fbpx
Skip to main content
Miroslav Mika Antić

NAJPOZNATIJI PLAVI ČUPERAK: Mika Antić je pesnik kojim se Kikinda diči!

Foto: Vojvodina
Pisao je za decu i odrasle

Srpski pesnik Miroslav Mika Antić (1932- 1986) rođen je u Mokrinu, naselju u gradu Kikinda. U rodnom Mokrinu pohađao je Osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije je upisao u Beogradu. Sem pisanja bavio se i slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je i urednik lista "Ritam" i "Dnevnika" u Beogradu i "Mladog pokolenja" u Novom Sadu.

Za sva ta dela dobio je mnogobrojna priznanja kao što su: dve „Nevenove“ nagrade, nagradu za životno delo u poeziji za decu, Goranovu nagradu, nagradu Sterijinog pozorišta, Zlatnu arenu za filmski scenario, nagradu Oslobođenja Vojvodine, Orden zasluga za narod i dr.

Pisao je za decu i odrasle. Njegove najpoznatije pesme su "Plavi čuperak", "Plava zvezda", "Vojvodina", "Ispričano za proleće", "Plavo nebo"... 

U rodnom Mokrinu postoji bista sa njegovim likom, a na njegovoj rodnoj kući je tabla na kojoj piše - U ovoj kući proveo je detinjstvo Miroslav Antić (1932- 1986);  Pesnik dečijih snova, Garavog sokaka i zvezdanih staza; U sebi je nosio Mokrin do smrti, svog Miku, Mokrinčani će nositi u sebi - doveka. 

U Kikindi postoji ulica sa njegovim imenom.  

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd