fbpx
Skip to main content
Baka iz Turske

ČUDO NEVIĐENO: Baba (92) krenula u prvi razred: Masa ljudi je dočekala ispred škole uz ovacije

Foto: Twitter printscreen/@sakriosamime
Život ne zna za granice!

Iako već korača desetom decenijom života, Gulu Sarac (Gullu, 92) iz severnog turskog grada Sinopa, odlučila je i pored poodmakle starosti, da nauči da čita i piše, prenosi Anadolija.

Narodni kulturni centar u ovom gradu na Crnom moru, pokrenuo je takozvanu kampanju pismenosti, u okviru koje je u Osnovnoj školi "Gazi" otvoren kurs za čitanje i pisanje, namenjen ženama koje tokom mladosti nisu imale priliku da steknu osnove obrazovanja.

Ovaj kurs trenutno pohađa osam žena, starosne dobi između 40 i 92 godine, među kojima je i Sarac, najstarija polaznica.

Morali su da pregledaju DESET TONA ĐUBRETA zato što je žena bacila POGREŠNU KESU!

Radosna što može osetiti lepotu učionice

Ispred škole okupljeni su brojni građani Sinopa, diveći joj se, dok Sarac uz pomoć štapa ulazi u školsko dvorište. Svojom posvećenošću i voljom za obrazovanjem zadivila je također i svoje učitelje koji joj pomažu da savlada čitanje i pisanje. Osim toga, Sarac je žena koja ponajbolje potvrđuje tačnost narodne poslovice da čovek uči dok je živ.

U razgovoru za Anadoliju, Sarac je istaknula kako je još kao dete izgubila oca i to je bila jedna od prepreka da se upiše u osnovnu školu, a samim tim i da nauči čitati i pisati.

Ipak, ističe kako se nikada nije mogla pomiri s činjenicom da nije savladala čitanje i pisanje, te je čula da postoji jedan ovakav kurs, koji bi joj u tome mogao pomoći. Odmah je, kaže, odlučila da počne.

Potrebne su vam SAMO TRI KAŠIKE! Naučno dokazano! Jedite SLADOLED na prazan stomak!

Želi napisati imena dece i unuka

Iako ima 92 godine, Sarac kaže kako se trudi da pet dana u sedmici dolazi na časove.

- Pre godinu sam izgubila supruga. Moja kćerka je znala koliko želim da savladam čitanje i pisanje. Ona mi je preporučila kurs. Godinama su moja deca pokušavala da mi pomognu, ali ja nikada nisam išla u školu. Sada pet dana u sedmici dolazim na časove. Drago mi je što se ovaj kurs održava u školskim učionicama, tako da bar danas mogu osetiti lepu atmosferu učionice - poručila je Sarac.

Žena mu se porađala, a onda je on uradio NAJGNUSNIJU stvar! (VIDEO)

Na pitanje novinara kako teku časovi, Sarac odgovara kako već bez problema može čitati određene tekstove, i da sad ulaže mnogo truda kako bi naučila da piše.

- Već mogu da čitam. Uz Božiju pomoć i zalaganje naših učitelja vrlo brzo ću naučiti i da pišem. Želim napisati imena svoje djece i unuka. Hvala svima koji su nam ovo omogućili - poručila je Sarac.

Pročitajte i:

SD uvrnuto

SD zanimljivosti

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd