fbpx
Skip to main content
Carska bara

Oaza mira i netaknute prirode u srcu Banata: Upoznajte Carsku baru!(VIDEO)

Foto:Vojvodina
Bogata flora i fauna

U blizini Zrenjanina, u srcu Banata, na samo 50 km od Beograda i 60 km od Novog Sada nalazi se Specijalni Rezervat Prirode "Carska bara".

Ova oaza mira i netaknute prirode predstavlja jedno od "10 savršenih mesta" u Srbiji. Zbog svojih prirodnih vrednosti Rezervat je proglašen za međunarodno važno područje za očuvanje biljaka i ptica

Na ovom prostoru nekada se protezalo bezbroj većih i manjih močvara, danas ga karakterišu meandri Starog Begeja.

Za bogatstvom sveta flore ne zaostaje ni fauna, gde se uz dosta sreće mogu pronaći: divlja svinja, srna, lisica, zec, bizamski pacov, šišmiš, tvor, jež, tekunica, krtica, lasica, hrčak, barska kornjača, sivi gušter, belouška, zelena žaba i šareni daždevnjak.

U ovoj oazi flore i faune najranije prisustvo čoveka seže čak 6000 godina u prošlost, o čemu govore dokazi pronađeni u humkama u okolini Mužije i Titela. Ranu istoriju kraja obeležio je hunski vođa Atila, za čije ime su vezane brojne legende o nastanku imena Carske bare. Na izgled miran i tih kraj, svedoči o burnoj istoriji naroda koji su se ovde smenjivali ali i ostajali: od Bugara, Rumuna i Turaka do Nemaca, Mađara i Srba.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd