije je objavilo da je skoro 1.800 Palestinaca ubijeno je u vazdušnim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela.

Kako je navelo u saopštenju, od 7. oktobra ubijeno je 1.799 Palestinaca, dok je 6.388 ranjeno.

Oboren izraelski F-16I

Palestinski resursi tvrde da je Hamas uspeo da obori izraelski borbeni avion F-16I.

Kao dokaz objavljuju snimak padajuće letelice koja gori u vazduhu.

U otvorenim izvorima nema drugih slika srušenog aviona ili trenutka njegovog poraza, a IDF još nije prijavio gubitke aviona.

Međutim, ako se ovi podaci potvrde, ovo će biti prvi borbeni gubitak izraelskog ratnog vazduhoplovstva od februara 2018. godine, kada je sirijska PVO oborila F-16 na severu zemlje.

Putin uporedio Izraelce sa nacistima

Ruski predsednik Vladimir Putin uporedio je danas izraelsku blokadu pojasa Gaze sa nacisitčkom opsadom Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata, i pozvao da se rešenje sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas postigne posredovanjem.

On je istakao da je blokada Gaze neprihvatljiva, prenosi agencija RIA.

Putin je istakao da je, s druge strane, Izrael suočen sa napadom bez presedana, i da na njega odgovara u velikim razmerama koristeći se prilično brutalnim metodama.

- Izrael se, naravno, suočio sa takvim napadom bez presedana, kakav se nikada nije desio u istoriji, i to ne samo po obimu, već i po prirodi egzekucije, po okrutnosti. Pa, šta da kažem, stvari moramo zvati pravim imenom. Izrael reaguje u velikim razmerama i takođe je prilično okrutan - rekao je Putin.

CNN objavio snimak kako se Hamas dve godine pripremao za napad
Skoro 1.800 Palestinaca ubijeno u napadima na Pojas Gaze

Skoro 1.800 Palestinaca ubijeno je u vazdušnim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. Kako je navelo u saopštenju, od 7. oktobra ubijeno je 1.799 Palestinaca, dok je 6.388 ranjeno.

Napad na granici sa Libanom

Izraelske odbrambene snage kažu da je eksplozija izazvala manju štetu na delu bezbednosnog zida na granici sa Libanom u blizini severnog kibuca Hanita.

Trupe odgovaraju artiljerijskom vatrom prema Libanu u toj oblasti, navodi IDF.

Sastanak Ratnog kabineta Izraela

Premijer Benjamin Netanijahu trenutno sprovodi bezbednosnu procenu u vojnom štabu IDF Kirja u Tel Avivu sa ministrom odbrane Joavom Galantom, ministrom Benijem Gancom, ministrom Gadijem Ajzenkotom, ministrom za strateška pitanja Ronom Dermerom, predsednikom Shas-a Arijem Derijem i visokim članovima bezbednosnog establišmenta , kažu u kabinetu premijera.

U Izrael stiže američka pomoć

Izraelski ministar odbrane, Joav Galant, izjavio je da u tu zemlju danas stiže drugi američki avion koji nosi municiju za Izraelske odbramene snage (IDF).

Galant je na zajedničkoj pres konferenciji sa američkim kolegom Lojdom Ostinom u Tel Avivu rekao da su SAD pokazale šta znači biti saveznik, prijatelj i brat.

- Saradnja u sferi odbrane, kao i američka podrška u Pentagonu, Beloj kući, Kongresu, obezbeđuju nam slobodu izvođenja operacija i primene naših kapaciteta. Danas ćemo dobiti drugi avion koji donosi neophodnu municiju za Izraelske odbramene snage - rekao je Galant, prenosi Tajms of Izrael. 

Hezbolah spreman da se pridruži Hamasu

Libanski Hezbolah saopštio je da je spreman da se pridruži Hamasu u ratu protiv Izraela kada za to dođe vreme.

- Potpuno smo spremni i kada dođe vreme za akciju, mi ćemo to preduzeti - rekao je zamenik šefa Hezbolaha Naim Kasem na skupu podrške Palestincima u južnom predgrađu Bejruta, preneo je „Tajms of Izrael“.

Izraelske snage napale vernike u Jerusalimu

Maskirani pripadnici izraelske vojske i žandarmerije napali su i rasterali vernike koji su se molili i mirno protestovali na jednoj ulici u Jerusalimu.

Naoružani do zuba pušmaka i pendrecima, uz upotrebu suzavca i konjice, uspeli su da rasteraju narod niz ulicu.

Američka municija stiže u Izrael

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da u tu zemlju danas stiže drugi američki avion koji nosi municiju za Izraelske odbramene snage (IDF).

- Saradnja u sferi odbrane, kao i američka podrška u Pentagonu, Beloj kući, Kongresu, obezbeđuju nam slobodu izvođenja operacija i primene naših kapaciteta - rekao je Galant, prenosi Tajms of Izrael. 

Više o tome čitajte OVDE.

Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost i na severu Izraela

Hamas tvrdi da je iz Pojasa Gaze na sever Izraela ispalio rakete tipa „ajaš 250“, koje imaju domet od 250 kilometara, preneo je „Tajms of Izrael“.

Sa izraelske strane za sada nema potvrde ove informacije.

Turski avion sa paketima pomoći za Palestinu sleteo na sever Egipta

Avion turske ratne avijacije A400 atlas sleteo je na El Ariš aerodrom na severu Egipta.

Paketi pomoći sadrže najviše medicinsku pomoć, koja bi trebalo da bude dostavljena Palestincima preko graničnog prelaza Rafah.

Sablasna ispovest žene iz Gaze: "Vrištali smo i plakali celu noć! Šta je sledeće? Da li ćemo dočekati svitanje novog dana?!"

U Gazi nigde nema zaštite, kaže Mona Sabah. Ona se nalazi upravo u gradu Gazi. Od prošle subote, ova 29-godišnjakinja većinu vremena provodi u podrumu svoje stambene zgrade, sa decom, svojim suprugom i susedima.

Prošlu noć se bombardiralo bez prestanka, pogotovo je u Rimalu (jedan kvart u Gazi) bilo žestoko. Pitamo se šta je sledeći cilj bombardovanja? Hoćemo li preživeti sledeću noć? Hoćemo li videti svitanje novog dana? - u suzama pita Mona.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izrael je za šest dana bacio na Gazu isti broj bombi kao tokom čitavog konflikta 2014. godine

IDF je u periodu od 7. do 12. oktobra bacilo 6.000 bombi, saopštile su izraelske  vazdušne snage, prenosi CNN.

To je ista količina bombi koja je bačena tokom konflikta između Gaze i Izraela koji je trajao od 7. jula  do 26. avgusta 2014. godine.

Sukob iz te godine je inače bio najsmrtonosniji po broju žrtava, a tokom 50 dana rata ubijeno je najmanje 2.251 Palestinaca u Gazi, pokazuju podaci Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

U aktuelnom sukobu, za šest dana u Gazi je poginulo najmanje 1.537 osoba, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.    

Počela masovna evakuacija stanovništva na jug Pojasa Gaze

Jedan deo žitelja Gaze počeo je da napušta grad i uputio se na jug nakon apela izraelske vojske palestinskim civilima da se povuku na jug Pojasa Gaze.

U jutrošnjem saopštenju IDF-a rečeno je da stanovništvo ima 24 časa da se evakuiše na jug.

Erdogan Makronu: "Zapad mora da preduzme korake u cilju deeskalacije"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i tom prilikom mu preneo da Zapad mora da preduzme korake u cilju deeskalacije na Bliskom istoku.

- Tokom razgovora u centru pažnje bila je humanitarna situacija u regionu i napori koje treba preduzeti u cilju obnavljanja mira i korake u okviru izraelsko-palestinskog sukoba koji dobija na intenzitetu iz dana u dan. Predsednik Erdogan je rekao da je neprihvatljivo kršenje prava civila u Gazi i da Turska čini sve kako bi im dostavila pomoć, kao i da posebno zapadne zemlje moraju da preduzmu korake u cilju deeskalacije i da izbegavaju one koji nisu u funkciji mira - navodi se u saopštenju kancelarije turskog lidera. 

Erdogan je istakao da međunarodna zajednica mora da razmotri predloge Turske o formiranju dve države kako bi se konačno rešio problem.

Novi raketni napad na Sderot

Hamas je ispalio sedam raketa na izraelski grad Sderot, koji se nalazi u blizini Gaze, javio je „Tajms of Izrael“, pozivajući se na lokalne vlasti.

Prema prvim informacijama, nema povređenih.

Palestinski vozač hitne pomoći u suzama
Napadnut aerodrom u Tel Avivu

Brigade „Al Kasam“, vojno krilo Hamasa, saopštile su da gađaju Međunarodni aerodrom „Ben Gurion“ u Tel Avivu 

Sastanak Blinkena sa Abasom

Palestinski predsednik Mahmud Abas sastao se u Amanu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i tom prilikom je rekao da su pokušaji premeštanja stanovništva Pojasa Gaze apsolutno neprihvatljivi, prenela je palestinska agencija WAFA.

Kako prenosi palestinska novinska agencija, Abas je tokom sastanka rekao da je neophodno da se obustavi izraelska agresija protiv palestinskog naroda, kao i da je upozorio na opasnost od humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze zbog toga što su ukinute sve humanitarne usluge a jedina elektrana ne radi.

Odjekuju pucnji u Aškeronu, potencijalno direktan obračun snaga Hamasa i IDF-a

Specijalne snage izraelske vojske uputile su se ka industrijskoj zoni Aškelona, nakon što se taj grad na jugu zemlje našao na raketnom udaru Hamasa iz Pojasa Gaze, objavio je „Tajms of Izrael“, pozivajući se na lokalne zvaničnike.

U tom području se čuje pucnjava, a zasad nema više informacija o situaciji na terenu.

Ursula fon der Lajen stigla u Izrael

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen danas je stigla u Izrael.

Na Tviteru je objavila da je došla "da izrazi solidarnost s izraelskim narodom nakon stravičnog terorističkog napada Hamasa".

Haos na granici između Izraela i Jordana

Jordanska vojska rasporedila je svoje snage u blizini granice sa Izraelom, kako bi sprečila protestante da uđu na teritoriju Izraela.

Ovaj vid zastrašivanja nije urodio plodom, te se masa bez oklevanja uputila ka granici. Tu ih je dočekala policija, koja je bacila suzavac na protestante.

Snimke sa lica mesta možete pogledati OVDE.

Putin: "Rusija je spremna da bude posrednik u rešavanju palestinsko-izraelske krize"

On je na samitu Zajednice nezavisnih država u Biškeku istakao da je neophodno tražiti mirno rešenje sukoba i da jednostavno nema alternative, prenosi RIA Novosti.

Ponovio je da smatra da je zaoštravanje na Bliskom istoku posledica „neuspele politike SAD“.

Više o tome pročitajte OVDE.

Jezivi snimak demolirane Gaze
Izrael ovim potezom osudio stotine nedužnih civila na sigurnu smrt

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da su je lokalne zdravstvene vlasti u Gazi obavestile da je nemoguće evakuisati ugrožene pacijente iz bolnice na severu Pojasa Gaze, nakon što je izraelska vojska pozvala civile da se presele na jug u roku od 24 sata.

Postoje teško bolesni ljudi čije povrede znače da su im jedine šanse za preživljavanje da budu na aparatima za održavanje života, poput mehaničkih respiratora - rekao je portparol SZO Tarik Jašarević, prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Libanci stigli do granice sa Izraelom

Internetom kruži snimak sa granice između Libana i Izraela, na kome je na stotine demonstranata počelo da se penje na ogradu podignutu između ove dve države.

Izraelsko stanovništvo je u panici od mogućeg upada terorista na teritorije Izraela i traže hitnu reakciju izraelske vojske.

Izrael ima novog heroja nacije - mašinu za ubijanje

Jedno od prvih izraelskih naselja koje se našlo na udaru kada su militanti Hamasa u subotu rano ujutro upali u Izrael bio je kibuc Nir Am, gde su meštani pružili žestoki otpor i oterali napadače.

- Uzeo sam svoj pištolj, odeću, pancir i cigarete. Počeli smo da ubijamo sve koji su došli do ograde - kaže Adam za BBC, smireno prepričavajući kako ga je zvuk pucnjave u subotu u 6:30 zatekao u krevetu.

Sve o njegovom poduhvatu pročitajte OVDE.

IDF objavio snimak akcije elitnih jedinica

Izraelske oružane snage (IDF) objavile su dramatične snimke trenutka kada su elitne trupe ponovo preuzele kontrolu nad kontrolnim punktom Sufa duž jućne granice sa Gazom koji je prethodno preuzeo Hamas i oslobodile 250 talaca.

Više o tome pročitajte OVDE.

Hamas: "U izraelskim udarima poginulo 13 talaca"

Hamas je saopštio da je u izraelskim vazdušnim napadima u poslednja 24 sata na Gazu poginulo 13 talaca, među kojima ima i stranih državljana.

Prema navodima Hamasa, oni su ubijeni u prethodna 24 sata, prenosi palestinska TV Al Aksa.

- Oni su pogođeni varvarskim neprijateljskim bombardovanjem - navodi se u saopštenju Hamasa. Nije navedena nacionalnost ubijenih zarobljenika.

Severna Koreja negira da naoružava Hamas

Severna Koreja je negirala danas da je palestinska militantna grupa Hamas koristila njeno oružje u napadu na Izrael, poručivši da je tvrdnja izneta u nekim medijima pokušaj SAD da sa sebe prebaci krivicu na treću zemlju za taj sukob.

Severnokorejska novinska agencija KCNA nazvala je tvrdnje da je njeno oružje korišćeno u napadima na Izrael "neosnovanim i lažnim glasinama", prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Sasuta raketna paljba na Aškelon

Baraž raketa ispaljen je ka Aškelonu jutros, posle 10 sati prestanka raketne paljbe.

Najmanje jedan direktan udar je prijavljen u Aškelonu, a za sada nema izveštaja o povređenima.

Oglasila se ekstremistička grupa Hamas kratkim saopštenjem, tvrdeći da su lansirali 150 raketa na Aškelon.

Šef Pentagona stigao u Izrael

Američki ministar odbrane Lojd Ostin doputovao je u Izrael.

Kako se očekuje, Ostin će se u Tel Avivu sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom.

Više o tome pročitajte OVDE.

Dve žene čudom preživele unakrsnu paljbu

Objavljen je snimak sa nadzornih kamera koji pokazuje trenutak u kojem su dve žene pobegle od napada na kibuc u Jahiniju u Izraelu u subotu.

Na snimku se vidi kako su se žene nalazile u unakrsnoj vatri pa su se sakrile iza auta, piše BBC. Nakon borbe između militanata Hamasa i izraelske vojske, uplašene žene su pobegle na sigurno. Pomogle su im izraelske snage.

IDF kreće svim silama na Gazu

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su pozvale na evakuaciju civila iz grada Gaze „radi njihove sopstvene bezbednosti“, tvrdeći da se snage Hamasa „kriju u tunelima ispod kuća i zgrada u kojima žive nevini civili“.

Dodaje se da će civilno stanovništvo moći da se vrati u Gazu tek kada izraelska vojska bude objavila saopštenje da se to odobrava.

Izraelska vojska je poručila i da će izraelska vojska nastaviti „značajno da deluje u gradu Gaza, kao i da će uložiti velike napore da se izbegne povređivanje civila“.

Izrael premešta tenkove prema severu Pojasa Gaze

Izrael premešta tenkove prema severu Pojasa Gaze i sprema se za kopnenu invaziju 

Orban zabranio okupljanja za podršku teroristima

- Mađarska neće dopustiti nikakve skupove podrške terorističkim organizacijama - rekao je jutros mađarski premijer Viktor Orban javnom radiju, dodajući da bi svi mađarski građani trebalo da se osećaju sigurno, bez obzira na njihovu veru ili poreklo.

- Šokantno je da se u velikom delu Evrope održavaju skupovi podrške teroristima - rekao je Orban, prenosi Rojters.

- Bilo je pokušaja čak i u Mađarskoj, ali nećemo dopustiti skupove koji podržavaju terorističke organizacije, jer bi to značilo terorističku pretnju mađarskim građanima - dodao je.

Palestinski lekari odbijaju da se evakuišu i napuste pacijente

Nebal Farsah, predstavnica palestinskog Crvenog polumeseca u gradu Gazi, rekla je da nema načina da se više od milion ljudi sigurno evakuiše tako brzo.

- Zaboravite na hranu, zaboravite na struju, zaboravite na gorivo. Jedina briga sada je samo hoćeš li uspeti, hoćeš li preživeti - rekla je Farsah kroz suze.

- Šta će biti s našim pacijentima? Imamo ranjenih, imamo staraca, imamo dece koja su u bolnicama. - Farsah je rekla da mnogi medicinari odbijaju da evakuišu bolnice i napuste pacijente. Umesto toga, rekla je, nazvali su svoje kolege da se pozdrave.

Izrael optužen za upotrebu belog fosfora

Human Rights Watch je optužio Izrael za korišćenje projektila sa belim fosforom u vojnim operacijama u Gazi i Libanu, rekavši da upotreba takvog oružja dovodi civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih povreda.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zdravstveni sistem u Gazi pred kolapsom

Izrael je isključio dotok struje, vode i goriva u celom pojasu Gaze, a iz Pojasa Gaze javljaju da generatori u bolnicama imaju goriva za još svega tri dana. Nakon toga, struje u bolnicama više neće biti, što će značiti da će mnogi pacijenti izgubiti bitku za život, budući da će aparati od kojih im život zavisi ostati bez struje.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izrael upozorio 1,1 milion Palestinaca da se za 24 sata evakuišu na jug Gaze

Izraelska vojska (IDF) obavestila je Ujedinjene nacije da bi celokupno palestinsko stanovništvo severa Gaze - oko 1,1 milion ljudi - trebalo da se preseli u južni deo te oblasti u roku od 24 sata, saopštio je danas portparol UN.

Upozorenje IDF-a odnosi se i na osoblje Ujedinjenih nacija i one koji su smešteni u objektima UN na severu Gaze, prenosi "Tajms of Izrael".

Hamas nazvao izraelski poziv Palestincima da se evakuišu na jug Gaze propagandom, prenosi „Harec“. Poručio im da se ne evakuišu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Gutereš tražio objašnjenje od IDF-a

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je pojašnjenje od izraelskog ambasadora pri UN Gilada Erdana nakon što je izraelska vojska (IDF) izdala naređenje da celokupno stanovništvo severa Gaze - oko 1,1 milion ljudi - napusti tu oblast i preseli se u južni deo Gaze.

Gutereš je u najmanje dva telefonska poziva, nakon naredbe IDF-a, zatražio pojašnjenje o tome na koji način bi evakuacija mogla da se sprovede u delo ako su UN saopštile da je "nemoguće takve akcije sprovesti bez razornih humanitarnih posledica", prenosi CNN.

Sastanak UN zbog situacije na Bliskom istoku

Savet bezbednosti UN sastaće se danas da bi razmotrio oružani sukob između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, navele su diplomate.

Kako dodaju, Savet bezbednosti još nije odlučio da li će sastanak biti otvoren za javnost, prenosi Rojters.

Ovo telo UN od 15 članova u nedelju je održalo sastanak iza zatvorenih vrata, dan nakon što je Hamas izveo napade na više izraelskih gradova.

Izrael ponovo gađa stambene zgrade u Pojasu Gaze
Više od 84 hiljade Palestinaca izgubilo krov nad glavom

Više od 338.000 Palestinaca je raseljeno zbog sukoba Izraela i Hamasa, izjavio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

On je naveo da se skoro 218.000 njih nalazi u skloništima u 92 škole koje vodi Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNWRA), prenosi CNN.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja uputila je hitan apel i zatražila od zemalja da obezbede 294 miliona dolara za finansiranje najhitnijih potreba Palestinaca usled napada izraelskih snaga na Pojas Gaze.

Iz kancelarije UN su naveli da će sredstva biti iskorišćena kako bi se obezbedila pomoć za 1,2 miliona ljudi, prenosi BBC.

Dodaje se da je više od 84.000 ljud u Gazi ostalo bez krova nad glavom, kao i da više od 423.000 ljudi nema sklonište, dok većina stanovnika nema pristup pijaćoj vodi.

Izraelska vojska tokom noći napala 750 objekata Hamasa

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći izvela napade na 750 vojnih objekata Hamasa, uključujući i rezidencije visoko pozicioniranih predstavnika te organizacije.

Britanske trupe stižu u Sredozemlje

Britanski premijer Riši Sunak potvrdio je da će London prebaciti vojne snage u istočni deo Sredozemlja u cilju podrške Izraelu.

- Grupa koja obuhvata avion ‘P8 posejdon’, sredstva za nadgledanje, dva broda ‘Lajm bej’ i ‘Argus’, tri helikoptera ‘Merlin’ i marince biće u stanju pripravnosti kako bi pružili praktičnu podršku Izraelu i partnerima u regionu - navodi se u saopštenju premijera.

Analitičari: "Netanijahuovi dani su odbrojani"

Hamasov napad mogao bi izraelskog premijera Benjamina Netanijahua koštati političke karijere.

Analitičari prognoziraju da će nakon rata Netanijahu morati da se povuče s vlasti.

Broj poginulih u izraelskim napadima gotovo 1.600

Broj Palestinaca u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, poginulih od početka sukoba Hamasa i Izraela, porastao je na 1.569, dok je 7.212 osoba povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske samouprave.

U saopštenju se precizira da je od 7. oktobra u Pojasu Gaze poginulo 1.537 ljudi, a na Zapadnoj obali 32 osobe, prenosi palestinska agencija VAFA.