Skip to main content
Vojvodina

Upoznajte turistički sadržaj opštine Opovo (VIDEO)

Foto: Vojvodina
Priobalje reke Tamiš sa svojim aluvijalnim šumama, poplavnim pašnjacima, ritovima, slatinama, ribnjacima i jezerima, uz minimalne antropogene uticaje svojim većim delom predstavlja očuvano autohtono prirodno okruženje

Opština Opovo se možda ne nalazi na mapama velikih turističkih turoperatera, ali ovaj deo Srednjeg Potamišja i te kako ima šta da ponudi. Kulturno - istorijski spomenici, brojne manifestacije, veliki potencijali eko i agro turizma, sadržaji aktivnog odmora, sportsko rekreativni tereni, ugostiteljstvo i kulinarstvo, predstavljaju raznovrsnu, ali pre svega kvalitetnu turističku ponudu.

Više pročitajte OVDE

Priobalje reke Tamiš sa svojim aluvijalnim šumama, poplavnim pašnjacima, ritovima, slatinama, ribnjacima i jezerima, uz minimalne antropogene uticaje svojim većim delom predstavlja očuvano autohtono prirodno okruženje. Tereni duž reke Tamiš od Sakula, preko Barande i Opova, do Sefkerina odlikuju se izuzetnim eko turističkičkim potencijalom kada su u pitanju sadržaji aktivnog odmora, sportskog ribolova i birdwatching-a.

Mreža isprepletanih šumskih staza, nasipa i poljskih puteva, bilo da vodi uz obalu reke, kroz polja suncokreta ili pored jezera i ribnjaka, predstavlja veoma popularne ture za ljubitelje pešačenja i biciklizma u prirodi. Ove godine je izgrađena namenska pešačko – biciklistička staza koja spaja Opovo i Barandu.

Meandrirajući tok reke Tamiš čije su obale kao veliki zeleni tunel „ograđene“ šumskim sastojinama vrbe i topole predstavljaju izvrsne terene za veslačke sportove kanu i kajak, kao i vožnju čamcima.

Izuzetno bogat biodiverzitet odlikuje ovaj deo Srednjeg Potamišja. Vodena staništa na teritoriji Opštine Opovo predstavljaju jedno od najznačajnijih vlažnih staništa u Srbiji. Posebno se ističe raznovrsnost barske vegetacije i bogatstvo ornitofaune koja se odlikuje sa preko 220 vrsta ptica. Na staništima u Barandi i Sakulama egzistira više velikih kolonija retkih i zaštićenih vrsta zbog čega je ovaj kraj jedna od omiljenih destinacija brojnih prirodnjaka, fotografa prirode i posmatrača ptica.

Ribolovačke terene uz reku Tamiš ne treba posebno predstavljati. U pitanju su reviri pogodni za sve ribolovačke discipline i okolinom koja pruža nezaboravnu avanturu u prirodi.

Sva naselja u opštini poseduju sportske terene pogodne za rekreaciju i bavljenje različitim sportskim disciplinama. U Opovu se nalazi veliki sportsko – rekreativni centar sa atletskom stazom, mini pič terenom sa veštačkom podlogom, košarkaškim, rukometnim i teniskim igralištem. Centar je opremljen električnom rasvetom tako da se sportske aktivnosti mogu obavljati i u noćnim časovima. Sva četiri naselja poseduju fudbalska, košarkaška i rukometna (mali fudbal) igrališta. Košarkaški tereni u Opovu i Sakulama presvučeni su tartanom, a još jedan mini pič teren sagrađen je u Barandi. U planu je izgradnja sportske hale.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd