clear sky
15°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VANREDNO STANJE I POLICIJSKI ČAS! Evropske zemlje vraćaju stroge mere na snagu - zbog OMIKRONA i praznika neke države zatvorile sve!

26.12.2021. 12:34
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
korona virus
korona virus / Izvor: Profimedia/ilustracija

Ovo je detaljan pregled svih mera u Evropi koje su trenutno na snazi

Evropa u vreme praznika ponovo doživljava porast slučajeva korona virusa, pa su mnoge države primorane da uvedu restriktivnije mere kako bi sprečili širenje infekcije. 

DA LI NAS ČEKA TREĆI SVETSKI RAT? Ruski političar odgovorio na GORUĆE pitanje

DA LI NAS ČEKA TREĆI SVETSKI RAT? Ruski političar odgovorio na GORUĆE pitanje

USKORO REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Stiže vakcina koja je efikasna protiv SVIH SOJEVA KORONE

USKORO REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Stiže vakcina koja je efikasna protiv SVIH SOJEVA KORONE

BAJDENOVA PRAZNIČNA ISPALA: Gost u Beloj kući mu uputio uvredljiv slogan, predsednik SAD ga nije prepoznao (VIDEO)

BAJDENOVA PRAZNIČNA ISPALA: Gost u Beloj kući mu uputio uvredljiv slogan, predsednik SAD ga nije prepoznao (VIDEO)

Neke države bile su primorane da strože mere uvedu zbog širenja omikron soja, koji je prvi put registrovan u Južnoj Africi.

Vlasti apeluju na nevakcinisane, da se što pre odluče na taj korak, a mnogi su već započeli akciju vakcinacije dece.

Ovo je detaljan pregled svih mera u Evropi koje su trenutno na snazi.

U Srbiji u utorak sednica Kriznog štaba

U Srbiji je za utorak najavljena sednica Kriznog štaba, a pripadnici stručnog dela Kriznog štaba pominju da postoji mogućnost da će kovid propusnice važiti 24 sata. 

- Svi mi koji smo u medicinskom delu štaba, kao i oni koji nisu deo štaba, a bave se ovom problematikom sa svih strana, svi smo jedinstvenog stava da se moraju primeniti restriktivnije mere nego što se to danas dešava, uključujući i to da kovid propusnice važe 24 sata i slične poteze - rekao je danas epidemiolog Branislav Tiodorović.

Tiodorović kaže da postojeće mere poput nošenja maski, rastojanja, pranja ruku, nikada nisu ukinute ni u Srbiji ni u svetu.

Nemačka uvodi 1G pravilo?

Vodeći nemački virusolog Kristijan Drosten ocenio je da sada "omikron soj korona virusa piše pravila", dodajući da je pitanje kojim merama će morati da se vodi borba protiv novog talasa.

On kaže da postoji mogućnost uvođenja "1G" pravila, a to znači da bi pune slobode mogli da uživaju samo vakcinisani.

Drosten je kazao da, iako omikron kod vakcinisanih i izlečenih izaziva lakša oboljenja, treba računati na veliko opterećenje po zdravstveni sistem i kritičnu infrastrukturu zbog brzog širenja ovog soja.

- Moramo sada sačekati da vidimo kako deluju aktuelne mere - kazao je on dnevniku "Zidojče cajtung".

Ukoliko ne budu delovale, prema njegovim rečima, neophodno je razmišljati o uvođenju "1G" pravila, pri čemu "G" mora značiti "buster" doza.

Rumunija rasteretila mere

Vlada Rumunije ublažila je 8. decembra mere koje su na do tada bile na snazi, nakon što je broj novozaraženih počeo da opada.

Rasterećenje mera uključuje ukidanje policijskog časa i obavezno nošenje maski na otvorenom.

Uoči sezone praznika vlada je pooštrila ograničenja na putovanja, pa je za sve koji dođu u zemlju obavezno testiranje na korona virus.

Ovo rasterećenje dolazi nakon najmrtonosnijeg talasa kada je beleženo više od 15.000 zaraženih, dok je stopa vakcinacije ostala ispod 40.

Slovačka uvela vanredno stanje

Slovačka je nedavno proglasila vanredno stanje koje će biti na snazi 90 dana nakon naglog porasta broja zaraženih.

Za većinu događaja je neophodna kovid propusnica koja dokazuje da je osoba revakcinisana, da ima negativan PCR ili da je u poslednjih šest meseci preležala virus.

Neke maloprodajne radnje poput prodavnica tehnike, obuće ili kućnih proizvoda mogu biti otvorene samo do 20 časova.

U Austriji na snazi 2G plus pravilo

U Austriji je na snazi novi režim ulaska u zemlju, prema kom, bez karantina, mogu ući samo oni koji ispunjavaju takozvano "2G plus" pravilo ili su primili buster dozu.

Prema novoj uredbi u zemlju mogu ući samo osobe koje imaju sertifikat o vakcinaciji ili izlečenju od kovida 19, ali uz negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata.

Oni koji su primili buster dozu vakcine protiv koronavirusa oslobođeni su testiranja PCR testom.

Ko u Austriju ulazi bez PCR testa, a nije primio buster dozu moraće u desetodnevni karantin.

Karantin se može prekinuti tek nakon pet dana izolacije negativnim pi-si-ar testom urađenim u Austriji.

Uz to, za one koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u zemlju bez karantina, moraju da se elektronski registruju uoči putovanja.

Od te mere oslobođene su samo trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisane, a za to moraju posedovati lekarski atest.

Takođe postoje i specijalna pravila za decu.

Naime, deca ispod 12 godina izuzeta su od tih mera, i ona moraju u karantin i registrovati se elektronski ako odrasla osoba sa kojom putuju mora u izolaciju.

Takođe postoji i izuzetak za prekograničnu radnu snagu za koju važi i dalje "3G" pravilo, pri čemu u zemlju mogu ući samo vakcinisani, izlečeni ili negativno testirani.

Grčka otkazala sve javne proslave

Božićni koncerti i svi drugi događaji otkazani su u Grčkoj zbog novih ograničenja koja su najavljena u četvrtak, a koja uključuju i obavezno nošenje maski na otvorenom i svim javnim mestima.

Svi koji dođu u zemlju moraće da rade testove drugog i četvrtog dana nakon dolaska.

Ograničenja će stupiti na snagu u petak zbog širenja omikron soja, a kapaciteti na intenzivnoj nezi već su popunjeni 90 odsto.

Broj revakcinisanih građana porastao je na skoro 80, dok je trećina Grka u međuvremenu primila buster dozu.

Početkom decembra vlasti su odobrile i vakcinaciju dece starije od pet godina, a svi građani stariji od 60 godina plaćaće kaznu ukoliko se ne budu vakcinisali, piše Euro news.

Italija uvela nova ograničenja za nevakcinisane

Italija je u četvrtak dodatno pooštrila mere, zabranjujući nevakcinisanima da uđu u javne prostore, a nošenje maski postalo je obavezno i na javnim mestima.

Proslava Nove godine na otvorenom je takođe zabranjena, a diskoteke će biti zatvorene do 31. januara.

Italija je takođe odobrila vakcinaciju dece od pet do 11 godina.

Ove mere dolaze nakon što je ova država nekoliko dana obarala rekorde u broju zaraženih, a u jednom danu je preminulo čak 168 osoba.

Ova država takođe zahteva za sve nevakcinisane građane EU, da prilikom ulaska u zemlju budu u karantinu pet dana, dok vakcinisani moraju da urade test u roku od 24 sata od ulaska u zemlju.

Samo oni koji imaju potvrdu o vakcinaciji mogu da jedu u restoranima, da idu u bioskop ili da prisustvuju sportskim događajima.

Obavezna vakcinacija uvedena je na zaposlene u školstvu, policiji, vojsci i zdravstvenim ustanovama.

Francuska počela vakcinaciju dece

Francuske vlasti su u sredu odobrile vakcinaciju dece do pet do 11 godina, a prioritet su svakako deca koja su u riziku da razviju teži oblik bolesti.

Zemlja je prošle nedelje oborila rekord u broju zaraženih, kada je u jednom danu registrovano više od 100.000 inficiranih.

Vlasti su takođe pozvale ljude da se testiraju i da se tokom praznika suzdrže od masovnih okupljanja.

Premijer Žak Kastek rekao je da će od naredne godine biti uvedena stroža pravila posebno za nevakcinisane građane.

Kancelarija gradonačelnika Pariza saopštila je sredinom decembra da će vatromet i koncerti na čuvenoj aveniji kod Jelisejskih polja biti otkazani.

U Francuskoj su noćni klubovi već zatvoreni od 10. decembra na četiri nedelje kako bi pokušali da obuzdaju širenje virusa.

Od 15. januara će svim punoletnim osobama biti potrebna dopunska vakcina, kako bi se zadržale kovid propusnice.

Prema poslednjim podacima 76,8 odsto punoletnih Francuza je potpuno vakcinisano.

Region u Španiji uvodi policijski čas

Španija namerava da uvede pravilo da nošenje maski na otvorenom ponovo bude obavezno. Od kako je omikron soj počeo da se širi, zemlja je ponovo počela da beleži visok broj zaraženih.

Premijer Pedro Sančez ponudio je da se oružane snage rasporede po regionima kako bi se pojačala vakcinacija. On je dodao da je cilj da 80 odsto građana starosti između 60 i 69 godina dobije buster dozu.

Profesionalni testovi na korona virus privremeno će biti pušteni u prodaju u apotekama zbog nedostatka testova.

Katalonija je najavila da od ponedeljka ponovo uvode policijski čas, zatvaraju se noćni klubovi, a takođe su smanjeni kapaciteti u zatvorenim prostorima. Ove mere biće na snazi 15 dana.

Nekoliko regiona je takođe uvelo dodatne mere za nevakcinisane uoči božićnih praznika, pa će kovid sertifikati biti obavezni za ulazak na sva javna mesta.

Više od 80 odsto populacije je već revakcinisano, ali su vlasti zbog straha od širenja omikron soja pokrenule akciju dodatne vakcinacije.

Velika Britanija razmatra nove mere

Britanska vlada se dugo opire uvođenju novih ograničenja uoči praznika, iako se bore sa velikim porastom broja zaraženih, posebno zbog omikron soja.

Premijer Boris Džonson rekao je da bi vlada mogla da preduzne dalje mere kako bi se zaštitili životi, a zatim je dodao da se situacija prati iz sata u sat.

U četvrtak su Britanci registrovali rekordan broj zaraženih. Ono što je mnoge obradovalo, jesu redovi ispred punktova za vakcinaciju tokom Božića, nakon što je broj zaraženih počeo da raste.

Gradonačelnik Londona je saopštio da će sve svečanosti u glavnom gradu biti otkazane.

Zdravstveni stručnjaci su apelovali na građane da se tokom praznika suzdrže od poseta.

Svi oni koji žele da prisustvuju klubovima i sportskim utakmicama morati da imaju kovid sertifikate.

Ministar zdravlja je prošle srede saopštio da je period izolacije za pozitiven sa deset dana skraćen na sedam, pod uslovom da imaju dva negativna testa.

Portugal najavljuje ograničenja za praznike

Portugal je najavio nova ograničenja tokom Božića i Nove godine. Rad od kuće postaće obavezan, a barovi i didskoteke biće zatvoreni do subote.

Ljudi koji žele da uđu u bioskope, pozorišta, stadione, venčanja i druge proslave moraće da imaju negativan test na korona virus.

U novogodišnjoj noći na ulici ne sme da se okupi više od deset osoba, a ispijanje alkohola na otvorenom biće zabranjeno.

Iako je u Portugalu revakcinisano 86 odsto stanovništva, virus je ponovo počeo da se širi zemljom.

Holandija vraća karantin širom zemlje

Holandija je od prošle nedelje vratila karantin kako bi obuzdala omikron soj, rekao je privremeni premijer Mark Rute nakon sednice vlade na kojoj se raspravljalo o ograničenjima.

Ovaj potez je prema njegovim rečima neizbežan zbog petog talasa i omikron soja.

Ono što posebno zabrinjava je i podatak da se virus širi i među mlađom populacijom.

Mere zaključavanja uvedene su prošlog meseca. Barovi, restorani i druga javna okupljanja zatvaraju se u 17 časova, a ista pravila važiće i tokom praznika.

Kovid propusnice na snazi u Švajcarskoj

Švajcarske vlasti dozvoljavaju samo vakcinisanim građanima da posećuju javna mesta.

Svi koji su vakcinisani ili su u prethodnih šest meseci neće moći da prisustupe restoranima, kulturnim objektima ili drugim događajima u zatvorenom prostoru.

Privatna porodična okupljanja ograničena su na deset osoba.

Švajcarci su još 28. novembra na referendumu izglasali zakon o korona virusu koji je uključivao paket za oporavak od pandemije i primenu kovid sertifikata.

Mere u Norveškoj biće na snazi četiri nedelje

Ograničenje od deset osoba za privatna okupljanja tokom praznika, stupilo je na snagu u Norveškoj kako bi se sprečilo širenje virusa.

Ovo je deo novih mera koje je vlada odobrila ranije ove nedelje, a koje uključuju i ponovno uvođenje socijalnog distanciranja u restoranima. Prisustvo javnim događajima je ograničeno na 50, a ljudi se pozivaju da rade od kuće.

Nove mere trajaće četiri nedelje, a okupljanje za Novu godinu i Božić u kućama biće podignuto na 20.

Nadležni preporučuju nošenje maski u javnom prevozu i prodavnicama.

Svako ko uđe u Norvešku mora da se testira u roku od 24 sata. Ukoliko je test pozitivan, osoba je u obavezi da odmah uradi i PCR.