fbpx
Skip to main content
Papa Franja

VELIKA ZAVERA U VATIKANU: Sprema se udar na papu Franju, crkva je opasno podeljena

Foto: Profimedia
Smatraju ga "komunističkim papom"

U Vatikanu je na pomolu nov okršaj između reformista i konzervativaca. Taman kad su javnost i vernici rimokatoličke veroispovesti malo predahnuli od poslednjeg sukoba od pre tri godine, podiže se novi talas konfrontacija između papa Franje i konzervativnog dela Rimske kurije, s kardinalom Gerhardom Ludvigom Milerom na čelu.

KRVAVI NAPAD U NEMAČKOJ: Muškarac u Frankfurtu nožem napadao ljude kod železničke stanice

KRVAVI NAPAD U NEMAČKOJ: Muškarac u Frankfurtu nožem napadao ljude kod železničke stanice

NAPADNUTA CRKVA U LJUBLJANI: Učinjeno jezivo varvarsko delo, vernici besni, traže hitnu akciju

NAPADNUTA CRKVA U LJUBLJANI: Učinjeno jezivo varvarsko delo, vernici besni, traže hitnu akciju

KO JE NOVI LEKAR BELE KUĆE? Služio u vojnim misijama širom sveta, uključujući i BiH!

KO JE NOVI LEKAR BELE KUĆE? Služio u vojnim misijama širom sveta, uključujući i BiH!

Papa je nedavno ponovio da bi crkva morala dobro da razmisli da li je protiv svakog abortusa, naročito ako je do začeća došlo nasilnim putem – silovanjem. Dobri poznavaoci prilika pri Svetoj stolici kažu da se tvrdokorna struja neće pomiriti sa ovakvim stavom rimskog biskupa i da će tražiti dodatna pojašnjenja, ako ne i revidiranje ovakvog njegovog stava.

Poznajući papu, dobro obavešten izvor tvrdi da on to neće uraditi, kao što je to učinio prošle godine, kad je u intervjuu za jedan prestižni italijanski časopis, na pitanje šta misli o brakovima između ljudi istog pola, odgovorio: "A ko sam ja da sudim".

Nakon velikog pritiska desetak kardinala na papu, on je izjavio da nije dobro shvaćen i da je novinar pustio "mašti na volju". Zanimljivo je da se od tog časopisa nikad nije tražila ispravka niti demanti povodom ovog slučaja.

Smena kardinala

Početak sukoba između reformista i konzervativaca datira od pre tri godine, kad je papa Franja smenio kardinala Milera s mesta predsednika Kongregacije za učenje vere (ministarstva unutrašnjih poslova), zato što ga je kardinal oštro kritikovao zbog izjave da crkva greši što ne daje oprost ljudima koji su u drugom braku, kao i deci začetoj u vanbračnim vezama.

Svetom ocu nakon toga nije preostalo ništa drugo nego da kardinala Milera smeni i postavi svog čoveka, kardinala koji pripada reformističkom kursu, Luisa Fransiska Ladarija Ferera.

Posle toga mnogi su očekivali protivudar konzervativaca, ali on je izostao, a kako tvrdi izvor, to se sada neće desiti. Konzervativci ovog puta neće sedeti skrštenih ruku i ćutati, već će tražiti od pape pojašnjenje ove njegove izjave, kao i njenu reviziju.

Nove zamerke

Konzervativci papi Franji takođe zameraju što je prošle godine uveo izmene u finansijskoj obaveštajnoj službi za borbu protiv pranja novca Svete stolice, posle finansijskih skandala i interne istrage korupcije koja je još u toku. Krajem novembra papa je imenovao 13 novih kardinala, "prinčeva" Rimokatoličke crkve, a u Rim je došlo njih 11. Kardinali sa Filipina i Bruneja su ceremoniju u Bazilici Svetog Petra posmatrali putem video-veze.

Ono što su konzervativci zamerili papi bilo je to što je za kardinala prvi put imenovao jednog Afroamerikanca, Viltona Gregorija, koji po njihovom mišljenju nije zasluženo nagrađen od Vatikana jer je bilo boljih kandidata za tu poziciju.

Od dolaska na presto Svetog Petra, papa je bio na udaru konzervativaca. Prvo zato što je prvi papa iz Južne Amerike, a drugo što je uvek bio na strani siromašnih, zbog čega ga zovu "komunistički papa".

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
9 Beograd