fbpx
Skip to main content
Ruska vojska

ZAPAD NE PRESTAJE DA SE MEŠA U UNUTRAŠNJA PITANJA RUSIJE: Moskva da obustavi vojne aktivnosti kod Ukrajine

Foto: Profimedia
G7 i Evropska unija u zajedničkoj izjavi izrazili su duboku zabrinutost zbog koncentrisanja ruskih vojnih snaga na ukrajinskim granicama i na Krimu

Ministri spoljnih poslova zemalja Grupe Sedam (G7) i Evropska unija u zajedničkoj izjavi izrazili su duboku zabrinutost zbog koncentrisanja ruskih vojnih snaga na ukrajinskim granicama i na Krimu i pozvali Rusiju da prestane sa takvim aktivnostima u skladu sa međunarodnim obavezama koje je preuzela.

Ministri spoljnih poslova Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD i Visoki predstavnik Evropske unije naglasili su u zajedničkom saopštenju da ovakvo pokretanje ruskih trupa, bez prethodnog obaveštavanja, predstavljaju preteće i destabilizujuće aktivnosti.

Oni su pozvali Rusiju da poštuje principe i obaveze OEBS-a koje je potpisala u pogledu transparentnosti vojnih aktivnosti i da poštuje proceduru utvrđenu u poglavlju III Bečkog dokumenta.

Potpisnici su u zajedničkoj izjavi takođe potvrdili nepokolebljivu podršku i posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd