Skip to main content
 • Read more Hitna pomoć Region

  Detalji nesreće u Banja Luci: Trudnicu koja je sletela s puta PORODILI, starije dete (2) NA APARATIMA

 • Read more Luna Đogani, Sloba Radanović, Kija Kockar Zadruga

  I JEDNA I DRUGA SU SA NJIM: Sloba Radanović nije imao kuda, priznao sve o odnosu sa Kijom i Lunom!

 • Read more Indija Vesti

  ŠAMAR lažnoj državi: Makedonija OBUSTAVILA izvoz voća i povrća na tzv. Kosovo

 • Read more Grad, nevreme Društvo

  Nevreme pogodilo Srbiju: Grad pričinio štetu usevima (FOTO)

 • Read more sijalica Vesti

  PAZITE GDE ŠTA RADITE: Ako vidite OVAKVU sijalicu, znajte da je iza nje KAMERA (FOTO)

 • Read more Partizan Fudbal

  ŠOK U SURDULICI! Radnik POVEO protiv PARTIZANA (VIDEO)

 • Read more Vaterpolo reprezentacija Srbije Ostali sportovi

  EP BARSELONA: Srbija dobila rivala u četvrtfinalu (VIDEO)

Mileva Marić Anštajn

NOVI SAD se menja kroz ugao posmatrača: Predstavljamo vam ženu koja je čitav svet okupila u srcu Vojvodine

Foto: SD/ilustracija
Istorijske činjenice manje poznate javnosti

Novi Sad je potpuno čudan grad.  Prati ga „usud“ imena, pa teško da se bilo šta iz minulih epoha zadržava na njegovim ulicama, a sa druge strane o njegovoj prošlosti se veoma mnogo piše i govori.

Predstavljamo vam najveću novosadsku dobrotvorku: Zahvaljujući ovoj ženi Novi Sad danas izgleda ovako

Ovo je SRPSKI GRAD u kome žive SLOVACI! Evo šta sve niste znali o njima!

Istorija grada nije samo zapisana u udžbenicima već i u prostorima u kojima traje naš život. Nazivi ulica, škola, spomenika, nagrada postaju deo našeg ličnog identiteta. Upravo iz tog razloga, od velike je važnosti istaći znamenita imena koja su obeležila neki od aspekata istorije ovog grada, i to ne samo istorije ovog grad već i čitavog čovečanstva.

Zanimljivo je da se nastanak mnogih istorijski značajnih tvorevina vezuje upravo za ovaj grad. Takođe, interesnatan je i podatak da mnoga istorijska imena pominjana u istoriji Novog Sada zapravo nisu rođeni Novosađani, ali su i te kako doprinela da kao takvi budu upamćeni. Jedna od njih je i Mileva Marić. Zapravo, možda poznatije zvuči Mileva Marić-Ajnštajn.

Mileva Marić i Albert Ajnštajn
Mileva Marić i Albert Ajnštajn
Foto: Profimedia

Ova žena je istinski tvorac teorije relativiteta, zasluženi a nesuđeni Nobelovac.

Rođena je u Titelu, gradiću u Vojvodini,u kući dede po majci, Atanasija Ružića. Svoje školovanje je otpočela u Rumi i Sremskoj Mitrovici, a potom nastavila u Srpskoj višoj devojačkoj školi u Novom Sadu, te u gimnaziju nastavila u Šapcu, a završila u Zagrebu, dobivši prethodno dozvolu da pohađa školu koju su mogli upisati isključivo muškarci. Na Univerzitetu u Cirihu prvobitno je upisala studije medicine, da bi se ubrzo prebacila na Državnu politehničku školu gde je studirala matematiku i fiziku kao peta žena koja je uspela da upiše ove studije.

Njena velika nadarenost za matematiku, kao i njena ozbiljnost i vrednoća, ali i zapisi samog Ajnštajna o tome koliko mu Milevino znanje matematike pomaže u radu, bili su i ostali temelj na kome do danas traju debate o Milevi Marić kao naučnici.

Mileva Marić i Albert Ajnštajn
Mileva Marić i Albert Ajnštajn
Foto: Profimedia

U tom kontekstu se ne može zaobići teza po kojoj je Milevin doprinos Ajnštajnovom naučnom radu neosporan, a postoje i tvrdnje koje eksplicitno govore o njenom važnom doprinosu Ajnštajnovoj specijalnoj i opštoj teoriji relativiteta.

Mileva i Albert Ajnštajn živeli su u Novom Sadu u periodu od 1905. do 1907. godine, u kući koju je sagradio njen otac, Miloš Marić. Upravo te 1905. godine, Ajnštajn je svetu prvi put predstavio teoriju relativiteta u Novom Sadu.

Postoje indicije da je ova teorija nastala upravo u ovoj kući, koja se nalazi u Kisačkoj ulici i zaštićena je kao kulturno dobro.

Ipak, ono što je najtužnije u životu ove velike naučnice jeste to da je umrla potpuno napuštena. Nikada nije otkrila da je koautor naučnih teorija i nikada nije polagala pravo na slavu koju joj je ukrao bivši muž.

Sahranjena je u Cirihu, gde važi surovo pravilo da se grob prekopa ukoliko se ne plati njegovo održavanje. Nažalost, to se i dogodilo.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd