fbpx
Skip to main content
Đule Van Gog

ĐULE VAN GOG ZA SRBIJA DANAS: U svakoj kreaciji volimo da budemo prvi! (FOTO) (VIDEO)

Foto: Van Gog arhiva
Bliži se 26. novembar i veliki rođendanski koncert popularnog benda.

Grupa "Van Gog" će velikim beogradskim, izuzetno originalno koncipiranim koncertom u Belexpo centru 26. novembra obeležiti veliki jubilej - 30 godina aktivnog rada. Nekoliko dana pre jednog od udarnih muzičkih događaja u Srbiji 2016. pričamo sa Đuletom, iz čije svake reči se oseti onaj pozitivan "navoj do pucanja" - da sve u subotu protekne baš onako kako želi i bend i hiljade fanova. 

Belexpo centar - interesantan izbor mesta? Zašto baš tamo?

- Jednostavno, volimo da osvajamo nove prostore u kojima nikada pre nismo svirali. Znaš i sam da smo, između ostalog, poznati i po tome što u svakoj kreaciji volimo da budemo prvi, tako da, posle naše rođendanske rokenrol žurke, realno je očekivati da će se, na tom istom mestu, mnogi slični sadržaji u budućnosti dešavati. U toj, za nas posebnoj noći, prostor Belexpo centra pretvorićemo u jedan ogroman i ukusno sređen rokenrol klub, u kome će bezbrižno i opušteno moći da đuska i starija i mlađa publika, na note i ritam koji će generacije spojiti u jedno klupko zadovoljstva.

Kada bi morao da odabereš jednu reč kojom bi opisao 30 godina "Van Goga", koja bi to reč bila?

- Zadovoljstvo! Magnetizam i dobre vibracije publike na svakom koraku. Nežne ruke oko vrata i mnogo buke usred mraka. Ljubav sve do neba, a nebo nije granica. Vinsent je stvarao bojama u umetničkoj epohi koja se zove ekspresionizam, a mi, evo, već pune tri decenije stvaramo notama, kroz različiti sociološki ludizam i mahnitizam na Balkanu. Bez obzira što pripadamo različitim vekovima, predstavljamo adekvatne potpisnike i svedoke vremena kroz ekspresiju, koja nas kao umetnički nagon tera da svoja osećanja prenesemo u zapis i tako najsigurnije otrgnemo od zaborava lucidnu svakodnevnicu, kao opomenu za neko buduće vreme, da se ne ponovi. Ono što nas u datom momentu inspiriše, nas u isto vreme i podseća da ne odustanemo od namere. Želja da nemirnu svakodnevnicu pretvorimo u harmoniju i toj harmoniji damo adekvatan ritmički sklad je svakim danom sve veća i jača, kao naša dužnost i kao potreba.

Van Gog
Foto: Van Gog arhiva

Kada bi tih trideset godina “grubo” podelio na tri dela po deset, kako bi se osvrnuo na prvu, kako na drugu, kako na treću dekadu?

Sklapanje mašine, rulanje po pisti i let. U ovom trenutku smo na zadovoljavajućoj visini, i imamo “goriva” zahvaljujući čarolinu koji nam luči adrenalin, kroz inspiraciju. Želja da budemo inovativni nam trigeruje čula, za još minimum dvadesetak godina leta, pod uslovom da nas neki crveni oblak svojim vihorom na putu ne iznenadi i prizemlji pre vremena. Ako se kojim slučajem motori pogase na nekoj visini, imaćemo zadovoljstvo da na sopstvenoj koži, prepustićemo se viteškom glajdingu. Gde god da se pod tim okolnostima prizemljimo, biće to mesto nama suđeno, daleko od očiju neupućenih.

Van Gog
Foto: Van Gog arhiva
Možeš li da izdvojiš momenat kad je grupi bilo najteže u ovih 30 godina?

- Prebrodili smo dosta teških lomova i prošli kroz bezbroj bezizlaznih situacija, iz kojih smo samo strpljenjem i maksimalnom posvećenošću mogli normalni da preteknemo. Da se sve te teskobe nisu isprečile pred nas, ne bi smo umeli da prepoznamo sve lepo i plemenito, što nam se na 30 godina dugom putu i dogodilo. Pretežno su to bili oni dani i godine u kojima su nam odlazili dragi prijatelji i kolege, a kad kažem odlazili - mislim napuštali ovaj svet i vreme. Početak devedesetih je za sve nas bio užasan period života. Pamtim prelomni trenutak u karijeri. Pred početak rata na ovim prostorima, ispred jedne pekare u ranim jutarnjim satima, sasvim slučajno, posle duže vremena naleteo sam na Srbu kako pretovaruje brašno iz kamiona u magacin. Bio je umoran, zadihan i u mislima daleko od bubnjeva, koje je samo par godina ranije, nemilosrdno “milovao”. Zagrlili smo se, skinuo je brašnjav mantil, došli smo do podruma, zavrnuli rukave i ponovo, zauvek zajedno zasvirali.

“Van Gog” je mnogima među kolegama, zatim novinarima i drugima, pojam za profesionalnost, tačnost, odnos prema medijima, publici. Kako ti gledaš na to i, uopšte, kako izgleda jedan "Van Gog" dan, recimo, kad se pripremate za velike koncerte poput ovog? Šta to "Van Gog" radi što ga izdvaja od drugih bendova u tom smislu?

- Pre svega, hvala kolegama i novinarima koji zaista tako misle. Da nismo takvi, uz sve vrele glave koje čine ovaj bend, ne bi smo opstali tokom 30 godina i uspevali da živimo od muzike koju stvaramo. Jedan prosečan radni dan benda pred koncert se ništa preterano ne razlikuje od dana kada imamo regularne probe u studiju, beležeći neke nove ideje. Ponekad se okupimo samo da popijemo kafu i prelistamo novine, suština  je samo da smo zajedno. Jedina razlika je u tome što se mediji i novinari, tu i tamo, mnogo više pred koncert interesuju za aktivnosti benda.

Van Gog
Foto: Van Gog arhiva

Upravo vezano za tu profesionalnost, odnos prema publici - pretpostavljam da će set lista biti značajno drugačija od koncerata u Hali sportova koji nisu bili tako davno. Već si i neke najave davao u tom smeru pa, ako može, koja reč više?

- Prošle su pune dve godine od “ne tako davna” dva koncerta u Hali sportova. Rođendanska žurka je osmišljena kao vrlo zabavan i zanimljiv, ali u isto vreme i vrlo zahtevan koncept, prepun različitih energetskih sadržaja. Naime, "Van Gog" će u dva čina odsvirati dva koncerta, jedan akustični i drugi električni u slavljeničkoj noći. Želja nam je da se lepo provedemo i uživamo u svakoj sekundi koju će nam "Van Gog" rokenrol klub te noći i pružiti. Prija nam osećaj da u jedno emotivno grotlo, kroz senzibilitet pesama sa albuma iz ranijih faza benda i nekih novih pesama,  spojimo energiju starijih i mlađih fanova. To veče ćemo svi biti jedan tim koji vraća ponos i dostojanstvo u urbanu luku ukusa. Dakle bend, veterani i juniori, 26.novembar, Belexpo centar, je vreme i mesto za novi urbani početak.

Hoćete li ugostiti nekog na bini na slavljeničkom koncertu?

- Svakako da hoćemo, našu publiku, onako kako to i dolikuje pravom domaćinu - slavljeniku.

Svirali ste, između ostalog, dva puta u Kombank Areni, pre toga na Tašmajdanu, u Sava Centru, tri puta u Hali sportova... Koji beogradski koncert "Van Goga" je na tebe ostavio najjači utisak i zbog cega?

- Svaki od koncerata je odisao generacijskim dahom i sociološkim trenutkom u kome se dešavao. Nikada nije bilo isto. Iste pesme su, s obzirom na žar u vazduhu, uvek odisale nekom novom buntovnom porukom, kao da su uvek i ispočetka protestvovale protiv svakog aktuelnog trenutka u kome su se zadesile, u potrazi za nekim zdravim vremenima. Ako baš moram da biram, neka to bude Arena 2007.

Đule Van Gog
Foto: Van Gog arhiva
Fanovima sigurno ne bi prijala neumerena studijska pauza posle albuma “Neumeren u svemu” (ukoliko ne računamo izdanje “Ako stanemo, gubimo sve”). Stoga, krčka li se nešto novo? 

- Već smo u poodmakloj fazi sa prikupljanjem naboja za neki novi početak. Imamo okosnicu nove, buduće eksplozivne, paklene muzičke mašinice. Ako vas zanima njen senzibilitet, otkriću vam - brije itekako britko. Nosi telo na jednu, a noge na drugu stranu.

Šta misliš o “konceptualnim” koncertima kada se obeležava godišnjica albuma, poput ovog što sada radi “Električni orgazam” sa “Distorzijom”, i da li ste i vi imali takve ideje?

- Ma super, samo neka se svira! Svako prema svojim idejno-stilskim kapacitetima i inspiraciji. Nije loše nekad provetriti kreativnost. "Metalika" je posle dugog niza godina fanovima ponovo odsvirala ceo "Crni album", mi smo to uradili tako što smo 12 starih pesama odsvirali i snimili na 12 potpuno novih načina, ne vraćajući se u prošlost na kartu oslanjanja na postignuto, već upravo onako kako bi te pesme zvučale da su danas nastale. Te pesme se nalaze na aktuelnom rođendanskom CD izdanju, pod nazivom “Ako stanemo, gubimo sve”, koji će biti poklon svakom posetiocu uz kartu za naš rođendanski žur, 26. novembra u Belexpo centru.

Kako vidiš stanje na domaćoj sceni u 2016? Deliš li, možda, mišljenje mnogih da imamo pevače, da imamo muzičare, ali da nedostaju autori, pesme, ili...?

- Voleo bih da je mnogo više dobrih pesama. Nedostaje nova energija kroz stvaralaštvo nekih mladih autora. Domaća scena 2016. godine se pretežno i dalje svodi na reciklažu materijala i likova, oživljivanje bendova koji ništa nisu izdali poslednjih par decenija, ali bi da. na konto stare slave, malo uspore percepciju publike. Kao da je vreme stalo, očekujući da to što sada nude bude u istoj meri prihvatljivo, kao i pre 30 godina. Međutim, to više tako ne ide, a i nije pristojno, jer publika je u proteklih 20 godina razvijala senzaciju čula, ne dozvoljavajući nikome od nas da se pozivamo na postignuto. Nažalost, u svetu muzike, veliki je broj onih koji se godinama voze na pokvarenom auto pilotu.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd