clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Vučević za Srbiju Danas: Novi Sad postaje grad u kome je kultura način života

31.12.2017. 11:40
Piše:
Srbija Danas
Miloš Vučević
Miloš Vučević / Izvor: Foto: Privatna arhiva

Veliki intervju gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za portal SrbijaDanas.com

Novi Sad je izabran za prestonicu kulture za 2021. godinu. Da li ste počeli da se spremate? Šta je potrebno uraditi kako bi se spremno dočekala 2021. godina kako bi Novi Sad bio potpuno spreman da bude prava Evropska prestonica kulture te godine?

Počeli smo da radimo praktično dan posle proglašenja u Briselu, i do danas smo institucionalno postavili projekat, odnosno, osnovali smo Fondaciju Novi Sad 2021, utvrdili smo stabilan finansijski okvir, počeli da gradimo infrastrukturu, a putem dijaloga smo uključili i građane u osmišljavanje i pripremu programa. Od 60 preporuka koje smo dobili od Evropske komisije nakon samog usvajanja naše pobedničke aplikacije, posle prvog izveštaja koji smo im podneli, broj preporuka za dalji razvoj projekta su smanjili na 12. Dakle, to najbolje pokazuje kako smo radili u ovoj prvoj godini priprema za EPK 2021. Sam projekat je vrlo složen, ali je u svetu jedinstven po tome što kroz projekte kulture menja na bolje jedan grad: ekonomski, politički, sociološki .. I zato je značajno to što je odmah dobio ogromnu podršku tadašnjeg premijera Alekandra Vučića i Republičke vlade, ali i Pokrajinske vlade, što je prograšen za projekat od nacionalnog značaja, jer ćemo zajedno, predstavljajući Novi Sad kao evropsku prestonicu kulture, ujedno promeniti i sliku Srbije. A te promene u poboljšanju imidža mi već vidimo. Broj turista je u ovoj godini porastao je za oko 14%, a sve je više investitora koji se interesuju za ulaganje u Novi Sad. Istovremeno, mi smo počeli da pripremamo infrastrukturu za neke nove kulturne sadržaje, i to u svim delovima grada, ali i obnavljanje 21 fasade u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kako bi je osposobili da bude još atraktivnija turistička zona. Sve je to u okviru šireg projekta priprema za Evropsku prestonicu kulture 2021. Očekujem da ćemo narednih godina, kroz mnogobrojne započete projekte: razvojne, obrazovne, inkluzivne, interkulturalne, pokazati da Novi Sad postaje grad u kome kultura nisu samo pozorišne predstave, koncerti, izložbe i slčno, već da je grad u kome kultura ponovo postaje način života.

Milos Vućević
Milos Vućević / Izvor: Foto: Promo

Kada sumirate 2017. godinu koji projekti su najviše doprineli poboljšanju života Novosađana, a na koji ste projekat najviše ponosni? 

Svaki pomak u kvalitetu života Novosađana je naš uspeh, a mnogo toga je urađeno u poslednjih godinu dana. Brojni su pokazatelji, i statistički i oni koje građani vide svojim očima, i u svojim kućnim budžetima, da nam je dobro krenulo. Novi Sad je grad u kojem konačno rade fabrike, i to u jednoj od najmoćnijih industrijskih grana – u autoindustriji. "Lir" i "Delfi" zapošljavaju oko 5000 ljudi. Ako znate da je poslednjih 25 godina grad praktično ostao bez svih industrijskih kapaciteta, a da je najveća šteta učinjena tokom katastrofalno sprovedene privatizacije, onda je otvaranje fabrika siguran znak da smo izašli iz te spirale ekonomskog propadanja, i da smo na putu napretka. To su dobre i sigurne investicije koje sa sobom “povlače” i sve ostale, i pokreću i sve ostale potencijale grada. Odluka nemačkog "Kontinetala" da u Novom Sadu otvori svoj Centar za istraživanje i razvoj samo je jedan od pokazatelja kakve to potencijale imamo. Osim dobrih radnika srednje stručnog profila, imamo i najbolji inženjerski kadar, i po tome smo u vrhu Evrope, kao grad u kome se permanentno razvija IT sektor. S druge strane, u Novom Sadu se dešava i jedan od najvećih investicionih ciklusa u poslednjih nekoliko decenija. Naš grad je ove godine bio jedno od najvećih gradilišta u Srbiji, odmah posle Beograda, sa preko 700 aktivnih gradilišta. Ujedinili smo se oko projekata čijom realizacijom će biti značajno poboljšan kvalitet života u Srbiji. Kada kažem mi, mislim na saradnju sa Republičkom i Pokrajinskom vladom, sa kojima zajedno potpisujemo neke od trenutno najvećih projekata u Srbiji. Sledeće godine će biti završen most na mestu starog Žeželjevog, taj strateški važan železnički pravac kojim će prolaziti međunarodna pruga Beograd - Budimpešta. Počeli smo izgradnju zgrade Radio televizije Vojvodine, gradimo moderan Naučno tehnološki park, zgradu Hitne pomoći, baletsku i muzičku školu, uređujemo Univerzitetski kampus, brojne saobraćajnice ... pripremamo se i za realizaciju velikog državnog projekta izgradnje stanova za pripadnike svih službi bezbednosti.

Položena je vremenska kapsula i počeli su radovi na zgradi RTV, do kada se očekuje da će zgrada biti izgrađena i zbog čega je značajno da se dobije takav objekat?

Po planovima, za godinu i po dana bi nova zgrada pokrajinskog javnog servisa, na staroj adresi – na Mišeluku, trebalo da bude završena, a samim tim će oživeti i ta izuzetno atraktivna lokacija. Mnogo je tu simbolike, ali i emocija. Posle 18. godina mi gradimo ono što su drugi porušili, mi stvaramo a ne razaramo. Stara zgrada RTV –a je bukvalno sravnjena sa zemljom tokom NATO bombardovanja, i od tada je preko 1000 zaposlenih bez svog krova nad glavom, a da sve to vreme program ni jedne sekunde nije stao, a oni izveštavaju na 14 jezika. Pokrajinski javni servis dobiće ono što je odavno zaslužio: krov nad glavom, moderne uslove za rad, a Novom Sadu će konačno biti skinut još jedan ožiljak sa lica, nastao od NATO bombi, mada nikada nećemo zaboraviti to proleće 1999. godine.

Miloš Vučević
Miloš Vučević / Izvor: Srbija Danas

Zabeležen je rast turista poslednjih godina u celoj Srbiji. Koliko je Novi Sad uspeo da se nametne kao atraktivna destinacija za domaće i strane turiste i kakva su vaša očekivanja za sledeću godinu?

U prvih 10 meseci ove godine za oko 13,5 odsto je povećan broj turista u odnosu na prethodnu godinu, kao i broj noćenja kojih je ukupno bilo preko 312.000. Samo u oktobru mesecu, u Novom Sadu je boravilo skoro 15 odsto više turista nego u isto vreme prošle godine. Tokom novogodišnjih i božićnih praznika očekujemo novi, veliki talas turista, mada je kalendar gradskih dešavanja popunjen tako raznovrsnim i kvalitetnim programima, da je svaki mesec za turiste jednako interesantan. Novi Sad je postao jedna od najpopularnijih takozvanih “city break” destinacija u ovom delu Evrope. U sledećoj godini samo očekujem da se svi ovi trendovi nastave. 

Koliko se Novi Sad razlikuje danas u odnosu na grad koji ste preuzeli 2012. godine na upravljanje?

Sa koje god strane da pogledate, ili koji god segment života da sagledate, videćete neuporedivu razliku između Novog Sada pre 2012. godine, i ovog danas. Pre pet godina, kada je SNS preuzela vlast u Novom Sadu, mi nismo krenuli od nule, već iz debelog minusa. Prethodnici su ostavili milionska dugovanja, brojne sudske sporove, javna i javno – komunalna preduzeća na ivici bankrota, … tako da nam je trebalo vremena da stabilizujemo sistem, da bismo uopšte mogli da krenemo dalje. I danas, pored svih gradilišta koja smo pokrenuli, svih priznanja koja smo dobili, i što je najvažnije - poboljšanja opšte privredne klime i života Novosađana, imamo i analizu Fiskalnog saveta po kojoj Novi Sad, od svih gradova u Srbji, ima najstabilnije javne finansije, izbalansiran budžet i u roku izvršava plaćanja. Mislim da je vrlo jasno, i vidljivo, koliko se vlast Srpske napredne stranke razlikuje od one pustoši koju je u Novom Sadu ostavio bivši režim DS –a.

Šta biste želeli da uradite u Novom Sadu za Vašeg mandata? Šta vidite kao najveći izazov?

Najveći izazov će biti rešavanje problema u delu javne uprave, modernizicija koja će dovesti do bržeg i efikasnijeg pružanja usluga građanima. Svih ovih godina ulažemo izuzetne napore da stvorimo istinski servis građana i privrede, unapredimo rad javnih i komunalnih preduzeća i inspekcijskih službi. Politička volja postoji, i očekujem da ćemo primenom sistemskih rešenja konačno rešiti problem koji nas usporava na putu napretka. Takođe, pred nama je i nastavak restrukturiranja javnih i javno - komunalnih preduzeća. Neka preduzeća smo uspeli da izvučemo iz “crvene zone” poslovanja, a za neka nam tek predstoji velika borba, kao što su JKP “Stan”, Apotekarska ustanova, SPENS. Nastavljamo da gradimo, da unapređujemo privredni i poslovni ambijent, da unapređujemo sve segmente života Novosađana, da se što bolje predstavimo kao Omladinska prestonica Evrope 2019, i Evropska prestonica kulture 2021.godine, kao jedan moderan, multikulturalni grad, kao Srpska Atina. 

Miloš Vučević
Miloš Vučević / Izvor: Srbija Danas

Aleksandar Vučić Vam je ukazao veliko poverenje i postavio Vas za potpredsednika SNS 2016. godine. Koliki je izazov pomagati predsedniku u vođenju najveće stranke u istoriji Srbije?

To je velika čast, ali i veliki izazov, i veliki rad. Ja sam od onih koji veruju da rad pobeđuje sve, da svako vredi onoliko koliko radi, i uvek dajem svoj maksimum. Aleksandrova energija jednostavno ne dozvoljava da odustanete, da posustanete, da lako prihvatite nešto kao nemoguću misiju .. i to je ono što motiviše da radite, i kada mislite da ste na ivici snage. SNS je državotvorna stranka, jedna ogromna organizacija, koja ima još veću odgovornost jer od građana Srbije već godinama dobija bezrezervnu podršku. Zato mi ne smemo da se ulenjimo, uprkos rejtingu stranke koji je na istorijskom maksimumu od uvođenja višestranačja, niti da zaboravimo ono za šta su nas građani birali - da se borimo i da radimo za bolju i jaču Srbiju, da brinemo o njenoj budućnosti. I to ne smeju da zaborave ni oni koje je SNS delegirala u mesnim zajednicama, niti oni koji je predstavljaju u Vladi Srbije. I zato je važno da mi, najviši rukovodioci stranke, budemo u stalnom kontaktu sa bazom, i da je održavamo što snažnijom. I za mene je zadovoljstvo biti stalno na terenu, i pomagati našim kolegama u tome da svaki deo Srbije uhvati ritam napretka.

Sledeće godine će se održati izbori u Beogradu, a opozicija je već krenula da pravi predizborne koalicije. Istu situaciju građani Srbije su imali priliku da vide i pre predsedničkih izbora. Kako ocenjujete trenutnu situaciju što se tiče opozicije?

Nemam nameru da se bavim ljudima koji ne vide dalje od ličnih sujeta, a politiku doživljavaju kao način za brzo lično bogaćenje. Sreća pa su građani Srbije davno prozreli njhove namere. To su filmovi koje je Srbija pogledala, odgledala, i sada su u nekih zabačenim filmskim arhivama. Na sreću svih nas. Sada je neko drugo vreme. Sada se pobeđuje radom i rezultatima, a ne lažima, krađom i dugovima.

Miloš Vučević
Miloš Vučević / Izvor: Srbija Danas

Da li mislite da će opozicija za ove izbore napraviti neki program i će se i ovaj put program zasnivati na pljuvanju Aleksandra Vučića?

Kakav program? Nemaju oni nikakav program, osim ako ne mislite na reciklirana obećanja iz perioda kada su svi bili “obojeni u žuto”, i pod patronatom svojih tajkunskih mecena. Oni umesto programa imaju agresiju, a umesto ideja mržnju, i ne biraju način da je pokažu. Imaju samo jedan cilj, a to je da pokušaju da sruše najboljeg od nas, tako da ta kampanja širenja laži o Aleksandru Vučiću nikada nije ni prestala. Strašno je to što ni porodica, niti privatni život našeg predsednika nisu pošteđeni tih brutalnih laži i napada od strane raznih političkih mrtvaca. Ali narod ga voli i podržava njegovu politiku tako da to ne može, ni na koji način, da ugrozi grupica onih istih političara koji su taj narod doveli do teškog siromaštva, a zemlju uveli u jedno opšte beznađe. Bolje bi im bilo da se vrate tamo odakle su i došli – u mišje rupe, osim ako nisu spremni da dožive potpunu kataklizmu na izborima. 

Sta biste poželili građanima u Novoj godini?

-Svim građanima želim dobro zdravlje, i mnogo razloga za sreću.