fbpx
Skip to main content
Sajsi

SD INTERVJU: Ivana SAJSI MC otvoreno o Severini, marihuani i zašto voli OKORELE narodnjake (FOTO)

Foto:Alek Živković
Poznata reperka govori bez dlake na jeziku. Ona je jasna i direktna, i ne libi se da progovori o temama o kojima malo ko priča.

Sajsi je svakako jedinstvena pojava na domaćoj muzičkoj sceni, pre svega zbog britkih rima, a nedavno je imala zapažen duet sa Severinom. Iako je svađa među reperima može da privuče pažnju, ona ističe da o suparnicama ne želi da govori. O drugim zanimljivim temama, reperka je izrazila stavove i pokazala nam šta ona smatra bitnim. Ivana nam je otkrila i neke zanimljive detalje iz njenog života.

 Ti si danas danas uzor mnogim mladim devojkama. Kako to shvataš i šta bi ih posavetovala kako da se bore u životu jer mnogi mladi danas nisu rođeni pod bezbrižnim okolnostima?

Eh, savet ko savet, niti sam ih ikad slušala, niti puno mogu da pomognu. Više verujem u moć muzike, meni je muzika pomogla, sada na neki način vraćam taj dug. Dobijam puno poruka od publike da uživaju slušajući moje pesme, to je nešto ultimativno, to je bolje od saveta. Svi se mi borimo kako znamo. Borba je konstantna bez obzira na okolnosti.

sajsi 1
Foto:Alek Živković
 Da li stvarno proživljavaš ono što i repuješ u pesmama? Kako si se ti borila u životu sa svim preprekama i da li ti je put ka nekom svom stilu i muzici bio trnovit?

Većina stvari je  proživljena, tamo gde mi nije preko potrebno iskustvo koristim moć uživljavanja u ulogu, pa pišem iz prvog lica ili konstruišem situacije i međuljudske odnose, ali sve je generalno bazirano na mom iskustvu. Naravno, zbog poetskog izraza često manirski preterujem i naglašavam. Moj doživljaj je da mi nije bio težak put, pogotovo jer smatram da sam tek počela, to jest zaletela se. Sve je to individualno, neko je spreman na žrtvu, neko ne, zavisno od toga koliko želiš da se repovanjem baviš, ako nisi zagrejan za to, onda će ti neka odricanja biti teška.

 Kako izgledaju i kako se ponašaju ANTIFAKUČKE?

One su pripadnice utopijske potkulture, s obzirom da sam ih ja smislila, ja im određujem estetiku. To su najbolje ribe u gradu, Amazonke i hodaju nadr*ano na štiklama.

 Da li pratiš modu i šta misliš o Sneki Daki i Ruški Jakić?

Pratim modu naravno i njih dve su mi super likovi, zato sam ih spomenula u pesmi. One gaze samouvereno i na štiklama i u patikama, atribute ponosno nose i ističu.

Sajsi MC ističe da ne zna šta se sve desilo oko nesporazuma između Severine i Karleuše i otkriva zbog čega se odlučila za saradnju sa Severinom i kakva je ona zapravo.

- Nemam pojma šta se sve tu izdešavalo između Jelene Karleuše i Severine, a ne bih da to još više komplikujem.

Čime se Sajsi Mc hvali, pogledajte OVDE.

 Kakve su Miss Kitty devojke iza kojih viri Satana i da li je nekada neka takva pomislila da želiš da joj otmeš dečka?

To je ona vrsta devojaka koje su spolja dobrice, a ustvari ako ih diraš - teško tebi. Imala sam situacije u kojima su se ribe žešće istripovale da bi im otela dečka, ali nisam u fazonu da otimam. Volim da mene osvajaju.

 Pojasni "Sajsi svetice moćna starletice"?

To moja publika razume, intuitivno.

Misliš li da svaka žena treba da bude donekle "mala pokvarenica" kako bi nešto dobila?

Svaka žena je u određenoj meri "mala pokvarenica", bez obzira da li su njeni postupci rukovođeni interesom.

Tiffani, devojka iz pesme, je završila srednju školu. Šta ona danas radi?

Tiffani sigurno nije gladna. Tiffani je inače bila metafora za velike sile i simbol moćnih i bogatih. Ona je već rođenjem određena da bude zbrinuta. Dakle, nemojmo brinuti, kasta radi svoje.

Feminizam , reci mi tvoje mišljenje o njemu? Da li misliš da je taj feministički pravac od one tri etape iz knjige, stvarno doneo ženama slobodu, prava i ono šta su zaista htele?

Feminizam je preko potreban. Naravno da je ženama doneo puno. Ali sloboda i pravo zapravo ne postoje. Postoje samo iluzije o njihovom postojanju da bi nam "kao" život bio lakši. Feminizam je bitan za mikro - pomake koji život znače. Smatram da će se tim subverzivnim potezima izgraditi put ka stvarnoj jednakosti i to ne samo ovoj formalnoj. Mi smo daleko od završene priče feminizma, jer je osvajanje glasa bio samo početak.

SAJSI MC
Foto:Alek Živković
 Da li si kao malo slušala narodnjake i ako jesi koji ti je bio najokoreliji koga si slušala?

Narodnjake priznajem samo ako su okoreli, ako nisu onda je to za mene domen pop muzike. "Južni vetar" ekipa je zakon!


 Da li si za legalizaciju marihuane i da li bi ti smetalo da u budućnosti da ljudi umesto cigare pale, na primer, konoplju na ulici?

Dekriminalizacija marihuane će imati pozitivan učinak na društvo više nego bilo šta u novijoj istoriji. Medicinska i industrijska konoplja treba da bude dostupna.

Zbog čega je Karleuša odustala od dueta sa Sajsi, pročitajte OVDE.

 Zbog čega si se odlučila za Severinu?

Instiktivno sam pristala na saradnju, inače kod mene racio nema dominantnu ulogu. Znala sam da će saradnja sa Severinom biti prava uživancija i tako je i bilo. Ona je stvarno jedno veličanstveno stvorenje.

Šta misliš o silikonima? Za ili protiv?

Nema tu za i protiv. Ja sam svakako za slobodu da se modifikuješ u meri koliko ti je potrebno da bi bila srećna.


 Koji je tvoj muzički uzor i šta misliš o Banetu iz grupe Sunshine?

Muzičke uzore u odnosu na ovo šta ja radim - nemam. Mogu reći, bez prepotentnosti da sam želela i uspela da stvorim svoj specifičan izraz, ne oslanjajući se na druge autore, posebno što se tiče načina pisanja tekstova. Kao pasivni konzument muzike imam baš širok spektar od domaćeg panka do Lady Gage, Rijane... što se tiče grupe Sunshine, oni su jako bitni za regionalnu scenu.

 Tvoj prvi dečko?

To je bilo toliko davno, ne mogu da se setim ili sam postala dementna. Svakog dečka doživljavam kao da je prvi. Znam da se prvi ne zaboravlja, ali eto meni se desilo.

U dugoj si vezi. Da li sebe vidiš u ulozi majke i porodične žene?

Nemam jasnu viziju budućnosti ni na jednom polju. Neću da prenagljujem, stvari se odvijaju kada za to sazru okolnosti.

Pročitajte i:

SD vip

SD parovi

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd