fbpx
Skip to main content
Novi Sad

Ministarka kulture Slovačke posetila Novi Sad

Foto: Grad Novi Sad
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ministarku kulture Slovačke Republike Ljubicu Lašakovu i ambasadorku Slovačke Republike Dagmar Repčekovu i tom prilikom poželeo im je srdačnu dobrodošlicu u Novi Sad.

Na sastanku u Gradskoj kući razgovaralo se o modalitetima za uspostavljanje intenzivnije saradnje na polju kulture, a posebno u okviru projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. Gradonačelnik je ocenio da je slovačka zajednica u Novom Sadu i Vojvodini veoma aktivna i da umnogome doprinosi društveno-kulturnom životu, te da postoji dobra osnova za dalje jačanje odnosa.

SAMO U TRAVELLAND-U URAČUNATO OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA!

SAMO U TRAVELLAND-U URAČUNATO OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA!

Sagovornici su se složili da projekat NS EPК 2021. nudi veliki prostor za inovacije na polju kulture, kao i za umrežavanje ustanova kulture iz različitih zemalja, što samo može uticati na stvaranje novih pozitivnih vrednosti. Кulturna razmena i međunarodna saradnja na polju kulture utiču na bolje međusobno upoznavanje, te na stvaranje harmoničnih odnosa, a kultura postaje sve bitinija i za ekonomski razvoj, rečeno je prilikom susreta zvaničnika.

Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Vučević je naglasio da je Grad prepoznao potencijal kulture i mladih kao aktivnih činilaca pozitivnih promena, te da je pionirski započeo realizaciju važne infrastrukturne investicije, pretvaranja zapuštenog industrijskog prostora u Omladinski kreativni polis, a u cilju da se obezbede uslovi za razvoj kreativne i kulturne industrije.

Sa tom namerom u gradu su otvorene već tri kulturne stanice koje takođe podstiču i građanski aktivizam.

Gradonačelnik Vučević osvrnuo se i na tradicionalno dobre odnose Slovačke Republike i Srbije, uz komentar da tome najviše doprinose Slovaci koji ovde žive. Na sastanku je pomenuta i 2020. godina kada se obeležava 250 godina od doseljavanja Slovaka na ove prostore, i stota godišnjica nacionalnog teatra u Slovačkoj, te je rečeno da je to odlična prilika da se u Novom Sadu upiliči adekvatan kulturni program u saradnji sa Slovačkom Republikom.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd