fbpx
Skip to main content
Požar u SAD

VATRA GUTA ZAPAD AMERIKE: Profesorka Jasmina Vujić sa Berklija o narandžastom nebu San Franciska

Foto: Reuters
Nedelju dana pre požara je bilo izuzetno toplo i zagušljivo. Kiše nije bilo od proleća, sve je bilo suvo

Poslednjih nedelja zapad Sjedinjenih Američkih Država bori se sa vatrenom stihijom kakva nije zapamćena. Vatra guta hiljade hekatara šuma, ugrožena su i naseljena mesta, a bilo je i ljudskih žrtava. Svedočenja očevidaca gotovo da stvaraju apokaliptičnu sliku svih događanja, o čemu svedoče i reči naših ljudi koji žive i rade u SAD-u.

NOVI URAGAN PRETI JUGU SAD: Da li će Sali opustošiti Nju Orleans kao Katrina?

NOVI URAGAN PRETI JUGU SAD: Da li će Sali opustošiti Nju Orleans kao Katrina?

UNUK POKOJNOG PREDSEDNIKA AMERIKE ŠOKIRAO SVET! Podneo iznenađujući zahtev, poziva se na nauku!

UNUK POKOJNOG PREDSEDNIKA AMERIKE ŠOKIRAO SVET! Podneo iznenađujući zahtev, poziva se na nauku!

NIJE IM DOVOLJNO NASILJA! Novi slučaj policijske brutalnosti: Policajac otpušten nakon prebijanja afroamerikanca (VIDEO)

NIJE IM DOVOLJNO NASILJA! Novi slučaj policijske brutalnosti: Policajac otpušten nakon prebijanja afroamerikanca (VIDEO)

- Probudila sam se oko sedam ujutro i prvi put ugledala potpuno narandžasto nebo. Grad je utonuo u neverovatni, narandžasti mrak. Umesto da se razdanjuje, kako je vreme odmicalo, postajalo je sve tamnije, dim i pepeo blokirali su sunce. To je bilo pravo apokaliptičko jutro. Sledećeg dana oblaci pepela i dima su se spustili, sve je bilo zavijeno u sivu izmaglicu. Pepeo je padao svuda. Napolju se osećao dim. Zagađenje vazduha je bilo užasno, stalno su stizala upozorenja da ne izlazimo napolje.

Jasmina Vujić, redovna profesorka nuklearne fizike na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, ovako opisuje atmosferu u San Francisku, gde se paralelno sa teškom pandemijom virusa korona, bore s požarima. Apokaliptičke slike stižu iz Kalifornije, Oregona, Vašingtona.

Nedelju dana pre požara je, seća se Vujićeva, bilo izuzetno toplo i zagušljivo. Kiše nije bilo od proleća, sve je bilo suvo. Dovoljna je bila žiška.

- Prvo su zaduvali vetrovi, što je ubrzalo širenje požara. Stvorile su se vatrene stihije koje su već odnele više od 30 života. Mnogo kuća, izgrađenih od drveta zbog zemljotresa, zahvatila je vatra. Teško je gledati kako su od čitavih naselja ostali samo temelji i zgarišta.

Jasmina Vujić
Profesorka Jasmina Vujić
Foto: Printscreen/Televizija Šabac

Svađa oko krivice

Razvila se, naravno, svađa oko krivice za požare. Levičari tvrde da je požar prouzrokovan klimatskim promenama, za šta su kriva fosilna goriva i ljudi, dok desničari kažu da je problem što "zaštitnici prirode" ne dozvoljavaju krčenje ostarelih šuma i rastinja. Utvrđeno je da je elektrodistribucija Kalifornije (PGE) kriva za ogromne, smrtonosne požare od pre dve godine, jer nisu održavali rastinje oko njihovih dalekovoda. No, tada je PGE proglasila bankrotstvo da ne bi plaćala ogromne odštete - podseća Jasmina Vujić.

Vetrovi su naneli dosta dima i pepela u zaliv San Franciska, a onda su stali:

- Mi smo još u kućnim izolacijama, i to traje od sredine marta. Porodice sa decom su najviše pogođene, jer škole još nisu otvorene. Semestar na univerzitetu je počeo krajem avgusta, ali se sve odvija na daljinu. Ni studenti ni profesori nemaju pristupa kampusu, sem pristupa malom broju laboratorija. U zgradama ventilacija ili ne radi zbog virusa korona, ili radi, ali ubacuje vazduh spolja, koji je sad očajan, jer napolju ima puno dima i pepela - priča profesorka Vujić.

Ona kaže i da stalno proveravaju kvalitet vazduha, filtere za vazduh su postavili u svaku sobu. A povrh svega, tokom velikih vrućina u Kaliforniji su počeli i sa ozbiljnim isključivanjem struje, jer ova "zlatna" američka država zahteva da se pređe na "zelene" izvore - vetar i sunce, što su, primećuje Jasmina, nepouzdani izvori.

- Juče sam šmrkom prala nekoliko puta dvorište, kola, moj paradajz i krastavce, jer su bili zasuti pepelom. Verovatno bi ovako sve izgledalo posle vulkanskih erupcija. Septembar i oktobar su najtopliji meseci u zalivu San Franciska, jer se okean prethodnih meseci zagrejao. Sada čekamo da krene vetar sa okeana, da rastera dim i pepeo, ali zasada to se ne dešava - zaključuje Jasmina Vujić.

Za koliko novca biste pristali da testiraju vakcinu protiv virusa korona na vama?

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd