Skip to main content
foto

KRVNIČKA SVAĐA! Šabana više nema, a malo ko zna za NEMILI SUKOB: Usled ove TUGE želeo je samo jedno...

Foto: Youtube printscreen/GlamerBlamer
Isterao svoje!

Vest o tragičnoj smrti Šabana Šaulića potresla je čitavu Srbiju, a i Balkan, a mnogi su se od ove legende oprostili pesmom, zbog koje su ga i zavoleli... Šaulić je hitovima "Dođi da ostarimo zajedno", "S namerom dođoh u veliki grad", "Danima te čekam", "Sneg je opet, Snežana", "Dva galeba bela" stekao status kralja narodne muzike, a svaka od ovih pesama ima svoju sopstvenu priču i istoriju...

Jedan od najvećih saradnika i "krivac" za brojne Šabanove evergrin pesme bio je čuveni beogradski boem Rade Vučković, čije je pevač tekstove često dorađivao i za njih komponovao muziku, a za neke hitove je Rade bio i kompletni autor.

POSLE TUGE - NEŠTO PREDIVNO! Evo šta je NAROD učinio u Šabanovu čast: Neće ga zaboraviti ni naši unuci

POSLE TUGE - NEŠTO PREDIVNO! Evo šta je NAROD učinio u Šabanovu čast: Neće ga zaboraviti ni naši unuci

Šaulić i Vučković bili su ne samo saradnici, već i "braća po kafani" gde su zajedno dosta vremena proveli, što zbog posla, štp zbog gušta, a Rade je u ime toga rešio da komponuje i pomalo šaljivu pesmu "Šumadijski čaj", čiji stihovi glase: "Lepo greje pluća, baš je pravi raj, šumadijski čaj".

Ipak, Šaban nije želeo da prihvati pesmu sa tim imenom - želeo je zbog publike u Bosni da izbace pridev "šumadijski", i da kuvanoj rakiji u pesmi nadenu ime "od rakije čaj". Rade se nije slagao sa tom idejom, ali ni Šaulić nije želeo da popusti, pa je ovo neslaganje čak i posvađalo dva dugogodišnja prijatelja.

Vučković je pesmu dao Eri Ojdaniću, ali samo godinu dana kasnije pomirio se sa Šabanom, pa je pevač 1984. snimio ovaj hit i to po svome - pesma se na kraju ipak zvala "Od rakije čaj".

Rade zajedno sa Šabanom stoji i iza daleko čuveniijeg hita "Dva galeba bela", jednog od najpoznatijih dela narodne muzike danas, prepunog simbolike i metaforičnih stihova.

Šaulić je ovu baladu objavio davne 1979. na istoimenom albumu, a svakako je jedna od onih koja je obeležila njegovu karijeru i dala joj zlatna krila za budućnost.

Inače, ovo je jedna od najtužnijih srpskih folk pesamaa, a govori o ljubavi koja je veća od bola i razočarenja, i krajnji stih pesme zapravo nam kazuje da su galebovi samo metafora za čoveka.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vip

SD parovi

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd