Skip to main content
 • Read more Radovan Karadžić Info

  PRVE REČI RADOVANA KARADŽIĆA NAKON SRAMNE PRESUDE: Pogledajte šta je rekao

 • Read more Aleksandar Vučić Vesti

  Počela borba za Folksvagen: Vučić pregovara o dovođenju kompanije u Srbiju! (FOTO)

 • Read more Miroslav Lazanski Info

  REAKCIJA LAZANSKOG NA PRESUDU KARADŽIĆU: To je SCENARIO da Srbi budu GENOCIDNI! Srpska je DOVEDENA U PITANJE

 • Read more Milan Gajić Fudbal

  GAJIĆ ŠETAO I SVE PRIZNAO: Čega se uplašio, koga bi poveo na pusto ostrvo, ko najgore parkira... (VIDEO)

 • Read more Sudije u Hagu Info

  KO SU SUDIJE KOJE SU SUDILE KARADŽIĆU: Ovo je "petorka" koja je donela sramnu presudu

 • Read more david dragojević Zadruga

  PITAO ZA ALEKSANDRU - TRAŽI POZIV! Usred SVAĐE sa Anom, David zadao NAJJAČI udarac - depresivan i utučen

 • Read more Ivana Filipović Hronika

  Polomio joj rebra, probio plućno krilo, a evo kolika KAZNA može biti izrečena Đorđu Lackoviću!

Atelje 61

Jedinstveni centar tapiserijske umetnosti: Pogledajte blago "Ateljea 61" (VIDEO)

Foto: Vojvodina
U Zbirci „Ateljea 61“ koja broji preko 300 eksponata, našla su se dela brojnih znamenitih umetnika čije je delovanje i rad najbolji reprezent postojanja pojma savremene umetnosti u Srbiji.

Osvajanje pažnje umetničke javnosti Novog Sada i zapuštenih laguma Petrovaradinske tvrđave, započeto krajem pedesetih - početkom šezdesetih godina 20. stoleća, rezultiralo je velikim entuzijazmom nekolicine ondašnjih mladih umetnika, koji su današnji naši korifeji novosadske likovnosti poput Jovana Soldatovića, Boška Petrovića, Aleksandra Lakića, Stevana Maksimovića, itd...Celokupna atmosfera potrebe za novim izrazom te istraživanjem u polju modernosti će zaokupiti i viziju i svest Boška Petrovića i Etelke Tobolke, koji su polazeći od estetičke poruke da je ondašnjoj jugoslovenskoj umetnosti, potrebno nešto novo i drugačije, bili idejnim tvorcima i pokretačima „Ateljea 61“.

Upoznajte zbirku skulptura na otvorenom u opštini Apatin

Tako će Rešenjem ondašnjeg Narodnog odbora Opštine Novi Sad, zavedenim pod brojem 047035/61 od 28. februara 1961. godine i zvanično ove vizije Petrovića i Tobolke zaživeti, upravo u prostorijama samog ateljea Boška Petrovića.

Nastala u konvergiranju francuske i flamanske tradicije i domaćeg nasleđa ćilimarske tehnike tkanja na razboju, tapiserija je kao autonomni, vizuelni medij u nas prešla zavidan put od naivnih, pionirskih eksperimenata do autentičnih i originalnih ostvarenja, koji prate savremene svetske umetničke tokove. U Zbirci „Ateljea 61“ koja broji preko 300 eksponata, našla su se dela brojnih znamenitih umetnika čije je delovanje i rad najbolji reprezent postojanja pojma savremene umetnosti u Srbiji.

Godine 1980., opet odlukom gradskih vlasti „Atelje 61“ postaje ustanova od posebnog društvenog značaja, tada izlagačkom delatnošću pokrivši apsolutno celokupnu teritoriju Jugoslavije i zemalja u okruženju, ali i Severnu i Južnu Ameriku, Evropu i azijski kontinent. Godine 1997. u okviru „Ateljea 61“ počela je sa radom Škola tkanja, 1998. kolonija tapiserista, a 1999. godine je u Bastionu Leopolda I, najstarijem objektu Petrovaradinske tvrđave, otvorena jedinstvena galerija tapiserija, koja je dobila naziv „Boško Petrović“ po utemeljivaču tapiserije u nas.

NAJLEPŠA SVETINJA U INĐIJI: Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice - najskladnija građevina u Sremu iz 18. veka

Danas, kao jedinstveni centar tapiserijske umetnosti u Srbiji, ali i regionu Zapadnog Balkana, te jedan od nekolicine u svetu u kojem se sistematski izvodi, neguje, čuva i populariše tapiserija, „Atelje 61“ je nakon više od pola veka postojanja postao jedna od relevantnih referencijalnih činjenica za istoriju ideja, tendencija i rezultata naše umetnosti tapiserije od druge polovine 20. stoleća do današnjice.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd