clear sky
8°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Zašto Tramp traži pomoć od Putina oko Severne Koreje i kako mu ruski lider može pomoći?

06.11.2017. 12:24
Piše:
Vladan Milosavljević
Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: SD/ilustracija

Očekuje se da će se Putin i Tramp sastati na marginama samita azijsko-pacifičkih lidera

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Donad Tramp imaće drugi zvanični susret, a Tramp je najavio da će tom prilikom tražiti od Putina pomoć oko Severne Koreje. Tim povodom podsećamo vas na stavove Putina o Severnoj Koreji, o tome šta je Tramp sve pričao o Kim Džong Unu i iznosimo zaključak o tome kako bi to Putin mogao da pomogne Trampu kada je u pitanju Severna Koreja.

Putin: Nismo Tramp i ja mlada i mladoženja

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je još u septembru ove godine da "vojna histerija oko Severne Koreje može voditi ka planetarnoj katastrofi i gubitku velikog broja života". Putin nije želeo tom prilikom da precizira da li je ili nije razočaran u Trampa, već je kratko rekao da on i Tramp nisu mlada i mladoženja.

Tramp SPREMAN da se sastane sa Kim Džong Unom!

Uoči sastanka sa MOĆNIM Putinom i Tramp podvija rep: Želim njegovu pomoć

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

U Severnoj Koreji bi pre jeli travu, nego što bi zaustavili nuklearni program

Putin je to rekao na konferenciji za novinare poslednjeg dana na konferenciji država članica BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) koja se održala tokom septembra u Kini. Tom prilikom je ruski predsednik dodao i to da Severna Koreja neće odustati od svog vojnog programa čak i pod pritiskom vojnih pretnji i sankcija koje često dolaze iz SAD-a. Putin je tom prilikom na konferenciji jasno dao svoje mišljenje:

- Severna Koreja je odabrala da se konfrontira sa svetom, pa uspešno razvija nuklearno naoružanje. Oni će jesti travu, ali svoj program neće zaustaviti sve dok se ne osećaju sigurnim. Šta može vratiti i obnoviti bezbednost? Obnova međunarodnog prava - rekao je Putin.

ISPLIVALE TAJNE svetske elite: RAJSKI PAPIRI otkrivaju SKRIVENO BOGATSTVO najuglednijih ličnosti

Vladimir Vladimirovič Putin
Vladimir Vladimirovič Putin / Izvor: Reuters

Putin je od 2001. godine znao da Severna Koreja pravi atomsku bombu!

Skoro mesec dana kasnije, ruski predsednik je iznenadio novinare, kada je izjavio da je još 2001. godine znao da Severna Koreja pravi atomsku bombu! Ova izjava je došla nakon 16 godina, tačnije početkom oktobra 2017. godine.

Putin je rekao da je 2001. po povratku iz Japana svratio u Severu Koreju gde se sastao s ocem današnjeg lidera i da mu je Kim Džong Il rekao da Pjongjang ima atomsku bombu.

- Kad je to bilo? 2001! Sad je već 2017, zemlja je živela pod trajnim sankcijama i umesto nuklearne bombe sada imaju hidrogensku bombu - rekao je Putin.

Donald i Melanija na ručku kod japanskog premijera: Teme razgovora Severna Koreja i trgovina

Proslava 73. rođendana Kim Džon Ila
Proslava 73. rođendana Kim Džon Ila / Izvor: Profimedia

Cilj je ublažiti neprijateljsku retoriku

Ruski predsednik je naveo da je nedelju dana posle njegove posete "odlučeno da se blokiraju računi severnokorejskih banaka, jer je neko procenio da obaveze koje je Severna Koreja preuzela nisu dovoljne", posle čega se Pjongjang, kako je rekao, "odmah povukao iz svih sporazuma i počeo s razvojem nuklearnog programa".

Ruski predsednik je jasno ukazao na to da veruje da nema pravo da sudi o politici predsednika SAD Donalda Trampa prema Severnoj Koreji, ali i dodao da bi "sve strane trebalo da ublaže neprijateljsku retoriku" i da treba naći načine za direktan dijalog između SAD i Severne Koreje i između Severne Koreje i zemalja tog regiona".

Tramp tražio HITAN sastanak sa Putinom: Predsednik Rusije pristao uz USLOV da tema bude SRBIJA

Kim Džong Un
Kim Džong Un / Izvor: Profimedia

Udri ih, oni će biti još jači

Putin je u oktobru ove godine ukazao na jednu očiglednu pojavu kada je u pitanju odnos na relaciji SAD - Severna Koreja, da oni koji pristupaju razgovorima sa Pjongjangom s pozicija sile, sigurno rade na dodatnom jačanju, a ne slabljenju severnokorejskog režima.

Putin o Severnoj Koreji na Međunarodnom forumu o energetskoj efikasnosti

Kada je govorio na Međunarodnom forumu o energetskoj efikasnosti, Putin je ukazao da je jedno od rešenja razoružanja Severne Koreje – napad!

- Da li je moguć razoružavajući udar? Naravno. Da li će udarom biti pogođene mete? To je nejasno, jer niko ne zna šta se i gde tamo zaparavo nalazi - rekao je ironično Putin tom prilikom, ali je ipak istakao da je najbolje rešenje dijalog i ublažavanje zapaljive retorike dveju strana u ovom tinjajućem višedecenijskom konfliktu između SAD i Severne Koreje.

Sve je SPREMNO za NAPAD: Japanci su RATNICI, oni bi mogli na Severnu Koreju

Američki raketni sistem M270
Američki raketni sistem M270 / Izvor: Profimedia

Ekonomska ograničenja Rusije prema Severnoj Koreji

Nešto kasnije, ali tokom oktobra ove godine, predsednik Putin je ipak posegao za izvesnim, za neke možda i neočekivanim, ali svakako ne i toliko pogubnim merama, kada je u pitanju Severna Koreja. Naime, Putin je potpisao dekret kojim Rusija uvodi ekonomska ograničenja za svog dalekoistočnog suseda.

"Rezolucija 2375" SB UN

Posredi je bilo usklađivanje politike sa „Rezolucijom 2375“ Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja predviđa značajne ograničavajuće mere u oblasti trgovine sa Severnom Korejom. Ta rezolucija o posebnim ekonomskim merama usvojena je kao odgovor na raketne probe Pjongjanga krajem 2016. godine.

Kim se NE SMIRUJE: Severna Koreja planira NOVI raketni test

Raketna vežba vojske SAD i Južne Koreja
Raketna vežba vojske SAD i Južne Koreja / Izvor: Profimedia

Prekid rusko-severnokorejske naučno-tehničke saradnje

Putin je naložio i da se blokira sva naučno - tehnička saradnja sa Severnom Korejom, verovatno pre zbog očuvanja ugleda Rusije i pritiska međunarodne javnosti i političkih establišmenata sa Zapada, nego što to stvarno misli da je trebao da uradi.

U međuvremenu se oglasila i predsednica Saveta Ruske Federacije Valentina Matvijenko koja je rekla da Rusija oštro osuđuje razvoj nuklearnog programa Severne Koreje i pozvala međunarodnu zajednicu da zajedničkim naporima sprovedu rezoluciju koju je usvojio SB UN.

Plan Persije sa RUŠENJE AMERIKE: Iran predložio Putinu kako da IZOLUJU SAD, koliko je to OSTVARLJIVO? (FOTO)

Severna Koreja
Severna Koreja / Izvor: Profimedia/ilustracija

Pjongjang i dalje tera po svome

Međutim, ništa nije moglo da spreči Pjongjang da nastavi sa nuklearnim probama i tu se vraćamo na prvobitnu Putinovu konstataciju, da se nikakav delotvoran pritisak silom ne može izvršiti prema Kim Džong Unu i Severnoj Koreji.

Trampova opsesija Severnom Korejom

Kada je reč o američkom predsedniku Donaldu Trampu i njegovom stavu prema Severnoj Koreji, on je često bio toplo-hladan. Često je pretio vojnim udarima na Pjongjang, da bi posle toga više puta ustuknuo i probao da izgladi situaciju, ali opšte gledano, njegov stav je mnogo agresivniji u odnosu na njegove prethodnike.

Kako je on dolivao ulje na vatru, tako je ona sve jače gorela. Severna Koreja je veoma ozbiljno shvatila Trampove izjave i nije mu uskratila odgovore, a odgovorila je u vidu lansiranja nuklearnih i hidrogenskih bombi i pretnjama obaranjem američkih aviona.

Prevarili ceo svet? Severna Koreja tvrdi da je vest o najvećoj tragediji LAŽ

Šinzo Abe
Šinzo Abe / Izvor: Profimedia

Ipak, stiče se utisak da ni sam Tramp ne zna šta želi da uradi sa Severnom Korejom, jedan dan kaže da bi mogao da razgovara sa Kim Džong Unom, drugi dan, da mu je potrebna podrška Japanaca jer su oni „pravi ratnici“, treći put kaže da mu je potrebna pomoć ruskog predsednika Vladimira Putina?!

Zbog čega Tramp odjednom želi da mu baš Putin pomogne u rešavanju problema sa Severnom Korejom i gde je tu američka diplomatija ili je od nje ostala samo ogoljena sila.

japanska vojska
japanska vojska / Izvor: Profimedia

Na Dalekom istoku svi "gutaju knedle"

Stiče se utisak da svi na Dalekom istoku „gutaju knedle“ kada im Tramp spomene Pjongjang, pa makar to radio i na tviteru. Upirati prstom u Kima donosi najveću štetu onim zemljama koje su u neposrednoj blizini Severne Koreje – Japan (uveliko strahuju od nuklearnog napada, jer su im severnokorejske rakete u više navrata preletale preko ostrva, loši odnosi početkom XX veka i japanski brutalni militarizam koji je ostavio traga na Korejskom poluostrvu), NR Kina (i sama je bila predmet osude američkog predsednika, što iz ekonomskih razloga, što zbog korektnih odnosa između Pekinga i Pjongjanga, jer se severnokorejska privreda u najvećoj meri oslanja na pomoć iz Kine), Južna Koreja (isti narod, razdvojen suprotstavljenim ideologijama i ratom početkom 50-ih godina XX veka, konflikt koji zvanično još uvek nije prestao) i na kraju SAD koje urgiraju kod navedenih država da izvrše snažniji pritisak na Pjongjang, što pomenute zemlje uglavnom nevoljno rade, i sa izvesnom opreznošću, jer ne žele da budu Hirošima i Nagasaki XXI veka.

Neće moći da dobace dalje od ciljeva na Bliskom istoku: Iran ograničio domet balističkih raketa na 2.000 km

Severna Koreja
Severna Koreja / Izvor: Profimedia

Zašto Tramp traži pomoć od Putina oko Severne Koreje?

Dakle, zašto Tramp traži pomoć od Putina? Šta bi podrazumevala ta „pomoć“?

Napad Rusije na Severnu Koreju – previše i nemoguće, ekonomske mere – Putin je već uveo gore pomenute, slanje specijalnih snaga kako bi eventualno likvidirale Kim Džong Una – postoje već u okviru snaga Južne Koreje, pa se ne usuđuju da izvedu tako nešto, barem ne još. Japan – oštro kritikuje Pjongjang, ali ne želi da napada prvi, Kina – nipošto, Južna Koreja -hoće, ali uz snažnu podršku Amerike, koja ni sama nije sigurna da li bi to bila pametna odluka, Rusija – neće napasti, ali može učiniti izvesne pomake u vidu medijacije između Pjongjanga i Vašingtona.

KIM SE SPREMA DA NAPADNE NA ZIMSKOJ OLIMPIJADI? Prave se planovi za evakuaciju sportista!

Vojna vežba u KIni
Vojna vežba u KIni / Izvor: Profimedia

Odrasli na čvrstoj doktrini

Ipak, ne treba zaboraviti, da su način života, doktrina, ideologija Korejanaca iz Demokratske Narodne Republike Koreje zasnovani na duboko ukorenjenoj netrpeljivosti prema svemu što nosi etiketu SAD, „surovog i nehumanog“ kapitalizma, japanskog militarizma i sl.

Donald Tramp u poseti Japanu na azijskoj turneji

Ovih dana, američki predsednik Donald Tramp se nalazi na azijskoj turneji, sa trenutnim boravištem u Japanu, gde se susreo sa premijerom ove zemlje, gospodinom Šinzom Abeom i japanskim carem. I tu priliku je iskoristio da započne sa osetljivim pitanjem kada je rekao da program nuklearnih raketa Severne Koreje predstavlja "pretnju po civilizovani svet i međunarodni mir i stabilnost", kao i da je "era strateškog partnerstva" gotova kada je u pitanju Severna Koreja.

AMERIKU ĆE ZBRISATI NUKLEARNI RAT, A ONDA... Šokantno proročanstvo o kraju sveta TRESE net! (VIDEO)

Južna Koreja, vojnik
Južna Koreja, vojnik / Izvor: Profimedia/ilustracija

Abeova neugodna solidarnost sa Trampom

- Neki kažu da je moja retorika jaka, ali pogledajte šta se desilo uz slabu retoriku u poslednjih 25 godina - rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za medije tokom drugog dana posete Tokiju.

Šinzo Abe je potom najavio (kao lider zemlje koja umnogome zavisi od SAD) da će Japan zamrznuti sredstva 35 severnokorejskih organizacija i pojedinaca u okviru novih sankcija protiv Pjongjanga. Abe je takođe rekao da je vreme da se primeni maksimalni pritisak na Severnu Koreju i potom se složio sa Trampom da bi Kina trebalo da igra veću ulogu u ubeđivanju Pjongjanga da se odrekne programa naoružanja, što je prema Vladimiru Putinu „Sizifov posao“ ili bolje rečeno „borba sa vetrenjačama“.

Abe je naveo i da podržava Trampov stav da su sve opcije moguće kada se radi o Severnoj Koreji. Američki predsednik Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin trebalo bi da se sastanu tokom naredne nedelje na samitu azijsko-pacifičkih zemalja, a kako je najavio Tramp jedna od tema razgovora biće korejska kriza.

Ostavila sve BEZ DAHA: Kim u fabrici KOZMETIČKIH PROIZVODA, ali svi su gledali u NJU (FOTO/VIDEO)

japanska vojska
japanska vojska / Izvor: Profimedia

Ništa ne može bez Putina

- Želimo da nam Putin pomogne oko Severne Koreje, a sastaćemo se i sa drugim liderima - izjavio je Tramp.

Očekuje se da će se Putin i Tramp sastati na marginama samita azijsko-pacifičkih lidera, koji počinje u četvrtak.

Kakvu će podršku Tramp tražiti od Putina, ostaje nam da vidimo, ali se može pretpostaviti da se radi o nekoj vrsti pritiska ili dodatnih ekonomskih mera koje bi Moskva mogla da primeni i izvrši na Pjongjang u zamenu za određene ustupke Rusiji kada su u pitanju neki drugi prostori u svetu gde Rusija nastoji da snažnije uspostavi svoje ekonomsko, vojno ili političko prisustvo.

NEOBIČNE VEŽBE u Severnoj Koreji: Počele masovne evakuacije i isključenja struje - NEŠTO SE SPREMA

Donald Tramp i Vladimir Putin
Donald Tramp i Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Kako bi Putin mogao da pomogne Trampu oko Severne Koreje i šta dobija time?

Ono što sigurno nećemo gledati jesu ruski specijalci koji jurišaju ulicama Pjongjanga s namerom da liše života Kim Džong Una. Ukoliko je Tramp mislio na vojnu pomoć, vara se da će je dobiti od Kine i Rusije. Morao bi Tramp snažno da garantuje i zauzvrat obeća Rusiji i Putinu neke ogromne ustupke ne bi li ruski predsednik pristao na ideju o svrgavanju aktuelnog lidera i političke vrhuške u Severnoj Koreji. No, to su samo nagađanja, saznaćemo uskoro svakako na kakvu je pomoć Tramp mislio.