Utorak 19. mar 2024.
Petrovaradin

Otvorena izložba "Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave"

Foto: Kabinet gradonačelnika Novog Sada
Snažna podrška države za očuvanje simbola Novog Sada

Izložba ''Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave'' koju je priredio Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada otvorena je u kompleksu Vojne bolnice u Petrovaradinu.

- Izložba je samo mali pokazatelj aktivnosti koje se preduzimaju i koje će biti preduzimane u podgrađu i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Još 2016. godine razgovarali smo sa tadašnjim predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem o tome gde je najbolje da uložimo dodatna sredstva od Republike za obnovu kulturno-istorijskih spomenika i zaključili da je podgrađe pravo mesto za to. Dobili smo snažnu podršku za očuvanje onoga što simbolizuje suštinu Novog Sada i zahvaljujući Zavodu za zaštitu spomenika kulture počela je realizacija veoma složenog i zahtevnog projekta. Prošle godine dobili smo 100 miliona dinara za obnovu podgrađa, a 2018. još 150 miliona dinara za tu namenu. Takođe smo u saradnji sa Republikom obezbedili 70 miliona dinara za uređenje prostora oko Ulice prote Mihaldžića – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada je takođe naglasio da je namera Grada da podgrađe bude svojevrsan turistički centar i da je cilj da tamo što više budu zastupljeni oblici privrednog organizovanja koji su kompatibilni sa takvom namenom.

Petrovaradin
Vučević naglasio da je namera Grada da podgrađe postane turistički centar
Foto: Kabinet gradonačelnika Novog Sada

- Mnogo je važno što je Vlada izdvojila novac i za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa oko rodne kuće Bana Jelačića. To pokazuje da Srbija vodi odgovornu politiku prema svim nacionalnim zajednicama i dobar je primer susednim državama da takav odnos pokažu prema srpskoj nacionalnoj zajednici. Nastavićemo da obnavljamo spomenike kulture svuda gde za to postoje potreba i mogućnosti. Lista aktivnosti koje je Zavod preduzeo tokom 35 godina je velika i ponosni smo na njihove rezultate. Odgovornim pristupom i dobrom komunikacijom sa Republikom i Pokrajinom namera nam je da obezbedimo što više sredstava za investiranje u dalji razvoj Novog Sada jer se tako iskazuje ljubav prema gradu – naglasio je Vučević.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić je rekao da izložba predstavlja početak obeležavanja značajnog jubileja - 35 godina rada ustanove.

- Izložba prezentuje proces realizacije najizuzetnijeg projekta u karijeri Zavoda – rekao je Jokić i kao primere drugih značajnih poduhvata naveo sanaciju hrama Almaške crkve, rekonstrukciju Uspenskog groblja, hrama manastira Kovilj i izradu glavnog projekta revitalizacije Rimokatoličkog groblja u Futoškoj ulici.

Postavka ''Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave'' će biti otvorena od 24. maja do 2. juna i to od 17 do19 časova uz stručno vođenje autorskog tima.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd