Skip to main content
 • Read more aleksandar-vucic Info

  NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA: SNS stabilna sa 54 odsto!

 • Read more Donald Tramp Svet

  Dokazi u korist Trampa: "Ovo je njegov NAJBOLJI DAN od kad je predsednik!"

 • Read more Fudbalska reprezentacija Srbije Fudbal

  OGLASIO SE FEJSA: Evo zašto iskusnog veziste NEMA u Portugaliji (FOTO)

 • Read more Banka Društvo

  GUŽVE NA ŠALTERIMA ZBOG ZAMENE PASOŠA: Podnesite zahtev na vreme

 • Read more Raketni napad Vesti

  Kijev ostaje bez LANSIRNIH VOZILA: Rusija raskida ugovor sa Ukrajinom

 • Read more Tereza Mej Svet

  Tereza Mej PRISTALA NA ULTIMATUM: Podnosi ostavku nakon glasanja?

 • Read more Zoran Đinđić Info

  Ovo je ČUVENI INTERVJU Đinđića iz 1999. godine! Više NEMA DILEME da li je POZIVAO NA BOMBARDOVANJE!

Miloš Vučević

Napreduju radovi na izgradnji nove glavne crpne stanice

Foto: Grad Novi Sad
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa direktorom JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozdenom Perkovićem obišao lokaciju u blizini Žeželjevog mosta i Kvantaške pijace na kojoj se izvode radovi na izgradnji NGC-1, nove glavne crpne stanice.

Na datoj lokaciji se predviđa dovođenje svih otpadnih voda gradskog područja leve obale Dunava, kao i odvod ka budućoj lokaciji centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Samim tim, taj lokalitet je od strateškog značaja za odbranu od plavljenja grada usled jakih kiša. 

Nova glavna crpna stanica NGC-1 treba u potpunosti da zameni postojeću glavnu crpnu stanicu GC-1 koja se nalazi na raskrsnici Radničke ulice i Keja žrtava racije. GC-1 je u funkciji još od početka šezdesetih godina i služi za odvođenje otpadnih i atmosferskih voda južnog gradskog sliva kanalizacije.

Milloš Vučević
Foto: Grad Novi Sad

- Krajem 2018. godine su počeli radovi na izgradnji NGC-1, a za oko 12 meseci će po prvi put Novi Sad dobiti objekat ovakve sadržine u sistemu tretiranja otpadnih voda, odnosno kanalizacije. Ovo je pojedinačno najveća investicija u kanalizacioni sistem od kad postoji Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ finansirana iz gradskog budžeta i vredna je 860 miliona dinara. Ono što je od velikog značaja za stanovnike ovog dela grada, jeste to što ćemo imati objekat koji će biti u skladu sa evropskim standardima i normama i građani neće osećati neprijatne mirise ili bilo koje druge negativne efekte zbog međusobne blizine stambenog bloka i složenog kanalizacionog sistema. Ovo je takođe priprema u procesu izgradnje centralnog prečistača, a sledeće što nas čeka jeste izrada studije izvodljivosti centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, premošćavanje Žeželjevog mosta sa kanalizacionim cevima i potom izgradnja prečistača koji će biti u blizini Rokovog potoka u Petrovaradinu. Kej i Podbara ne samo da neće više imati neprijatne mirise sa ove lokacije, već će Grad zajedno sa Pokrajinom investirati 280 miliona dinara u uređenje Ulice Marka Miljanova koja će biti bulevarskog tipa, a radićemo i na rekonstrukciji više ulica u Almaškom kraju, tako da će taj deo grada osetiti jedan snažan investicioni ciklus - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković je istakao da je nova crpna stanica-NGC-1 projektovana u skladu sa važećom pravnom regulativom Republike Srbije i u skladu sa evropskim normama. 

Miloš Vučević
Foto: Grad Novi Sad

- Shodno tome, osmišljen je potpuno izolovan objekat, iz kojeg ne može da izađe zagađeni vazduh sa neprijatnim mirisom. Novi izliv u Dunav je niži od postojećeg, tako da će duži vremenski period biti potopljen od strane Dunava, što je povoljnije za zaštitu od širenja neprijatnih mirisa – naglasio je Perković.

Kako je rečeno tokom obilaska, nastavak izrade tehničke dokumentacije za izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Novog Sada ulazi ove godine u fazu izrade studije izvodljivosti sa idejnim projektom, za šta su obezbeđena sredstva granta Evropske unije. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd