fbpx
Skip to main content
Kalkanski krugovi

SERIJA PROTKANA MISTERIJOM I MITOVIMA! Ko je ZAGONETNO biće zvano BABA GUBA i šta su "Kalkanski krugovi"?

Foto: Youtube Printscreen/RTS Prikazuje
"Ona je jedan izuzetno pristojan demon."

Poslednja epizoda TV serije "Kalkanski krugovi" prikazana je ovog vikenda na RTS. Ovu serija koju smo pratili svakog vikenda, na čak dva kanala, porodična je drama, protkana misterijom i elementima trilera, nastala po scenariju Đorđa Milosavljevića u režiji Milana Karadžića. Ovo TV ostvarenje na najbolji način donelo je ovaj redak žanr u srpskoj kinematografiji na male ekrane.

Ovaj serijal je u 10 epizoda publici verno dočarao dinamičnu, uzbudljivu i veoma mističnu priču o sukobu dve porodice u šumadijskom selu Dol. I publici željnoj dobrog domaćeg horora konačno ostvario želju.

ZADAO JOJ BOLNI UDARAC! Janjuš RASKINUO sa Majom, pa joj priznao: "Ne mogu više da IZDRŽI OVO!" (VIDEO)

ZADAO JOJ BOLNI UDARAC! Janjuš RASKINUO sa Majom, pa joj priznao: "Ne mogu više da IZDRŽI OVO!" (VIDEO)

"DUŠA TI JE PRLJAVA!" Trese se vila - Gorana URLA na Milija, on je VREĐA bez stida i srama!

"DUŠA TI JE PRLJAVA!" Trese se vila - Gorana URLA na Milija, on je VREĐA bez stida i srama!

Pre Vojina, VELIKA LJUBAV Slobode Mićalović bio je OVAJ KOLEGA, koji je danas oženjen POPULARNOM GLUMICOM!

Pre Vojina, VELIKA LJUBAV Slobode Mićalović bio je OVAJ KOLEGA, koji je danas oženjen POPULARNOM GLUMICOM!

Prvi horor film snimljen kod nas je "Leptirica" (1973) ,a to je i prvi horor film koji spominje i Đorđe Milosavljević, kreator serije "Kalkanski krugovi" koji je za Noizz pričao o verovanjima i hororima u domaćem filmu i mitologiji kao i stvarima koje su ga inspirsale za njegovu seriju: 

- "Leptirica" ne može da se zaboravi, kao uostalom ni "Sveto mesto", koje se pak oslanja na Gogoljevu prozu.

Kalkanski krugovi
Kalkanski krugovi
Foto: Youtube Printscreen/Kalkanski krugovi

Što se tiče samih "Kalkanskih Krugova", prvo pitanje koje se postavlja jeste da li je samo ime preuzeto iz mitologije ili je deo mašte autora.

- "Kalkanski krugovi" su izraz koji postoji samo u fiktivnom Dolu. Ipak, on nije potpuno izmišljen. "Izdvojenici", odnosno ljudi oboleli od gube, držani su u prostoru koji je bio omeđen živim krečom, prosipanim unaokolo radi sprečavanja širenja bolesti - a te tragove u Dolu zovu zaštitnim, "kalkanskim krugovima". Ovaj motiv opisan je i u priči Milovana Đilasa "Gubavac", koja se dešava u Crnoj Gori za vreme austrijske okupacije tokom Prvog svetskog rata, i govori o Lazaru, koga vode na mestu gde, kao oboleo od gube, treba da provede ostatak života.

Kalkanski krugovi
Kalkanski krugovi
Foto: Youtube Printscreen/

Baba Guba je misteriozno biće iz serije i kako je jedan od likova nazvao rođak Baba Roge.

- Saša u seriji spominje vezu sa Baba Rogom, ali bih je ja sad malo dopunio. Baba Guba jeste ustvari mlađa sestra Čume, odnosno Baba Kuge. Čuma je personifikacija demona kuge, koja u liku starice duge kose dolazi nepozvana u kuću, te poslovično jede malu decu... inače voli da se na tavanu kupa u drvenom koritu i češlja. Ukućani mogu da se od nje odbrane samo tako što će je umesto Čuma zvati Kuma, praviti se da ne primećuju njenu gadnu narav, uslužiti je za stolom i čekati da ode. U odnosu na Čumu, Baba Guba je jedan izuzetno pristojan demon.

Kalkanski krugovi
Kalkanski krugovi
Foto: Youtube Printscreen/SUPERSTAR TV

Ono što je u seriji zastupljeno i ima svoj zasebni deo priče, ali ne samo i u seriji već i svuda oko nas u realnom životu, jeste narodna medicina i verovanja da ćemo travkama, čajevima i blatom sve izlečiti.

- Najzanimljivije priče o biljkama i mitologiji svakako možete da nađete kod Veselina Čajkanovića. On piše i o kruški, kao drvetu na čijim granama žive veštice, i o orahu čiji plodovi treba da nahrane mrtve… što ne bi trebalo da čudi, pošto su još pitagorejci zaključili da jezgro oraha neobično liči na ljudski mozak. Takođe, Čajkanović piše i da koprivom možete da se branite od različitih demona i da je zbog toga dobro stavljati je pod jastuk trudnice. Zato očekujem da u Dolu Bora redovno stavlja koprive ispod jastuka ćerke Milanke… Na kraju, pošto je ovaj april zasad tako ružan i hladan, treba da gledamo trnjine. Kako se veruje, kad one procvetaju, počinje pravo proleće.

 

 

SD vip

SD parovi

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd