fbpx
Skip to main content
Daljinski upravljač

AKO NISTE ZNALI... Evo čemu služi izbočina na broju 5 na daljinskom upravljaču! (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Korisna stvar.

Pritiskajući dugmiće na svom daljinskom upravljaču, možda ste primetili da se na tipki s brojem 5 nalazi mala izbočina (ili dve) u obliku tačkice ili crtice koja se oseti na dodir. Ovu oznaku ima gotovo svaki daljinski upravljač, a sada ćemo vam otkriti i zbog čega je ona tu.


SVETSKI POZNATA PEVAČICA U KANDŽAMA KORONE "Sin i ja smo osetili simptome..."

Daljinski upravljači izrađuju se tako da rukovanje njima bude što jednostavnije i praktičnije. Proizvođači pri tome misle i na slabovidne osobe i osobe oštećenog vida, zbog čega je uobičajeni standard u proizvodnji daljinskog upravljača postalo i stavljanje male izbočine u obliku tačkice ili crtice na tipki s brojem 5.

Daljinski upravljač
Daljinski upravljač
Foto: Srbija Danas

Ova izbočina omogućava slabovidnim osobama lakše korišćenje daljinskog upravljača jer im ta izbočina služi kao taktilni orijentir, odnosno pomoću nje mogu da odrede gde se nalaze ostale tipke na daljinskom upravljaču. 

Istaknuta tipka 5 koristi i osobama normalnog vida: na taj način daljinski upravljač i tastaturu mogu koristiti bez da gledaju u njih i bez da, kada je o daljinskom reč, skidaju pogled s televizije. A praktično je i kada televiziju gledate u mraku.

JEZIVA VIDEO-ANIMACIJA: Šta korona virus radi kada jednom UĐE U ORGANIZAM (VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
23 Beograd